Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gépszaft

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szociális munka Közös-Én-Tudat 2010.02.10 23:14:57
  És ezért, amikor mindenki és minden azon van, hogy közösségfejlődés legyen, hogy fenntartható fejlődés legyen, társadalmi összefogás legyen, hogy szakmai összetartás és közös munka legyen, amikor azon vagyunk, hogy legyenek jobbak a körülmények. Akkor körülnézek, s…..
  Nem tudom, ehhez nem volt (vagy lett volna) „joga” a gyerekeknek eddig is? A méltó gyermeki léthez, a kölcsönös tisztelethez, hogy a felnőttek nem élnek vissza az erőfölényükkel és a helyzetükkel? (és ezt még lehetne fokozni).   Ha erről van szó. Akkor a…..
Gépszaft 2010.01.27 23:50:41
Érdekes ez a bejegyzés, a rövidsége és ami mögötte van…
A Popper-es eszmefuttatást nem értem. A kettős kötés (double bind) fogalmát már jóval előtte „levédte” egy bizonyos René Spitz, aki alapvetően azt a kommunikációs mintázatot jelöli vele, amikor a szülő két ellentétes információt közöl a gyermekével egy időben: az egyik típusú információt verbálisan, az ezzel ellentéteset pedig non-verbálisan. Ha a szülő ezt a kommunikációs mintát módszeresen alkalmazza gyermekévvel szemben, akkor borítékolható valamilyen lelki zavar (szélsőséges esetekben skizofrénia).
A másik a szeretet ügye. Úgy tapasztaltam, hogy a szeretet kötelezősége sosem hoz eredményt, sőt, inkább bajt. Ez így van akkor is, ha gyerekként muszájból elnyomjuk zsarnok anyánk elleni gyűlöletünket, ha tanárként elfedjük, hogy miért utálunk egy gonosznak tartott gyereket vagy neadj’sten szülőként nem tudjuk szeretni fiainkat, lányainkat… Ilyen esetekben a szeretet egyfelől képmutatás, másrészt nem jó se annak aki felé irányul, se annak, akiből hamisan árad. És ami a legfontosabb, elfedi annak a motivációját, hogy megnézzük magunkban a nem-szeretet érzés okát, gyökerét.
Abban sem vagyok biztos, hogy „félelemnek lennie kell”. Az ilyesfajta félelem szítása, tisztelet kicsikarása semmi másra nem jó, mint arra, hogy a tanár, nevelő, szülő saját félelmei elkendőződjenek. Minél inkább félelemben nő fel a gyerek (és itt nem a szavakon lovagolok, hanem a szó, jelen esetben a félelem „nettó” tartalmát veszem figyelembe) annál kevésbé tudja megtartani az elevenségét. Annál inkább arra van kényszerítve, hogy spekuláljon, kijátszon és a későbbiekben a félelmeit kiszórja másokra – gyerekként, felnőttként. A gyerekek nem úgy születtek, hogy bennük van a provokatív viselkedés, az már valaminek – pl. a nevelésnek – az eredménye, így a pedagógiának és a szülői nevelésnek az a reakciója, amelyet az emlegetett gyermeki provokáció ellenében lép meg, ferdítés, egyszerűen azért, mert a gyermeki provokáció már egy válasz, talán éppenséggel a félelemben tartásra.
Ezek a gondolatok jöttek a blog-bejegyzésre. Nagyon gondolatébresztő volt, mondom, a rövidsége miatt is…
Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy csomó kliens. Az a sok kliens annyi rengeteg problémával küzdött, hogy azokat felsorolni sem lehet. Sokszor egy-egy családban annyi probléma volt, mint égen a csillag. Pszichiátriai betegségek, pénzhiány, addikciók, munkanélküliség,…..
Ide gyűjtjük azokat a magyar filmeket, amiket szívesen megnéznétek. Kommentben írjátok be a címét vagy az IMDB-linkjét, és a legnépszerűbbekre ráindulunk, mint egy drótszőrű tacskó...