Regisztráció Blogot indítok
Adatok
timshel

2 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor valaki boldogtalan, amikor úgy érzi, elszívják előle a levegőt, s hogy minden öröm elveszett a világból, akkor a pszichiátria depresszióról beszél. Mi azonban, akik nem hiszünk a dajkamesékben, tudjuk: az illetőt valójában dementorok támadták meg. Ebben az írásban azt…..
Star Wars Star Wars musical 2011.04.11 14:26:00
Star Wars the Musical: Act 1, Part 1 from Funny Farm Films on Vimeo.Ez viccnek is rossz, de úgy tűnik, tényleg készült egy rockopera a sorozatból, egészen pontosan az első részből (a régi, a negyedik epizód, ha úgy tetszik). 1996-ban egy középiskola döntött úgy, hogy nem a…..
"Remember, the enemy’s gate is down."A gyerekek jelentik a jövőt. Ezt az egyszerű bölcsességet sosem értelmezték olyan drasztikusan, mint ebben az 1985-ös, elismerések és díjak armadáját begyűjtött, klasszikus sci-fiben. Itt ugyanis egyetlen kisfiún áll vagy bukik az egész…..
w Dezsőnek nem kell meghalnia 2011.01.25 07:40:00
Szűk egy hetük maradt azoknak, akik a kormány diktátumát elutasítva megtartanák magánnyugdíj-pénztári tagságukat. Az sem biztos, hogy az ötvenezer nyilatkozat meglesz.    Ebben persze benne van, hogy a Fidesz teljes erejével emelgeti a flipperasztalt; átsodródni az állami…..
Legyen-e visszahívható egy parlamenti képviselő? Milyen feltételekkel legyen visszahívható egy parlamenti képviselő? Hány képviselő legyen a parlamentben? Hány embert képviseljen egy parlamenti képviselő? Legyen-e kötelező szavazni? Válasszuk-e meg a kormányt…..
Milyen legyen? szabályok 2010.11.24 00:13:00
Hogy tudjuk, hogy mi a célja és ritmusa a blognak... A témák feldolgozásának négy szakasza Az egyes szakaszokra szánt idő egyelőre két-három hét. Összegyűjtjük azokat a szempontokat, amelyekből nézve a téma jól megvilágítható. Belekapunk a részletek kidolgozásába.…..
Varánusz A koponya királysága 2010.11.17 08:00:00
Hatalmasat döndült mögöttük a becsukódó ajtó. Legalábbis a házban honoló csendhez képest szólt nagyot, és visszhangzott a tágas szobában. Mintha kihalt volna minden, mintha megszűnt volna létezni a külvilág. Mintha a parketta is elégedetlenül percegne most a lábuk alatt,…..
timshel 2010.11.17 13:57:54
@csi szi: Az jó, jó hogy ezt mondták, hiszen mondani könnyű, de mit éreznek... mert _nem érezni_ viszont nagyon nehéz, ugye? És az érzelmek bizony az esetek többségében átveszik az irányítást, különösen krízishelyzetben.
Teljesen véletlenül találtam meg ezt a videót és sokkhatás alá kerültem. Micsoda? Hogy John Rambo az első rész végén majdnem... ööö... Spoiler helyett nézd inkább meg a Rambo I. alternatív befejezését az alábbi videón, az utolsó szó jogán pedig legyen…..
timshel 2010.10.24 18:01:02
@Interstellar Overdrive: Kösz! Még rosszul is emlékeztem... Itt az ideje újra elolvasni, megnézni :)
timshel 2010.10.24 17:35:26
@Celtic: Így van. Szerintem sem kéne annyira félni ezektől a dolgoktól. A Rambo egy szép történet, aminek a végén meghal a főhős. A Rambo II. egy másik történet, ugyanazzal a főhőssel. Minek cifrázni. :)

@AkarkiJ: Akartam is javasolni, hogy számoljuk össze, hogy ez a híres háborús hős hány embert is öl meg a filmben.Szerintem csak egy olyan van, akit biztosan és szándékosan Rambó ölt meg: a végén a főgonoszt. Amilyen "izgalmas" és "brutális" híre van a filmnek, ez szerintem egy hihetetlen adat. Ezért is mondom, hogy jó a film - sikerült egy keskeny ösvényen úgy végigvezetni az egészet, hogy látványos is maradt, mégsem fulladt vértengerbe.

