Regisztráció Blogot indítok
Adatok
izmirli

2 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit tesz száz év egy országgal? Közel egy évszázada az Oszmán Birodalom romjain Törökországot találóan nevezték a kontinens beteg emberének, ám ma ez már igen elgondolkodtató az ország gazdasági és politikai erejét elnézve. Mialatt az eurozóna és az Európai Unió…..
izmirli 2011.01.28 11:44:51
@Greg_:
nagyon jo meglatas!
az orszag ezzel a kormanyzattal erösen iszlamizalodik és pont azt a féket - a katonasagot - akarja gyengiteni, ami az atatürki modern berendezkedés védelmezöje
Europa és az USA egyértelmüen tamogatja ezt a kormanyt, mert ha az orszag iszlamizalodik könnyebb kordaban tartani öket a vallassal. Sem az EU sem az USA-nak nem érdeke a vilagi kormanyzat.

Mas:
A kurd kérdésröl: Atatürk ota (nemzetközi egyezményben lefektetve) az orszag hivatalos nyelve a török, a kisebbségeket vallasok alapjan különböztetik meg (keresztény, zsido, muzulman stb.). Erdekes, hogy a többi 30 kisebbség (bosnyakok, lazok, bolgarok stb.) nem akarnak külön jogokat magukat, pedig felajanlottak nekik, akkor a kurdok miért? AzéRt mert Amerika tamogatja öket, meg akarja osztani az orszagot. Csak nem tudni mennyire lenne életképes egy önallo Kurdisztan, mellette egy Törökorszaggal.
A PKK (az EU szerint is) terrorista szervezet, tehat miröl beszélünk? A hadsereg keleten ezekkel a terroristakkal harcol, naponta halnak meg emberek azon a részen, nem csak katonak. A PKK a sajat embereit is megöli (nöket, gyerekeket stb.). Az idei juniusi valasztasok elött nyiltan megfenyegette a kurd lakossagot: egy, nem a kurd partra leadott szavazat egy civil ember életébe fog kerülni, 5 nem szavazat 5 ember életébe.
Törökorszagot nem lehet az europai mércével mérni, teljesen masok a politikai hagyomanyai. Ebben az orszagban egyetlen biztositéka van a rendnek: ez a hadsereg. Tetszik az EU-nak vagy nem. Ez a hadsereg pedig a 2. legnagyobb a NATO-ban.
Kezdjük a legrosszabbal, vagyis azzal, amit én utalok és haladjunk a legmodernebb felé.Izmirben, nagyvaros lévén (az orszag harmadik legnagyobb varosa Isztambul és Ankara utan) sokféle tömegközlekedési eszközzel talalkozik az ember lanya lépten nyomon. Amit én a legjobban utalok…..
Egy barátnőm vetette fel a napokban - miutan érzékletesen és szerinte viccesen elmeséltem neki egy itteni török, elég unalmas és alkohol nélküli lagziban valo részvételemet - hogy irhatnék otthoni ujsagokba itteni élményeimröl vagy ha azt nem is hat csinaljak blogot.…..
w Két pogány közt 2009.06.09 23:00:00
EP-választás, IV. rész - Fidesz A győztes Fidesz nehéz helyzetbe nyerte magát. Kétfrontos harc mellett nehéz megőrizni a hitelességet, és elkerülni a két ellenfél szavazóinak protest-mozgósítását. Ha a Jobbik radikálisainak udvarolnak, azzal az SZDSZ egykori és az MSZP…..
izmirli 2009.06.10 10:14:48
@a_fater:
"Amúgy végigolvasva a Jobbik rövidke "programját", nincs benne semmi fasiszta ideológia. "

Nincs? De a gárda a szívük csücske és az "indul a vonat Auschwitzba" se szalonképes, ugye?

A "magyar tulajdont Magyarországon" és a "ki az országból az imperialista kizsákmányolókkal" jó duma, csak épp semmi realitásalapja sincs, a felhőkből meg nem lehet kormányozni - bár a kormányzásig reméljük nem jutnak el.

A "most aztán felforgatjuk az EU Parlamentet" szöveg is kb. a tinikori lázadás szintje, de nem egy érett politikusé.
Hát ennyire jók ők!
w Gyere bátran, Törökország! 2007.07.25 06:00:00
A török EU-csatlakozás hidegrázós téma, amióta az ötlet felmerült. Az ellenvetéseket könnyen összefoglalhatjuk: ezek muszlimok. Uram irgalmazz, Krisztus kegyelmezz, Mária hozzál gyorsan sört! Ezek a hetvenmillió allahisták be akarnak türemkedni a mi keresztény Európánkba.…..
izmirli 2009.06.09 11:26:55
Én magam 7 éve élek Törökországban és nagy örömmel olvastam a blogot, végre valaki, aki európai, de érti valamelyest mi zajlik az országban és mi ennek a háttere.
Egy dologban azonban vitatkoznék: ez pedig a kormányzó AKP megítélése.
A párt, Törökországban köztudottan egy iszlámista párt, akik iszlám törvénykezést szeretnének az országban stb. Szimbólumuk, a lámpaizzó is egy korábbi, 1967-ben alapított marokkói iszlámista párt szimbólumához hasonlít. Azoknak ugyan kicsit visszamaradottabb a jelképük, egy petróleumlámpa ( nevük is egybecseng: igazság és haladás pártja, törökül Adalet ve Kalkinma Partisi).
A kormány egyértelműen az Amerika diktálta útvonalon halad, és ehhez tudni kell, hogy Amerika szövetségesei a térségben (Irak, Irán, Törökország stb.) élő kurdok (na meg a területükön lévő rengeteg olaj), akik önálló Kurdisztánt szeretnének és az lenne az érdekük, ha Törökországot feldarabolnák.
A török értelmiség (média, egyetemek stb.) ami néhány kivételtől eltekintve modern felfogású és az atatürki elveket valló réteg, valamint a hadsereg, akinek alkotmányban foglalt kötelessége az atatürki értékek és a világi rend védelem és NEM civil kontroll alatt áll, mint általában Európában, nagyon gyakran és élesen bírálja a kormányt. Ennek eredménye a mostanában zajló ún. Ergenekon-ügy is, mely szerint az ellenzékiek meg akarják dönteni a kormányt - ergo a kormány ellenzéki újságírókat, köztiszteletben álló egyetemi rektorokat stb. börtönöztet be nevetséges vádakkal (pl. hogy pártot akartak alapítani, ami ugye nem tilos sehol). Tuncay (ejtsd: Tundzsáj)Özkan ellenzéki médiaszemélyiség, aki a 2007-es több milliós tüntetéseket is szervezte szintén börtönben van és már csak azért is pártot alapított, bentről :) Új Párt néven.
Szerencsére a modern bíróság minden vádlottat felment, de mire eljutnak oda 1-1,5 év is eltelik.
Nem beszélve arról, hogy a közvagyont fillérekért játszották idegenek kezére és szemtelenül lopnak. Erdogan miniszterelnök milliárdos lett mióta kormányfő, előtte semmilye nem volt.
Nos, ez a párt egyértelműen Európába tart.
Ezzel szemben a török értelmiség és ellenzéki média úgy véli nem kell a törököknek az Unió, sokkal inkább független államként képzelik el az ország jövőjét, aki jó kapcsolatokat ápol a nyugattal is és az iszlám világgal is. Én magam is ezzel értek egyet.
És igen, inkább vagyok mádzsár kardes (magyar testvér) Törökországban, mint Auslander Európa nyugati felén :)
Szép napot mindenkinek!