Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bogoly

4 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Csak déli tájolású tető és napsütés legyen: ha ezek rendelkezésre állnak, tőke nélkül is meg lehet finanszírozni a villanyszámla kinullázását kilenc év alatt. Villanyszámla helyett hiteltörlesztést fizetünk - mindössze ennyi a változás az életünkben, ha lakáscélú…..
Nagy örömmel tölt el a blog egyre nagyobb látogatottsága, hiszen egy kiváló szakmai fórum van kibontakozóban Nektek köszönhetően! Ugyanakkor azt is látjuk, hogy sok olvasónk még csak most ismerkedik a témával, és nem mozog otthonosan a napelemes szakzsargonban. A mai…..
Legutóbbi napelemes posztunk kapcsán a komment-arénában a napelemes rendszerek megtérülési ideje körül alakultak ki a legizgalmasabb csörték - így ezúttal ezt a témát járjuk körül egy kicsit alaposabban - szigorúan valóságalapon, gyakorlati megközelítésben. Nem számolunk…..
Bogoly 2013.08.17 10:53:26
Remek párbeszédek alakultak ki, számomra is tanulságos tapasztalatokat olvashattam, köszi nektek!:)
A sok balhé a németeknél és a spanyoloknál tényleg elgondolkodtató, de őszintén szólva engem hidegen hagy. Az egyik az, hogy itthon nem fog boldog-boldogtalan napelemet telepíteni, egyrészt a fizetések, másrészt a konzervatív felfogás miatt. A hazai politika jópár évig nemfog hozzányúlni ehhez a kérdéshez, mert nem fog számottevő változást okozni az áramszolgáltatóknak.
Kicsit vicces, hogy szemétség napelemet telepíteni a nem-napelemessel szemben :D
Szemétség venni egy hibrid motoros autót azokkal szemben akiknek nincs, mert ha sok lesz a hibrid, akkor emelni fogják a széndioxid után fizetendő járulékot? Ettől még nem lesz egy féreg, csak beruházott egy autóra, másfajta szempontok alapján.
Egyébként valóban, a megtermelt áramot amit nem használsz fel, nem raktározod el (mocsokdrága lenne egy alkalmas aksi) hanem visszatöltöd a hálózatba, amit a szomszéd használ el. Vagy az ő szomszédja:)
Inverterekre valóban rövidebb garancia van (5-10 év), de egy minőségi német inverternél valóban számolhatunk a 10 év körüli működéssel. A telepítés költségébe benne van már az inverter is, ha cserélni kéne 150k-350k Ft körül lenne, gyártótól függően.
Készülőben van egy cikk a jelenleg kiírt pályázatokról és állami támogatásokról, illetve szeretnék a napelemek működési mechanizmusáról is írni.
Kellemes hosszúhétvégét mindenkinek!:)
Bogoly 2013.08.17 11:57:13
@Blog.hu-s nickname: De ha mindenki lopna, az lehet kevésbé lenne fenntartható, mintha mindenki napelemet telepítene:)
A mai bejegyzés célja, hogy áttekintsük a házi napelemes rendszerek működését és végigkísérjük a telepítés folyamatát. (Figyelem: a napelem, vagy fotovoltaikus elem az a nagy fekete tábla, ami elektromos áramot csinál a napfényből. Amelyik meleg vizet gyárt, az a…..
Bogoly 2013.08.09 14:57:03
Először is köszönöm Mindenkinek az észrevételeket! Remek dolgokat írtatok, most pedig igyekszem néhányra reagálni:
Többen hiányoltátok a konkrét számokat, így a következő post a beruházás és megtérülés folyamatát fogja kivesézni, több példával, napelemekre és led világításra is!
@Dr_Minimum: Egy 3kW-os Kyocera napelem rendszer teljes kiépítését 2-2,2 milló Ft-ból kihozuk, szóval bőven az általad említett 3,4M alatt.
A 20% hatásfokot nem teljesen értem, egy másik számítási módszert javasolnék:
Vegyünk példának egy 1 megawattos napelem erőművet. Egy ilyen méretű naperőmű megépítéséhez hozzávetőlegesen 4100 darab 240W-os napelem panelre van szükség. A napelemeket fixen beállított fém tartószerkezetre kell rögzíteni, majd csatlakoztatni őket egymáshoz illetve az inverterekhez. Több éves meteorológiai adatok alapján jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy egyes területeken milyen energiahozammal számolhatunk, mondjuk egy 1 éves időszak esetén. Tegyük fel, hogy ez az erőmű Székesfehérvár környékén épül fel. Itt a napsugárzás intenzitása egy éves átlagot tekintve 1100 W/m2, ami annyit jelent, hogy 1 kilowattnyi napelem egy évben 1100 kWh energiát képes termelni átlagosan. Egy 1 megawattos erőműre kivetítve ez évente 1100 MWh villamos energiát jelent évente. A napelemes erőművek teljes mértékben modul rendszerűen épülnek fel, tehát minden különösebb változtatás nélkül lehet bővíteni, fejleszteni. Csak a csatlakozási pontot kell úgy méretezni, hogy megfeleljen a végleges elképzelésnek, a naperőművet így akár fokozatosan is fel lehet építeni több lépcsőben.
Több kommentben látom, hogy a profitszerzés, mint fő vonal az irányadó ebben a kérdésben. Nem állítom, hogy az idei év legnagyobb dobása a napelem, és semmi mással nem lehet ilyen profitot elérni, mint ezzel. Viszont a spekulatív piacokkal/beruházásokkal ellentétben (tőzsde/ingatlan) teljesen kockázatmentes, kiszámítható költségű, környezetkímélő és önnfentartó rendszert adunk.
Életszerű példákat pedig a következő postban olvashattok!
15 év és hat lemez után idén feloszlik a Faithless. Ezt Maxi Jazz, a csapat mc-je jelentette be a hivatalos oldalukon. A zenekar úgy érzi, hogy elérték azt a pontot, ami után már nem érdemes folytatni, és persze köszönik a rajongóknak a csodálatos élményeket, amiket együtt éltek…..
Bogoly 2011.03.17 13:22:18
Szánalmasnak tartom egyesek hozzáállását az elektronikus zenével kapcsolatban.
1996: Faithless -> Insomnia
www.youtube.com/watch?v=LuqEbRzy_t8

Nincs ember a földön aki ne hallotta volna életében ezt a dallamot(2:10-töl). Nah ez Faithless. Ez korszakalkotó zene. Nem sp^^