Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gali Máté

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt napokban egy lengyel kolléga felkérésére – aki a visegrádi országok politikai rendszereiről tervez könyvet megjelentetni – egy tanulmányon dolgoztam, s ennek keretében újra egymás mellé tettem mindazokat a változásokat, amelyeket a második Orbán-kormány eddig…..
Gali Máté 2012.02.28 18:09:28
1990 őszén az MSZP akkori elnöke, Horn Gyula három fiatalemberrel találkozott. A legfiatalabb 22, a legidősebb 33 éves volt. Az ellenzéki politikus azért kezdeményezte a beszélgetést, mert szeretett volna megismerkedni olyan tehetségesnek tartott, a szocialistákhoz közel állónak…..
Az azt hiszem egyértelmű, hogy napjainkban egyre inkább radikalizálódik a magyar népesség. (Egyébként ez egész Európában tendencia.) Ennek ékes bizonyítéka, hogy legutóbb nem kevés támogatással egy szélsőjobboldali párt is bejutott a parlamentbe. Róluk már írtam. Elmondtam…..
Gali Máté 2011.06.04 18:17:49
@EdemLegend: A poszttal semmi gond nincs, a Thürmer-féle programmal van bajom. Objektíven, történészi szemmel könnyen cáfolható szinte az összes állítás, elég csak hozzá bejárni Bencsik, vagy Tomka tanár úr óráira.
RETRO-LIGET Liget 1994/8  |  Szilágyi Ákos - JOBBOLDAL, HOL VAGY?  (részlet)„Mi volt az a ‚jobboldaliság’, amely Magyarország vesztét okozta? Valamilyen hit, hétszer szent elv, tételes meggyőződés? Nem, más volt.Ha vége ennek a háborúnak, a…..
Ma temetésen voltam. Időről időre - furcsa mód mostanság viszonylag gyakran - eljutok ilyen eseményekre. Érdekes tapasztalataim és benyomásaim szoktak keletkezni.Én nem vagyok gyakorló keresztény (sőt egy ideje már nagyon keresztény sem), ezért kissé feszélyezve szoktam magam…..
Gali Máté 2011.05.07 13:52:19
@Ann(gyalk)a: Anna! Te pedig frissíthetnéd már a blogod! :-)
Gali Máté 2011.05.07 14:13:50
@Ann(gyalk)a: Kár, pedig nagy élvezettel olvastam el azt a 2-3 posztot, amit megélt a blog! :-D
Ismerősök és ismeretlenek kommentjeit olvasom egy gyöngyöspatai hír kapcsán a Facebookon. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az egyre ordenárébb színvonal néhány forduló után elér oda, ahol jóérzésű ember nem olvas tovább, mert minek.Az egyik elvadult kommentelő minden szavából…..
Ma délután a Magyar Nemzettől kerestek telefonon, hogy kommentáljam a szocialista párttal kapcsolatos legújabb értesülésüket. Miután azonban egészen addig a fűnyírásnál komolyabb szellemi kalandom nem volt, a hívás pillanatában pedig éppen egy homokvár felépítésén…..
Gali Máté 2011.04.07 23:40:08
@a-kis-herceg: Ugyan már! Túl sokat követelsz egy mai magyar politikustól! :-)
Gali Máté 2011.04.08 09:47:22
@Kelma: Ildi néni és Laci bácsi már a tájkép része. Nem hiszem, hogy a pártbéli jelenlétük annyi embert vonzana/taszítana, hogy szükséges lenne az elmozdításuk. Bár tény, hogy a már sokat hangoztatott szocialista megújulásból újfent nem lett semmi.
2014-ben majd inkább a bizonytalan szavazók esete lesz érdekesebb. Böngészve ugyanis a mostani közvélemény-kutatási adatokat, a Fidesz népszerűségének csökkenésével nem növekszik egyenes arányban az ellenzék támogatottsága, mivel a bizonytalanokat erősítik az Orbántól elpártolók. Őket viszont elég könnyen lehet mozgósítani populista jelszavakkal. Vagy esetleg Orbánéknak azzal a régi trükkel, miszerint 2013 őszétől a választásokig kicsit többet költenek szociális/népjóléti kiadásokra. Úgy, mint 2001/2002-ben, vagy Gyurcsányék 2005/2006-ban. Akik 2005 legvégén még áfát csökkentettek, hogy aztán a választások után meg a nyakunkba zúdítsák a feketelevest.
Na most olyan jön, ami eddig még nem volt. Elmélkedni fogok, kissé utópisztikusan. (Ha egyszer sok időm lesz, akkor lehet írok is egy utópiát, de ez nem mostanában lesz...) Szóval sokat gondolkodtam én már modern világunk rendszerén és ezeket össze szoktam vetni az egyetemen…..
Gali Máté 2011.04.05 11:37:53
Nos, akkor röviden reflektálnék egy két dologra. :o)

