Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zoltanh721

0 bejegyzést írt és 107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A régi magyarok vallását Cornides Dániel alábbi előadása, a magyar címerek szimbolikája, és a nap és hold különböző népeknél, különösen a fehér hunoknál megtalálható tisztelete alapján vizsgáltam. 1. Cornides Dániel (1732-1787) a göttingeni akadémián 1785-ben latinul székfoglaló előadást olvasott…..
Tádzsikisztán fővárosában 1929-ben indult meg a rendszeres buszközlekedés, amelyben az 1970-es évektől jelentős szerepet játszott a magyar Ikarus...
zoltanh721 2019.04.28 04:17:47
A magyar népnév - egyben a legrégebbi írott nyelvemlékünk - legelőször egy 6. századi bizánci forrásban szerepel egy hun király neveként. Malalas bizánci krónikaíró „Muagel”, Theophanes pedig „Muagerisz” hun királyról ír, ami megfelel az Anonymusnál a magyar nép önelnevezéseként szereplő…..
Tíz évvel azután, hogy Tóth Tibor 1965-ben ÉNY Kazahsztánban felfedezte az”ősmagyarok mai relictumát”[TÓTH 1966] Vásáry István tanulmányt jelentetett meg „Julianus magyarjai a mongol kor után” címmel. [VÁSÁRY 1975] A tanulmány – feltehetőleg politikai okokból - nem foglalkozik Tóth Tibor szenzációs…..
Kép: Mándoky Kungur István MEGGYALÁZTA a szerző emlékét a Mándoky Kongur István írásainak gyűjteményes kötetéhez írt előszavában Molnár Ádám. A Molnár Kiadó 2012-ben jelentette meg Mándoky Kongur István: Kunok és magyarok című tanulmánykötetét. A könyvhöz a kiadó tulajdonosa, Molnár Ádám írt…..
Bevezetés Az emberiség népekből, a népek pedig családokból állnak. A családi hagyományoknak etnikai identitásképző jelentősége van. A családtörténeti kutatás vitás történeti kérdésekre is választ adhat. Ez a körülmény késztetett arra, hogy utánanézzek családom - és ehhez kapcsolódóan a székelység…..
Címlapon: Sumér vagy finnugor? Az Akadémia is felfedezte magának a magyar őstörténet kutatást. Ősök tere. A jobbik a Magyar Tudományos Akadémiától elvont forrásokból hozna létre őstörténeti intézetet, miközben ilyen kutatócsoport már létezik. Az ott dolgozó szakemberek a társadalmi érdeklődést…..
Kép: Magyar - Маджар város a Kaukázus északi előterében Ma Bugyonovszk, melynek öt neve a következő: Magyar - Маджар (VI (?)-XVI sz.) • Karabaglü - Карабаглы (1796 - 1799 évek) • Szent Kereszt - Святой Крест (1799 - 1921 évek) • Prikumszk - Прикумск (1921 – 1935 évek), (1957 - 1973 évek) •…..
zoltanh721 2017.01.01 20:12:05
Továbbá a Kumai magyaroknak - és emirjüknek Jeretan-nak a pápához intézett levele - amiben püspököt kér. (XXII. János pápa 1329. okt. 3-án, Avignon-ban.)

"A Vatikini-regesztában lelt bulla szövege:

[21v] Dilectis filiis Jeretanni et universis christianis Ungaris,
Malchaytis ac Alanis salutem.

