Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zhang

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első alkalommal véletlenül bukkantam rá egy internetes oldalon a Hellinger terápiára, amit egy közismert lélekgyógyító és problémamegoldó, Soma „mamagésa” ajánlott a honlapján egy segítséget kérőnek. Utánanéztem a dolognak, és úgy találtam, hogy az eljárás Magyarországon is egyre inkább…..
zhang 2009.05.31 12:03:18
sziasztok
sose írtam kommentet, és (ennyit) sose olvastam. (végzettségre nézve vegyésztechnikus, tibetista bölcsész vagyok, szociális munkásként hajléktalanokkal dolgozok)
A Hellinger módszerről akartam olvasni, aztán a kritikájáról, így jutottam ide. Még(!) nem voltam családállításon, elsőre elég hülyén is hangzott.
az eredeti cikk (a doktor úr kritikája) alig fogott meg, annál inkább, amit tudomány-hit-ezotéria és gyógyítás-természettudomány-kuruzslás témakörökben összegondolkodtatok.
valahol az elején a tudományos megközelítés, bizonyítás, tapasztalat volt a téma, hogy ez szétválaszthatja a tudományt és az ezotériát.
azért én nem látom ilyen egyszerűnek. én nem látom, hogy a Tudomány közelebb lenne a Valósághoz, mint a Hit. És itt ugye mindig csak a nyugati tudomány a Tudomány, az a rendszer, ami úgy akarja megismerni a világot, hogy mindent feldarabol, még az atomot is. Ha leülök beszélni egy tudomány képviselőjével, néhány percen belül megmagyarázhatatlan jelenségek egész sorát tudják említeni, melyek sokszor ellent is mondanak addigi tudásuknak.
Talán Szentgyörgyi prof-tól hallottam, hogy élő szervezet darabolásánál tapasztalta, hogy darabol, darabol, a szervezet él, aztán egyszer csak egy vágásnál, már nem él az a szervezet, pedig súlyra, összetételre ugyanaz, az anyagban lévő kötések se változnak... mégis élt, egy vágás és már nem él. ezt a valamit nem tudja kezelni a Tudomány.
nem akarok igazságot tenni, hogy Tudomány vagy Hit, nekem a kettő együtt szimpatikus, mindegyik segíthet tyúkszaros életem javításában. de még egy apróság:
a Tudományunk nagyban épül matematikai, fizikai tudásunkra, olyan tudományokra, melyeket olyan alapelvekre építettek, melyeket "józan ember belát", az axiómákra. A Tudomány is a Hiten alapul?
zhang 2009.06.01 21:16:25
@alagi:
"Irod mindezt egy szamitogepen, aminek a megepitesehez szukseg volt nemi tudomanyra. Vagy tudsz esetleg olyan forumrendszert, ami hasonlo hatekonysaggal mukodik, de pusztan a Hiten alapul?"
- milyen választ vagy képes elfogadni e kérdésre? mi a célod vele? Ha igennel válaszolok, elhinnéd? vagy méréseket kell végezned, mielőtt elhiszed? kémcsővel, pipettával, pc-vel kellene járnunk utunkat? annyi inger ér, annyi tételt hallasz és annyi cáfolatot, hogy töredékét sem tudod megemészteni.
még egyszer: nem tudom előrébb helyezni a Tudományt a Hitnél (se fordítva). De azt mondom, életem vezetéséhez messze nem elég a Tudomány, a bennem élő világkép (valamiféle tézisek halmaza) túl színes ahhoz, túl szerteágazó (bocs, nem menőzni akarok - mindenkié ilyen), hogy minden apró eleméről szakcikkek ezreit olvassam el, hogy eldöntsem, támaszkodok-e rá vagy sem. A világképem mégis szilárd (így gondolom/hiszem), a legtöbb dologról egy pillanat alatt eldöntöm kell-e, vagy nem, igaz vagy hamis. nyilván sokat tévedek, sokszor meg se tudom, de nem kár érte.
az a tény, hogy használom a számítógépet, picit sem billenti el a mérleg nyelvét, a meditációt is használom, jól működik a magam szintjén, többezer éves szakirodalma van, "megépítéséhez szintén szükség volt némi tudományra", tapasztalatra, gondolkodásra. de ettől meg nem lesz fontosabb a Hit. nem teszem mérlegre, többet használom-e a Tudomány, mint a Hit(tudomány - egyházaktól tekintsünk el) vívmányait, és akkor saját meglátásaimat még nem is tudnám hova rakni.

és tamaskodo:
ha valaminek nincs alternatívája, az a halál