Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tolve

5 bejegyzést írt és 67 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Március 5-én volt egyik kedvenc rendezőm, Pier Paolo Pasolini születésének 100. évfordulója, és kevesebb mint három hét elteltével máris itt a következő centenárium. Az ünnepelt ezúttal is egy olasz művész, a zseniális Ugo Tognazzi, aki számos emlékezetes filmben bizonyította sokoldalú tehetségét,…..
Minden idők legnépszerűbb olasz színésznője, Sophia Loren 1934. szeptember 20-án született Rómában. Eredeti neve: Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone. Édesanyja Romilda Villani, apja Riccardo Scicolone. A férfi elhagyta állapotos nejét, és csak Sophia születése után tért vissza egy kis időre a…..
Magyarázatra szorul a cím, tudom.  Egyből a mélyébe csapok (másfél év tömény csigatempó után), olyasmiről fogok írni, amelynek magyar nyelven nincs előzménye, vagy hosszas búvárkodásaim ellenére nem tudok róla. A magyar mellett az olasz és a holland VHS-kultúra sem fekszik az érdeklődési körömön…..
Ott hagytam abba a tegnapi posztban (mit számít a röpke egy év, mi közben elillant...), hogy visszatérek Vittorio Caprioli és Jean-Louis Trintignant nyüstölésével. Félig-meddig fogom beváltani az ígéretet, mivel Trinignant önálló posztot, sőt, akár sorozatot érdemel, még erősen zanzásítva is…..
Rövid, életjelszerű guglimapos poszt következik. A szupermarketek, vegyesboltok ritkán települnek értékelhető természeti környezetbe, hiszen amennyiben a lehetőségek engedik, egy nagy hodály parkoló épül ki melléjük, vagy épp a belvárosi forgatag rohanó hangulata társul az élelmiszerbeszerzési…..
Teljes cím: Egy dolgos nap avagy kilenc szokatlan gyilkosság egyazon napon és egyazon elkövető által, akinek pedig ez nem is a hivatása(Une journée bien remplie ou Neuf meurtres insolites dans une même journée par un seul homme dont ce n'est pas le métier, 1973) Franciaországban megérdemelten van…..
A fenti Kurt Vonnegut-novella címével üdvözlöm a kedves egybegyűlteket, igen, Téged is ott hátul. Csak gyorsan átállítom az Arial betűtípust - legalább nem Calibri - és kezdődhet a móka. Lesznek időnként elütések, a megboldogulni készülő nyomtatott újságok világában viccesen "nyomdahuba" néven is…..
Plan9 Php programozo kerestetik 2019.05.14 19:22:19
Sziasztok, sajnos csak bonyolodik az oldal error logja amihez mar nem artana egy megbizhato ember aki jartas a php irasban.   Ha tudtok valakit akit erdekel egy ilyen problema megoldasa akkor a mail cimre irjatok.   Koszonjuk,   Udv: plan9staff        ..
Tolve 2019.05.15 22:01:36
Sziasztok!

Csak egy ötlet:
www.cloudflare.com/ddos/?fbclid=IwAR1zVyCUvRu5u4J6H9J1Kp8eoA2L5t_CkpaGoVrDplL10zm7r9cMR9whWt0
A CG oldala egy nagy dDOS támadás óta be lett védve a Cloudfare által, informatikus barátom is ezt tanácsolná. Gondolom, nincs ingyen (finoman szólva) de lehet, hogy a p9 tagok között szét lehetne morzsálni a költséget annak érdekében, hogy stabil legyen az oldal.

A legjobbakat,
Laokoon
MovieCops JUSTINE 2019.04.29 06:00:00
A szadizmus névadója, De Sade márki (1740–1814) az emberiség történetének egyik leghírhedtebb és legvitatottabb személyisége. Az utókor sokáig aberráltnak és pszichopatának tartotta – nem minden ok nélkül! –, a huszadik század második felétől azonban személyét árnyaltabban próbálják bemutatni a…..
Tolve 2019.04.30 11:04:04
Jajj, de szeretem ezt az "oda se nézek" típusú prüdériát, amely meglepő módon még nem materializálódott itt valami kommentben, pedig Sade márki neve elegendő csali lehetne azoknak, akik szeretnének látványosan műfelháborodni.

Ennyit a társadalmi kérdésekről, térjünk át a szokásosan frankó és kimerítő részletességű posztra. :) Ha szálkát akarok keresni, talán Howard Vernonról olvastam volna még szívesen, de őt még vagy 40 Franco-film kapcsán ki lehetne vesézni (Jean-Pierre Melville-től a Zombik taváig az szép pályaív).