Ingentem, nec mirum muteriam gaudiorum suscepimus, quod summus ille
caelestis agricola,, qui omnes quos diligit ad cognitionem sui
misericordi semper beneficio evocat atque trahit, quodque per
inennarrabilem gratiam unigeniti sui toto orbe diffusam auget continue
familiam Christianam, vos verae fidei luce perfosus, et sacri
baptismatis fonte renatos, ac imbutos, doctrina evangelicae et
apostolicae veritatis in orientalibus partibus in eorum medio, qui
nondum gratiam recipere baptismatis, collocavit. In immeensum insuper
nobis cessit ad gaudium intellecto, quod tu, fili Jeretamir, de stirpe
Catboticorum Principum Regum Ungariae descendisti; quodque tu et alii
Christiani in dictis partibus commorantes, zelo fidei et devotionis
fervore succensi doctorem catholicum desideratis habere, qui nos in
fide Catholica verbis salutaribus instruat, et sanctis exemplis
informet, propter quod a nobis humiliter vestris suppdicationibus
postulastis, ut aliquem Catholicum Antistitem, sacrarum scripturarum
scientia preditum, vitae sanctitate decorum, verbo utilem, et exemplo
mirabilem, ad partes ipsas pro institutione vestra in eadem fide
Catholica mittere dignaremur. Cupientes igitur ut Christi familia
ubique locorum incrementa suscipiat, set maxime in ipsis partibus
dilatetur, Venerabilem fratrem nostrum Thomam Semiscantensem Episcopum
vobis notum, ad partes ipsas cum nostre benedictionis gratia
providimus destinandum. Quocirca devotionem vestram monemus et
hortamur in domino Ihesu Christo, quatenus sacris instructionibus quas
idem Thomas [22] et alii Episcopi Cactholici, necnon dilecti filii
fratres Predicatorum et Minorum Ordinum in ipsis partibus commorantes,
in doctrina catholice fidei vobis fecerint, mentales aures devotius
adhibentes, animos vestros veritati eiusdem fidei, et sanctorum patrum
auctoritatibus coaptetis; benedictionem nostram insuper vobis
impendimus, et rogamus humani generis piissimum redemptorem ut ipse
vos benedictionis sue rore perfundat, ut in vere fidei unitate
constantes, vos de bono proficiatis in melius, et alios ad familiam
gregis dominici fructuosis exemplis, et operibus evocetis.

Datum Aviniony, III. Kal.. Octobris, Anno Quartodecimo."
Kép: Sírfelirat a qumsiki magyar temetőben, RUÜ MADIJAR (magyar nemzetség)  felirattal Foto: Bíró András Zsolt. A magyarság eredetével, a legújabb kutatások kavarta viták kapcsán egy értékes riportra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét, amelyben Bíró András Zsolt antropológus fejti ki…..
zoltanh721 2016.12.24 00:02:43
@Benkő István: Csak csodálkozom, hogy tudott idáig fajulni az egész....sárhajigálóssá, sárdagasztóssá. Szeretnék segíteni, bár nekem nincs végzettségem ilyesmihez, viszont sok magyar, és nem magyar anyagot gyüjtöttem már, és talán össze lehetne állítani egy folyamatot, amit folyamatosan ki lehetne egészíteni. Nem kiragadva egy-egy korszakot - hanem folyamatában látni a változásokat, és kiemelni belőle a ránk vonatkozó részeket. Egyszer mondaná egy kutató, csak egyetlen egy valaki, hogy srácok, ilyen irányba kutatok, ilyen és ilyen írások kellenének - és ezen a vonalon nézzük meg a magyar ethnográfiát, politikát, vagy akármit. Hogyan tudnék civilként segíteni? Hogyan lehetne a saját érdekünkben elkövetni, hogy mozduljanak meg? Szívesen átadnám amit találtam, de hogy őszinte legyek senkit nem érdekel... annak ellenére, hogy az egyik nagy álmom hogy Nimródtól kezdve végre leírhassam a történetünket....
A számjegyeknek gyakran a szellemi világgal, a hitvilággal összefüggő jelentése van. Ezek között különös figyelmet érdemel a hetes szám, melynek kultúrtöréneti összefüggéseiről egész lexikon is készült. Cikkünkben a hetes szám és az Eurázsiai sztyeppeövezet (a Kárpát-medencétől az Altajig terjedő…..
