Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sladin

1 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van egy kínai átok, amely így hangzik:Élj, érdekes időkben.Vond magadra a hatóság figyelmét.Teljesüljön minden vágyad.Érdekes időkben élünk. Az én értelmezésemben az érdekes idők azok, ameEz a blog pedig azért született meg, hogy ezekről az időkről…..
Háromnegyed Kompetens-e Moody's? 2010.12.06 23:30:23
A választ aligha bízhatnánk hitelesebb személyre, mint magára a CEO-ra:The chief executive of Moody's Corp. says his company's inaccurate ratings of mortgage-related investments were "deeply disappointing" but investors shouldn't rely on ratings to buy or sell securities.Mindezt…..
Sladin 2010.12.07 23:22:24
Tök jó, hogy törölték az előző hozzászólásom. Volt benne hiba rendesen...
Ettől függetlenül még mindig rossz oldalról közelíted meg a kérdést.
Nem számít, hogy kompetensek-e, az számít, hogy az ilyen hitelminősítő intézetek véleményére adnak a világban.
Annak ellenére is, hogy csak késve reagálnak a változásokra. Ebből következően, ha ők úgy gondolják, hogy csődbe fogunk menni, akkor csak a piac ítéletét öntik szavakba.
Az általad idézet történet esetében sem az volt a probléma, hogy azt mondták csődbe fog menni valaki, hanem azt, hogy nem... Ezen pedig nem ártana elgondolkodnia azoknak, akik azt állítják, hogy nem kompetensek.
Arról nem is szólva, hogy a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése a magyar gazdaság, állam kitettségét növeli a nemzetköz "karvaly" tőkével szemben. Ugyanis megszünteti a magyar keresletet a magyar adósságpapírok, részvények után.
Állandóan azért sírunk, mert nincs magyar tőkés osztály, aki befektetne és teremtene valamit, ami esetleg külföldön is eladható.
Erre alkalmasak voltak a MNYP-k, összegyűjtötték a befizetett összegeket és egy részét magyar állampapírba (előírt részt), magyar és külföldi részvényekbe fektették.
Ők voltak a kis magyar részvénytársaságok esetében a piac csinálok, akik keresletet biztosítottak "kezdő" magyar vállalkozásoknak.
Mert a külföldi csak a blue chipet fogja venni a magyar részvény piacon, a Mol-t, az OTP-t, a Richter-t. Nem érdekli a még nemzetközi sikert be nem futott magyar cég. Ráadásul, ha nincs tőzsde, és a különadó miatt banki hitel sincs, honnan fog forráshoz jutni egy tőkére éhes magyar vállalkozás?
Lehet, hogy nem működtek jól a pénztárak és ezen bőven lehetett volna mit javítani, de így kiönteni a csecsemőt is a vízzel? Ráadásul az sem merült fel, hogy 40 év távlatában nem tudja az állam biztosítani a nyugdíjakat. Hiányzik 1 millió gyerek, és 1 millió munkahely, már most. Nem holnap, hanem ma. És ez a lyuk egyre inkább csak nőni fog. Képtelenségnek tartom a gondolatot, hogy ennyi gyereket pótolni lehessen, ráadásul ők akkor is hiányozni fognak a korfa bizonyos szintjeiről.
A kompetensség kérdése nálam bőven fölmerül a másik oldalon is....
Sladin 2010.12.08 13:59:45
Nem, egy leminősítés nem tragédia. Tragédia az lenne, ha két cég is leminősítene minket bóvli kategóriába. Egyenlőre egyik sem tette meg, remélem nem is fogja.