Ilyen masszív cikk egyetlen Jesus Franco-filmről nem is hiszem, hogy jelent-e meg magyarul. A deliriablog témában jártas bloggere inkább a tömörségre szokott törekedni, nekem mindkét stílus tetszik. Franco amúgy igazi vadállat volt: a jazz-zene és a zoom-lencse megszállottja, ha a filmjei különböző variációinak számát nézzük, a 205 biztosan kevés, de ennyit ismer el az imdb, mit tegyünk :) Christopher Lee ugyebár többször dolgozott vele, csak nem volt ez véletlen... A nagy számok törvénye alapján létrejöttek maradandó filmjei is, érezni lehetett benne, hogy akár A-listás rendező is lehetne, de mintha nem ezt választotta volna. A producerek valahol imádták, hogy gazdaságosan dolgozik, buzgalmában néha eggyel több filmet is leforgat, mint kéne. Szinkronosan a Szadománián és a Drakula grófon kívül tud bárki bármely filmjéről?

Lina Romay és Soledad Miranda egyértelműen a legjellegzetesebb nőfigurák nála (csak semmi szégyenlősség), Franco sorsát amúgy az pecsételte meg szerintem, hogy nem tudott ellenállni a zoomolás és a pornográfia összeházasításának és egy idő után már nem vették komolyan, eltolódott az alig nézhető minőség felé. Nagyjából 1971-ig ez egy stabil B-filmes pályafutás, nem véletlenül kínálták meg komolyabb büdzsével is, hogy hogyan élt vele, arról már többet felesleges is elmondani a fentieknél. Nekiálltam fordítani egy korai noir-t tőle, korrekt darab. (
www.imdb.com/title/tt0056259/?ref_=nm_flmg_dr_192).

Egy érdekesség a már általam említett Zombik tava című remekműhöz, mely magyar szinkronosan is beszerezhető, ott a helye a Top 10 szórakoztatóan sz** régi ZS-film listáján: Jesus Franco rendezte volna eredetileg, de nem vállalta (azért ez árulkodó!), ezért lett Jean Rollin az elkövető, de névvel ő sem vállalta ezt a celluloid-szörnyszülöttet, J. A. Laser néven szerepel a stáblistán. Megnézünk egy ilyet, és a Justine-t is jobban el tudjuk helyezni a térképen, mert azért jelen cikk tárgya minden marhasága ellenére igényesen elkészített film.

Kinskiről magnum opust lehet írni, várom (sok-sok filmje megvan, ha muníció kell - Francónak is, csak azzal nem büszkélkedek... hupsz :) ).
Tolve 2019.04.30 15:04:32
@Field64: Csak táviratilag ---
Soledaddal nem szabad kihagyni a Vampyros Lesbos-t, na az egy klasszikus. stop
A mindössze húszesztendős Lina Romay-től a Celestine szórakoztató darab, igazi hibbant kosztümös erotikus vígjáték. stop
Mindkettő Franco papa műve persze. stop
Kinskitől saját magyar fordítások is vannak, kérdezni ér. stop
Terence Stamp (Egyesült Királyság, London, Stepney, 1938. július 22.) angol színész az 1960-as évek elején kezdett filmezni. Már legelső filmszerepe nemzetközileg ismertté tette a nevét. Az 1960-as évek egyik legígéretesebb és legjelentősebb új sztárjának számított, ekkoriban olyan világhírű…..
Tolve 2019.03.26 16:38:38
Csak egy apró érdekesség: Dél-Olaszországban, a basilicatai Nova Siri tengerpartján még "Különleges történetek" utca is található, ahogy szinte az összes part menti utca vagy sétány Fellinihez kapcsolódik (pl. Zenekari próba terecske, A Hold hangjai utca, Országúton utca :) ). Két példához linket is csatolok:
https://www.google.com/maps/@40.1290824,16.6519163,3a,54.3y,339.98h,82.85t/data=!3m6!1e1!3m4!1srFjOBl1MsVr0-IXY0PlvIA!2e0!7i13312!8i6656
https://www.google.com/maps/@40.1247582,16.6504658,3a,41.3y,106.39h,90.74t/data=!3m7!1e1!3m5!1sk_iR1t5vWRf16cqA8ZCI-A!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3Dk_iR1t5vWRf16cqA8ZCI-A%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D115.173775%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

A cikkhez: a megszokott alaposságú életmű-összegzés, mindig is alapvetően meggyőző fickónak tartottam Terence-t, szerintem az olasz filmekben igazán elemében érezte magát. Az Egy évad a pokolban elég méltatlanul vált szinte ismeretlen filmmé, abszolút tetszetős darab. Egyetértek abban, hogy a 70-es évek eleji szünet után Terence kicsit döcögve vette fel a fonalat, 1984-ig jellemzően finoman szólva sem remekművekben szerepelt, láttam az 1981-es spanyol Verne-feldolgozást (Misterio en la isla de los monstruos), de talán sikerül elfelejteni.
Kíváncsi lettem, milyen regényt vagy szakácskönyvet írhatott ez az ember... A Baljós árnyak-ban egy jelenetben, mikor ő beszél, közvetlenül utána E.T. fajának képviselőit lehet látni, az megvan?
A Hu-man-t sem lehetetlen beszerezni (ezt nagy bizonyossággal állíthatom), bár a sarki közértben kár keresni...
Tolve 2019.03.26 17:25:51
@Field64: Én adok egy szavazatot a páros filmismertetőkre, úgyis mint a Nelo Risi- és Agnieszka Holland-féle Rimbaud-filmek, vagy A lepkegyűjtő és a Kötözz meg és ölelj.