A történelem egyik, ha ugyan nem a legrejtélyesebb hatalma a Kusán Állam, amely kétezer évvel ezelőtt az Aral-tó és az Indiai-óceán között, a mai szovjet Közép-Ázsia, Kelet-Irán, Afganisztán, Nyugat Pakisztán és Észak India földjén terült el. A kusán titok már hosszú ideje vonzza ide más földrészről…..
Bármennyire is meglepő, maga Árpád fejedelem nem használta az árpádsávot a pajzsán hordott címerén. Kézai Simon Magyar Krónikája szerint: „ETHELE király czimerén is, mellyet tulajdon pajzsán szokott volt hordani, koronás fejü madár vala ábrázolva, mellyet magyarúl turulnak hívnak.” Kálti Márk…..
A Nyugat-Szibériában, pontosabban a Turáni Alföld – Oroszországba átnyúló - északi részén található szargatkai régészeti kultúrát több magyar tudós a magyarok őshazájának tartja. Felmerült bennem a kérdés, lehet-e összefüggés a szargatkai kultúra i. e. V. századi létrejötte és a hatalmas kiterjedésű…..
zoltanh721 2016.05.31 00:05:18
@Benkő István: Én úgy gondolom, hogy elsősorban a magyarokat illetően, főinciától kiindulva kell és érdemes kutatni - bár tényleg igaza van abban, hogy ily messziről időben nehéz. Ez szerint az elnevezésünk is nagyban függ attól ki mondja, és milyen nyelven - ezzel persze a nép nem szűnik meg, csak másképp kell keresni és végig követni. Ahogy én látom, elsőként Mag-ar névként elsőként főinciai papok elnevezéseként találjuk meg, akik együtt harcolnak a hettitákkal, Baalbeknél - illetve Sesotris idejében. A vulkáni katasztrófa után: Maghar, Mag-hor majd a méd világban Magoi (az egyik az 5 alapító törzs közül) néven találhatjuk meg. Észak indiában (Gudzsarat-Pakisztán) Naghar, Naghari néven (és igaza volt Kőrösinek amikor szanszkrítban kutatott, mert a pl. Devanagari ma is létezik). A hunza völgyet nem sorolnám ide, az inkább egy leszakadt, átalakult közösségnek tűnik, bár a név megvan hogy nagar. Tibet-Bhután mai környékén Nepálban ma is vannak Magarok. A későbbi kazár (hazara) birodalom megalakulásával mazar, szétesésével talán a csatagáj nyelv is hozzásegíthette hogy magarból magiar legyen. Ha pedig a régi magyar abc-re vet egy pillantást, volt olyan karakterünk Kazinczy-ék előtt hogy i betűt y-al és két ponttal a tetején írtunk egészen 1832-ig.... hát ennyi. Talán ezzel is segítettem, és elnézést hogy ilyen zanzás lett.
Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam, gondolatban újra hátraléptem néhány lépést és vetettem egy pillantást az egyre inkább kitisztuló képre. Amint eltagadott történelmünk lassan kirajzolódó mozaikját szemléltem, különös gondolatok indultak meg bennem.…..
zoltanh721 2014.05.20 05:17:29
@csan2: Ez az anno domini wiki rész jó ötlet volt, de támadt egy őrült ötletem. Mi van akkor ha a napfogyatkozás mint isteni jel is közrejátszott?
Egy jó csomó dátum, és utalás: www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9908/napfogy.html
zoltanh721 2014.05.21 05:31:29
@sanyája: Az elején említette - hogy nem látja az obor - avar közti összefüggést, amiben úgy érzem igaza lehet. Vámbéry elég jól körüljárja a könyveiben az avarok történetét - ahol az UAR-HUNNI ugyanazt a türk gyökerű, de végül teljesen "elolvadt" - elnyugatiasodott - népet jelöli, amit mi magyarok avarnak mondunk. A régi nevek Xiungnu időben - UAR-HUNNI, bolgárokkal a 6. AD már pedig AVGAR néven is meg lehet találni őket - mindig attól függően hogy kitől olvassuk a beszámolót.

