Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pilli

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Polír Csendháborítás 2010.02.01 08:05:00
Magyarországon nem divat az, ami igazából minden társadalom, kultúra alapvető ismérve, kritériuma: a kommunikáció (sokszor gondolom, hogy ez akkor hát nem is társadalom, sőt, a fentiekből igazából az a szomorú tény is következik, hogy nem is kultúra). Pedig egymás közt vagyunk,…..
Csak magyarul beszél a többség - Ezzel a címmel jelent meg az egyik napilapban egy cikk a magyarok nyelvtanulásának eredményéről - pontosabban eredménytelenségéről-, illetve a felnőtt lakosság idegennyelv-tudásáról, összehasonlítva a világ más népeinek  hasonló…..
pilli 2009.10.04 01:25:28
@lxndr_albert: :) minden külföldi először a "köszönöm" és az "egészségedre" szavakat szeretné megtanulni... elsősorban spanyolokkal vagyok körülvéve általában, és szegények... csak próbálkoznak:) de próbálkoznak, tényleg.

@cegez: teljesen egyetértek:) egyrészt egy középfokú nyelvvizsga követelményszintje nevetséges. tényleg. de még ha nem is lenne az, nyelvet tanulni (és meg is tanulni) csak elhatározás kérdése. az, ha valaki idegen nyelvet beszél, tágítja a látókörét és nem mellesleg hirtelen rengeteg lehetőség nyílik előtte, már csak ezért is megéri. meló persze azért van a tanulással, de korántsem olyan sok, mint amennyivel könnyebb utána az élet (pl megkapod a diplomád, nem kell emiatt aggódni:)) és a tévés dologban is igazad van, vol régen egy osztálytársam, aki cartoon networkot nézett folyton, és folyékonyan (!!) megtanult angolul. igazából én sem értem, hogyan, de megcsinálta. általános 4. osztály első angolórán ő már angolul csevegett a tanárnővel. igaz, a helyesírása minősíthetetlen volt.

@dzsugasvili: na mondjuk egy programozónak pont szüksége van az angolra, eléggé. vagy én tudom rosszul, hogy a számítógépes világ nyelve az angol?

@Rosa Rugosa: Spanyolország katalán felén pl ha katalánul köszönsz, és rájönnek, hogy külföldi vagy, a beszélgetés végéig vigyorognak örömükben. én is ugyanezt teszem, amikor egy-egy külföldi ismerősöm egy-egy nehezen megtanult magyar szóval kedveskedik. ez szép gesztus.
pilli 2009.09.27 19:57:33
@blavatsky: szerintem a kiejtés elsősorban adottság kérdése, de tanulható. az angol kiejtésemen pl lenne mit javítani, de amíg mindenki megért, addig ez annyira nem zavar. a spanyolom viszont olyan, hogy folyamatosan dél-amerikainak néznek. (a portugálom rosszabb, ők mindig spanyolnak hisznek:))
A Népszabadságban olvastam: http://nol.hu/lap/mo/20091002-veszelyben_a_ket_tannyelvu_tanitasA cikk szerint a 2010-es költségvetésben már nem tervezik az induló tanévre, hogy normatívát adjanak a két tanítási nyelvű oktatásra. Az információt az mszp-s Tatai-Tóth András is…..
pilli 2009.10.02 18:37:37
@Modor Tibi: most már csak emelt szintű 5ösért adnak felsőt, úgyhogy ezen javítottak:)

Életem legjobb döntése volt, hogy kéttannyelvűbe mentem. Rengeteg pluszt ad. Hol máshol színjátszóztam volna spanyolul? Hol szereztem volna 3 nyelvvizsgát nagy erőfeszítések nélkül? MINDEN ismerősöm sárga at irigységtől, amiért én ilyen szinten beszélem a nyelvet, külföldön is mindig meglepődnek amikor megtudják, hogy nem helyi vagyok (!!!), úgyhogy azt hiszem, óriási hülyeség lenne ezt megszüntetni... és akkor már végképp senki sem beszélne nyelveket az országban.