Regisztráció Blogot indítok
Adatok
főgépész

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Május 25-én az észak-koreai állami (nem mintha volna másmilyen...) hírügynökség büszkén kürtölte világgá: az ország végrehajtotta második (szerintük az elsőhöz hasonlóan) sikeres kísérleti atomrobbantását. Mit szóljon hát ilyenkor a higgadt elemző? "Fusson ki merre lát! A gonosz féltengelye atomot…..
főgépész 2009.07.05 21:51:30
@Tilikov:
Tilikov 2009.07.04. 22:15:21
Hát én se tudtam sehol belekötni. De akkor szerinted miért mellőzik őt a magfizikus körök?...

@Tilikov:
A mellőzésnek, elhallgatásnak több oka lehet. Ilyen okok széles skálájával foglalkozik Egely György egyik könyve (A címe azt hiszem, az „Elhallgatott találmányok”).

A találmányoknál a visszahúzó ok a topon lévő cégek várható profitvesztesége. Minden találmány feleslegessé, haszontalanná, elavulttá tesz tucatnyi másikat, ezért a régiek gyártói tiltakoznak az újdonság bevezetése ellen. Ez a tőke természetes reakciója, hiszen a régi gépsorokat ki kell dobni, és az új találmányok gyártását drága gépek vásárlásával kell indítani.

A tudományban, a felfedezéseknél ez kissé más. Itt a régi elveket tanító tanárok, professzorok tiltakoznak az ellen, hogy könyveikbe új igazságokat vegyenek be, és a régiekről bevallják, hogy butaság volt, megalapozatlan tételekre épült.
Ez irtózatosan nehéz lelki teher lenne. Egy professzornak be kellene ismerni, hogy marhaság volt, amit évtizedeken keresztül tanított, aminek a meg nem értéséért diákok tucatjait buktatta meg, és aminek a kutatásáért milliókat vett fel, (miután meggyőzte az állami vezetőket az akkor vélt igazáról és a kutatás értelméről).
Ez akkora konfliktus, amit csak igazán nagy egyéniségek vállalnak magukra.
Egyébként általában csak egy-egy tanár-generáció kihalásakor történik olyan nagy váltás, ahol új tételek is bekerülhetnek a tananyagba.

A Sindely-féle magmodell esetén ehhez még hozzá jöhet az is, hogy ez egyszerűbbnek tűnik, mint az eddigi elméletek. Nem fogja kinevettetni magát egyetlen prof sem, hogy a kvantummechanika helyett jövő évtől bevezesse a térgeometria oktatását a magfizika szakon. Ez akkora égés lenne, amit senki nem viselne el.
Majd ha Sindely ad egy matematikai hátteret a dolgozatához, akkor esetleg (talán) elolvassák.
Addig semmi remény.
Ez a véleményem.
főgépész 2009.07.05 22:27:18
@molnibalage: Csak akkor merd bántani, sértegetni Egely Györgyöt, ha Te majd többet teszel le a tudomány asztalára, mint ő.
Egely György munkásságának nem (csak) az a lényege, hogy nagy dolgokat felfedez vag ykutat, hanem az, hogy felfedezők, újítók, feltalálók elfeledett, mellőzött munkáit összegyűjti és megjelenteti könyvben. Ezen felül az ilyen emberek számára rendezvényeket, klubokat szervez.
A megjelentetett könyveivel nem engedi feledésbe merülni nagy feltalálók nagy ötleteit. Így azok a haláluk után is rekonstruálhatók.
Mindezt önzetlenül teszi, ingyen bocsát közre olyan információkat, amik esetleg valakinek nagy hasznot hozhatnak.
Ilyen tipusú munkát kis hazánkban eddig még senki nem végzett, így Egely ebben úttörő.
Ha vannak a témában sötét foltok, azokra fel szokta hívni a figyelmet, és majd megoldja az, aki előveszi a témát a fiókból.
Nem ismerek nála nagyobb egyéniséget ezen a területen.
főgépész 2009.07.05 23:07:28
@SchA: @SchA: Egely úr éveken keresztül kutató volt. Erről a munkásságáról sajnos semmit nem tudok.
Kutatott ezen kivül az utóbbi években a könyveiben megjelent témák közül is valamelyikben.
Ennek eredményéről sem tudok semmit.
De engem nem is ez érdekel.
Én őt azért tartom nagyra, mert kézben tart olyan témákat, amelyek az ő munkássága nélkül már régen feledésbe merültek volna. A másik: segít olyan egyszerű feltalálóknak (iparosoknak) a találmányuk kivitelezésében és közzétételében, akik nélküle ezt elintézni nem tudnák.
Látom írás közben a kérdést is. Nem, nem én vagyok Egely Gy. Ő szerintem ilyen nemtelen vitákba nem szállna be. Láttam már korábban is hogy becsmérelték, de soha eddig nem reagáltam rá. Nemtisztem megvédeni őt, de szerintem olyanok bántják, akik nem ismerik személyét és munkásságát.