Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pummogó

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Shekinah Teológiai Kutatóintézet fiatal teológusok kezdeményezése, szervezetüket elsősorban a társadalmi párbeszéd erősítése céljából hozták létre. Első nyilvános eseményükre Daphne Hampson oxfordi feminista teológusprofesszort hívták el, aki április 6-án tartja meg előadását az ELTE-BTK campusán,…..
Miközben a nyugati kultúrkörben egyre nagyobb hangsúlyt kap a munka és magánélet megfelelő viszonya, addig Japánban egyre komolyabb problémát jelent a „karoshi”, ami nem más, mint amikor az emberek konkrétan belehalnak a túl sok munkába...
Pummogó 2016.08.04 11:03:28
@akrosztikon: Muhaha! Mennyire behatóan tanulmányoztad a japán társadalmi modellt, értékmintákat, munkamorált és az egész vállalati kultúrát, mielőtt erre az álláspontra jutottál? Csak egyetlen félmondatra hívnám fel a figyelmedet a posztból, ami kb. így szól: "...a tartósabb, rendes éves szabadságot hanyagságnak, az elkötelezettség hiányának tekinti a japán közvélemény." Ez egy ilyen társadalom, a maga szépségeivel és csúfságaival együtt...
 „Forró ősz”, „megszorításokra készül a kormány” „megbukott a  matolcsyzmus” - ilyen és ehhez hasonló lózungok vezették be a sajtóban annak beismerését, hogy milyen tévútra is futott a kormány. A kénytelen fiskális restrikció…..
Pummogó 2011.09.19 09:56:30
"A munkavállaló, aki az egykulcsos adó miatt többet visz haza, a Munka Törvénykönyvében szabályozottan fizetésének meghatározott hányadát „nemzeti utalvány”-ban kapná"
"...nemzeti utalványból lehetne venni MÁV, BKV stb. jegyet ... lehetne belőle hazai gyártású biciklit venni"

Ez mind nagyon szép és jó, az ötlet is igazán eredeti, de ha a posztoló által megjelölt jövedelmi réteg - vagyis az egykulcsos adóval igazán jól járók - lesznek a "nemzeti utalvány" fő (kizárólagos?) felhasználói célcsoportja, akkor nem sok sikert jósolok a kezdeményezésnek.

Azt még tudom követni, hogy egy topmenedzser a jól megérdemelt havi 500 ezres, 1 millás bruttó fizetése mellett eljár a piacra "magyar (bio-)élelmiszert venni", esetleg hobbiból kerékpárra ül (természetesen csakis MAGYAR kerékpárra - ?), na de hogy MÁV, meg BKV jegyekre fordítja???? - Már elnézést, de a legtöbbjük max. a sorompónál lát vonatot, és talán a budapesti 4-es 6-os villamos útvonalát ismeri fejből. Sőt a rezsiköltségei befizetésénél sem biztos, hogy megéri neki pepecselni azzal, hogy egy részét kp-ben, egy másik részét meg "nemzeti kártyával" egyenlítse ki...

Egyébként mindenki úgy vásárol és közlekedik, ahogyan akar/tud (!), de ha arra törekednek a kártya ötletgazdái, hogy a kezdeményezés célhoz érjen, akkor mindenképpen célszerű volna bevonni a kártya felhasználói körébe az alacsonyabb jövedelműeket is - azokat, akik nem járnak annyira jól az új adószabályokkal. Vagy pedig elfelejteni az egészet.
Pummogó 2011.09.19 10:50:22
@STX Joe:

Nem kívánok itt most azon vitatkozni, hogy az egykulcsos adó igazságos-e vagy sem (én speciel a családi adókedvezménnyel majdnem kijövök nullszaldósra), de ugye azt nem gondolod komolyan, hogy aki 800 ezer után adózik, az pontosan ugyanazt az orvosi ellátást érheti el, ugyanabba az iskolába mehet, mint a "szegények"??

Bizonyára nem kell felsoroljam azokat a fővárosi - és vidéki - alapítványi és elitgimnáziumokat, magánegyetemeket, magánklinikákat (a különféle diagnosztikai központoktól kezdve a belvárosi/budai sebészetekig és Dental Centerekig), amelyek egy "átlagos" 213 ezer HUF bruttó jövedelmű állampolgár számára ma elérhetetlenek (és akkor a tényleges minimálbéresekről már ne is beszéljünk...).

Nem hiszem, hogy egy bérből-fizetésből élő munkavállaló (vagy akár egy vidéki kisvállalkozó) valaha is meg tudná fizetni azt az óvodát, ahová - például - Demcsák Zsuzsa vagy Erdélyi Mónika járatja a saját csemetéjét. Mondjuk nekem ez egyáltalán nem okoz komplexust, de azért tegyük helyre a dolgokat, és ne írjunk le olyan orbitális blődségeket, amit Magyarországon a mindennapi élet lépten-nyomon megcáfol!
Pummogó 2011.09.19 11:06:58
@Táskás Tóni:

A 2008-as "hülyenépszavazáson" sokan nem a nyomorult 300 Ft miatt voksoltak fogcsikorgatva igennel, hanem azért, mert elegük volt a gátlástalan hazudozásból, a közvélemény előtt soha be nem következett gyurcsányi "nyílt szembenézésből".
Majd ha mindenki előtt tiszta lesz, hogy a Matolcsy-csomag - munkavállalói eü. járulék címén - havonta 7 (!) vizitdíjnyi összeget von el az aktívaktól, és pofátlanul hazudják tovább minden csatornán, hogy "niiiiiiincsenek mekkkkkszorítások" akkor ne félj barátom, a Fidesz torkán is hamar ott fog szorulni a kés.
A kormányzati sodródás, a kapkodva kiigazítás, az egyre fájdalmasabbá váló koncepciótlanság és ötlettelenség a "legszebb" kúrcsányi időket kezdi idézni.
Kár, mert Magyarország jobbat érdemelne. A fideszesek is. Mindenki.
Kötelező lesz szeptembertől az angol nyelv tanítása Szlovákiában - döntött a pozsonyi parlament februárban - noha a döntéshozók egyelőre nem tudtak megállapodni, hogy melyik évfolyamtól. Az idén március elsejétől életbe lépő új szlovák közoktatási törvény szerint az…..
Pummogó 2011.02.22 11:54:40
@nickita:

Nagyon jó a statisztika, de azért csak óvatosan vonjunk le messzemenő következtetéseket a nyers számadatok alapján.
Miért is?
Úgy veszem észre, bizonyos (elit) körökben trendi lett manapság kínaiul - mandarinul - tanítani a gyerekeket. Ha jól tudom, már kínai óvodák is vannak a fővárosban (nem csak nemzetiségieknek!).

Elnézést kérek, de úgy gondolom, nekünk itt Közép-Európában mindaddig mellékes, hogy éppen hánymilliárdra duzzad a mandarin anyanyelvű népesség Kelet-Ázsiában, amíg:

1. Az angollal szinte bárhol el tudsz boldogulni a világban, a franciát is beszélik minden kontinensen, a kínai anyanyelvűek >95 %-a viszont a Távol-Keletre koncentrálódik.

2. Ha átlépsz a határon - akár Ausztriába, akár Pozsonyba, akár a horvát tengerpartra utazol -, 5 milliószor jobban elboldogulsz a némettudásoddal, mint a mandarinnal.(A horvát tengerparton pl. - történelmi és turisztikai okokból kifolyólag - sokszor még az angolnál is hasznosabb a német, vagy akár az olasz, higgyétek el!)

3. Mi van akkor, ha fütyülsz az ázsiai gazdasági nyomulásra, és helyette mondjuk a latin-amerikai piac/kultúra felé orientálódsz (ami egyébként sokkal de sokkal közelebb áll az európai kultúrkörhöz)? Nem sokkal jobb akkor a spanyol? Könnyebb is, és biztosan nem csúnyább mint a kínai...

4. (és egyben a legfontosabb): Minden valamire való ázsiai üzletember, kereskedő stb. beszéli az angolt, és/vagy a partnerország hivatalos nyelvét. Amelyik nem, azzal inkább nem is foglalkoznék. Pont.
Tanulságos EP választás áll mögöttünk, ez tény. Mivel a pártok eredményeit keresztbe-kasul elemezték már mindenféle politológusok és szakértők, így ezt meg sem kísérlem egyszerű mérnökként. Meg hát nem is annyira lényeges. A lényeg ugyanis inkább az, hogy most…..
Pummogó 2009.06.19 09:23:53
@clownfish:

Azért én azt javaslom az évfolyamtársaidnak, hogy csak óvatosan az mdf-fel! Jó, ha tudják, hogy az LMP és az MDF világnézete, programja a legkevésbé sem csereszabatos: az MDF társadalompolitikai szempontból konzervatív (legalábbis így szeretné eladni magát), míg gazdaságpolitikájában leginkább a Margaret Thatcher-i neoliberális vonalat viszi tovább, amivel egyértelműen a felső középosztályt célozza meg. Az LMP ennek éppen a pandantja: társadalomképe inkább liberális (egyéni és kollektív jogok, civil kurázsi hangsúlyozása), gazdaságpolitikai programja pedig egyértelműen baloldali-konzervatív elemekre épül (vidékfejlesztés, leszakadó rétegek felzárkóztatása stb.).

Ha az amerikai politikai viszonyokra próbálnánk leképezni mindezt, akkor az MDF szimbolizálja a republikánusokat, az LMP pedig a Demokrata Pártot. (Úgy gondolom, az LMP vezetői sem nagyon tiltakoznak, ha valaki Obama pártjához hasonlítja őket, mivel ez manapság nem egy rossz brand Európában. Mindamellett a FIDESZ és az MSZP ebbe az amerikai típusú pártpolitikai koordinátarendszerbe nem igazán illeszthető bele, de az LMP vagy az MDF szerintem annál inkább.)

Nem tisztem, hogy kiálljak az LMP mellett, de a párt zöld programja egyértelműen felveszi a versenyt az MDF elképzeléseivel (vidékpolitikai téren pl. homlokegyenest mást képvisel Bokros, és mást az LMP). Ami pedig a hitelességet illeti, abban egyértelműen az LMP a nyerő. :)