Ha szlavonizálódásról beszélünk tehát az avarok Moráviai végnapjaiban, akkor tudnunk kell hogy hogy millió darabokra hullott: szolvákok, csehek, réziaiak (olaszország), stb. és ez alapján lehet talán visszagöngyölíteni.

Egyébiránt érdekesek a mi elődeink/akikkel együtt éltünk népek elnevezései: Magi, Maghar, Naghar, Nagar (pl. devanagari - ami egy szanszkrít írásmód), Madjar, Madai...
zoltanh721 2014.05.21 05:31:32
@( Tóth Gyula ): Nem tudom mennyire használható, de mindenesetre érdekes Eusebius Chronicon-ja - www.attalus.org/translate/eusebius.html
Az előző fejezetben két sárkányölő hős legendáját tettük vizsgálat tárgyává, s személyük mögött a dicső Attilát, Isten ostorát fedeztük fel. Attila hőstetteit népmesénk Fehérlófia történetében örökítette az utókorra, melynek szimbolizmusát Beowulf óangol…..
zoltanh721 2014.03.10 05:22:38
@Kollarics Gábor: Ha óriások után kutat, sok meglepő dologgal találkozhat. Egyébiránt - többek közt azzal is - hogy elődeinket az asszírok a maghikat kovácsként alkalmazták előszeretettel, és a látták el a szükséges fegyverekkel, szerszámokkal a népeket. Akkoriban a történetek alapján az elődeink voltak a legjobb kovácsok (kb 1100 BC). Ez pedig végig megmaradt, kovácsok sok dolgot készítettek. Sarló készítés 9-12 lépésből áll, a nagy méretű (45 cm-es feletti) valóban sok vasat igényel, de alapanyag nélkül egyik sem tud dolgozni - s sokszor ércben kérték meg a szerszámok árát.
zoltanh721 2014.03.12 19:16:32
@( Tóth Gyula ): Egy jelképrendszer sohasem független az emberektől, és a körülményeiktől. Attól hogy bizonyos helyeken griff, az a másik hitben lehet főnix-Fenghuang, és lehet sárkány is - de a fejlődés és az átvételek más népektől ugyanúgy megvannak. "Átfedések márpedig nincsenek." Sajnos nincs igaza. Az emberek és a hitek mindig is keveredtek. Ciklusok - jó és rossz harca - pedig mindig is voltak, és lesznek is - de a változás nemcsak a régi elvesztését jelenti hanem az új születését, vagy a régi átformálódását is aminek oka van, és igazából ezt próbálom követni és átlátni.
Apropó kereszténység és jelképek... melyik keresztény vallás és jelképei alapján is követjük az elődeinket, vagy Attilát magát?
Ha a múltunk kelethez köt, ahol a sárkányok inkább jók talán onnan kellene kiindulni, és magyarázatot adna hogy végül miért az lett ami. De az látszik, hogy komoly iráni és turk hatás kapcsolódik elődeinkhez hozzá - és egyben mutatja az utunkat hogy kikkel voltunk vagy lehettünk együtt, vagy kapcsolatban. Egy dolog viszont bizonyos - olyan tudást és egységet zúzott szét Róma a 4. századtól, hogy az elképesztő. Az is tény, hogy Róma nem volt keresztény sokáig, így az sem meglepő hogy nem tudta a kereszténységet legyőzni helyette átvette és az élére állt, és persze a saját módján használja a jelképeit. Pl. Keresztre feszített hullákkal szegélyezi az utat, és inkvizíciók, zsinatok, ahol saját magát rakja mások fölé - ahelyett hogy összetartaná és egymás mellé rendelné a népeket inkább szétszedi, szeretet helyett bűntudatot gerjeszt stb. Innentől pedig máris látszik hogyha egy jelképet átvett, átveszi a többit is, de egyből nem a jót jelenti hanem a rosszat, és innen a látszólagos keveredés. Ez pedig eredeti keresztény hit, és nem a szétszakadt darabjai ami nem nesztoriánus, nem gnosztikus, nem kopt, hanem római keresztény vallás amit ráerőszakoltak mindenre.
