Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kidi

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem vagyok házas, mégis azt hiszem, egy feleség sem kerülhet sokkal többe, mint néhány kóstolótárs. A kóstolótársak fáradhatatlanok és könyörtelenek, izgágán keresik az előzési lehetőségeket: amint pihennénk vagy spórolnánk kicsit, kicseleznek egy gyors gázadással, és…..
kidi 2009.12.03 17:59:31
@dagadtos: Nálam a Lafite után a Margaux következett. :-)
Elindítjuk szokásos sorozatunkat, amelyben a borászelit értékeli az aktuális évjáratot, és visszatekint az elmúlt néhány évre. Az eddig beérkezett válaszokból úgy tűnik, hogy 2009-ben a természetre nem lehetett panasz. És 2007 kezd kilépni a csúcsnak gondolt 2006…..
Megírtam én is, megírta más is, ádáz vita is kerekedett belőle: idegen szájak (is) értékelték a balatoni borokat a Balaton Winfer rendszerében. Az értékelésről mindenki mondott valami okosat, meg aztán szem sem maradt szárazon. Úgy gondoltam, ha komolyan vesszük a kezdeményezés…..
kidi 2009.07.15 09:53:25
@lackó: Kedves Lackó! A borászok válasza alapján én annyit látok, hogy voltak, akiknek tetszett a dolog és voltak, akiknek nem. Azok a borászok, akiknek nem szerepelt jól a boruk, nyilván támadják a minősítést. Az meg hogy nem akarják használni? Ahogy Jásdi István írta: a francia besorolások is évszázados átlagok alapján születtek!
Én mindenesetre kiváncsian várom a többi borász visszajelzését...
Meglehetős rutinnal ismerem már föl a bullshitipar legveszélyesebb szövegeit: kiszúrom azokat a stíluselemek, nyelvi formulákat, logikai bukfenceket, amelyek biztosan jelzik, hogy itt egy professzionális (vagy amatőr) kamugyár próbál a nyakunkba sózni valamit. Amikor kezembe került a…..
kidi 2009.07.09 18:52:51
@lackó: Bocsi! Tudnád idézni kérlek, hogy hol írtam én olyat, hogy nem érdekelt előtte?
Másik dolog, lehet hogy te tudod, hogy ki kicsoda, én nem. Szóval fogalmam sincs, hogy ki a borász és ki nem.
És tegyünk már különbséget a borászat és a borszakértés között...
A WSET nem borászokat képez. Ergó ha vki elvégez egy kertészeti egyetemet borász szakon, vagy kitanulja feljebbmenőktől a borkészítés mikéntjét, akkor jó eséllyel jó bort fog készíteni.
És nem vonom kétségbe a fent említett borászok szakértelmét.
kidi 2009.07.09 19:43:54
@lackó: ...még valami: senkit nem néztem hülyének. Remélem nem ez jött át a szavaimból és remélem, hogy ez fordítva sincsen így. :)

Egyszerűen nagyon sokan vannak, akik tanultak olyat a wset-nél (és biztosan a Kertészeti Egyetemen is) amit amúgy soha nem tudtak volna meg. Itt fordított hangsúlyt éreztem, végigfutva a blogot: nem értem, hogy miért jelenthető ki bárkiről is, hogy azért ért a borhoz, mert sokat kóstol. Egyszerűen nem értem, ez önmagában miért, hogyan lehet elég?
Avagy...Milyen borokat kóstolt? Hol? Kivel? Milyen társaságban? Tapasztaltabbakkal kóstolt? Akik valahol tanulták?

És: azt sem írtam, hogy a kóstolás nem számít. De: kérem, hogy végre ismerjük el a másikat. Én elismerem, hogy a kóstolás fontos. Te elismered, hogy az iskola fontos. Mert van olyan, amit máshol, koncentráltan, csak a tapasztalás útján nem tudsz megtanulni (az iskola lehet egy "tanító" is, aki nem iskola-szerűen, de tanít Téged!). Egyszerű.

Ugyanígy: én elismerem, hogy Te többet tudhatsz a balatoni borokról, mint a winfer, wéfer vagy mifer "nem-teszt" résztvevői közül bárki. Te ismerd el, hogy lehet olyan a teszt résztvevői közül (akár több is), aki többet tud a borokról, mint Te. És: mondhat úgy véleményt valamiről, hogy nem látogatott a pincébe, akár még a régióba sem.
Tudod: a legtöbb borfogyasztó is így tesz majd.

A wset arra is megtanított, hogy hogyan gondolkodjam kicsit a másik fejével. Tudjam, hogyan érzem, érzékelem a bort. Erre magamtól soha nem jöttem volna rá.
Persze attól mert a wset-re jártam még nem érzem magamat szakértőnek. Ugyanezért senkit nem nézek le. Gondolom, ha leülnénk, Te is tudnál nekem újat mondani, szinte bármelyik borról. És: ugyanez igaz bármelyik borásszal. És: attól, mert valaki nem tanulta, még lehet jó borértő, vagy akár borász is. De: nagyobb az esélye, hogy más kárán (a sajátján is) tanul, sőt, annak is, hogy téved.
A wset elvégzése után volt olyan palack borom, amit előtte dicsőítettem / tünk (baráti körben) és utána a csapban végezte (nem a haverok, hanem a bor). Nem írom le melyik tétel, mert lehet, hogy szentségtörésnek hatna, és nem köszönném nem amit kapnék érte. Vannak olyan rejtett hibák, olyan, időtől (lásd: palackban érlelés) függő tényezők, amikről előtte fogalmam nem volt. Nem tudtam róla. A tannin, a hordó gyakran sok mindent felülírt, elrejtett. Most már nincs így - illetve: biztosan így van még sokszor, de már egyre többször észreveszem.

Zárszóként: nem arról szól (amit írok), hogy wset meg wészet vagy akármi más külföldi /hazai tanfolyam. Arról szól, hogy én figyelek arra, hogy kitől, milyen minőségben tanulok és hogy (szerintem) tanulni kell módszeresen mindenképpen - ha valamit napi sok órán át gyakorol az ember (igen, igen, a jó értelembe vett borozásra gondoltam), megér egy kis elméletet, nem!? :)) Nekem úgy gondolom, bejött.
Tényleg: Ti hol tanultok a borról? Tényleg érdekel, nem "zikálás" jelleggel.