1. Említetted, hogy a pártok felülről lefelé, és nem alulról felfelé építkeznek, illetve belülről alakítanak ki koncepciókat, és neked ez furcsa. Én viszont úgy gondolom, hogy ebben semmi meglepő nincs, így működnek a világ minden táján a pártok, de nemcsak mostanában, hanem szerintem a 20. század egészében is. Ezért is mondják sokan, hogy maga a "demokratikus párt" kifejezés is fából vaskarika, mivel a demokrácia a nép uralmát jelenti, miközben egyetlen párt sem azonos a néppel.

2. A liberalizmusról korábban én is írtam a blogomban. A klasszikus liberalizmussal nekem semmi bajom sincs. Sőt, mondhatni sikertörténet volt, mivel több fontosabb eleme is beépült a mai demokráciák működésébe (emberi jogok, hatalmi ágak szétválasztása stb.). Ám úgy vélem, hogy mára azért lett szitokszó, mivel minden mostani céljuk a magukat liberálisnak vallóknak már eltér a klasszikus liberalizmus elveitől, és extremitásba hajlik át, lásd: drogliberalizáció, homoszexuálisok jogai stb. Ezek pedig természetszerűleg magukkal vonják a többségi társadalom nemtetszését. Illetve a liberálisok azt is elfelejtették, hogy a liberalizmus nem egyenlő a kisebbségvédelemmel. A liberalizmus ugyanis az egyént ismeri el, nem pedig a kollektív jogokat (az egyén és az individuum amúgy ugyanaz, azt a mondatot majd javítsd ki).

3. Végtelenül leegyszerűsíted a nacionalizmus kérdéskörét. Bevallom, hogy korábban én is hasonlóan gondolkodtam, azaz: patriotizmus-jó, nacionalizmus-rossz. Ám azóta Sajti tanárnőnél egy MA-s kurzust csinálok, ami csak a nacionalizmussal foglalkozik, és ez megváltoztatta a róla kialakult véleményem. Pusztán azért, mert ez egy sokkal összetettebb ideológia annál -mellette ezernyi leágazással-, hogy ilyen egyszerűen pálcát törjünk felette. Ha te is MA-s leszel majd, akkor ajánlom neked, hogy vedd fel azt az előadást! ;-)
Gali Máté 2011.04.05 13:44:20
@EdemLegend: 1. Igen, a világon mindenhol így működnek a pártok. Ha csak a szűken vett európai homokozónkban maradunk, akkor nézd meg, hogy Merkel sem úgy kormányoz már Németországban, ahogyan azt a német nép szeretné, ezért az idei tartományi választásokon hatalmas vereséget szenvedett a CDU. Sarkozy népszerűsége is a mélyponton van, legfőképpen azért, mert növelte a nyugdíjkorhatárt és megvágta a szociális kiadásokat, ami nem túl népszerű cselekedet Franciaországban, ahol a szociális kiadások a legmagasabbak egész Európában. David Cameron Angliában szintén hasonló cipőben jár.

2. Sajti tanárnő kurzusa az alábbi címen fut: Politikai eszmék és mozgalmak a 20. században-nacionalizmus. Nagyon friss előadás, ebben a félévben hirdette csak meg legelőször.

3. Ami az előző kommentemből kimaradt, az a "szeressük az egész világot, nézzük annak érdekeit". Nos, én úgy vélem, hogy most még -bárki bármit is mond- a nemzetállamok korát éljük. Ahol a legfontosabb a saját országunk érdeke, teljesen függetlenül attól, hogy léteznek nemzetek feletti szervezetek. Erre kiváló példa az ENSZ BT, ahol az ügyek elvetéséhez elég egy vétó is, ha egy ország érdeke úgy kívánja. De az EU-t is fel lehet hozni példának, ahol csak figyeld meg, hogy mennyire védik az érdekeiket az egyes tagállamok pl.: a franciák a mezőgazdaságukat stb. Vagy amikor Merkel és Sarkozy idén februárban még a "kétsebességes Európáról" értekezett.
  Szép pályát futott be a kuruc.info Lázár-remixe. A szélsőjobbos portálon tegnap 13:16-kor jelent meg a felvétel, amiből aztán a Hírszerzőn 15:01-re lett cikk. Míg a kurucos anyagban nem szerepel semmiféle információ arra vonatkozóan, mikori a Lázár Jánostól idézett…..
Gali Máté 2011.03.20 21:59:48
@gabika62: Médiáról beszéltél, abba pedig nemcsak a TV-csatornák tartoznak bele.
Gali Máté 2011.03.20 22:02:21
@gabika62: Médiáról beszéltél, abba pedig nemcsak a TV-csatornák tartoznak.

