Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SimonG

113 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Átfogó cikk jelent meg a Magyar Hangban a hazai azbeszt helyzetről. Bemutatják, hogy az azbeszt szinte elpusztíthatatlan: a szálas szerkezetű magnézium-szilikát nagy szakítószilárdságú, kiváló hőszigetelő, nem ég, és még a lúgnak és a savnak is ellenáll, így az építőipar legszebb álmát váltja…..
SimonG 2019.06.04 08:16:05
Például Pesten a Palota Kft-nél (www.palotakft.hu/) magánszemély leadhatja 100-150 ft/kg ellenében az azbeszt paláját.
A 444.hu írta meg,  hogy sajnos az ipari lobbi ismét legyőzte a tudományt, és hiába kapott a naptejekben elterjedt TiO2 rákkeltő besorolást az EU-ban - belégzés esetére - mégis, nemhogy korlátozták volna, de még a címkén sem kell végül megfelelően jelölni. A cikk kiemeli "Miután az európai…..
A házakba beszivárgó radon kockázatára, továbbá a kályháinkban való szemétégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet a Szubjektív Értékek Alapítvány programja. Demonstratív méréseik során véletlenszerűen kiválasztott fővárosi és főváros környéki épületekben vizsgálták a levegő radon koncentrációját. A…..
A Nők Lapja Cafe-ban beszéltek orvosok a hazai légszennyezés veszélyeiről a Greenpeace iskolák környéki légszennyezés mérése kapcsán. A Greenpeace szerint az iskolák környéki jellemzően a dízelekből származó nitrogén-dioxid szennyezettség jelentősebb, mint amit a környező hivatalos mérőállomások…..
Csapvizben lévő ólom-szennyezettségre és az épületeinkben lévő azbeszt veszélyeire hívja fel a figyelmet a Szubjektív Értékek Alapítvány programja. A demonstratív mérések során, véletlenszerűen kiválasztott hazai épületeket vizsgáltunk a csapvíz ólom koncentrációját. Az 5 vizsgált lakásban 2 esetben…..
Az immár a Bayer tulajdonában lévő hírhedt agro-vegyipari óriáscég a Monsanto újabb hatalmas bírságot kapott. A rákkeltéssel gyanusított glifozát gyomirtó kifejlesztőjét most közéleti szereplők liztásával vádolják. Az Átlátszó.hu cikke bemutatja, hogy Franciaországban törvénytelenül listázhatta a…..
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a vizsgált hazai csapvízminták ötödében a határértéknél magasabb ólomtartalmat mért. Az NNK május elejéig beérkezett 2700 vízmintákat vizsgálata. Határérték feletti szennyezés , jellemzően a régi épületekben mutatható ki, melyekben a mai napig régi ólomcsövek…..
Évek óta írnak róla a szaklapok, hogy a cumisüvegekben és egyes csecsemő termékekben korlátozott Biszfenol-A és Biszfenol-S jelen van a hőpapírokban és kockázatot jelent. Hőpapírt kapunk például szinte minden kártyás fizetés során, illetve sok helyen ilyen a sima számla, blokk is. A biszfenol-A és…..
30 másodpercenként meghal egy dolgozó a munkahelyén az ottani vegyi szennyezettség miatt és 15 másodpercenként pedig általánosságban a rossz munkahelyi körülmények miatt hall meg egy foglalkoztatott egy 2018-as ENSZ riport szerint. A QUARTZ cikke foglalja össze a jelentést, mely szerint évente…..
Az Euronews közölt összeállítást arról, hogy hazánkban a falvakat sem kíméli a légszennyezés. A Levegő Munkacsoport méréseire hivatkoznak, miszerint még a Bükk oldalában, található Répáshután is, ahol elvileg nagyon tiszta hegyi levegőnek kéne lennie, a fűtési időszakban 10-20 szorosára nő az…..
2018 nyarán jelent meg több tudósítás arról, hogy Uniós viszonylatban Románia a radonszennyeződésnek leginkább kitett országok között van. A dohányzás után a második legfőbb oka a tüdőráknak: az Európai Bizottság adatai szerint a radon kitettség. Az esetek 8-15 százalékában ennek a nemesgáznak…..
Két új kutatás mutatott rá, hogy a rossz levegő halálos hatásai közvetlenül kimutathatóak. Egy belgiumi vizsgálat szerint a szennyezett napokon azonnal megnövekszenek a halálos szívrohamok nemcsak részecskeszennyezés, hanem közvetlenül a dízeljárművekből származó nitrogén-dioxid hatására is. Újabb…..
A kadmium mérgező, rákkeltő nehézfém, ami meglepően nagy mennyiségben mutatható ki a nap mint nap fogyasztott élelmiszereinkből, amit döntően a műtrágyák kadmiumszennyezettsége okoz. Korábban nem volt szabályozás a műtrágyák kadmiumtartalmára – ám az EU most úgy döntött, hogy új, fokozatosan…..
A Dán Fogyasztói Tanács (Danish Consumer Council) 55 szempillafestéknek a címkén feltüntetett összetevőit vizsgálta és 32-ben talált allergizáló vagy a hormonrendszert megzavaró vegyi anyagot. Olyan márkákat teszteltek, mint  a Clinique, a MAC, a Chanel, a Helena Rubinstein, a Lancôme és a…..