Szkítiától Maghrebig Beowulf 2014.02.15 18:39:29
Gyakorta előfordul velem, hogy egy gyanútlanul megpiszkált téma túlnő eredeti szándékaimon, szinte önálló életre kel és teljesen átrajzolja mindazt, amit múltunk valamely szakaszáról addig gondoltunk. Néha csak érintőlegesen, mintegy mellékszálként akarok foglalkozni egy-egy…..
zoltanh721 2014.02.18 18:01:18
A helyzet az, hogy pont annak a video kapcsán kérdeztem meg anno Ufa-i barátomat, hogy nincs-e valami nyoma annak, történetekben az üveghegyről, az óperenciás tengerről. Legnagyobb meglepetésemre nem ő, hanem a nagyapja válaszolt, aki tatár, pontosabban kashgar. Kashgar muszlim hitű tatárt jelent, de ez most mellékes. Az ő történetük szerint a különféle hegyekbe menekült népek nyomorán, hidegen és a hóviharok miatt az istenek megkönyörültek rajtuk és a könnyeik fedték be a hegyet, hogy könnyítsenek az áldásukkal a nyomorukon. Azon a környéken ahol az istenek a hegyek (szintén az óriások méretére utal), mint tibetben, ez talán nem meglepő. A valóság viszont az a nagyapa szerint, hogy a tatárokkal amikor együtt éltünk, a Karakorum volt az otthonunk, és akvamarint bányásztak külszíni fejtéssel, azzal kereskedtek - mert annyira tele volt. Ma is folyik a bányászat, mégpedig megbízásból, és a telléreket imádság közben kézzel szedik ki, és a problémákat még mindig a vének tanácsa dönti el mi legyen, ill. adják el Indiába, onnan pedig Angliába. De ez már nem annyira látványos, mert már nincs annyi a hegyen, illetve egyre kevesebb. Az akvamarin és a smaragd, tiszta állapotában ill. megcsiszolva valóban olyan mint az üveg, szennyezettségtől függően. Ami az óperenciát illeti, viszonylag sok szavunk van, mint óhaza, óbor, és óperem is arra a kékségre és helyre utal ahol a tenger összeér az éggel. Erre még kartográfiai válaszom nincs még, de reményeim szerint talán egyszer lesz lehetőségem a beszélgetést folytatni a nagyapával - de a kutatási irány az már biztos, hogy tatárok történetei közt lesz. Sajnos az 18xx-es évek arany és nyersanyag mohósága a franciáknak, briteknek, ruszoknak köszönhetően teljesen átrajzolták a térképeket, és Ázsiát, Marokkót is (főleg miután már nem kellettek a berber kereskedők), emiatt pedig vért izzadva kell különféle írásokat keresni a barátaimnak is. Amúgy az is egy érdekesség, hogy a baskírok is használják a rovásírást, de már csak privát tulajdonok, pl. kaptárak megjelölésére, jelentés nélkül ismerik.

Ami a régi vizözön időket illeti, azt egy szóval talán úgy tudnám jellemezni, hogy évszakok a Föld életében. Ezekre a körszakokra, melyek mindig is voltak és mindig is bekövetkeztek, nem az egyetlen lezáró fázis, mint ahogy kicsiben úgy megvan nagyban is.
