Regisztráció Blogot indítok
Adatok
InfoCheckker

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A korábbi post kommentjében jelentkezett a kiválasztásra kiszemelt álláskeresők önéletrajzi hátterét ellenőrző cég képviselője, Gipsz úr :), aki korrekt tájékoztatást adott a szolgáltatás hátteréről és indokoltságáról. Mivel ez szerintem fontos, külön…..
InfoCheckker 2012.02.06 20:44:16
@_Epikurosz_: keress bennünket, hogy válaszolhassunk kérdéseidre!
www.hatterellenorzes.hu/index.php/kapcsolat
InfoCheckker 2009.07.02 13:38:43
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Bocsánat, valóban nincs pont, akkor helyesen íme a mondat:
Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül).
Helyesírás ellenőrző bekapcsolva! :)

Hozzánk nem jut el az az információ, hogy név szerint ki nem írta alá a hozzájárulást. Partnereink csak statisztikailag, nem hivatalosan jelzik felénk, hogy az adott időszakban hányan nem írták alá, milyen kifogásokkal, és mi történt ezen jelöltekkel – ezért mi nem is kérünk természetesen díjat. Ingyenes előszűrés :)

Az ellenőrzés úgy kezdődik, hogy a partnerünk (HR-es, fejvadász) kiválasztja a legjobb jelölteket, akik eljutnak a végső döntésig. Velük a partner íratja alá a Hozzájárulást, és ezt küldi nekünk a Megrendelővel együtt, ekkor kerül be az illető a mi rendszerünkbe. Ha valaki nem járul hozzá, az csak a partnerünknek extra információ, és nyilván azt sem feltétlenül jelenti, hogy az illető nem kapja meg az állást.

A második és harmadik kérdésedre a válasz ebből következően egyértelmű: nem vizsgálódunk, nincs kit vizsgálni, nincs megrendelés -> ezeknek a vizsgálatoknak így adatai sincsenek!
InfoCheckker 2009.07.06 21:46:58
@tff: “…megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés…” Vajon a mi riportunk egy “rendelkezés”? Mert szerintem nem, ez mindössze egy döntést támogató eszköz. A gumiszabályt alkalmazva, pedig a mi szolgáltatásunk igénybe vétele nélkül is beperelheti a HR-est, fejvadászt az a jelölt, aki nem kapta meg az állást – hiszen Ők is döntést hoznak valamik alapján.
Egy igen érdekes szolgáltatást kínál az egyik cég: utánanéz minden egyes önéletrajzi adat valódiságának. Azaz nem csak a megadott referenciákat csekkolja le, hanem a végzettség meglétét, annak dátumát, a munkaviszonyok és a munkaköri feladatok valódiságát is ellenőrzi.…..
InfoCheckker 2009.06.28 17:47:27
“Csókolom, Gipsz Jakab vagyok”, az az elvetemült, aki kitalálta, vagyis inkább Amerikából exportálta ezt az - önéletrajz ellenőrzés - szimatoló szolgáltatást :)

