Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Moroandi

198 bejegyzést írt és 58 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igazából minden alapvető tápanyagot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége van (zsír, fehérje, szénhidrát), mégsem mondhatjuk rá, hogy húúú, de diétás és egészséges. Pedig a natúr húsok, saláták és párolt zöldségek mellett igazi felüdülést jelent egy tányér laktató gulyásleves. Amennyiben…..
Az a fránya kacsamell. Többször próbálkoztam vele, de nem sikerült tökéletesre. Vagy túlsütöttem, olyan rágósan szivacsos állagúra, vagy kevés ideig volt a serpenyőben, persze akkor meg nyers maradt. Enyhén túlzásnak éreztem a perceket számlálni, pedig a kacsamell ezt várja el, különben vacak,…..
Kamaszkorom óta hosszú idő keresztül kihagytam a reggelit, sokszor észre sem vettem a hiányát, pusztán dél körül a hangosan korgó gyomrom figyelmeztetett rá, hogy most már enni kéne valamit. Aztán számos sikertelen fogyás után rádöbbentem, hogy a lehető legrosszabb, ha a nap első étkezésére…..
Az rendben, hogy a sushi nagyon trendi, de még egészséges is. Főként, ha a Magyarországon kizárólag a Metróban kapható friss nyers lazacot füstöltre cseréljük, hiszen nem jutunk el mindennap a nagyker-be vásárolni, a friss hal pedig elengedhetetlen része a sushinak. A rizs…..
Imádom a tésztákat, azonban ritka az a fajta, amelyik diétás étrendbe is beilleszthető. A NoCarb tészta remek, azonban például a fussilit vagy a magyar szarvacska tésztát nem lehet vele helyettesíteni. Pont a szarvacskából találtam olyan Gyermelyi tésztát, amelyik csökkentett…..
Orsi, a Kredencbolt tulajdonosa kezembe nyomott két zacskónyi NO Carb tésztát, hogy valamit főzzek belőle, aztán kóstoljunk. Semmi jónak elrontója nem vagyok, a szénhidrátmentes tészta a diétázók álma. 10 dkg tészta 9! kcal-át, 0,59 g szénhidrátot és 2,85 g élelmi rostot…..
A szivárvány-diéta nem egy újabb diéta őrület, inkább egy ajánlás az egészséges étkezés megvalósításához. A lényege az, hogy a naponta ötször kerüljön tányérunkra piros, zöld, lila és sárga zöldség vagy gyümölcs. Kis odafigyeléssel akár meg is valósítható,…..
Anyósom már régen mondogatja, hogy minek szedünk ilyen-olyan vitamint, reszeljek le inkább csicsókát, keverjem össze mézzel, citrommal, és már kész is a téli vitaminbomba. Volt bennem némi ellenállás, mert nehéz megpucolni, sőt, ha megszabadítom a héjától, az értékes…..
Moroandi 2015.01.30 11:21:00
@Nazareus: Nem a salátától írtam, hogy jó a cukorbetegnek, hanem a csicsókáról. És nem pucolom meg, hanem "Kefével vagy fémszivaccsal alaposan megtisztítom", legközelebb olvasd el még1x :)
Moroandi 2015.01.30 12:24:09
@Nazareus: :-)
A brokkoli, a kelbimbó, az összes káposztaféle nemcsak ízletes, hanem a rengeteg egészséges összetevőnek köszönhetően segít abban, hogy a téli időszakot betegség nélkül átvészeljük. A káposztát is a szegények növényének tartották, csakúgy, mint a csicsókát, pedig a…..
Gyökérkenyérnek indult, bagett lett belőle. A svájci eredetű pain paillasse  - nyilván azért, mert trendi - meglehetősen borsos áron kapható jó nevű pékségekben. Mivel még soha nem sütöttem, azt gondoltam, hogy ezt is muszáj kipróbálni. Annyi különféle recepttel…..
Soha nem szegi a kedvem az első sikertelenség. A ciroklisztből begyúrt tortillát esélyem sem volt kinyújtani, de találtam palacsinta receptet, aminek szintén ez a gabonaféle az egyik összetevője. Bár hihetetlen mennyiségű palacsintát sütöttem már, mégis néha előfordul, hogy…..
Barátnőm üzletébe cirokliszt érkezett. Számomra a cirok kizárólag seprű formájában volt ismert, pedig felfedezhettem volna magunknak már sok évvel ezelőtt, mert fogyni vágyóknak vagy cöliákiában szenvedőknek kiválóan használható alapanyag. A cirok magja nem tartalmaz…..
A recept a Lidl konyha Mautner kontra Széll összecsapás csirkemell és krémfehérsajt variáció eredményeként született Széll Tamástól. A receptben elkészített pácolt krémfehérsajt meg a sült cikória el is maradt, pedig Széll chef szerint pont ezt a két hozzávalót 3-4 nappal…..
