Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Thirdday

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Távozz, Szentlélek 2009.06.01 06:45:00
Magyarország nem keresztény ország, de a rendszerváltás óta – a két forradalmi ünnepet és a tűzijátékosat kivéve – a pirosbetűsök az egyházi hagyomány szerint alakulnak: karácsony, húsvét, pünkösd. Az első kettő nem okoz zavart, a keresztények megülik a maguk…..
Thirdday 2009.06.13 15:14:55
Kedves Árpád!

Lehet, hogy már egy kicsit későn reagálok, és nem fogod olvasni.
Évek óta először olvastam írásod, és most is az a benyomásom, hogy nem egy primitív ember írását olvasom. Szóval én nem gúnyolódom jóízűeket rólad, és nem hülyéznélek le. Arra szeretnék csak rámutatni, hogy mégis miért bántó néhány mondatod (arról már nem is szólva, hogy miért nem politikailag korrekt (ez nem a mi fogalmunk, hanem a liberálisoké), de én nem várok magammal szemben politikailag korrekt fogalmazást, mert az az emberi gondolkodás kiüresedéséhez vezetne, és mindenki csak azt mondhatná, hogy ne konfrontálódjon senkivel, hogy „kívánom a világbékét” :)) .

Nem is a „búvalbaszott kereszténység” kifejezés bántó (bár meghökkentő), mert ez inkább neveltetés (vagy annak elhagyásának) kérdése, azaz annak a kérdése, hogy valaki hogyan fejezi ki a véleményét. Ebben általános mélypont van a szocializmus vége óta. Jól hallod, a szocializmus időszakát dicsérem ebben a vonatkozásban keresztyénként, ugyanis akkor ránk szóltak még a gimnáziumban is, ha csúnyán beszéltünk, és vétettünk a magyar vagy más nyelv szépsége ellen. Én jogász vagyok, és top jogászok között dolgozom, akik hihetetlenül tanultak, mégis, még a nők is minden ötödik mondatban használják a „faszt” kifejezést, néha még kívülállók előtt is. Ezt a nyolcvanas években nem tették volna; akkor másként gondoltuk ezeket a dolgokat. De ez ellen sem tudok tenni, még példamutatásommal sem, a jó példa ugyanis kevés embert érdekel (így van ez a nyelvhasználattól a környezetvédelmen át sok mindenben).

Két dolog bántó: hogy keresztyénekről beszélsz, összemosva a hívőket politikai ellenfeleiddel, a nemzeti vallásosokkal. Valamint az, hogy a másként gondolkodó hívőket leírod, amiért hisznek a Szentlélekben, ahelyett, hogy állandóan a jó időt ünnepelnék vagy szexelnének. Egyébként a hívők mindkettőt teszik, hiszen normális emberek, akik jó időben pl. elmennek kirándulni, és házasságban szexelnek is, bár általában nem pünkösdkor, hanem az év többi napján :)

Kicsit kifejtem:

a) az írásodban keresztényekről beszélsz, de amit írsz, az összemossa a „nemzetivallásosokat” az evangéliumi hívőkkel, ezzel lejáratva és kiütve a tényleges keresztyéneket. A nemzetikeresztények gyakran ott ülnek az evangéliumi hívők között a templomban, de nem Krisztus miatt jönnek, és fogalmuk sincs a Szentlélekről. Ez az egyszerű, de óriási különbség. Őket nem érdekli valójában Krisztus, pont úgy mint Krisztus idejében a zsidó farizeusokat sem érdekelte. Az ő meggyőződésük másról szól, főleg politikáról, hatalomról, miként anno a zsidó írástudók nagyobb részét is. Egy részüknél van esély a megtérésre, más részük reménytelennek látszik. Az „igazi zsidók” (így hívja őket a Biblia is), akiket Isten kiválasztott, a próféták és az apostolok voltak, akiknek szellemi örökösei az evangéliumi keresztyének (ezért antiszemita nem lehet keresztyén!!!). Ők pedig vannak a történelmi egyházakban és a szabad keresztény felekezetekben, pl. a karizmatikusoknál egyaránt. Pl. egy nem jobboldali hitgyülis ugyanúgy evangéliumi hívő, mint egy politikailag akár jobboldali, baloldali vagy apolitikus református, baptista, stb. (én pl. református vagyok Sola Scriptura és ecclesia sempre reformanda alapokon), és mindegyik hisz a Szentlélek Istenben, aki a Szentháromság Isten egyik megjelenési formája, teológiai fogalommal „személye”. Én reformátusként és pl. Adrienn, a Hitgyülis ismerősöm egyformán kikérjük magunknak, hogy rólunk úgy írjanak, mint „hülye” (amit az írásod sugall) vallásosokról.

