Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gebepaci

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Múlt héten két bejegyzésünkben is előkerült a bírák viszonyulása a tárgyaláson jelenlévő sajtó képviselőihez. Most néhány, ezzel kapcsolatos friss élményünket osztjuk meg olvasóinkkal.Először pár személyes élmény: az egyik országos közfigyelmet kiváltó…..
gebepaci 2011.04.02 17:47:50
Sok minden elhangzott a hozzászólásokban, viszont a téma indításából hiányzik több részlet. Úgy általánosságként írnám, hogy az újságírók nem az ún. kis tárgyalásokon igyekeznek részt venni, hanem a nagy médianyilvánosságot kísérőkre. Ott több újságíró van bent, majd amikor elkészítették a képeket elkezdenek mocorogni, most ide áll, aztán oda áll, mert a fény onnan jobb. Amikor egy bírónak a tanú vagy vádlott vallomása közben szinte minden testbeszédre, vagy beszédben hangsúlyra figyelnie kell, akkor nagyon kellemetlen tud lenni, ha közben a vádlott mögött pakolásznak, kamerában akkut cserélnek. Másik az online közvetítés kérdése: több tanú vagy vádlott meghallgatása egymás után történik azért hogy ne tudják egymás szavait használni, ne tudja az egyik, mit mondott a másik. Ha online közvetítés van akkor ez a helyzet mennyire sérül? Lehet ezt fokozni, hogy ne lehessen mobil eszközöket használni a bíróság folyosóin, kérdéses, hogy ennek a költségét ki fedezi? Harmadik: nem egy tárgyalásban és nem egy bíróban kell gondolkodni a Fővárosi Bíróságon, nézzetek statisztikákat a beérkezett ügyek száma szerint és számoljatok utána, hogy egy bíróra mennyi ügy jut a Fővárosi Bíróságon, vagy Budapest területén a kerületi bíróságokon. Itt súlyos költségekről beszélünk, ha ezt online szeretnénk mutogatni és akkor még nem is beszéltünk a tárgyaláson részt vevő személyek jogairól.
Negyedik: 20 másodperc???? hmmm gratulálok. Természetesen a hátterét megint nem vizsgálták:)))
Végül: Természetesen a bíróságokon is van negatív példa, mint minden munkahelyen, és az is természetes, hogy ezek vannak rivaldafényben. De mindenki a bírót szidja az ítéletért, de kérdezem én sok sok naivsággal: Ki vitatja az ügyészség vagy a nyomozati anyag, vagy az igazságügyi szakértők által a bíróság elé terjesztett iratokat, amiből a bírónak döntést kell hoznia? Ilyen sokkal kevesebbszer van, könnyebb a bírót szidni. A bírónak akár a bíróságon, akár a magánéletben is úgy kell viselkednie, hogy méltó legyen a hivatásához (nem a munkahelyéhez). Elítélendő amelyik nem tud viselkedni. De elvárható, hogy a tárgyalóteremben is rend legyen.