(Elnézést, hogy ha kétszer jelenik majd meg a komment, elsőre nem jelenítette meg a rendszer.)
Gali Máté 2011.03.20 22:05:45
@gabika62: Ebben igazad van. Viszont a TV-n is oda kapcsolhat, ahová akar. Ha nem tetszik neki, amit a HírTV-n hall, akkor átvált az ATV-re. Ennyi.
  A vér nem válik vízzé, még ha vérségnek már nincs is többé értelme, úgyhogy csak elmentünk az MSZP március 15-i ünnepségére. Sok újdonság nem történt: Kertész Ákos nem akar ágyban, párnák közt meghalni, valami német faszi Orbánt szidta, Mesterházy Marxot idézett…..
mindbook mind.data.3.0. 2011.03.01 14:26:00
Kedves matthewsmind!   Szívesen reagálok a posztjaidra, de mivel úgy gondoltam, hogy a kommentelés formai „követelményei” nem engedik meg a hosszas okfejtést, ezért egy másik formáját választom a véleménynyilvánításomnak a legutolsót illetően.   (a)lapos…..
Szivárognak a holnapi nagy bejelentés részletei, amelyekből egyre világosabb – ha máshonnan nem lett volna az -, hogy a második Orbán-kormány sem tudja elkerülni a kiadások csökkentésének (amit, ha a rivális politikai erő teszi, általában megszorításnak szokás nevezni)…..
És tényleg. De a folytatása is idevág:  "Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri. / Balsorsa minden nyűgét s nyilait; / Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen, / S fegyvert ragadva véget vet neki?" (Shakespeare - csak a hivatkozás miatt :) ) Tehát akkor csináljuk  jól, ha…..
Gali Máté 2010.12.29 10:53:00
Nos, egy-két észrevétel, pontosítás:

1. A modern társadalombiztosítás megteremtése valóban Bismarck nevéhez köthető. Ő volt az, aki 1883-ban bevezette az ipari munkásságra érvényes állami betegbiztosítást, majd 1884-ben a baleset-, 1889-ben pedig a nyugdíjbiztosítást. Németország után a világon másodikként Ausztriában jelentek meg a modern szociálpolitika intézményei, majd 1892-ben harmadikként Magyarországon is.

2. Véleményem szerint az, hogy Ratkó Anna akkoriban bevezette a gyermektelenségi adót (ami az adóalap 4%-a volt csupán), és tiltotta az abortuszt, az még nem feltétlenül vezetett el a születések számának drasztikus növekedéséhez. Sokkal inkább az akkoriban az egész kontinensen megtapasztalt "baby boom" az oka, ugyanis a világháború után akkor állt módjában az embereknek, hogy összeházasodjanak és gyermeket vállaljanak. Szerte Európában.

3. Igazából mind a magánnyugdíjpénztár (magyarországi adaptációja egészen biztosan), mind pedig az állami rendszer egy piramisjáték, erről írtam a blogomban is. Tényleg talán az a legjobb megoldás, ha mindenki félretesz az öreg korára. Vagy csinál egy rakás pulyát. :-)

4. A romákhoz csak annyit, hogy az ENSZ 2050-re prognosztizált demográfiai mutatói szerint Magyarország lakossága 7,5 millióra csökken majd, ahol a most még többségi társadalom nagymértékben elöregszik, így a megnövekedett cigány lakosság adja majd a munkaképes korúak többségét. Az a cigányság, amely a rendszerváltozás óta (minden kelet-közép európai országban) 80-90%-ban már csak a többségi társadalomtól elvont költségvetési támogatás által tudott fennmaradni. Amúgy az elhibázott romapolitikáról ajánlom figyelmedbe Pokol Béla professzor szinte még friss írását:
hvg.hu/velemeny/20101112_romapolitika_pokol_bela

