Regisztráció Blogot indítok
Adatok
shoponia

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mielőtt nekikezdenénk, szögezzük le, hogy a kedvenceim mellett ezek sem a "legjobbak", hanem egyszerűen olyan meghatározó alkotások, amik hatással voltak a filmiparra, mondhatni a nagy zsánerek következnek.Biztos lesznek olyan közismert nevek, amiket kihagyok, de…..
shoponia 2011.05.08 08:34:33
@iambeautiful:
Teljes mértékben az. Sőt! A "feldolgozás feldolgozása"! Az '53-as House of Wax ugyanis az 1935-ös Mystery of the Wax Museum remake-je.
Mindkét film érdekessége hogy magyar származású rendező készítette. Mystery of the Wax Museum-ot Kertész Mihály (Michael Curtiz, Casablanca, Robin Hood...) rendezte. A House of Wax-ot Tóth Endre (André De Toth) jegyzi, akinek híres, nagyközönség számára ismert filmjét nem tudnék mondani. Amerikában nagy tiszteletnek örvend, Scorsese-t is lehet hallani (olvasni) itt-ott nyilatkozni róla.
A filmjében szerepel Charles Bronson is. A 3-D dolog egyik érdekessége, hogy Tóth félszemére vak volt!
shoponia 2011.05.08 08:41:59
@iambeautiful:
Sorry, most látom, a House of Wax bejegyzésében lévő 3-D-s linken minden előbb írt dolog megvan.
shoponia 2011.05.08 11:43:52
@Darkcomet:
Máshogy látjuk a dolgokat (és ez jó!).
De nem zárkóznék el a véleménynyilvánítástól, mert nem igazán voltak itt horrorfilmek jó pár évtizedig. A franciáknál a második világháború alatt nem jutottak hozzá amerikai filmekhez. A háború befejeztével tömegével érkeztek az amerikai darabok, ők figyeltek fel, a ma csak film-noirként emlegetett jelenségre, írták le először főbb ismertető jegyeit (és generáltak egy mai napig tartó vitát arról hogy most stílus, műfaj vagy irányzat a film-noir). Érdekes vitát indított Ozu Jaszudzsiró munkássága: a japánok olyannyira japánnak tartották filmjeit, hogy nem forgalmazták, vetítették igazán nyugaton. Amikor aztán megtört a jég, a világ megismerhette filmjeit, a nyugat egy nagyszerű modern rendezőt látott benne, a japánok meg klasszikust, tradicionálist. Szép kis nemzetközi vita alakult ki a kérdés körül. De megemlíthető lenne a művészettörténet is… Napjainkban az Interneten keresztül elérhetőek ezek a filmek, és szerintem nagyobb ismeretanyag pontosabb képet ad. Ezeknek a filmkészítőknek jó része ma is él, alkot. Születnek is interjúk ebben a témában (pl Halloween audiokommentár).
Te tematikusan közelítetted meg a kérdést (ebben igazat is adtam neked a Black Christmas kapcsán), én pedig a Halloweent választva, mert ennek a filmnek a sikere volt az ami beindította a slasherek tömeggyártását. A Black Christmas bevétele 4,053,000 dollár volt, míg a Halloween 60,000,000-t. Készülhetett sok újító film, Hollywood csak akkor fog tömegesen gyártani valamit, ha a befektetés megtérülni látszik. A Halloween még független produkció volt, ám a bevallottan Carpenter sikerén indult Friday the 13th már a Paramount égisze alatt.
A listán felfedeztem egy Alice, Sweet Alice c filmet, amit láttam már, csak más volt a címe. Én ezt magamban nem slashernek, inkább egy amerikai gyártású giallonak gondoltam. De vegyük a filmet slashernek, megfigyelhető hogy a ’78 után készült slasherek szerkezetében, inkább a Halloweent követik, másolják. Variációk egy témára (ez mindig ment Hollywoodban, a heist filmekben versenyeztek a rendezők, ki tud extrémebb rablási célpontot találni filmjéhez).
„Aztán az meg a dolgok másik fele, hogy ezek a filmek anno amerikában is rétegfilmek voltak (grindhouse mozik, éjféli mozik, stb.), és akik akkor benne voltak ezeknek a filmeknek a megtekintésében, egészen biztos más véleménnyel vannak róluk, mint az akadémikus elemzők.” Engem inkább az akadémikus elemzők véleménye érdekel, de ez szubjektív. Kevés korabeli grindhouse rajongó közelített a látott filmhez úgy, hogy azt a korábban darabokkal összehasonlítva valamilyen kontextusba helyezze azt. Nem mondom, hogy nincs ilyen, mert van, de kevés. Én sokat adok a szakmai tudásra legyen az film, kritika...