Mindenképpen egy olyan film (és könyv), amit érdemes többször megnézni (és elolvasni).
 Levélírónk a napokban bolti lopáson ért és azonnal rendőrségi fodgába került tinédzserekkel történtekből kiindulva elemzi a kialakult helyzetet. Elsősorban a sajtó hozzáállását nehezményezi, a bolti lopást, mint a tinédzserkor természetes velejáróját feltüntetni,…..
timshel 2010.09.05 19:02:06
Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.

A törvény korábban úgy rendelkezett, hogy az alacsony összegű lopásokat nem kell (feltétlenül) kivizsgálni, büntetni. Ez egy nagyon káros, nagyon OTROMBA eljárás volt, iszonyú sok feszültséget és problémát okozott.

Az új törvény helyrehozhatná ezt hibát, ha olyan szellemben alkalmaznák, ami megfelel a mi sokrétű életünknek. Mérlegelés nélkül, teljes szigorral eljárni minden esetben - legalább olyan OSTOBA dolog, mint elengedni a piti tolvajokat.

Mérgesek és elkeseredettek vagyunk a rossz közbiztonság miatt, s most szinte pánikba esve csapkodunk teljes erővel: ugyanakkorát ütünk arra, aki a legenyhébb (és valószínűleg soha meg sem ismétlődően) formában csinálja a dolgot és arra is, akinek ez suhintás talán még kevés is.
Ez a hadonászás, ez az ész nélküli csapkodás (és közben a dühös dohogás) - már elnézést - de nagyon szánalmasan néz ki.

Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.

Az igazságtalanság dühös, elkeseredett, vagy elesett embereket szül. Biztos, hogy ez a célunk?

Amennyire értelmetlennek tartom, hogy egy ilyen esetben a legszigorúbb büntetést kapja valaki, annyira biztos vagyok abban, hogy azok, akik rendszeresen lopnak, még örülni is fognak néhány nap elzárásnak: addig sem élelem után kajtatniuk.

Szerintem is _meg_ _kell_ _büntetni_ minden tolvajt, de _ebben_ _az_ _esetben_ ez túlzás volt.
IDDQD Szerdai retro: Civilization 2010.08.25 09:00:00
Sid Meierről már volt szó a retrorovatban a Pirates! okán – és valószínűleg emlegetjük még majd néhányszor a mestert –, de mesterművéről, a Civilizationről nem esett még szó (pedig jó régen megszavaztátok). Persze kicsit önkényes mesterműnek kikiáltani egyetlen…..
A Policy Solutions kutatása szerint Budapesten kimutathatóvá vált a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatottsága, a viccpártról a budapestiek fele már hallott. A Policy Solutions elemzésében kifejtette: bár jelentős sikerekre a párt nem számíthat,…..
w Apa mosdik, anya szül 2010.06.11 04:30:00
Jó pár éve nem hallottam már azokról a debil jehovistákról, akik nem engedélyezik a vérátömlesztést se maguknak, sem a gyereküknek, mert nekik van egy olyan hiedelmük, hogy az nem ér. Viszont egyre zajosabbak azok, akik egy másik egészségügyi téveszmét hirdetnek, tudniillik,…..
timshel 2010.06.11 19:34:33
Megpróbálom árnyalni a képet, hátha sikerül.

Eléggé nehéz helyzetbe hozott a cikk, mert én is úgy gondolom, hogy minél kevesebb külső beavatkozással (kórház, orvos, műtét, gyógyszerek, stb.) kéne a szülésnek lezajlania.
Az az érv azonban, mely szerint a "szülés is része az életnek és mi már úgy is beavatkozunk egy sereg egyéb területen az életbe, hát a szülésbe miért ne!" - elbizonytalanított. Igaznak tűnt.

