Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mAteO

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 „Feszíts keresztre azzal a zsidó faszoddal.”Philipp Roth: Anatómialecke   A kutya nem gyakran foghatódik meg vadkan által                        A…..
mAteO 2010.01.07 17:23:32
Ad 1.-Egyrészt a „természettudományos alap”/”biológia” nem tekinthető az objektív megismerés alapjának, hiszen a biológia nem egy öröktől fogva létező entitás. Előbb kialakult a nyelv, majd csak utána jött a biológia. Tehát a természettudományosság nyelve nem más, mint meglévő sztereotípiáink, kulturális realitásunk, babonáink, véleményeink kivetítése az organikus világra a nyelv szitáján keresztül. Ha helyesen akarunk megismerni, akkor először is a nyelvet kell vizsgálnunk (pierce, saussure, jakobson, chomsky), majd csak ezt követően képzelhető el a természettudományosság.
Ad 2. - Másrészt a világ tényeinek megértése nem lehetséges úgy, hogy a világot egyből teljes sokszínűségében látjuk. A nyelv, a nyelvi működés modelleket alkot, amelyekkel a világot próbáljuk értelmezni. Persze ezek a világ megértésére szolgáló modellek soha nem a valóság tökéletes leírásai, azonban vannak különbözőségek ezen modellek között: egyesek nagyobb, mások kisebb hibaszázalékkal írják le a világot. Laura Mulvey tanulmánya a filmi működés modellezésénél az embereket heteroszexuális férfiakra és heteroszexuális nőkre osztotta fel. Ezzel a modellel és progresszív szándékkal érvényes állításokat tudott tenni a vizsgált filmekről.
Véleményem szerint a szöveg férfi-írója úgy értelmezte, hogy Laura Mulvey tanulmánya kollektíve elítéli a férfiakat és ezt személyes sértésnek vette. Természetesen nem a férfiak az ellenség, hanem a különféle maszkulinitások, amely nemcsak a „nőket”, hanem a „férfiakat” is elnyomja. Pedig a Mulvey-cikk szellemiségéből arra következtethetünk, hogy nem annyira az egyes férfiakat ítéli el, hanem azt a patriarchális rendet, amely szexista módon megteremti a patriarchális jutalékot (amiből persze nem minden férfi részesül, és némely esetben nők is részesülhetnek belőle). Ez ugyanazon logika mentén értelmezendő, amely alapján Marx elítéli az osztálytársadalmat, de megértő a társadalom egyes tagjaival szemben.
Lényegében tehát azt akarom mondani, hogy bár Mulvey, Freud stb. egyes állításai mára már árnyaltabban megfogalmazhatók, az a szándék, amellyel megfogalmazták ezen strukturalista-posztstrukturalista alkotók mondandójukat, alapvetően progresszív szellemiségű, így ha már nem is értünk egyet minden állításukkal, alapcélkitűzéseiket, gondolatmenetüket meg kell tartanunk.
Hiszen a tudománynak végső soron nem a világ empirikus leírása a legfontosabb feladata, úgy tekintve, hogy a létező világok legjobbikában élünk, hanem a társadalom jobbá, humánusabbá tétele az elsődleges feladata. A helyes megismerés majd csak ezután következhet. Ami pedig a nyelvészettel kezdődik.
Mi az az 5 dolog az életben, amiért megéri élni?..