Sokakban nyilván ellenérzést kelt már önmagában az ellenőrzés szó is, érthető, hogy kétkedve fogadják többen is ezt a szolgáltatást.
Hangsúlyoznám, hogy nem az a célunk, hogy kiszúrjunk, jól megnehezítsük az álláskeresők – egyébként sem könnyű – dolgát. Azt ajánljuk partnereinknek, hogy azokat az ellenőrzéseket, amelyeket minden HR-esnek el kellene végezni a saját belső folyamataik szerint (általában idő hiány miatt nem tudja megtenni), mi elvégezzük helyette, garantált időn belül, hatékonyabban, aminek eredménye egy strukturált, könnyen áttekinthető, professzionális riport.
Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána – ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül…)
A háttérelemzésben nagyobb hangsúlyt a referencia ellenőrzés rész kap, ami úgy néz ki, hogy az ellenőrzött személy adja meg azokat a személyeket akikkel kapcsolatba léphetünk. Ők kitöltenek (tipikusan on-line) egy 25-50 kérdés kérdőívet, aminek az eredményeiből készítünk el egy jól áttekinthető riportot.
Az iskoláknak (TO-knak) megvan a folyamatuk a hallgatói adatok hozzáféréséhez, sajnos minden iskolának más és más, és különböző határidőkkel is dolgoznak. Az eddigi önéletrajz ellenőrzések során az a tapasztalat, hogy sokan ’elfelejtik’ beírni az önéletrajzba, hogy nem kaptak diplomát a megadott intézményben, azaz feltünteti, hogy oda járt 3-5 évet, amiből joggal feltételezhető, hogy be is fejezte tanulmányait.
A munkahelyek ellenőrzésénél természetesen a jelenlegi, aktív munkaviszonyt nem ellenőrizzük, nem hozunk senkit kellemetlen helyzetbe emiatt. Az előző munkaviszonyoknál tipikusan a betöltött pozíciót, és a munkaviszony intervallumát kérdezzük meg – tipikusak ugyanis a felnagyított pozíciók, előszeretettel adják meg a jelentkezők a főnökének a feladatait, felelősségeit.

Közösségi portálok: ha valaki azt gondolná, hogy a hazai cégek HR-esei nem az iwiw-en kezdenék a jelöltjük utáni kutatást, nagyot téved. Releváns, vagy nem; tagja valaki vagy nem, nyilván nem ez határozza meg a karrierje következő állomását. (van partnerünk, aki tudna erről mesélni, hogy pénzügyi igazgató jelöltjét elég érdekes aspektusból mutatták be iwiw-es képei :) )
(észrevételként: iwiw-ből nagyon sokan regisztrálnak ki, míg a LinkedIn és annak kapcsolati hálója egyre fontosabb, aki külföldön keres munkát, annak nagyon ajánlott egy jó hálózattal rendelkeznie - szerintem.)
Mi sem gyűjtünk természetesen olyan adatokat, amelyet az adatvédelmi tv. nem enged meg (kor, nem, szexuális hovatartozás, milyen csoportoknak tagjai, stb), nyilván az iwiw-en található fénykép elemzése súrolná ennek határát. Gyakorlatilag az alapadatok összehasonlítása (iskolák, előző munkahelyek), ha stimmelnek az önéletrajzzal, az nem hátrány az ellenőrzés szempontjából. Ekkor már legalább vette a fáradságot, hogy szinkronba hozza a két sztorit ;)

Egyébként pedig már konkurenciánk is van… és formálódik valami országos szövetség akik az összes felsőoktatási intézmény bevonásával, egy gyorsan elérhető adatbázis-t akarnak létre hozni, a diplomák valódiságának ellenőrzéséhez – én is csak mástól hallottam erről, emiatt ne minket szidjatok :)

Néhány tanácsadó cég hazánkban ennél sokkal durvább ellenőrzést hajt végre a csúcsvezetői pozíciókban magánnyomozóval gyűjtik be az infokat, csak ezt nem nagyon hangoztatják…

Összességében, mielőtt regény lenne ebből a hozzászólásból, célunk, hogy az önéletrajz ellenőrzésével, objektív, fair háttérelemzés riportokat készítsünk. Az ellenőrzött személy a róla készült riportot megtekintheti, ha hibát talál benne, kérheti annak javítását – erre eddig azonban nem volt példa. Aki az önéletrajzát becsületesen készíti el, annak semmiféle félnivalója nincsen!

Szívesen válaszolok értelmes kérdésekre ezen a fórumon is, legalább nem kell saját blogot indítani – köszi szépen hhunter :) HR-esek pedig regisztráljanak be oldalunkon, és próbálják ki kockázat és költség mentesen önéletrajz ellenőrzési szolgáltatásainkat!