Nagyon nehéz a korszakhatárokat egy pontban megjelölni, ez mindig vitára ad okot (pl: az újhollywoodi korszak periodizációja)
Visszakanyarodva innen az elejéhez: az akadémikus elemzők is ezt teszik: megvitatják a dolgokat pro és kontra.
Horror-Mirror Dead Shadows poszter 2011.05.06 17:20:00
A franciáktól érkezik a Dead Shadows címre keresztelt horror. A középpontban Chris áll, akinek szüleit 11 éves korában meggyilkolták, pont azon a napon, mikor a Hayley üstökös felbukkant. Telnek-múlnak az évek, és egy újabb üstökös tart a Föld felé,  ennek örömére…..
Múlt héten mutatták be a magyar mozik Az amerikai című filmet, amelyben George Clooney egy bérgyilkost alakít. Ez adta az apropót ahhoz, hogy közkedvelt Piszkos12 rovatunkban ezúttal a filmtörténet legizgalmasabb bérgyilkos-figuráit, illetve a kapcsolódó filmeket vegyük lajstromba.…..
Geekblog Eaters - előzetes 2010.09.07 15:02:00
Uwe Boll olasz zombi horrorfilm gyártásra adta a fejét. Míg ő a produceri teendőket látja el, addig a rendezők Marco Ristori és Luca Boni lesznek. Az európai posztapokaliptikus vízióban a recept a szokásos. Egy járvány tör ki, melynek hatására zombik armadája lepi el a városokat.…..
Geekblog Fűrész 2010.04.07 20:00:00
Sosem írtunk még erről a szarról, háménemmost.Egy lepukkant, retkes-rozsdás helyiségben ébredsz, a klotyóhoz bilincselve. Egy diktafonra rögzített eltorzított férfihang tájékoztat arról, hogy egyetlen esélyed a túlélésre ha levágod a lábadat. Vagy kihalászod a bilincsed…..
shoponia 2010.04.08 18:58:17
11
Meglátod a nőt és megkívánod. Utánamész. A mosolya ígéretével rávehet mindenre - és meg is teszel érte mindent, a legszörnyűbb dolgokat -, nem elég hogy hülyét csinálsz magadból, nem elég hogy tönkreteszed a saját életed, de még a lelked üdvösségétől is megszabadulsz,…..
shoponia 2009.08.12 19:51:54
@-YEZy-:
Bocs, de Suzuki Seijun csak egy "...line" filmért felelős, te szerintem Ishii Teruo rendezőre gondoltál. A fentebb említett hölgyemény nála szerepelt. Suzuki mester ezen korai (1960) műve sajnos láthatatlan.
Ám mindkét rendező kellemetesen hibbant filmekkel ajándékozta meg közönségét.
Suzuki rendezett egy film noirt, ez egy korai zsengéje '58-ból: Underworld Beauty.
Remek fényképezés, noiros stílusjegyek japánra hangolva...
Hát ezt is megértük... Júliusban a Best Hollywood kihozza dvd-n Argento remekművét, az európai horrorfilmtörténelem csúcspontját. Nekem ez az év megjelenése. Sőt, még Pupi Avati új horrorfilmjét, a Rejtekhely-et (Il nascondiglio) is kinyomják, szintén júliusban. Erre mifelé…..
Geekblog Last Train from Gun Hill 2009.07.14 16:00:00
Bár John Sturges legnépszerűbb filmje a Hét mesterlövész (amelyet soha a büdös életben nem sikerült megkedvelnem, már gyerekként sem szerettem), munkásságának fennmaradó része szinte csak jobb filmekből áll (A nagy szökés, Újra szól a hatlövetű, Bad Day in Black Rock és sok…..
shoponia 2009.07.15 06:23:54
@Nostro:
Emlékeimben él még egy indiános film, mely télen játszódott, bár volt pár "zöld" jelenete is.
"Széljáró" címen futott nálunk, az imdb-n "Windwalker"-ként keress rá, 1980-ban volt a bemutatója. A youtube is segít...képileg felidézni...hátha