Regisztráció Blogot indítok
Adatok
snipa

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mátyás király a honi közvélemény szemében az az uralkodó, akit talán a leggyakrabban emlegetnek pozitív kontextusban. Ezt tükrözik azok az egyébként nem feltétlenül szignifikáns felmérések is, amelyek azt hivatottak kimutatni, hogy a magyarok kit gondolnak a legnagyobb honi…..
snipa 2009.12.22 10:24:44
@hami: Valóban utána kellene olvasni mert még az sem biztos, hogy HJ beszélte az oláh nyelvet. Sőt kapcsolata az oláhokkal enyhén szólva is ellenséges volt. Mátyásról tudjuk, hogy beszélt latinul, olaszul és bírta a cseh nyelvet is, de arról semmi infó hogy beszélte volna az oláhok nyelvét. Abban biztos vagyok, ha a családjában használták az oláh nyelvet akkor megtanulta volna.

Tényleg nem mérvadó forrás Bonfini de akkor ki? Bár nem is Bonfini a lényeg mert még Ő is 3 különböző verzíót írt le! Zrínyi azt írta minden magyar krónika megemlíti, hogy HJ Zsigmond király fia volt.

Szóval, HJ származása egyáltalán nem tisztázott!
snipa 2010.01.04 10:12:04
@hami: Azért nem biztos mert nincs rá bizonyíték, hogy beszélte az oláhok nyelvét! Ha neked van akkor virítsd!
A halálos ágyán magyarul beszélt, ezt viszont tudjuk!

Apja, anyja román? Ember, minek írsz történelmi blogot, ha olyan dolgokat közölsz tényként amire nincs bizonyíték!

Nem tudjuk, hogy ki volt HJ apja és azt sem tudjuk ki volt az anyja! HM valószínűleg tudta kik a nagyszülei, de nincs róla adat, hogy bárhol bármikor beszélt volna erről! HM Zsigmond "verziót" erősítette az emberekben. Mégis az 1490 es országgyűlés azt mondta ki, hogy HJ apja nem ismert! Valószínűleg több informácójuk volt a dologról mint neked vagy nekem...

Ennek semmi köze ahhoz, hogy ki utálja a románokat. Felőlem HJ apja bantu néger is lehet. Csak egy probléma van, hogy nem tudjuk ki volt! Van egy rakás feltételezés a románok kedvenc forrása Bonfini, csak azt felejtik el megemlíteni, hogy maga Bonfini is 3 féle verziót ír le... (Arról nem beszélve, hogy Bonfini írt néhány dolgot amitől az ember haja égnek áll.)

És most várom a Te forrásod, hogy apja, anyja román volt!
snipa 2010.01.05 12:17:05
@lécci: ismerem! bár nem vagyok latin guru! De ez megint egy olyan gyűjtemény, ahol a származásáról nem találsz két egyformát! Amit általában megemlítenek, hogy a család valszeg Havaselvéről jött. Havaselvén lakott mindenféle nép nemcsak oláh. A Vajk kun, magyar származást is mutathat. Másrészröl a szörénységet megpróbálták nem is egyszer betelepíteni a magyar királyok!

Aeneas Sylvius -> Ő valóban kortárs, és mit ír? Hunyadi a dák nemzethez tartozik. Dák nemzet a 15 században? Vagy ő is megfertőződött a humanista "mindennek" "mindenhez" van köze irányzattal?

Ludovicus Tubero -> akkor született mikor HJ már jópár éve halott volt. De ő meg mit ír? Hogy a Hunyadiak görög-vlach család volt.

Bonfini írt mindefélét, kezdve attól, hogy a dákok is scythák és így a magyarok rokonai! Nah akkor helyben vagyunk, mert Aeneas Sylvius azt írta HJ dák, szal HJ mégiscsak szkíta-magyar! Bonfini tudtán kívűl nem 3, hanem 4 féle verziót írt le HJ származásával.

stb stb...

Serba gyerekei Vajk, Magos és Radul. Nekem úgy tűnik, hogy 2 magyar név van közte. Ezenkívűl ne feledkezzünk meg, hogy volt egy Klára nevű lánya. Klára nevet a katolikusokon kívűl senki nem hsználta. És akkor most nézzük meg, hogy milyen katolikus népek éltek erdély déli részén ez időben. Magyar, szász! A vlach nem tartozik ebbe!

Ha már szóba jött a kortársak kifejezés, arról se feledkezzünk meg, hogy az 1490es országgyűlésen olyanok határoztak arról, hogy HJ törvénytelen származású, ergo nem Serba a felmenője akik még akár együtt harcolhattak HJ vel és a fiát egy életen át szolgálták!

Ebben a korban az apák el szokták ismerni a törvénytelen gyerekeiket, ahogy Mátyás is tette! Ha Zsigmondnak lett volna fia biztos elismeri, mert minden vágya egy fiú gyermek volt. Szal 1 megoldás van, HJ anyja volt valszeg nemesi v. akár királyi származású és az apja volt alsóbb rendű. Ha a nemes származású anya szült zabigyereket azt titkolták. Nyiván nem véletlen, hogy 2 Hunyadi János volt.

Számomra egy a bitos, HJ származása olyan fekete folt amiből azt semmiképpen nem lehet kivenni, hogy apja anyja román volt. HJ egy nyelvet beszélt bizonyosan és az a magyar volt!