Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Citadella

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy hülye kérdés, amiről a szerző gyorsan áttér a latin nyelv jövőjére Állítólag a finn elnökség javasolta 2006-ban, hogy legyen a latin az EU hivatalos nyelve. A finnek vicces fazonok, a nagy hidegben csupa jó dolgot kitalálnak, pl. klassz rockbandáik vannak, és a latint is…..
Citadella 2012.04.07 15:34:45
@Nuntiulus Noster: Nincs de. A tanítás színvonala csak következmény. Ha van szándék, van színvonal is. A politikai akarattal van baj, nem a latin tanárokkal. Fejétől bűzlik a hal, hogy közhellyel éljek. Nem a ki-kihagyó motor a hibás, ha a sofőr szakadéknak kormányozza az autót.
Citadella 2012.04.09 01:51:21
@Nuntiulus Noster: Ha a politikai szándékról írsz, egyetértünk. (De akkor miért a 'csakhogy'?) A latin tanár a mindenkori oktatási - tágabb értelemben társadalmi - igényeknek felel meg, ez a kötelessége. Amiről szó van, az a politikai döntéshozók felelőssége. Itt pedig elég reménytelen a helyzet: az EU-ban sajnos az alapok is rothadtak. A szándékok egészen másra irányulnak.
Egy ismerős nick (de szépen hangzik ez) kérdezte tőlem, hogyan lehetne lefordítani az egydollároson lévő latin feliratokat, s miután megnéztem és utánaolvastam a bankjegy történetének, megtetszett a téma. Először is a lényeg: S ami minket különösen…..
Töttössy Csaba Tanár Úr emlékére   Csütörtökön tudtam meg, hogy előző napon elhunyt Töttössy Csaba tanár úr (1931-2011; nekrológ itt, wiki meg itt), a latin grammatika- és szintaxistanítás honi kiválósága, akivel az elsőéves "eltés" latinszakos heti kétszer 120…..
Ezúttal is pro domo szándékszom írni. Vagyis a téma, hogy úgy modjam, a saját mesterségem ügye. Ám Luther óta tudjuk, hogy vera theologia grammatica est, azaz a valódi teológia nyelvtan, ha úgy tetszik: filológiai kérdés. Vagyis hát mégse lesz ez az egész annyira pro domo. Az…..
Pokorni Zoltán nem először szerepel nálunk, sőt, az a (csak első pillantásra) megtisztelő szerep jutott neki, hogy vele kezdtük meg a blogunkat. Akkor Rhodoszt hitte egy folyónak, de ez semmi ahhoz képest, amit a tv2 reggeli műsorában csinált, s a Képviselő Funky jóvoltából…..
Citadella 2011.03.18 14:30:22
Nyelvbotlás-hívőknek:

Tessék gondosan megfigyelni Pokorni mimikáját beszéd közben. Ebből világosan kiderül, hogy mit és miért mondott.

1. Példát kérnek tőle, erre beugrik neki valami ismerőse kedvenc példája, a bálnatenyésztésről. Nyilván készült rá, hogy meg fogja említeni.
2. Mégiscsak sokan látják a műsort, illenék külföldiül mondani, mert az előkelőbb. Flottul, azonnal meg is van a szó: balneológia.
3. Kimondja, lesi a hatást: "ugye milyen jó humorom van, ugye milyen abszurd dolog bálnákkal foglalkozni Magyarországon".
4. Itt jön a zavar. Fordítani akarja a szót, de hirtelen rájön, hogy a balneológia mégsem lehet azonos a bálnatenyésztéssel, hanem inkább "bálnákkal foglalkozó tudomány". Mélyen szántó gondolatai kissé elvonják a figyelmét, ezért rövid ideig csak makogni tud.
5. Végül fontoskodva kinyögi, hogy a balneológia (ti. az, aminek ő gondolja) nem azonos a bálnatenyésztéssel, mert ő pontos akar lenni, és a tudatlan nézők kedvéért mégis inkább magyarul mondja ezt a (szerinte) "létező tudományt". Holott legfeljebb csak tudományág, speciális szakterület lehet, ha egyáltalán létezik, nem önálló tudomány. Viszont ha magas szinten művelnék, mint ahogy ő feltételezi, akkor valószínűleg nem állnának a kihalás szélén a bálnák, de erről Pokorni úr fidesz-politikus lévén nyilván még nem hallott. Azért az vicces, hogy Ausztráliát és Új-Zélandot látatlanban kitünteti e "tudomány" magas szintű művelésével. Egyébként a bálnapopuláció alakulását tekintve a remélhetőleg mégis létező külföldi "bálnatenyésztők" nem túl sikeresek, szóval ez remek kitörési pont lehetne Magyarország számára. Lelki szemeimmel máris látom Pokorni urat szorgos bálna-inszeminátorként egy hatalmas bálnatelepen valahol Japán, pardon Új-Zéland kies tájain. Istenem, mennyit nyerne vele a világ és mennyit Magyarország...

