Regisztráció Blogot indítok
Adatok
corneja

2 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ zeneirodalmának hány százaléka magyar? A világon rögzített zenék hány százaléka magyar? Egy? Esetleg három? Az új média törvényben a közösségi rádiókra előírt szabály, hogy legalább ötven százalékos arányban magyar zenének kell szólni. Ami valljuk be…..
corneja 2011.01.05 09:18:07
Az a helyzet, hogy a nagy rádiók saccra 95%-ban nem azért játszanak ilyen, vagy olyan zenéket, amit mondanak (hallgatottság, meg népeszerűség, stb. maszlag), hanem mert a zenék kiadói, jogok tulajdonosai, közvetett, vagy közvetlen érdekcsoportok fizetnek ezért. Valószínű nem bizonyítható módon (zsebből-zsebbe), de azon sem lepődnék meg. A legtöbb pénze még mindig a nemzetközi (ha úgy tetszik: globális) tőkének van, de azért vannak hazai pénzes csoportok is. A maradék 5% meg marad a szerkesztőkkel haver-koma-sógor viszonyt ápoló előadóknak.

Namármost a pénzért bejuttatott zenék nagyobb része értelemszerűen szar, a maradéknál fordított az arány. Ez is tovább bonyolítja a szitut.

Ugye nem kell ragozni, milyen eszközei vannak egy átlagos hazai előadónak, szerzőnek (a lényeg a hazain van, nem azon, hogy milyen nyelven alkot, vagy milyen a származása), hogy a szerzeményeit játszák a rádiók? Ha nincs pénze, kapcsolata, akkor csak a tehetség és az érték marad (ami abszurd, hiszen ez lenne a lényeg). Viszont a pénzzel megtolt "művészet" elveszi tőle azt a játszóteret, ami nélkül eleve halálra van ítélve, hiszen esélye sem lesz, hogy megismerjék.

Megoldás:
1. a technikai fejlődés megszűnteti a hagyományos média (TV, rádió, sajtó) egyeduralmát, hiszen digitális formában milliószor több játékos is elfér egymás mellett. Értsd.: nem kell szart hallgatnom, mert van olyan adó, ami nekem tetsző stílust tol. Ez jelenleg folyamatban van, akkor lesz igazán érezhető, ha pl. a rádió, készüléken nem 4-5 országos csatorna közül választhatunk, hanem legalább 100-200 közül. Ez a neten már mai is így van, csak ahhoz námileg hozzáértő user kell.

2. Törvénnyel szabályozzák, hogy kötelezően mennyi hazai előadót kell tolni, így nagyobb eséllyel kerülhetnek be azok is, akiknek pénzük, kapcsolatuk nincs, csupán qrva jó zenéket csinálnak. Ez lenne az ideális eset, sajnos az ilyen direktív szabályozással több gond is van: ki számít hazai előadónak, szerzőnek: magyar? magyar állampolgár? magyarul énekel?. Biztos nem lehet 100%ig meghatározni, de jó érzéssel azért 10%os pontossággal lehetséges. Csak ehhez olyan ellenőrök és szerkesztők is kellenek, akik nem dogmatikusan értelmezik a törvényeket, hanem szakértelemmel és jószándékkal.

Mivel a 2. megoldáshoz nem nagyon látok megfelelő szakértőket, valószínűleg zűrzavar lesz, amíg az 1. pontban leírt technikai fejlődés meg nem oldja a helyzetet.
Hétfő és csütörtök között érdekes látványban lehetett része Péterváron a Naberezsnaja Lejtenanta Smidta környékén sétálóknak: egy méretes, francia zászlóval ellátott Mistral-osztályú (és ezt a nevet viselő) helikopterhordozó állt a part mellett, hálás témát nyújtva…..
corneja 2009.11.30 11:45:34
@molnibalage: ez valóban így van, egy régi csatahajó pl. akár kétszer akkora tömegű (vízkiszorítású) is lehet, mint egy hasonló méretű repülőgép hordozó, de a 299m akkor is sok volt a 21500 tonnához. Mondjuk én sem vágtam fejből, csak a gyanú miatt megnéztem a Mistral wiki oldalát :). Azóta a szerző is javította is hibát.
Zsolt nevű olvasónktól kaptuk az alábbi vicces videót a Muse olasz tévés fellépéséről. A zenekar még szeptemberben adta elő a Rai Due Quelli che il calcio című népszerű showműsorában az Uprisingot, jól megfricskázva a hagyományos playbacket. Úgy gondolták ugyanis, ha már…..
rakendroll String Theory 2009.07.14 10:39:00
Szervusztok,Már két próbán vagyunk túl az utolsó bejegyzés óta, és nagy örömömre szolgál, hogy remekül sikerült mindkettő :-)Végre megtaláltuk a zenekar nevét: String TheoryTermészetesen van köze a gitárhoz, de mélyebb tartalma is akad a névválasztásnak. Még én is csak…..
Hú de rossz ez a cím... Na mindegy, a lényeg az, hogy tényleg elhanyagoljuk zenekarunk domumentálását, pedig történnek dolgok. Az a baj, hogy egyrészt ezek unalmas, munkaszagú történések, melyek a széles közönség számára talán kevésbé érdekesek, másrészt pont ezek vonnak el…..
rakendroll Banda születik 2009.05.29 22:30:00
Halogattuk egy darabig, hogy majd alkalmas időben, ha ráérünk, stb., de azt hiszem, itt az ideje. Jozzy egy hete felhívott, hogy szeretne valami olyasmi zenekart, ami elég áramvonalas a magyar viszonyokhoz (értsd: kevés tagból áll), ugyanakkor elég ütős lehet akár nemzetközi szinten…..