Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JimmyJump

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Fidesz korszakzáró kommunikációs üzenete: vége az oligarchák korszakának. Bár azt, hogy ez a ködös „mély jelentéstartalommal” bíró mondat pontosan mit jelenet, azt majd a pártatlan Fidesz szubjektivitás eldönti. A kommunikációs üzenetet ismerjük, na de nézzük a…..
JimmyJump 2010.05.25 19:58:16
Hernádi oligarcha? Itt a válasz:

www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=718

Hernádi Zsolt

Olajipar

Becsült vagyon: 4 milliárd forint

A 46 éves közgazdász öt éve a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, előtte egy évig „csak” elnöke volt az olajipari monopóliumnak. A közgazdász korábban bankári pályát futott be, a K&H-nál eltöltött (1989–1994) évek végén a bank vezérigazgató-helyettese volt, több, később meghatározónak bizonyuló személyes kapcsolata (Csányi Sándor, Csák János) innen datálódik.

A K&H-t a Magyar Takarékszövetkezeti Bank vezérigazgatói székére (1994–2001) cserélte fel. Az Orbán-kormány idején Hernádi Zsoltot több vezető poszttal is megkínálták, egy ideig ő volt az állami tulajdonú nagyvállalatok jolly joker menedzsere. Pár hétig a Malév elnöki posztját töltötte be, majd megválasztották a Mol igazgatóságának élére.

Hernádi Zsolt vagyona elsősorban a Molban birtokolt részvényei és kötvény-részvény átváltási opciói alapján értékelhető, jelenleg más gazdasági társaságban nem aktív, csak a Mol által is tulajdonolt Panrusgáz Rt.-ben igazgatósági tag. A barátjaként számon tartott, és a Mol igazgatóságába is meghívott Csányi Sándorral ellentétben Hernádi nyilvánosan nem épít vállalatbirodalmat, ugyanakkor az elmúlt években volt olyan nagyszabású üzleti tranzakció, amelyben sokan fontos szerepet tulajdonítottak neki is. Ilyen volt például az a máig vitatott deal, amelynek során a CD Hungary 130 értékes ingatlanját egy OTP-s áttétellel a Szinva 2001 nevű, 20 millió forintos alaptőkéjű cég szerezte meg. A társaság fő tulajdonosa ekkor Garancsi István korábbi Takarékbróker-vezető volt, ám a cégben Hernádi is alapítóként jelent meg, és akadt, aki később is őt sejtette a háttérben.

Az üzletember pusztán nyilvános vagyona alapján is milliárdos, vagyona évente legkevesebb egymilliárd forinttal gyarapodik nyilvánosan is.

Több mint 75 ezer Mol-részvénye önmagában is 1,5 milliárd forint értékű, de vagyonelemei között azokat a részvényre váltható kötvényeket is érdemes megemlíteni, amelyekkel a Mol saját vezetőit kívánja ösztönözni. A program eredetileg ötéves volt (2004–2008), ebből két évet lezártnak tekinthetünk, de 2006 szeptemberében Hernádinak még három éve, azaz összesen 78 kötvénye értékelhető. Ezekből 26-26 váltható át 2006 és 2008 között (általában szeptember elején, augusztus végén) Mol-részvényekre. Az egyenként 10 millió forint névértékű kötvények darabonként 1779 Mol- részvényre válthatók, azaz szeptember végi árfolyammal kalkulálva kötvényenként mintegy 26 millió forint hasznot tartalmaznak. Ez a mostanában érvényes 19–22 ezer forintos árfolyammal kalkulálva évenként 620–750 millió forintos „ösztönzést” jelent az elnöknek.
JimmyJump 2010.05.25 20:01:01
@JimmyJump: Különösen érdekes a Hernádi-Csányi-Garancsi háromszög a CD Hungary állami vagyonának elsikkasztásában. De ők nem kerülnek börtönbe, mint Zuschlag, hiszen az állam kára nagyságrendekkel haladja meg a 100 milliót. És a "háromszöget" védi Orbán főisten.
Igen furcsa Sanyci levele, ilyenről még eddig soha nem hallottam. Az még oké, hogy a rendőrök fényképezgetnek, biztos megvan az okuk rá, bár nem hiszem, hogy ők szoktak matricát ellenőrizgetni, maximum besegítenek, ha teljes, pihenőbe terelős ellenőrzés van. Sebességet meg inkább…..