Világosan látszik a reakcióján, a gesztusain, hogy nem durva bakit javít, hanem PONTOSÍT, tehát a fenti logika a mérvadó. Szó sincs nyelvbotlásról. Utólagos "beismerésében" is hazudott, nem véletlenül, nem tévedésből mondta; egyszerűen ennyit tud. A balneológiát bálnatudománynak hitte és nem is vette észre, hogy rosszul tudja, mert a másik kettőnek sem volt lövése a dologról. Ez persze még nem bűn, de azért ne ilyenek osszák már az észt a tévében, könyörgöm!

Külön szépsége a válaszának és egyben rendkívül jellemző, ahogy beleszőtte a mondanivalójába a kötelező tiszteletköröket, miszerint "a magyar kormány a magyar társadalmat képviseli" és a "köz érdekében" hozza döntéseit. Ezt tényleg nagyon fontos volt végre kimondani. Egészen megnyugodtam tőle. Azért azt a bizonyos kétharmadot is hozzátehette volna, mert már rég hallottam és erős hiányérzetem volt.

Summa summarum, ez az ember - sok-sok kollégájával egyetemben - oly mértékben a kompetenciaszintje fölött tevékenykedik, hogy annál csak a magabiztossága és az arroganciája hatalmasabb.

Ami a másik vonzatot illeti: itt nem a latintanításról vagy az általános műveltségről kellene beszélni, hanem az 1945 óta regnáló, kollaboráns politikai elitpótlék leváltásának múlhatatlan szükségességéről és még inkább arról, hogy végre engedni kellene a valódi értelmiséget érvényesülni a "baloldali" és "liberális" avagy onnan kicsapódott, értsd: exkommunista balfékek katasztrofális kimenetelű egyeduralma után.

Egyébként csak én érzek ebben a bálnaszaporító-hasonlatban egy jókora adag lenézést a műsorvezető és a nézők, pontosabban alattvalók felé?
19 éve (1991) hagyták el az utolsó szovjet csapatok hazánkat.A Moszkvában megállapított hivatalos határidő (június 30.) előtt két héttel hagyta el az utolsó szovjet katona is a magyarországi laktanyákat és katonai támaszpontokat. Az utolsó katonacsoport június 16-n távozott,…..
A belga sörök jók. Nemcsak azért jók, mert karakteresek, magas alkoholtartalmúak - ami egy borszerető nemzetnél előny -; nemcsak azért jók, mert elütnek a hazai, kínosan egyforma német-cseh pils-vonaltól teltségükkel, édeskés, finom ízükkel; nemcsak azért jók, mert…..
Citadella 2009.07.19 00:00:46
@murci/szamárfül: Magának se fejtek meg több rejtvényt.
Citadella 2009.07.19 23:11:06
Magyar történelmi latinságok III.   Nem tudok (hon)derű nélkül gondolni arra a két furfangos haditettre, amelyet András király és Béla herceg vitt végbe III. Henrik német-római császár ellen. Bár - többek között - a XIV. századi krónikaszerkesztésből ismerős lehet…..
Citadella 2009.07.14 18:55:44
@Molay: Nyilván rengeteg van, csak kérdés, hogy onnan szedték-e. Mert minden korban nagyban hamisították az okleveleket, jelentéseket, leveleket, mindent. Ehhez nem kellett az ókorhoz nyúlniuk, ott volt az orruk előtt. Fejlettebb írásbeliségnél nyilván sűrűbben űzték az ipart, de valamilyen szinten mindenütt megvolt. Különösen háború idején.

