Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vasala

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbihoz hasonló ügyekkel sokszor találkozik a Zugügyvéd is. Ilyen esetben akár a kiskorú veszélyeztetése is felmerülhet.Tisztelt Ügyvéd!A kislányom betöltötte az 1 évet.Bírósági végzés van róla,hogy elhozhatom 1 éves kora után.Megtagadták az elhozatalt. Azért írok…..
vasala 2009.07.07 10:54:57
@Mazsola66:
Ha a felek között a szakértő nem talál különbség, a gyermeknevelés szempontjából teljesen egyformáknak bizonyulnak (tegyük hozzá ilyen nagyon ritkán fordul elé, az apák rovására szinte mindig találnak valamit) sőt, ha a gyerek is egyformán ragaszkodik mindkét szülőjéhez, akkor a szokásjog (bírói gyakorlat) alapján a bíró az anyánál helyezi el a gyereket.

"És eztán mit vesz, vagy mit vegyen elő?"

Egy idő után - ilyen esetben - nem tud mást elővenni a bíró, csak a szokásjogot, ami arról szól, hogy "a gyereknek az anyja mellett a helye."
vasala 2009.07.07 18:54:56
@zotyikaa:

"Az elhelyezés elsődleges szempontja a gyermek érdeke, az az álláspont pedig téves, hogy a gyermeknek „az anya mellett van a helye”, ezt ma már a gyermek kora sem teszi indokolttá."

Egyetértek. A fenti gyakorlat elavultságát szajkózom én is. Természetesen kivétel ha gyerek még csecsemő és szopik, de ha már nagyobb el kéne felejteni, hogy "az anya eleve jobb szülő, mint az apa".
vasala 2009.07.07 19:11:31
@zotyikaa:

Lényegében egyetértek a felsoroltakkal, talán egy kivétellel:

"Az egyik fél többször volt elítélve csalásért, rablásért, stb. Az neki biztosan rossz pont, hisz valószínűleg a gyermek is ennek hátrányát fogja szenvedni."

Pedig nem kéne. Nyilván rossz pont lehet mindez, de egy korrekt, körültekintő bírónak mindenben a gyerek érdekeit kéne néznie és a nem a konkrét esethez kapcsolható benyomásait (még ha tények is igazolják) körön kívülre kell helyeznie. Lehet, hogy valamelyik fél rabolt, vagy csalt esetleg prostituált, de attól még nagyon jó szülő lehet. Más kérdés, ha az erőszakos cselekedeteket a gyermek kárára követte el.
Még egy mondat. Ha valamelyik fél a válás alatt, vagy azt követően börtönbe kerül, akkor is megilleti a láthatás joga.