A komoly befektetők nem is rájuk hallgatnak, mert sok esetben már csak követik a változásokat. Nem jeleznek előre!!! Viszont a befektetési politikában fontos szerepük van.
Elvárható lenne a befektetőktől, hogy ismerjék az országokat, de nem ismerik. Az információk csak egy része jut el már Bécsbe is, mit gondolsz, mennyi információ juttatható el mondjuk New Yorkba.
Igazad, lehet, hogy kiszolgálnak bizonyos fajta érdekeket, és fenyítenek. Ez maradjon azok számára gumicsont, akik hisznek a mesékben és az összeesküvés elméletekben.
A pénzt azért kapják, hogy mondjanak véleményt egyes cégekről, országokról, nyilván a megrendelők azok lesznek, akiknél a pénz van. Így nyilván meg is kell felelni az igényeiknek. Ha ők azt mondják, hogy csődbe mész valószínűleg meg is fog történni. De azért ebbe nem kell belelátni semmiféle gonoszságot.
A legtöbb ország, vállalat azért megy csődbe, mert képtelen "A" szabályok szerint játszani, "B" nem képes megváltozni, egy darabig ellenáll a nyomásnak, de aztán átszakad a gát és eltörik, mint egy bot.
Egyelőre Magyarország esetében ezt látom, és a Moody's is. Nem látszik az, hogy bármi is változna az elmúlt 13 évhez képest. A Költségvetési törvényben folyó költségre költik a MNYP pénzeket, sőt most még +90 milliárdot is elköltenek.
Remélem, hogy tavasszal tisztábban fogunk látni, olvashatunk, Egészségügyi reformról, nyugdíj reformról (mert az MNYP-s történettel nem lett hosszú távon finanszírozhatóbb az ország), reformok hosszú soráról. Utána lehet arról beszélni, hogy minek mi lesz a következménye.
Most nem látszik semmi abból, amit a kormány akar. Nem volt kormányprogram, csak a hit, hogy Viktor majd rendbe teszi az országot.
A probléma, hogy a hit elfogyott, nekem már nem elég. Sőt a nyugdíj döntés erősen korrodálta azt a meggyőződésem is, hogy itt kéne családot alapítanom.
Nem az Adam Smith féléről beszélünk, hanem rasszizmusról, illetve diszkiriminációról. Meg arról, hogy hogyan lehet az ilyesmit kísérletileg mérni. Mondjuk úgy, hogy megvizsgáljuk, hogy többen vagy kevesebben vesznek-e meg egy iPod-ot, ha a hirdetésen egy fekete kéz tartja a…..
 Csányi Sándor nem lep meg kijelentésével: szerinte a devizahiteleket a „zemberrek” érdekében nem szabad (!) forintosítani, mert akkor nőne a törlesztőrészlet. Jó százhatvanyolcórásan az oligarcha hazugságának cáfolata: Ha nem forintosítják a …..
Sladin 2010.05.19 22:22:33
Amit ebben a cikkben összehordasz az egyrészről rémisztő tájékozatlanság, másrészről hülyeség, bocs.

Első lépésben a Magyar monetáris politika korántsem szuverén. Látszólag tűnhet úgy, de egy kis és nyitott nemzetgazdaságban, mint a magyar, igencsak kétséges egy sáveltolás (leértékelés) hatása. Egyszerűen azért, mert óriási jelentőségű az import is, nem csak az export. Így általában ezek az államok, mint Dániai is, ezeket a kockázatokat minimalizálandó, a fő kereskedelmi partnereikhez kötik valutájukat. A deviza hitel: olcsóbb, de kockázatos, pont. A forint hitel: drága, de kockázatmentes, pont. A családban van is-is és a tapasztalat az, hogy a deviza 10-20k Ft-tal olcsóbb havonta, mint a forinthitel, pont.

A hitelezés I. színtiszta populizmus és baromság. Növekedési kényszer, nem a bankok felől van, hanem a tulajdonosi kör felől, amelyik elvárja, hogy a cég még több profitot termeljen. A bank csupán szolgáltató, nem kötelező hitelt felvenni, de ha mégis megteszed, annak díja van.

Hitelezés II. látszik, hogy nem tanultál pénzügyeket. A bankok pénzteremtésének alapja, a lakossági betétek, a te, anyád, meg bárki pénze, aki a fizuját, megtakarításait bankban tartja. Ennek egy megfelelő részét, (11%-át) a jegybankban el kell helyezni tartalékként, a maradék részt lehet hitelezni. 100, egységből tehát 89 egységet odaadhatunk egy vállalkozásnak, amely feltételezés szerint ezt végül elkölti és ez az összeg részben vagy egészben újra bankba kerül és betét lesz. Így az eredeti pénz tömeg megsokszorozódik. Enélkül a modern piacgazdaságokban nem lenne elegendő pénz és a gazdasági működés leállna.

Hitelezés III. A válság közvetlen oka, hogy a bankok értékpapírosították a jelzálog alapú hiteleket, "úgy kereskedtek velük", mintha részvények lennének. Ezzel a bank könyveiből kikerült a jelzálog és cserébe pénzt kapott, ami újabb hitelnyújtására tudott fordítani anélkül, hogy kamatokat kellett volna emelnie. Így óriási olcsó hitelkínálat jelent meg a piacon, amit a zemberek ki is használtak lakást, autót vettek. Azonban, amikor a bankok végül rákényszerültek a kamatok megemelésére már nem tudták fizetni a hiteleiket. Amit még egyszer hangsúlyoznék: nem kötelező felvenni. Tudod a takaró esete...

