Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alois

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudjuk ám, hogy Albániával kapcsolatosan van még egy csomó tartozásunk.  Biztosítunk benneteket, hogy semmi sem törlődött, semmiről sem feledkeztünk meg, csak a mindenféle tennivalók, no meg a legfrissebb (kubai) élmények feldolgozása csapott át a csurtusblog feje fölött. Hogy…..
Sokan kérdezték már eddig, hogy mikor következnek az albániai gasztroposztok, elvégre egy dolog a velünk született kultúrszomj meg a közlekedési betyárságok, de az emberi léleknek igazán fontos dolgok a szájüreg és a gyomor között történnek (a beleket most hagyjuk, elvégre…..
alois 2009.07.06 22:41:17
Jó egy hete jöttünk vissza egy fantasztikus albán körútról - sok sok köszönet Tiborunak a rendkívül hasznos információkért.
Most hogy a gasztronómiára került a sor, nem tudom megállni, hogy néhány élményemet megosszam veletek.
Szóval bárány. Tiranában az Ismail Qemali utcában,majdnem a Grand Hotel mellett, az Enver Hodzsa házzal srévizavé található az (reklám! reklám!) Era étterem. Rövid várakozás(!)majd az angolul tökéletesen beszélő pincér asztalhoz kísér , megkérdi, hogy traditional or international menu. Naná hogy traditional. És az obligát kérdésre hogy mit ajánl - Tiboru kapaszkodj meg! - qengji me kos, tave Elbasani, azaz kemencében sült joghurtos bárány Elbasani módra, maga a csoda. Az ebédünk rakival, üveg borral, előétellel, (fergese - sült paprika, paradicsom, bazsalikom, juhsajt kemencében) főétellel két főre épphogy elérte a 2000 leket. (A rövid várakozás alatt megismerkedtem a norvég konzulátus egyik munkatársával, aki saját elmondása szerint évek óta csak itt étkezik, és nem bírja megunni.)

Más.Durres felé az autópályán Lushnjét éppen elhagyva országúti fogadó. (a nevét sajnos elfelejtettem, nagy ház és rengeteg autó áll előtte).
Családi vállalkozás, tekintélyes matróna a főnökasszony, ő vesz kezelésbe minket. Semmilyen nyelvre nem reagál csak albánul beszél. Bennem emberére talál a kulcsszavak vici, gici, qengji (jé ez tényleg olyan mint a veni vidi vici)szóval borjú, malac bárány. Megegyeztünk abban hogy gici (malac), de az étlapon legalább ötféle gici volt. Ma is előttem van, ahogy magán elmutogatta a malac alkatrészeit, a tarjától a combig. Az ijedtségre lenyomtumtunk egy rakit, a feleségemét őszinte örömmel konstatálta, majd megjelent egy-egy tányér nagyon finom levessel. Perfekt albánul (szemöldököm felhúzásával)kérdőre vontam, hogy mi ezt nem rendeltük, szigorú mosollyal csak annyt mondott, szeret minket és ez gratis.

Más. Llogorai hágó Vlore felé, restaurant Alberti. Olaszul kiválóan beszélő háziasszony (tíz év Firenzében), hét nyelven beszélő pisztráng. Olyan HACCP konyha, hogy a szemem felakadt, kiváló (toszkán) borok, gratis bruschetta, gyümölcs, közös fényképezkedés és a borravalót nem fogadta el!

Más. Saranda, Hotel Butrinitivel szemben, a tengerre épült étterem. A víz fölé nyúló terasz, könnyedén lehuppannok a délutáni zápor nyomait igen erőteljen viselő (tökig vizes lettem) székre. A pincér gyerekek olyan leplezetlen röhögésben törtek ki, hogy kissé fel ment a pumpa. Azt a magyar kifejezést amit ott néhány másodperc alatt többször is elismételtem, valószínűleg örökre megtanulták, de jött a főpincér takaróval, néhány rakival és már együtt röhögtünk az egészen. ( A többi vendég a műsor részének tekintette). De a lényeg. Kb. 25-30 cm átmérőjű egészben sült polip, gyönyörű, vajpuha, omlós, hozzá száraz fehér bor, két személyre talán 2600 lekért.
Hirtelenjében ennyi, egyéb ügyekben még jelentkezem.