David Hemmings pályáján is voltak komoly hullámvasutak, mondjuk két olasz filmlegendában főszerepelni (Nagyítás, Mélyvörös) nem kis dolog, ráadás egy korrekt zsarufilm (deliriahungaria.blogspot.com/2008/09/heroin-busters-1977.html).

Tényleg őrzik a nagy filmeseik emlékét az olaszok, számolatlan Fellini és Pasolini utca található csizmaszerte, de Nápoly tágabb vonzáskörzetében az Antonio De Curtis (=Totó) utca sem épp ritkaság.

Terence-ről megemlíteném a cím cikkbeli felsorolásán túl, hogy mind őt, mind David Bowie-t bírtam mint a Kiéhezve című horrorantológia-sorozat házigazdáit. Főcím: "Kiéhezve... a hatalomra... a szexre... a pénzre... a vérre... az életre... a hosszúúú életre... Kiéhezve..." Sajnos nem lelem fel sehol a sorozat magyar szinkronos változatát, pedig az RTL Klub korai életszakaszában péntek esténként bőszen adta.
MovieCops A kedvenc 2019.02.13 06:00:00
Féltem ettől a filmtől. Méghozzá a rendező, Jorgosz Lanthimosz miatt. Előző alkotása, az Egy szent szarvas meggyilkolása iskolapéldája azoknak a művészieskedő, modoros, ám lényegében semmitmondó filmeknek, amelyeket a nézők többnyire utálnak, a kritikusok pedig szinte kivétel nélkül istenítenek. A…..
Az emberi szervezet fontos adalékanyaga a boldogsághormon. Ezt a hahota, a jóízű vagy kárörvendő nevetés, visnyogás, hasfalszaggató röhögés és társai termelik. Az alábbiakban ezek legkönnyebb kiváltásáról ejtenék pár szót. Az, hogy a régi vágású akciófilmek eltűntek, az egy dolog, de hogy…..
Az Áltengerészekhez hasonlóan ezt a filmet is rengetegszer láttam a 90-es évek elején, azonban ez egy sokkal minőségibb darab. A francia–olasz koprodukció legnagyobb erénye – azon túl, hogy eszméletlenül vicces –, hogy az egyik legrealisztikusabb történelmi alkotás,…..
Tolve 2015.01.17 13:34:29
@ganxtalovins: A Banzai magyarul Titokban Hongkongban, kellemes vígjáték, torrentoldalon beszerezhető.

Egyéb film a korán elhalt komikustól (aki a gyorsasági motorozás terén is nagyot alkotott, konkrétan felállított egy gyorsasági rekordot Dél-Olaszországban) magyarul:
A tollaskígyó bosszúja - a gügye síliftkezelő (Coluche, hangja Mikó István) párizsi lakást örököl, de a bérlőket nem tudja kitenni, pláne nem is akarja, mert egyikük a ruháitól könnyen megváló temperamentumos Marushka Detmers. A bérlők ugyanakkor terroristák, ez még problémákat okoz hősünknek. Nekem inkább ez a film volt felemás, a Fürkész felügyelőt élveztem.
A haverom nője - ez inkább dráma a mesteri Bernard Blier-től (Herék, Elő a zsebkendőkkel, Színészek), bizarr háttérsztorival. Coluche ugyanis elszerette haverja, Patrick Dewaere feleségét, a zseniális, Depardieu-vel együtt induló drámai színész ekkor, szakmai sikerei ellenére gödörbe került és agyonlőtte magát a Coluche-től kapott fegyverrel...

Elvileg létezik magyar változata (készült hozzá szinkron) három további filmjének:
Törekvő tanerő
A gag királyai - M. Serrault és Thierry Lhermitte mellett Coluche itt transzvesztita poénokat is bevet
A háború bolondja - a halálos baleset előtti utolsó film szintén Dino Risi rendezésében!
Fenti három filmnek magyarul semmilyen elérhetőségéről nem tudok sajnos. Minden hasonló témának viszont örülök, a 60-as/70-es/80-as évek filmjeinek gyűjtőjeként.
Tolve 2015.01.17 18:42:37
@field 64: Freudi elírás lehetett ez a "Bernard", hiszen jól ismerem Bertrand Blier mellett az édesapát is, sok szerepben láttam az "Amikor az asszony összezavarodik"-tól kezdve a "Szögevő"-ig.

