Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nakika

210 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Volga-Káma és az Ural-hegység déli területei között élő magyar törzsek – akik még nagy Bolgárország felbomlása után, a 7. század közepén vándoroltak ide – a 9. század elején (Anonymus szerint, Pais Dezső fordításban 819-ben) kapcsolatba lépnek a Don alsó folyásánál letelepült magyarokkal. „Az Úr…..
A Volga-Káma és az Ural-hegység déli területei között élő magyar törzsek – akik még nagy Bolgárország felbomlása után, a 7. század közepén vándoroltak ide – a 9. század elején (Anonymus szerint, Pais Dezső fordításban 819-ben) kapcsolatba lépnek a Don alsó folyásánál letelepült magyarokkal. „Az Úr…..
  Ez a kérdés csaknem mindig jelen van, amikor a magyarok szóba jönnek egy-egy kötetlen beszélgetés során. Hol nyíltan, hol a háttérben, a szituációtól függően. Mi magyarok, pedig évszázadok óta együtt élünk származásunk alapkérdésével. Van válasz, talán több is, mint kellene! Sokan nem…..
Przemyśl (49.783333°, 22.766667°) a Monarchia legfontosabb erődítménye volt az első világháborúban.  Sokaknak talán csak a nagypapa, dédpapa meséiből, vagy Gyóni Géza: Csak egy éjszakára című verséből ismert. „ Csak egy éjszakára küldjétek el őket: Hosszú csahos nyelvvel…..
A magyarok őstörténetének koraközépkori részét úgy építettem fel, mint egy cölöpökön álló házat. Először felállítottam a négy tartópillért, majd felraktam a tetőszerkezetet, hogy annak védelmében folytathassam a falazat építését a kívánt használhatóság eléréséig. Mi is ez a négy tartó…..
Ez a könyv egy, a magyarok őstörténetével kapcsolatos, esszégyűjtemény. Nem időrendben összeállított, érvekkel szigorúan alátámasztott tanulmányhalmaz, hanem egy kialakított történeti kép alátámasztása, magyarázata. De nem is kitaláció, fantázia szülemény, hanem mások által már megírt töredékek,…..
Ez az írásom kiegészíti Kis magyar őstörténeti összegzés című esszémben leírtakat, beleolvasztva a székelység történetét is. A székelyek első okleveles említése 1116-ból maradt fenn, akkor a Magyar Királyság nyugati gyepűi mentén éltek. Az erdélyi székely helységnevek és a nyugat-magyarországi…..
„szétszórni csak azt lehet, ami korábban együtt volt” – Valóban így van ez? Ebből indul ki a nyelvrokonság tudományos meghatározása is. Közös őstől kell származni! Ha nincs közös ős, nem lehet nyelvrokonság? Zsirai Miklós szerint őshazának azt a területet tekintjük, ahol az alapnyelvet beszélő…..
  Nem vagyok nyelvész, a nyelvterjedésre vonatkozó elképzelésemet a szakirodalomból megismert elméletekből raktam össze. Ezeket az ismertetésem során egyenként megnevezem. A nyelv és a nép fogalma bizonyos mértékben összefügg, de a meghatározástól függően önállóan is vizsgálható. Minden esetre én,…..
Etnikai és nyelvi szereplők Valós Helyszín: a Kárpát medence Magyar nyelvű idiómák Német nyelvűek Szláv nyelvűek Görög nyelvűek Francia nyelvűek Ismeretlen nyelvűek: kazárok, alánok stb. Irodalmi nyelvek: Latin, görög, perzsa, ószláv stb. Körülmények (gazdasági, politikai…..
Az első probléma, ami felvetődik, hogy kik azok az „ugor nyelvűek” (Ugric speakers)? Ilyen nép sohasem létezett. Ez egy újkori elnevezése annak a népcsoportnak, akik olyan nyelven beszélnek ma, amelyeket a nyelvészek – nyelvész szempontok alapján – ugor nyelvcsaládba soroltak. Tehát ezeknek a…..
Felhasznált irodalom Dr. Török Tibor genetikus (SZTE Genetikai Tanszék) 2022-23-as előadásai, interjúi: A honfoglaló magyarok eredete a genetikai, nyelvészeti és régészeti adatok tükrében. 2023. (Video, Török, 2023) Mit árulnak el a genomelemzések a honfoglalók származásáról? 2022. dec. (Video,…..
Szófejtések Az alapnyelvről 2024.01.23 12:15:27
Jelölések, értelmezések „a”; „b”; „c”……”n”          nyelvek n’ és n”    Az idővel megváltozott ugyanazon nyelv két változata. (Külön utas fejlődés) ab           Az a és b nyelvből kialakult kevert nyelv „A”…. „N”.  A nyelvet beszélők (hordozók) csoportja n(N)       „n” nyelvet beszélők…..