5. A számodat hiba volt kiadni. Ne lepődj majd meg, ha éjszakakénként valaki felhív rejtett számról, és csak liheg, vagy hörög a telefonba. Nem én leszek! :-D
Igen eljött. A kis Jézus és vele együtt az év legnagyobb ünnepe. Legalább is azoknak, akik tartják valamire a kereszténységet, vagy a hagyományaikat.Szép ünnep azt kell mondjam. Gyönyörűen feldíszítenek mindent az emberek, a saját fájuktól kezdve az egész városig. Ott ahol…..
A gyerekek (főleg a kislányok) kisebb korukban igen gyakran álmodoznak erről-arról, milyen lesz, ha majd felnövök, mit fogok dolgozni, milyen lesz a férjem, hány gyerekünk lesz, hol fogunk lakni, milyen kocsink lesz, még különböző "jóslásokat" is csináltunk a suli…..
Gali Máté 2010.12.19 11:40:03
@Ann(gyalk)a: A mostani ponthatárokkal nem vagyok tisztában. Én 2006-ban kezdtem az egyetemet, akkor még 144 pont volt a maximálisan megszerezhető. Nekem 134 volt (vagy 136?).
Mit is csinálhat az ember, ha a vonata a 40 perces utat "forgalmi okok miatt" csak 70-80 perc alatt teszi meg és épp nincs semmi anyaga (kedve), amiből vizsgára tudna tanulni? Mondjuk... elindít egy blogot és megírja az első bejegyzését! :)Ez alapján gondolhatjátok, hogy…..
PerverzBlog A kommentelőről 2010.11.16 18:36:00
A kommentelő doktorált közgazdaságból, történelemből, szociológiából, összehasonlító vallástudományból és úgy egyébként minden blog.hu-s íráshoz köthető tudományágból. Zsenialitását mi sem tükrözi jobban, mint hogy az összes minisztérium működését és pénzügyi…..
„Gratulálni jöttem, mert ön rendkívül ügyesen hiteti el a magyarokkal, hogy fontos az, amit gondol és tesz. Hogy múlik azon bármi! Nagyon tehetségesen csinálja.” Frei Tamás új könyvében az orosz Gazprom elnöke ezekkel a szavakkal kezdi ultimátumszerű mondandóját,…..
Az utóbbi két alkalommal érdekes fordulatot vett a tesi órám: a tanárúr oktat minket, de leginkább a gazdasági helyzetről és a nyugdíjról. Érdeklődéssel hallgatom, mert minden vélemény érdekel, de úgy veszem észre, hogy nagy a zűrzavar a fejekben és a tanárurat hallgatva csak…..
Gali Máté 2010.12.04 21:02:52
@Ann(gyalk)a: Jó lenne, ha utánanéznél, hogy ezek a törvények a mai napig hatályban vannak-e, vagy módosították-e már őket?

És, hogy a keresgélés közben ne unatkozz:
www.szazadveg-eco.hu/images/files/publikaciok/nyugdijrendszerpillereiMNcikk.pdf

www.szazadveg-eco.hu/images/files/publikaciok/42zufke232-nyugdijrendszerpillereiSajtokozlemeny.pdf
Gali Máté 2010.12.07 15:06:31
@Ann(gyalk)a: Nem vizsgáztatlak,pusztán érdekel.
Tudom, hogy most jó páran az előző bejegyzés folytatását várták és most csalódniuk kell. Megnyugtatom őket, hogy nem marad el az sem, de gondoltam a hatás növelése érdekében megváratom őket és másról írok, ami mostanában történt. Az előző hét az SZTE-n szünet volt, így…..
Mandiner blog A szabadság ára 2010.10.23 07:01:00
Ignite - Poverty for all Sold by your own October revolution Out to the streets To fight against the tyranny In 56' we fought the occupation The young and old Against the Communist regime The sorrow, a so-called liberation The sorrow, a violent domination Sorrow, the humiliation Fifty years, the…..
Gali Máté 2010.10.23 14:59:21
@attila.1969.: Forrás?
Nem kötekedésként, pusztán csak érdekel.
Gali Máté 2010.10.23 15:01:24
@attila.1969.: Sajnálom, de engem még úgy neveltek, hogy a nálam lényegesen idősebbeket nem illik tegezni.
Gali Máté 2010.10.23 15:48:16
@Elpet: Mosonmagyaróvár, Tiszakécske, Eger, Salgótarján, Kossuth-tér. Ezzel szemben ő hozott 2 db fotót. Ahogy Horn Gábor mondta 2009-ben: "Ez kemény. Ez a csapat kemény."