Nagylányom 12 éves lett. Szülinapi torta helyett olyan sütit akartam készíteni, amit ő is megeszik, de még sincs tele cukorral. Reform ételeim nem mindig aratnak osztatlan siker, sőt "anya, ezt te meg is eszed" felkiáltással és fintorgással adja tudtomra nemtetszését. Kering a…..
Nagy kihívás gluténmentes és súlycsökkentő diétában is panírozott ételeket készíteni. Pedig kár lemondani a kedvelt húsokról és halakról, amikor léteznek egyéb alternatívák is, hogy a rántott hús ne tocsogjon az olajban. Próbáltam már sütőben sült rántott…..
Gluténmentes liszttel süteményt sütni szívás. Olvastam olyan blogot, ahol a szerző elsőre gyönyörű beiglit meg képviselő fánkot sütött, és beszéltem gluténérzékeny gyermek anyukájával, aki több ezer forintnyi gluténmentes lisztet dobott a szemétbe, mert nagyon nem sikerült…..
A kenyér és a tészta helyettesítése a gluténmentes étrendben meglehetősen nagy kihívás! Lehet ugyan vásárolni gluténmentes lisztkeverékeket és kukoricalisztből készült tésztákat is, azonban a megfelelő állag és íz eléréséhez némi kísérletezgetésre van…..
Hiányzott már a friss kenyér (zsemle) illata. Évekkel ezelőtt Ildi barátnőm rábeszélt egy kenyérsütőgépre, mert nincs is annál jobb, mint a saját sütésű kenyeret enni otthon. Sokáig próbálgattam mindenféle receptet, némelyik szörnyen sikerült, de voltak egészen kellemes…..
A zöldségleves a legegyszerűbb gluténmentes étel feltéve, ha nem teszünk bele tésztát, és nem is sűrítjük be. Ebben az esetben viszont muszáj valami falatkát utána enni, hiszen néhány szem sárgarépától meg zöldborsótól ritkán lakik jól az ember. Persze itt most nem arra a…..
Hála Istennek a családomban senkinek sincs ételallergiája, de azt vettem észre, hogy a környezetemben egyre többen panaszkodnak ilyesmire. Barátnőm kislánya, Zsuzsi, a nagylányom évfolyamtársa, Mazsi gluténmentes diétára van fogva. Kicsit utána olvastam, egyrészt azért, hogy meg…..
Mennyit mászkáltam vasárnap a gyáli piacon, mire ráleltem egy közepes méretű, egészséges padlizsánra?! Szinte az összes őstermelőnél berohadt, gusztustalan állagú törökparadicsomot lehetett kapni. Értem én, hogy sok eső esett, de köztudott, a padlizsán csak és kizárólag…..
Mindent lerágcsált a csiga. Ilyen csigainvázióra nem emlékszem. Meztelencsigák párosával lelték halálukat a medencénkben, de még a nappaliban a kanapé előtt is találtunk egyik reggel egy undorító csúszómászót. A tavalyi cukkini terméshez képest idén úgy kellett vadászni az…..
Mindenki paleo kenyeret süt, pedig belgyógyász szakorvosok már többször felhívták a figyelmet az ősember diéta veszélyeire. Kétféle élelmiszer radikális tiltását tartalmazza a paleo étrend: gabona és tejtermék. A tejtermékek tiltását még észérvekkel alátámaszthatónak is…..
Moroandi 2014.08.22 19:14:28
@Kónya Tibor: savanyú tészta az, amit friss tejből és rozslisztből előző nap kikevertem. A civilizációs betegségek középkori létezéséről/nem létezéséről nincs forrásom. Előbb haltak meg harcban és fertőzésben, ráadásul nem rendelkeztek vérnyomásmérővel és egyéb kütyüvel.
Moroandi 2014.08.22 19:17:34
@allegravelli: természetesen vannak pro és kontra érvek. Általam nagyra becsült és tisztelt Antal Vali oldalán pedig az alábbi cikk olvasható:
antalvali.com/paleolit-taplalkozas.html
Moroandi 2014.08.23 19:27:00
@Angel Wing: fikázás nélkül is tudok sütni :-), pusztán arról gondolkodtam, hogy miért kell feltétel nélkül, vakon követni egy olyan étrendet, melynek néhány pontja tök logikátlan. És ezzel a gondolatommal nem vagyok egyedül.
antalvali.com/paleolit-taplalkozas.html
shop.builder.hu/paleolit-taplalkozas-pro-es-kontra-a1147
Először ültettem tárkony a fűszerkertembe. Drága kertészmérnök barátnőm nem figyelmeztetett, hogy akkora bokorrá fejlődik, nem győzöm visszavágni. Már a mélyhűtőbe is raktam apróra vágva, télen nehogy tárkony nélkül maradjak. Sőt, muszáj saját készítésű…..
Kaliforniai paprikát télen is lehet kapni, vitaminhiányos időszakban pedig szükségünk van erre a C-vitamin bombára. Persze csak akkor van benne megfelelő mennyiségű vitamin, ha nem áll hetekig a szuper-hipermarket polcain. Ez a világ legegyszerűbb salátája, a szürke, téli…..