b) Ez a másik dolog. Butának nézel bennünket, ugyanis kizárod, hogy igazunk lehet. Pedig a liberális álláspont nem ez lenne. Ha azt mondod: én nem hiszek benne, nekem az a véleményem, hogy …, de az evangéliumi hívők szerint ez úgy volt, hogy … - az más lenne, mert liberálisként fenntartanád azt az álláspontot, hogy a emberek sokszínűen gondolkodnak arról, hogy honnan jövünk és hova tartunk. Van aki a jó időt ünnepli, van, aki Isten szeretetét, amely miatt elküldött önmagából egy „részt”, hogy a hívőket segítse kitartani és legyőzni a rossz természetüket Jézus visszajöveteléig, valamint hogy erőt kapjanak a tanúságtételre, ami az apostolok idejében a zsidók honfitársak részéről és a rómaiak részéről is halálos következményekkel járhatott (pl. István vagy Pál megkövezése; Pál túlélte..., vagy a római keresztrefeszítés). Bátorság kellett tehát és nem szexünnep :)) Ezért ez nem egy kiforgatott ünnep egy világi ünnep helyett, hanem egy másik ünnep, egy új ünnep. Ha másként gondolod, rendben van, de ne tanítsd egyoldalúan az embereket (hiszen ők az írásodból informálódni is akarnak, ez egy-egy kérdésből világosan kiderül). Össze lehet foglalni a másik álláspontot röviden is, hogy kiderüljön, nem csak az a megközelítés élő és valóságos, ahogyan te látod. Pl.: a Szentlélek az, amely abban is segít, hogy megteremjük az emberi természetünkre nem jellemző gyümölcsöket, amelyek Jézust jellemezték, mint amilyen a szeretet, a szívesség, a jóság, a békesség, stb. A Szentlelket a Biblia „ajándéknak” is nevezi: Isten ajándéka önmagából; kegyelem, hogy képes legyél arra, amire nem lennél magadtól: újjászületni és örök életre jutni. Ez a pünkösd. Ez egy másik ünnep, nem a fény és a szex ünnepe.

Mi tehát tudjuk, hogy mit ünneplünk, ezért néz bennünket hülyének az a nézet, hogy lecseréltünk egy másik ünnepet egy értelmetlen baromságra. Ez lehet a véleményed, de nem abszolút igazság, ha liberális vagy. A liberális megközelítés egy véleményt úgy kellene, hogy közvetítsen, hogy korrekten lehetőséget a másik lehetőség végiggondolására is, és nem nézi hülyének azokat, akik mások (ez is egy másság): lehet, hogy a hívőknek igazuk van, és ezért nem hülyék, hogy a Szentlélekben hisznek és Rá támaszkodnak, amíg Jézus visszajön ítélni. Ennek a nyitottságnak a hiánya miatt oktatási és világnézeti diktatúra Magyar Bálint oktatási rendszere, méghozzá a legdurvább fajta (hol vannak ettől Orbánék honfoglalásos filmes próbálkozásai... na mindegy).

Szóval az a bántó, hogy leírsz bennünket, akik hisznek a Szentlékben.
Mégsem bánkódom sokáig. Mert nem a a lényeg, hogy erőltessem a saját igazam, mint mások és kiakadjak, ha elutasítják. A hívő hisz Jézus igazságában, visszajövetelében, és azért vállalja a beszélgetéseket (amelyekben leggyakrabban totál hülyének nézik), hogy ha lehet, minél kevesebben szívják meg amikor az advent végén Jézus tényleg megjelenik. Szóval: amúgy nem haragszom, csak sajnálom.

3rd