A purana indiai könyveiben, és görög könyvek tüzvészről beszélnek (nyár), itt "nálunk" vízözön (tavasz), másik írásokban pedig jégkorszak amikor a titánok belefagytak a barlangjaikba (tél), megint más források földrengésekről s kontinensek vándorlásáról, eltünéséről számolnak be (ősz). Minden a helyén van, csak a lépték a más... 25951 éves ciklus, melyet egy nép amely kiteljesedve harmóniában a Földdel piramisokkal nyertek energiát. S minnél régebbi az építmény, annál masszívabb, annál precízebb. Azért kellett így építeni a piramisokat, MINDET mert a Föld mágneses vonalai, pólusai folyamatosan tolódnak változnak, mint sok csillag pozíciója, és ahogy a mesékben van - nekünk követnünk kell a csillagunkat. Arra a kérdésre, hogy kik építették a piramisokat, a válasz lehet meglepő lesz de egyáltalán nem hihetetlen: azok a hatalmasok, akik "óriások valának a Földön"... archeologusok 9 fajta emberi csontvázat különböztetnek meg, ebből ha bármelyik is előkerül azonnal eltüntetik, hogy egyik korszakot se lehessen vizsgálni. Folyt. köv. a válogatással...
Lassan két évtizede is megvan annak, hogy egy rendkívül különös könyv került a kezem ügyébe. A könyv címe ez volt: Csodakút – Népmese, beavatás, álomfejtés, napút, mélylélektan, ezotéria. Akik engem közelebbről is ismernek, azok pontosan tudják, hogy soha semmi sem állt…..
Hogyan magyaráznád el a pénz jelentőségét egy földönkívülinek? Belegondoltál valaha abba, hogy számodra mit jelent a pénz? A pénz van érted vagy pedig te vagy a pénzért? A pénz megkönnyíti vagy megnehezíti az életed? Felszabadít vagy függővé tesz? Rengeteg megválaszolatlan…..
A 2012-es esztendő jelentős mérföldkőnek bizonyult a magyar múlt feltárásának útján. Az a háttérben folyó kutatás, amely az azt megelőző tíz évben kisebb-nagyobb intenzitással ugyan, de folyamatosan zajlott, végre elkezdte meghozni a gyümölcsét. A sok-sok gondolat, ami az…..
Az előző részben elvetett gondolatok után eszembe jutott, hogy a Tarih-i Üngürüsz milyen sokszor sietett már a segítségünkre. Az abban található különös módon leírt nevek már több alkalommal is továbblendítették a kutatást a holtpontról. Bizonyára emlékszünk, hogy a…..
zoltanh721 2013.06.12 15:04:16
@Hun77: Szerintem azért valószínű a Volga, mert annakidején egy közös területen voltunk (Jungaria, Dent, Baskar). Baskírokkal kapcsolatban 934-es dátummal találtam írást, amely, Al-Mascūdī beszámol hogy egy portyája kapcsán találkozott lovasokkal, akik magukat bağġird-nak hívják. További érdekesség, hogy egy másik arab utazó - név szerint Abū Hāmid al-Ġarnātī 1150-53 velünk élt és azt írja, hogy azon a területen maradt magyarokat Unkurīya néven emlegeti, és úgy jelöli a helyet hogy ahol a bāšğird-ok élnek. Yāqūt, egy harmadik arab - megjegyzi, hogy maga a bāšğird és bāšqird ugyanazt a területet jelenti, mégpedig Konstatinápoly és Bulgária közti területet. Egy másik utazó, akit Aleppo-nak olvastam, szintén járt bāšğird országban, de az emberek akikkel beszélt, magukat már Hunkar-nak hívták. Mindenesetre ha ez segít, akkor már megérte.
FIGYELEM! FIGYELEM! Ez az írás még 2010-ben született, van egy ennél frissebb, 2012-es összehasonlítás, amely elérhető itt: Ubuntu vs Lubuntu vs Xubuntu, 2012.04 Nemrégiben napvilágot látott az Ubuntu 10.04, és gondolom, minden blog tele volt az ezzel kapcsolatos hírekkel. Ezért…..