DE! (és most jön az árnyalás)

Betegség, vagy baleset esetén sem rohanunk mérlegelés nélkül, azonnal az orvoshoz. (Vagyis a többségünk nem rohan.) Ha valakinek megfájdul a feje, vagy a hasa, vagy szálka megy az ujjába, vagy megüti magát, nem siet azonnal és műtteti meg magát. Vár, amíg biztossá válik, hogy egyedül nem tudja a teste megoldani az adott problémát.

Kisebb, vagy nagyobb mértékben mindannyian megbízunk testünk vele született képességével, azzal, hogy meg tudja oldani a rá kirótt feladatokat.

Szerintem legyen ez így a szülés esetében is. HA BAJ van, akkor kerüljön át a szülés a kórházba. HA valaki veszélyeztetett, szüljön a kórházban. HA valaki úgy dönt, hogy nem mer otthon szülni, mehessen a kórházba, sőt kérjen segítséget (császár, szülés beindítása, miegyéb).

Természetesen (mint az oltás, a tüdőszűrés és az alkoholelvonás esetében) a közösség (az állam) meghatározhatja, hogy milyen feltételekkel élheti meg a szabadságát a szülő anya. A határt - ideáli esetben - egy alapos, nagy nyilvánosság körében lezajlott, szakmai érvekkel, tapasztalatokról szóló beszámolókkal, statisztikai adatokkal megtűzdelt vita után kell meghúznia a társadalom választott döntéshozójának a parlamentnek. (Ez az álombeli ideális eset...)

(Abszolút szubjektív benyomás: az otthonszülést hevesen ellenzőkben érzek valami pánikba hajló félelmet, hogy ne mondjam: rettegést, amit nem tudnak másként feloldani, csak intenzív elutasítással. Lazítsatok egy kicsit, nem olyan nagy vész az ám!)
Én biztos vagyok benne, hogy ha az Elmü kölföldi tulajdonosai adott esetben tényleg bűnösen szerzett extraprofitot talicskáznak is ki az országból, akkor azt pont nem az ügyfélszolgálatosok bérén spórolták meg. De Edit története jól mutatja, hogy ha az embert ok nélkül…..
w A Tesco-titok [recycled] 2010.05.04 22:06:00
Szerencsére nem minden jobbos ötletről derült ki mára, hogy nem lehet megcsinálni. A hipermarketek vasárnapi lelakatolásának például semmi akadálya, ahhoz nem kell pénz, se ész, csak oly szent akarat. És a megszokott jobboldali tempó: ők jobban tudják mindenki helyett, hogy mi a…..
timshel 2010.05.06 00:40:10
@Karesz (Charlie):

"pillanatnyilag a magyar allam nem kepes beleszolni azokba a dolgokba se amikbe nagyon kene,
keptelen beszedni az adokat,
keptelen megszervezni egy egesz nepreteg eletet."

Ebben, így egyetértünk, már csak a finomhangolás van hátra...

Szerintem a vasárnapi zárva tartás kötelezővé tétele ugyanis nem old meg egyetlen problémát sem azok közül, amelyek itt felmerültek:
- nem lesz jobb a családi élet
- nem lesznek tőle takarékosabbak az emberek
- nem járnak majd többen templomba
- stb.

Ezzel szemben egy sor kellemetlenséget valóban okozni fog.

Ami még zavaró ezügyben, de nagyon, hogy megint a könnyebb végét próbálja a (leendő) kormány megfogni a dolognak.

Sekélyes a családi élet?
Akkor tessék komolyan utánajárni, hogy miért, és küzdeni ellene (nem a TESCO miatt, az biztos).

Kevés a hívő, templomba járó ember?
Ez kizárólag az egyház dolga! Ha még a bevásárlási ingerrel sem tud megküzdeni, akkor bizony már nagyon nagyon rossz állapotban kell, hogy legyen. Újuljon meg! Csábítsa vissza a hívőket! Én a helyükben még vissza is utasítanám az ilyen segítséget, mint a méltóságukat sértőt.

Kevés a munkavállalók szabadideje?
Tessék betartatni a már létező törvényeket először is (heti két szabadnap, pótlékok, stb.), s máris javulni fog a helyzet. Ha még ezután is gond lesz, elő lehet hozakodni a vasárnapi bezárás ötletével is.