Reakció a 444.hu „Az utolsó pillanatban győzte le Brüsszelben a tudomány a hisztériát” című cikkére A napokban jelent meg a 444.hu-n „Az utolsó pillanatban győzte le Brüsszelben a tudomány a hisztériát” című cikk. Az írás aránytalanul nagymértékben támaszkodik egy magát “zöldnek” nevező, de…..
Az agrovegyipari lobbi rendre azzal riogat, hogy a kockázatos növényvédő szerek kivonása hatalmas gazdasági károkat, terméskiesést okozna. A valóság azonban rendszeresen rájuk cáfol. A rákkockázatú glifozát gyomirtó szer sorsa kapcsán is újfent elhangzanak az elsőre riasztónak tűnő számok arról,…..
Rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer volt az EU-s talajminták közel felében, köztük magyar mintákban is egy nemrég bemutatott kutatás szerint. A glifozát ilyen mértékű jelenléte a széllel szállított és a vizeinkbe jutó talajszemcsékben azt mutatja: sokkal nagyobb ezen szer kockázata,…..
Az ifjú párok álomnászútjuk célpontján, az indonéziai Bali gyönyörű trópusi strandjain megrökönyödve tapasztalhatják egy-egy esős nap után milyen tömérdek mennyiségű szemét hullámzik a tengerben. Pedig amit látnak, csak a jéghegy csúcsa. A  Csendes-óceán északi részén kavargó ‘régóta ismert’, 3 és…..
Nemrégiben megjelent néhány hír arról, hogy ártalmasak-e a naptejek, illetve hogy mennyire problémás a napozás. Fontosnak tartjuk, hogy ennek kapcsán rögzítsünk néhány tényt. Először is: erős napsütésben lenni sajnos igenis kockázatos, különösen nyáron, egyrészt a déli órákban: 11 és 15 óra…..
Az Európai Vegyianyag-ügynökség június 16-án végre kimondta, amit tudósok és zöld szervezetek már sok éve mondanak, hogy a műanyag adalékként elterjedt Biszfenol-A (BpA) károsítja az emberi hormonrendszert. Ez komoly előrelépés, mert az EU nagyon akadozik a hormonkárosító anyagok korlátozásával, sőt…..
Én nem. Ezek a lenyűgöző kis rovarok nemcsak a természetes ökoszisztémákban játszanak létfontosságú szerepet, hanem az élelmiszer-termelésben is. Világszerte a haszonnövényeink háromnegyede a beporzóktól függ: olyan apró kis lényektől, mint például a méhek vagy a pillangók. Európában az összes…..
Múlt héten érkezett a hír, hogy legalább 6000 köbméternyi zagy ömlött ki Erdélyben, a szászavinci színesfémbánya ülepítőjéből. A Cupru Min bányavállalat kövekkel, földdel próbálta útját állni az áradatnak, de teljesen a mai napig nem tudta megállítani a kifolyást. A tározó azóta is szivárog, és a…..
A Greenpeace-t is egyre többen keresik meg az úgynevezett „chemtrail”-nek nevezett összesküvés elmélettel kapcsolatosan. Sokan aggódnak amiatt, hogy a repülőgépek mögött látható kondenzcsíkok igazából szándékosan kibocsátott veszélyes vegyi anyagok. Megvizsgáltuk ezért a…..
SimonG 2016.07.12 07:42:48
@fact.finder1: Nem teljesen érthető a kérdés. Miért tagadná a Greenpeace, hogy létezik a geoengeneering, nevű tudomány. Számos kísérletről, elméletről lehet olvasni. A CIA vezető a beszédében elmondta, hogy ő látna benne fantáziát (www.cia.gov/news-information/speeches-testimony/2016-speeches-testimony/director-brennan-speaks-at-the-council-on-foreign-relations.html). Mi nem gondoljuk így szerintünk az üvegházgáz kibocsátások visszafogásával kell megállítani a klímaváltozást.
SimonG 2016.07.13 12:36:04
@fact.finder1: A SAI-ról egyértelműen mint tervről ír. A terv, mint lehetőség eddig sem volt titkos: en.wikipedia.org/wiki/Stratospheric_sulfate_aerosols_(geoengineering)
SimonG 2017.03.28 11:11:09
@fact.finder1: Köszönöm a cikkeket. Rámutatna, hogy a cikk állításai miben mondanak ellent a cikkben leírtaknak?
Ha úgy gondolja hasznos szívesen kiegészítem a cikket azzal, hogy milyen geoengineering kísérletek folytak és miket javasolnak még. Ugye az nem volt a témája az eredeti cikknek.
A tudomány mai állása szerint az élet kialakulásának előfeltétele a folyékony víz. Ennek ellenére igen mostohán bánunk bolygónk folyékony vízkészleteivel. A látható műanyag szeméten túl kiszámíthatatlan műanyag mikroszemcsékkel terheljük a vizeinket; hiába szabályoztuk Európában az ipar…..
Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatási Ügynöksége által valószínűleg emberi rákkeltőnek besorolt glifozát gyomirtót az európai hatóság nem minősítette daganatkeltőnek. Zöld szervezetek szerint az Európai Vegyianyag-ügynökség március 15-i döntésével a megkérdőjelezhető függetlenségű szervezet…..