A nyelvrokonság és a magyar (ugor) nyelv eredetéről a jelenleg tudományosan elfogadottal szemben, teljesen más elképzelésem van. Mint már kifejtettem, nálam a nyelvrokonság értelmezéséből a közös eredet szükségessége kimarad. Ugyan így, a nyelvi egységből származtatott „közös eredetű szavakat”…..
  A magyar őstörténetet is érintő írásaimat tesztelni szoktam az időközben megjelenő, hasonló témát feldolgozó szakirodalommal történő összevetéssel. Az academia.edu honlapon megjelent Kerényi Bálint 2017-es diplomamunkája (ELTE Bölcsészettudományi Kar): A korai bolgárok története, címen. Túl…..
nakika 2024.01.12 13:15:29
@Esküdt: Természetesen ez is benne van a pakliban. De én úgy gonolom, hogy a gyakori -ar végződés, ami a keleti (nomád + örmény) világban embert, férfit, urat, napot jelent inkább valószínű ebben a népnévben. Szerintem a PIE (és később a magyar nyelvbe is átvett) foglalkozásképző is innen származhat. A "bolg/balog"-ra meg külön esszém van. Ez itt nagyot (bosoj), erőset stb jelenthetett. Lásd nálam: szavakjelentese.blog.hu/2019/07/24/avar_bolug
Lehet-e beszélői közösségek genetikai viszonyaiból következtetni azok nyelvi rokonságára? Milyen a nép és a nyelv viszonya? Ezek régi és megválaszolatlan kérdések. Pontosabban születtek válaszok garmadával, hiszen egy nép őstörténetének vizsgálatakor ezek szinte megkerülhetetlenek. A válaszok…..
Szabó János írja: Történészként nyúltunk mindenekelőtt a történeti forrásokhoz, mert a régészethez nem konyítunk, és a nyelvészet sem annyira kézenfekvő terep. De az is látszott, hogy itt szükség van egy módszertani megújulásra – nem érdemes ugyanúgy kezelni a forrásokat, ahogyan elődeink tették.…..
Elbeszélések Bendegúznak vére 2023.09.13 23:01:49
Szereplők: Atilla Krimhilda Kuvrat Bulán Hunor (Árpád) Magor (Álmos) Ügyek (jános vitéz) Emese (Iluska) Levédi István király Nyitány, első felvonás   Első kép Helyszín: Füves puszta, szállingózik a hó. (A rénszarvasok kora) Kecskebőr ruhába öltözött kőbaltás, lándzsás emberek…..
Az alábbiakban Róna-Tas András „A Don–kubáni őshaza” térképét (Forrás: História 2011/8), fogom elemezni saját hipotézisem szempontjából. Szeretném mindjárt az elején leszögezni, hogy magyarázataim nem felelnek meg mindenben a szerző szándékának, ezek saját véleményeim, nem szándékozom RTA munkáját…..
Többször kifejtettem azon véleményemet, hogy a magyar nyelv kialakulása egyedi, más -- az évezredek során fennmaradt -- nyelvekhez nem hasonlítható. Az korábban is világos volt a kutatók számára, hogy egyetlen rekonstruált alapnyelv sem egységes. Természetesen vannak hasonlóságok, sőt olyanok,…..
Elbeszélések Julianus magyarjai 2023.06.17 15:45:02
  Julianus barát történetéből engem az izgat legjobban, hogy hogyan jellemezte, írta le a barát a keresett magyarokat? Mégse állhatott ki a főtérre azzal, hogy: „Hol vagytok magyarok?” Mivel nem találtam választ erre a kérdésemre, elkezdtem azt vizsgálni, hogy kik és hol voltak az informátorai.…..
Nász a nyelvészetben Násznagyok (Fotó: a családi albumból)  Nász szó eredete és jelentése. (WikiSzótár.hu) nász (főnév) Átvitt értelemben: Szeretkezés; nemi egyesüléssel kapcsolatos nemi tevékenység. Népies: Házastársak egyikének apja a másik házastárs szülei számára. Régies: A…..
 Önálló magyar nyelv létezéséről, a magyarok etelközi, azaz a 9. században létrejövő szövetsége előtti időknél régebben, valójában nem beszélhetünk. Természetesen voltak agglutináló nyelvjárások, amelyek nem hasonlítottak az írott történelem megjelenésekor más nyelvekhez, és amit főleg az eurázsiai…..
Az utóbbi évek archeogenetikai kutatásainak (Neparáczki et al: Y-chromosome haplogroups from Hun, Avar and conquering Hungarian period nomadic people of the Carpathian Basin. Scientific Reports, 9. (2019); Early medieval genetic data from Ural region evaluated in the light of archaeological evidence…..
Az alábbiakban megpróbálom játékosan elmagyarázni, hogy miért van szükség a nem genetikus (agen) nyelvrokonság bevezetésére. (A leírást lásd: The agenetic relationship between languages (Bővített) ; valamint a Szvato nyelvek linkek alatt) Ismertető példának bemutatok egy, a Facebookról vett,…..