Ókori hamis hírek pl. Liviusnál:

VI.30.
"Minden földerítés nélkül cohorsokat küldtek ki takarmányért, s amikor az a hamis hír érkezett, hogy körülfogták őket, gyorsan segítségükre siettek, meg sem nézték, ki hozta a hírt - ugyanis egy latin katona szedte rá őket, rómainak adva ki magát -, s így kelepcébe rohantak."

XXVI.26.
"M. Cornelius szinte sorozást rendezett egész Siciliában, hogy minél többen jöjjenek Rómába panaszt tenni ellene (ti. M. Marcellus consul ellen), s egyúttal, hogy az ő hírnevét kisebbítse, hamisított levelekkel egész Rómában elterjesztette a hírt, hogy Siciliában még mindig háború folyik."

XL.23.
"Egyéb gazságaikról nem is beszélve, egy koholt levelet is átadtak a királynak, amelyet T. Quinctius hamisított pecsétjével láttak el."

stb.

Az iratok hamisítása valószínűleg egyidejű az irással.

A plágium megítélése pedig egészen más volt a középkorban, mint most. Egy krónikában pl. egyáltalán nem számított "bűnnek" mások szövegeinek az átvétele. A magyar krónikák is hemzsegnek az átvételektől. A szerző személye ugyanis nem számított.

"[a szerző művével] Isten dicsőségét s embertársai lelki üdvösségét kívánja szolgálni; épp ezért legtöbbször a készből merít, kompilál vagy annak analógiájára alkot maga is. Bőven idézi a tekintélyeket, maga azonban a háttérben marad."

(Horváth János: A magyar irodalmi műveltség kezdetei Szent Istvántól Mohácsig)
Miket nem lehet olvasni! A 168 óra és Mester Ákos nyomán a Népszabadság közölte azt a szomorú hírt, miszerint "A Szegedi nagyárvíz" című könyv új kiadásából "kiretusálták", pontosabban kiszedték nagy kormányfőnk fotóit, magyarán…..
Citadella 2009.07.13 14:57:32
Ez a damnatio memoriae-s párhuzam szerintem elég elhamarkodott volt. Attól tartok, Fletót illetően még nem dördült el az utolsó lövés. Pusztán annyiról van szó, hogy a választások előtt kevesebb mint egy évvel nem kifizetődő minden idők legnépszerűtlenebb magyar politikusának a képével és nevével villogni. Egy ideig ez így is marad. Aztán jön a szokásos össztársadalmi amnézia, és ismét bármi lehetséges. Ne feledjük, hogy Elqró Ferencet nem a nép vagy párttársai buktatták meg, hanem külső parancsra mondott le. Maga a lemondás is egészen érdekes rhetorikai fordulatokat tartalmazott. Egy gyáva és megalkuvó ember felemás, acsargó visszavonulását láthattuk.

Fletó bizonyos körökben ma is sikeres és megbízható politikusnak számít, hiszen majdnem maradéktalanul végrehajtotta, amit elvártak tőle. Valószínű, hogy a továbbiakban is számítanak a szolgálataira. Csak az a kérdés, milyen poszton. Párttársai is könnyes szemmel emlékezhetnek regnálására, mert ami nekünk a hét szűk esztendő és a kaotikus rombolás korszaka volt, az nekik maga a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Ilyen múlttal bőven van esélye a visszatérésre, mondjuk négy év múlva, az őszödi igazmondó, a nagy reformer és a hazájáért önmagát is feláldozó patrióta glóriájával a feje fölött. Ami ma lehetetlennek tűnik, holnap vagy holnapután egészen természetes lehet - médiafelvezetés kérdése az egész. Kétségem sincs felőle, hogy a nép ismét bedől neki. Hacsak addig hűvösre nem kerül, bár Orbánt ismerve ennek az esélye nulla.

Fletó nem égetett föl maga mögött semmilyen hidat, csupán hátralépett kissé. Saját emberét ültette a miniszterelnöki székbe, és a háttérben hatalmának egy részét is megtartotta. Nem így bukik az, akinek végleg befellegzett. Nagyon úgy néz ki, hogy egyszer vissza fog térni a politika élmezőnyébe (ha fentről jóváhagyják), és akkor büszkén fognak rá emlékezni a régi, kipróbált elvtársak, köztük Botka László. Ne legyen igazam!

Egyébként tetszik a blog, nagyon színvonalas, csak így tovább, és vivat, crescat et floreat lingua Latina, anima Europae! :)