Regisztráció Blogot indítok
Adatok
H. Erika

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1566 szeptember elején Szigetvár ostroma közben, 72 éves korában, valószínűleg köszvényben vagy agyvérzésben elhunyt Nagy Szulejmán, az Oszmán Birodalom szultánja. Belső szerveit az oszmán krónikások szerint valahol a szigetvári sátrában vagy annak közelében temették el,…..
H. Erika 2009.07.21 14:03:56
@- duplagondol: Csak a türbét körülvevő erősséget égette fel, a türbéhez nem engedett senkit, mondván, hogy az élők ellen jött hadakozni, nem a holtak ellen.
H. Erika 2009.07.21 14:04:37
@buvarkund: így van!
H. Erika 2009.07.26 14:02:37
Kedves érdeklődők! Köszi a hozzászólásokat, sajnos csak most tudtam belépni. A türbe kapcsán 2 helyszínrajz van. Az egyik az Eszterházy-féle és a másik az Anguissola. Az első a türbét és a körülötte lévő erődítményt mutatja, de égtáj és és a vártól való távolság nélkül, a másik pedig állítólag a szultán halálának a helyét. Az írott források egyrészt azt mondják, hogy a szultánt a sátrában temették el - ekkor az Anguissola-féle helyszínrajz felhasználható a türbe keresésére. A források másik része viszont azt mondja, hogy elvitték egy közeli szép helyre a belső szerveket tartalmazó edényt és ott földelték el. Na ebből adódik a bizonytalanság.
Mi a projekt kapcsán úgy döntöttünk, hogy először tisztázzuk: a régi keletű legenda igaz-e, vagyis hogy a türbe fölé építették-e Turbékon a katolikus templomot. Mivelhogy ez a magyar forrásokból adatolható. Ez volt az első lépés. Na itt nincs. Ezután jöhet a másik lépés, és igen, a Szülejmán projektben dolgozókkal közösen, hogy akkor rákeresünk az ötszög alakú területre. Mi már voltunk is kint velük terepen. Ez is szóba jöhet, meg még pár másik közeli helyszín is, ahol hódoltságkori kerámiatöredékeket sikerült begyűjteni, ill. hallomásból megtudni. Ezért írtam a blogot is, hogy ha valaki talál ilyen emléket még, vagy van valami ötlete, ossza meg velünk. Szeptembertől egyébként a "gyanús" helyeken terepbejárásokat végzünk, hogy nyárra már lehetőleg feltérképezzük az egész környéket.