Védeni kell a magyar kiskereskedéseket?
Meggyőződésem (bár nem vagyok gazdasághoz értő valaki), hogy a multiknak sokkal kisebb lesz a kára, mint a kis boltok haszna. A nagy cégek villámgyorsan fognak reagálni az új helyzetre, rugalmasan és nagy erővel fognak cselekedni, a kis magyar boltok meg mire észbe kapnak, reagálnak és megpróbálnak profitálni az új helyzetből, már megint csak a nyesedék marad nekik.

Erőtlen, mert felületes ez a törvény(terv), mert nem a problémát oldja meg, hanem csak a következményként jelentkező jelenséget próbálja a szőnyeg alá söpörni; és erőltetett, mert legalább akkora az ellenállás vele szemben, mint a pozitív fogadtatás.

Külföldi példákkal előhozakodni pedig kár: más közösségek azok, mások a motivációik, más az anyagi helyzetük, mások az erőviszonyok - nem összehasonlíthatóak velünk.
timshel 2010.05.06 21:45:48
@malacz69【ツ】rettegés elemző:

Azt mondod:
"... Azért fasság, mert az. Mert nincs értelme, s mert semmivel sem kevesebb most a frusztrált kölök, mint régen. Szavakkal is pont úgy lehet frusztrálni, de ami rosszabb: teljesen semmitmondóvá vált az egész, a szülők többségét is csak idegesíti, és rendre visszakérdeznek: 'most akkor ez hányas?'"

Szeretném kiegészíteni ezt a gondolatot valamivel, ami talán egy kicsi segít közelebb hozni az álláspontokat.

A szöveges értékelés valóban haszontalan a jelenlegi Magyarországon, mert ÖNMAGÁBAN ÁLL, nincsen megtámogatva egy sor olyan további intézkedéssel, ami értelmessé tenné. Ilyenek lennének pl.
- A szülők bevonása az iskola életébe.
- A szülők és tanárok közös munkájává tenni a gyermeknevelést.
- A(z iskolai) teljesítményről alkotott általános vélemény fokozatos "frissítése", alakítása.
- A gyermeklélektan, vagy ha jobban tetszik a pedagógiai tapasztalatok folyamtos, tempós beépítése a nevelési módszertanba, az iskolák mindennapjaiba
- Új (vagyis Mo-n új) módszerek felé való nyitottság
- stb. (még egy tucatnyi dolog legalább)

Mivel a szöveges értékelést nem sok dolog támogatja, s mivel a magyar tanártársadalom sem vette a lapot ezügyben (tisztelet az általam is ismert kivételeknek), hát így tényleg fasság.

És most jön az analógia a maga szép teljességében :)

A vasárnapi zárvatartás önmagában, egyedül szintén ugyanakkora fasság lesz!

Ha nem jár együtt a munkavállalók jogainak követkzetes és mindennapi szinten történő védelmével (pl., hogy ne kelljen kifizetniök a munkaruhát, hogy a zárás utáni időszakot is fizessék ki nekik, ahogy jár, vagy hogy a szabadságukat a törvény szerint vehessék ki, a járulékaikat rendesen fizessék); valamint, ha az egyházak ezzel párhuzamosan nem kezdenek bele egy valódi, modern vonzó kampányba a templombajárás mellett, ha nem számolnak le avitt hozzáállásukkal a házasság, a szexuális élet, a szórakozás, stb. terén; ha a multikkal szembeni harc kimerül az ilyen incifinci intézekedésekben; ha gyermekeinknek nem tanítunk továbbra sem kellő önismeretet, szabálytiszteletet, fegyelmet és önfegyelmet, ha nem tartatjuk be nagyon keményen a már létező szabályokat, akkor ez bizony semmit sem fog érni.

Sokan mondják itt, hogy "mit szól bele az állam!". Én sem szeretem, ha beleszól az ilyesmibe, DE ha egy intézkedés nem csak egy légből vett ötlet lesz, hanem egy átgondolt stratégia része, meghajtom a fejem a közösség akarata előtt, és betartom ezt a szabályt is.

Jelenleg ez az intézkedés nem néz ki egy átgondolt stratégia részének...