Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olzka

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fehér cicus szép de főleg éhes volt. A norvégiai Hardanger fennsíkon levő havasi tanya tornácán üldögéltünk, amikor megjelent. Vendéglátónk az ebédről marad túróspuliszkával, én pedig szalámival kínáltam a váratlan vendéget. A macsek az egyiket megette, a…..
 Nemcsak a karikagyűrű, hanem a csupasz fém is lehet romantikus szerelmi jelkép. Stockholmi szerelmespárok - külföldi mintára - kapcsolatukat a Mälaren tó fölött harminc méter magasban átívelő Västerbron híd korlátjához „lakatolják”. Ahogy a lakat ellenáll…..
 A küszöbön álló királyi – na jó, hercegi - esküvő tiszteletére felújított Szent György szobor a stockholmi Nagytemplomot díszíti. Szent György és a notorikus szűzfaló összecsapásának okáról szóló számtalan rege közül az egyedüli hitelesre…..
          ..
olzka 2010.05.12 10:01:11
olzka 2010.02.08 10:27:16
olzka 2010.02.08 20:29:45
@Hobbiszakács: van, van, igen jó

Szárnyas témában Esterházy P. után : Van tyúk is talál szemet.
 Kacsát sütni, úgy tűnik karácsonyi ceremónia lett. Barátok összegyűlnek, lépcsőházi kanyarban detektálják az illatokat, majd rávetik magukat a vacsorára. A receptet évről évre fejleszteni lehet, idén például a pácba került némi meggypálinka is,…..
Az Emirátusok vásárlóközpontja – a Mall of Emirates - a tőle néhány metrómegállóra fekvő, nemrég felépült Dubai Mall után a második legnagyobb a zónában. Hála a globalizációnak az áruk és az áraik kevés kivétellel – például a lényegesen olcsóbb…..
Ez az ajándékposzt nem a mélyhűtőből, hanem a kamra legfelső polcáról érkezett. Küldője kérésére a játék végeztével feltűntetem a receptjei(k)ről írt paródia szerzőjének a nevét. "Válasszunk két szép példány bengáli anyatigrist. Az egyik legyen egy hónapos…..
olzka 2009.12.19 21:17:21
Nemrég véletlenül belenéztem a Spektrumon Nigella Lawson, „Nigella, minden esetre (Nigella express)” című műsorának egyik epizódjába, amitől kissé kiakadtam és nem tudtam megállni, hogy ne ragadjak billentyűzetet. Előrebocsátom, hogy nagy fogyasztója vagyok a főzős…..
  Jónéhány kihagyott hét után újra van egy kis időm, szóval elkezdem bepótolni az elmaradásaimat. Először is hozzám is beköltözött az advent, reggeli repkényvadászattal, idegesen ablakból nézelődő házinénivel, és széken imbolygós koszorúgyártással. Tudom, nem…..
 Magyar borokat kóstoltam Stockholmban!A helyszín a Café Opera - pontosabban az emeletén levő Operaterassen - étterem volt. A neves étterem Stockholm központjában van - az alkalomhoz illő kifejezéssel élve - számtalan apró köpésre a Királyi Palotától. Az Ungersk…..
olzka 2009.11.17 11:16:47
olzka 2009.11.17 21:56:21
 A "Köpenyegét a koldussal megosztó Szent Márton" szoborcsoporthoz trombitáló angyal, bokorban kuksoló faun, és a szúnyogcsípés nyomát vakaró, karórás angyal tartozik. - Lehet, hogy odafent, az örökkévalóságban nincs szükség időmérésre, de a halandó…..
 A stockholmi Goda Köket (Finom Konyha) vásár az egyik legnagyobb gasztronómiai esemény Svédországban. A vásáron sztárséfek, pizzasütők, szushikészítők és profi borkóstolók mellett amatőrök is részt vesznek, akik olyan címekért versenyeznek, mint például az Év…..
Az előző bejegyzésben látható "titokzatos" lak(ás)berendezési tárgy a jacuzzi, az úszómedence és a masszázskád hibridje, azaz kültéri hidromasszázs medence.Úszkáló drink-tálca és felugró hangfal jár hozzá.A működés elvet ábrázoló tervrajz akár egy…..
 A múlt héten éppen a Kungsgatanon (Király utca) sétáltam, amikor az egyik parkoló autóból két termetes figura szállt ki. Bevezetésnek lökdösődtek, majd egymás üldözésébe fogtak. A protézises szumósok időnként és váltakozó szerencsével utolérték, és…..
  Stockholmtól nyolcvan kilométerre levő Härkeberga teremtemplom 1300 körül épült. Belsejét a középkori Svédország legnagyobb művésze, a német származású Albert vagy, ahogy műveit aláírta, Albertus Pictor illusztrálta seregnyi segédjével. A hétszáz éves…..
      ..
olzka 2009.09.12 06:53:53
Az íz öröme néven szabadtéri ételvásárt tartottak Stockholmban.  A vásáron bemutatkozó kistermelő ételkézművesek túlnyomórészt helyi nyersanyagokból, fölösleges adalékok nélkül olyan egyedi ízű, minőségű és identitású termékeket alkottak, amelyekre az ipar…..
olzka 2009.08.30 09:33:15
@Attilajukkaja: a orrtörlés utáni csettintésre :): ne feledjük, hogy rengeteg konyhai alapanyag nemesített. Az alap, amit felturbóztak rendszerint kevésbé harsány valami. És sokszor 'állatkísérlek' folytak:
ha a jószágom nem eszi, én se alapon. Kényszervágás után is sok mindenre lehetett következtetni a belső tartalomból
olzka 2009.08.30 11:46:58
@Attilajukkaja: Egyetértek. Morbid, de igaz eset a nem mérgező, meggymag általi fulladásos halál (felnőtt, javakorabeli férfinál) Talán az első lépések mindig gyámoltalanok lehettek és utána valószínű
működött a korabeli 'blogközösség' az én is
megsütöttem és ilyen lett- módszer alapján
csiszolódhatott valahogy fogyaszthatóvá.
olzka 2009.09.02 11:21:06
@Attilajukkaja: Makk-kávé és makk-kakaó receptje van csak nagyanyámnak. Fakéregnél különbség lehet fajták között? "A pecsétek feltörése után szikkadt, megfeketedett, piszkos kőre hasonlító valamik hullottak elénk. Most is elképzelhetetlen számomra, hogy tudott a fog beleharapni, és hogy bírta megrágni azt a kenyérnek csúfolt szörnyűséget.És bizony, orvosunk intelme valóra vált,attól a fakéreg kenyértől embereink ugyanúgy felfúvódtak, mint a jószág a falevéltől, és
végső soron ugyanúgy éhen haltak, mintha
semmit se ettek volna.
"www.szabarchiv.hu/drupal/userfiles/file/Kovats_Judit_A_tizenkilencedik_szazad_bekoszonese.pdf
Fenyőgyantáról olvastam, hogy édességként szopogatták ínségben.