Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DezsőARezső

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tartósnak bizonyult a kerékpárok fölénye Amszterdam mindennapi járműhasználatában. Legalábbis van már olyan összesített adat, amely szerint a bringázás veri az autózást. Az amszterdamiak ugyanis 2005 és 2007 között egy átlagos napon 0,87 alkalommal szálltak kerékpárra, és…..
DezsőARezső 2009.07.07 19:16:21
@Joe Forster/STA:

Az egész mondandód egyetlen mondatba összefoglalható:

Amire neked nincs szükséged, arra másnak se legyen, arról le lehet (sőt le is kell!) mondani, amire viszont szükséged van, arról nem kell lemondani akármennyire szennyező is, hiszen "akkor az emberiség visszajutna az ősemberi szintre."

Ez a szelektív környezetvédelem :)

Az a szomorú, hogy nem veszed észre saját magadat, nem veszed észre, hogy brutális ellentmondásokat írsz le.
DezsőARezső 2009.07.07 19:56:01
@Joe Forster/STA:

Szerintem felesleges tovább bizonygatnod, hogy mennyire fején találtam a szöget :)))

Újra meg újra ugyanazt írod le, de nem tudod kimagyarázni a lényeget.
Lényegtelen, hogy szerinted te mi mindent teszel a környezetért, mert minden egyes áltlad pozitívnak ítélt cselekedetedre 20 dolgot tudok mondani, amivel ártasz a környezetnek, méghozzá pusztán a kényelmed érdekében. Innentől kezdve az egész autógyűlölő szöveged megbukik és visszakanyarodunk oda, hogy csak azt teszed a környezetért ami neked kényelmes.
A saját lelkiismereteden (nomeg elvbarátaidon) kívűl mást nem fogsz tudni meggyőzni.
DezsőARezső 2009.07.07 20:36:50
"Ez a "harc" pontosan arról szól, hogy a - jelentős százalékban csak átutazó - autókkal SZEMBEN visszanyerjük a várost. Nem csak (más járművel vagy gyalogosan történő) közlekedésre, hanem az életre, közösségépítésre, vásárlásra, parkban való üldögélése, játszótereken/sportlétesítméneykben való szórakozásra ("lakótelepen fociztok az úttesten, és félreálltok, amikor óránként jön egy autó" megvan?) stb."

Na látod, erről van szó, itt bújik ki a szög a zsákból, itt kristályosodik ki az önző kis világképed.

Te a városodat akarod "közösségépítésre, vásárlásra, parkban való üldögélése" és hasonlókra használni, de mit gondolsz, pl a vásárolt áruk honnan és hogyan jutnak el oda?
Hova kerül a szemeted?
Hova kerül a szennyvized?
Honnan jön az áramod?
Honnan jön fűtésed?
Honnan jön az építőanyagod?
Honnan jön bármi a városodba?

Te valójában egy elszigetlet örömparkot akarsz, amiben természetesnek veszed, hogy a vidéki koboldok látnak el minden jóval, aztán elviszik a szemetedet is, de őket már nem akarod látni az örömparkodban.

Ugyanoda jutunk vissza: legyen ott a közértben az aru, de a teherautó a te ablakod alatt ne menjen el és végképp ne menjen el a gyári munkás mert azt már nem akarod látni, csak a kész árut a sarki közért polcán.

A szemléletedről valahogy a "Csengetett, Mylord?" című kíválló sitcom jut eszembe, ahol is a gazdag arisztokrata főúr természetesnek vette, hogy reggel tisztán lássa a tükörképét az aranyozott vízcsapon, de a csillogást lehetővétevő koszos takarítónőt már nem óhajtotta meglátni a patinás épületben, sőt igazából a létezéséről sem óhajtott tudni, a vízcsapok fénylenek mert csak. Mert az a dolguk, vagy mittudomén.
Pontosan ugyanígy gondolkodsz te is, amikor természetesnek veszed, hogy roskadásig vannak a polcok áruval, hogy a civilizáció minden vívmánya a rendelkezésedre áll, de megtűrni sem akarod azokat akik mindezt lehetővé teszik neked, mert úgy gondoldod, te csak a városi léttel járó előnyöket óhajtod élvezni, bárminemű hátrány nélkül.

Nos tévedsz.

Amíg a világ, a városok zsúfoltak lesznek, lesznek autók (max vízgőzt fognak eregetni), teherautók és rengeteg ember aki vidékről jön a városba vagy csak átutazik rajta.
Viszont cserébe lesz a közelben éjjel-nappali közért, bevásárlóközpont, mozi, színház, kávézó, múzeum, posta, iskola, mentő, tűzoltó, rendőr, metró és munkahely = minen olyan, ami vidéken csak messe van (ha van egyáltalán).
Szar ügy, de ez így egy csomagban jár, nem lehet csak az utóbbit kérni az előbbi nélkül, bármennyire is vágysz erre.

De tudod mit? Szerintem csináljunk egy próbát: építsünk egy falat a belváros köré (persze zárjuk le a csatornákat, vizvezetékeket is, továbbá kössük le az áramot is), garantáltan semmilyen átutazó nem fog bent átutazni, a bent talált autókat rituálisan el is égethetitek, aztán megnézzük, hogy ki bírja tovább a másik nélkül.

Élhetsz nyugodtan az elszigetelt paradicsomodban, de akkor ne várd el, hogy az általad megvetett "átutazó" népség elláson mindennel ami a civilizált életviteledhez hozzátartozik.