Egyik barátom nemrég magyarra fordított egy elvileg szinkronnal is létező - de sehol be nem gyűjthető - Georges Lautner-vígjátékot (Bohózat lőporral - főszerepekben Mireille Darc, Jean Yanne és Michel Constantin), ott is feltűnik a jó öreg Bernard, de még Coluche is egyik első szerepében mint csapos.

Coluche egyébként nem először (de sajnos utoljára) találkozott Dagobert királyként a középkori vígjáték témájával, egyetlen saját rendezésében (Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine - ezt azért nem könnyű beszerezni és magyar változatról sem tudok, tehát fordító kerestetik :) ) önmaga alakítja I. Nagy Pif uralkodót.
Kedves látogató! Ha szeretnél tagja lenni az oldalnak, először olvasgass itt a blogon. Majd nézz szét a következő oldalon, ahol olyan rendezők, színészek neveivel, fesztiválokkal találkozhatsz többek között, melyekkel oldalunk foglalkozik:…..
Doktor Zsivágó. Egy név, egy legenda. Egyike a világ leghíresebb regényeinek. A belőle készült film világsikert aratott, 5 Oscar-díjat nyert. A címszerepet alakító Omar Sharif ezzel az alakításával írta be a nevét a mozi aranykönyvébe. A vakító mosolyú, gondosan nyírt…..
USA, 2003. Rendezte: Scott J. Gill. Forgatókönyv: Scott J. Gill. Kép: Scott J. Gill, Ralph King.  Zene: Carvin Knowles. Szereplők: Ron Jeremy, Edward Furlong, Ace Frehley, Gene Simmons, Paul Stanley, Jenna Jameson, Larry Flynt, Corey Feldman, Heidi Fleiss, Adam Rifkin, Mike Horner, Herschel…..
Kult a pult alól Van valami mélységesen elkeserítő abban, hogy a hatvanas-hetvenes évek európai és ázsiai kultikus műfaji klasszikusaira manapság a kutya sem kíváncsi - mármint egészen addig, amíg Hollywood elő nem ássa őket egy fejés erejéig, azaz ki nem hozzák odaát DVD-n…..
Geekblog Zombie Holocaust 2014.02.25 11:50:55
Fabrizio De Angelis szerette a pénzt. És  nem volt hülye az öreg, tökéletesen tudta, hogyan tegyen rá szert. Mindig tisztában volt vele, hogy mikor mire van szüksége az olasz filmiparnak, lázasan követte a nagy szomszéd kontinens filmes trendjeit, vagyis ha egészen pontosan akarok…..
Tolve 2014.02.25 15:15:44
@norberthellacopter: A mi Enzónk ha szerepelt is a saját filmjeiben, akkor Girolami volt, rendezőként meg Castellari. Nem akart ő kredithalmozást, ugyan. :)
Geekblog Milano Calibro 9 2014.02.19 12:00:00
Fernando Di Leo poliziesco trilógiájának első része úgy indul, mint egy rakéta. Alvilági tranzakció zajlik, drog és 300 000 dollár cserél gazdát a nyílt utcán, több küldöncön keresztül. Mire a folyamatot felügyelő két rosszarcú, szeme-sem-áll-jól,…..
Sötét ruhás, csuklyás fickó lovagol be barna lován a legalább fél méteres hóban miközben nyugtalanító, ugyanakkor lírai Morricone dallam muzsikál jöttére. Az már afféle zsánerhagyomány, hogy a lesben rá váró fél tucatnyi fejvadász vérével festi be a havat pontosan annyi…..
Kétféle ember van. Aki olvasott már Parker-könyvet, és aki nem. Előbbiek: keblemre cimborák! Utóbbiak: nem tudom, hogy vagytok képesek így élni. Donald E. Westlake (álnéven: Richard Stark) 1963-tól 2008-ig (haláláig) 24 regényt írt Parkerrel, a metodikus, jéghideg, karrierista…..
Tolve 2014.02.04 14:26:31
@Rusznyák Csaba: Így igaz, Godard és John Boorman is leginkább "nyersanyagot" láthatott a Parker-könyvekben a művészi vízióhoz (Made in USA, illetve Point Blank), nem mondanám ezeket "tiszta" zsánerfilmnek. Az említett 1967-es francia darabra azért csak kíváncsi lennék, már ritkasága okán is. Alkatilag szerintem Constantin szintén a helyén van - szimpátiám oka: mostanság sok 60-as, 70-es évekbeli francia bűnügyi filmet nézek, az általa hozott karakter sose okoz csalódást.