Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Várkonyi-Himalája.expedíció

3 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
<iframe height="325" width="500" frameborder="0" src ="http://www.meteoexploration.com/mountain/readmpeaks.php?lang=en&peak=EVT"> </iframe> <p> Weather by <a…..
Hey du, hey du Welch ein Wind trug dich? Hey du, hey du Welch ein Wind trug dich fort? Ich wart' auf dich irgendwo Wo die Sonne keine Strahlen mehr webt Ich wart' auf dich irgendwo Wo das Meer in die Flüsse strebt Ich wart' auf dich irgendwo Wo der Traum Ende schlägt Ich wart auf dich irgendwo Wo…..
                                   Lehetséges-e kételkedni a pneuft létezésében?    Aligha hiszem. Már az…..
Elöljáróban csak annyit , hogy két csapattagunk : Máté és M. Gábor evezősök. Ettől persze még nem kellett volna egy evezőt végigcipelniük Európa legmagasabb (vagyis inkább a második- az Elbrusz után) hegyén, de ők megszállottak. S ez a megszállottság szükséges is a 4808…..
Várkonyi-Himalája.expedíció 2009.08.18 08:32:16
Kedves Ördög ! „Pedig bizony sajnos de” ! A Mont Blanc-on ( a masszívumon ) hegyi balesetben meghaltak száma meghaladja a nyolcezret. Ha még a hegyi jellegből fakadó egyéb baleseteket is beszámítanánk, ahogy azt szenzációéhes tálalások teszik, tízezer fölé is emelkedne. De az alagút, sífelvonó, bányaművelési, hegyi szolgálati balesetek szerintem a közlekedés és munkahelyi kategóriába tartoznak, legalábbis az utóbbi időben. Persze nyolcezren nem a mi gerincszakaszunkon csúsztak ki.
Miért ekkora ez a szám? A Mont Blanc masszívumot, ahol több tucatnyi nagy csúcs, és ezer körüli mászóútvonal található, nagyon régóta „körbelakják” , három büszke és presztízséhes alpesi nemzet fiai. Elképesztően sokan jönnek ide máshonnan is. Jelenleg Mont Blanc a világ ötödik leglátogatottabb hegye, évente több mint húszezer csúcsratörővel. A hegy Chamonix-ból az egyszerű feljutás képzetét kelti. A legtöbb baleset nyáron, a „tömegek támadása” idején történik. Idén januárban az amerikai climbing és guide site-okon nagy eszmecserék folytak erről, persze nem először. Tavaly pedig nálunk elmélkedtünk erről.
www. hetivalasz.hu/cikk/0809/csucsra_jaras
Másik ok, hogy a hegy környéke már nagyon régóta regisztrált, bejelentési szokásokkal rendelkező terület, üdülőhelyként pedig saját hírforgalmi bázissal rendelkezik. Példaként: Már 1751-ben is egy kőomlás miatt, (amely a Lac Vert tavat jelenlegi helyére „rendezte”), a piemonti uralkodó herceg vizsgálóbizottságot küldött ki, amely 6 ember és egy tehéncsorda elvesztéséről számolt be.
Van még egy elgondolkodtató jellegzetesség. A Mont Blanc masszívumban bekövetkezett balesetek és a sérülések száma az utolsó húsz évben arányosan kb. a tizede a teljes alpokbeli hegyi baleseteknek, a halálos végződésű balesetek aránya viszont kb. az ötöde, vagyis itt kétszer gyakoribbak a halálos kimenetelű balesetek. Konyi
Így túrázunk mi...dalban mondja el Tibor ez a dal végigkísérte az utunkat, Tibor csak a refrént variálta, vagyis hol izzadt, hol nem. Ebből tudtuk, mennyire fáradt.  Amikor pedig nagyon fáradt volt, már nem is énekelt, noha izzadt....   Szóval Cortina d'Ampezzo mellett…..
Várkonyi-Himalája.expedíció 2009.06.19 16:28:22
@Thera: higabor
Bocsánat, hogy csak így hozzászólásban válaszolok Anikó helyett, hisz ő a bloggazdasszony, de ő igazoltan távol, megérdemelt pihenőjét tölti Bovecben, a döbriachi triatlonon elért dicséretes második helye után! A ferráták általunk emlegetett nehézségéről érdeklődsz. Nos az első kérdésre a válasz :
A Dino Buzzati nem annyira”via ferráta” mint inkább „sentiero atrizzato”. Vagyis helyenként egyszerű módon biztosított, és létrázott jó hosszú mászóösvény. Ha a sziklaszűkületeken, szorosokon keresztül nem tömött hátizsákkal mászunk , még csak meg sem kell izzadnunk. A nehézségének az értékelése nagy szórással ugyan, de közepes.
Fl / Sm 2 C ; klettersteig.de B/C ; viaferrata.org PD ; vieferrate.it „moderamente Difficile” ; itinerialpistici, pareteverticali „Difficile” ; gipfelguide 2 ; Hüsler „media” ; jose mondja: C ; Societa degli Alpinisti Tridentini EEA – D . Nekem régóta Hüsler a mértékadó, hozzá „szoktam”.
De könnyen lehet, hogy a kérdésed igazából nem is a szövegben csak megemlített Dino Buzzati útra vonatkozik, hanem a mászott Canalone ferráta nehézsége érdekel, amit úgy emlegetünk, mint kicsit magasra értékelt E-t. Itt már kisebb a „szórás”. Fl / Sm 4 A ; klettersteig.de C-D ; viaferrata.org D+ ; vieferrate.it „Molto Difficile ma estremamente breve” ; jose mondja: olyan D, mint a Stella Alpina, Hüsler „molto difficile” ; a legújabb olasz kaller pedig öt vörös csillagot ad ötből.
Az Ettore Bovero ferráta a Col Rosára ennél könnyebb, bár amikor a csúcsról visszafelé is ezen másztunk le, erre még nem mindenki tett volna esküt. Fl / Sm 3 B ; H / W E ; klettersteig.de C ; vieferrate.it „Difficile”
viaferrata.org D ; Hüsler „difficile”. Ezen az úton a beszálló hasadék feletti kulcshelyet C-D –nek tartom, és én az előforduló legnagyobb nehézség után sorolom be az utat.
Ami a különböző skálák közötti átjárhatóságot, átválthatóságot illeti, én még ott tartok, hogy a H/W E fokozata (szó szerint: „additional mountain experience and climbing ability necessary”) az Fl / Sm 4 B –re váltható (szószerint: „ demanding, steep ascending, require a degree of mountain experience” ), azaz francia TD /trés difficile/, olasz MD /molto difficile/, amit aztán osztrák D-nek is elfogadnék.Remélem sikrült válaszolni a kérdésedre! Üdv: Konyi