A válság oka tehát az emberi mohóság, bankoké, magánszemélyeké, amerikaiaké, magyaroké, sorolhatnám....

Mielőtt kiáltványokat intézel a néphez, tanulj egy kicsit, amiről írsz. Pl: Pénzügyek alapjai, 2002 - finance oktatási és kulturális alapítvány kiadásában.
Sladin 2010.05.19 22:43:23
@elfelejtette: Az egyik válasz: hogy ezeket nem lehet elkerülni. Nincs tulajdonképpeni felelős. A zemberek együtt követték el. Sokan hibáztak.

Ha valaki hibázott az, maga a rendszer összességében, sajnos a magas növekedési ütem, ugyanilyen negatív hullámmal rendelkezik. Bár vannak elméletek, amelyek szerint ezeket ki lehetne küszöbölni. Pl: Friedrich von Hayek: Denationalisation of Money, de ennek a megvalósíthatósága elégé kétséges. www.iea.org.uk/record.jsp?type=book&ID=431

Tulajdonképpen emberi hibák mindig lesznek, de az emberek tanulnak, így egy újabb válság mindig másmilyen, még ha az ok még is csak ugyanaz.
Sladin 2010.05.19 23:24:54
@implode: Elfelejted, hogy a banknak elsőrendű feladata a betéteseinek védelme. Azoké, akik a bankra bízták a pénzüket. A bankokat, Amerikában és a világ egyéb területein bizony azért mentették meg nehogy kialakuljon egy pánik és az emberek elkezdjék kivenni betéteiket, mert a világgazdaságban bőven nincs annyi pénz, mint amennyit felhasznál. Ha a bankokkal szembeni bizalom megszűnik, akkor emberek tömegei nem jutnának pénzhez, amiből a napi betevőt megtudnák venni, mert egyetlen bankban sincs annyi pénz, amivel a betéteseiket kitudnák elégíteni.

Abban persze igazad van, hogy a bankok elősegítették a hitelboom-ot, hiszen nekik ebből származik a jövedelmük. Ahogy egy TV-gyárnak a TV-k eladásából. DE a probléma annál sokkal összetettebb, minthogy csak a bankokat, bankárokat hibáztassuk.
Nagy volt a különbség a két válogatott között, de szerencsére nem rontottuk el ezt a hatvan percet úgy, mint a Dél-Korea ellenit, értékelt Ladányi Balázs a horvátok elleni 8-0 után. Voltak szakaszok, amikor nem tartottuk be az edzői utasításokat, de összességében nem sikerült…..
Sladin 2010.04.21 00:15:35
Azokat, akik ellenzik az Európai Unió mai formáját a mainstream média és a politikus előszeretettel neveznek Európa-ellenesnek. Valóban így van? Mi a baj tehát az Európai Unióval? Először és legfőképpen az, hogy nem európai. Földrajzilag Európában helyezkedik el ugyan (bár…..
Sladin 2009.11.17 18:49:30
@Paszternak: Tudod minden szavadból szól a gyülölet. Ami csak azért problémás, mert a világban mintegy 10-20 millió magyar van, kínai meg 1 milliárd. És az, hogy az osztályba jár egy Wang Chung, az csak segítene a gyerköcödnek megérteni a másik kultúráját, gondolkodását. Ami később az élete során rengeteg szituációban segíthet, ahogy egy cigány osztálytárs miatt is, olyan tapasztolatokat szerezhet az ember, amiket életében nem felejt.
Az osztályunkban két embert szégyenítettünk meg, az egyik félig süket volt, ami miatt furcsán beszélt, a másik egy cigánylány volt. Vajon ők voltak a felelősek a megbélyegzésért? A srácot, azért bántották, mert magának való volt, nem beszélt nem barátkozott. A lányt mert cigány volt, őt sikerült is elüldözni az osztályból. Én ugyan nem vettem részt ezekben, de mivel nem tettem ellene semmit, azóta bűnösnek érzem magam. Ami történt történt, már nem lehet megváltoztatni, engem viszont megváltoztatott.
Megbélyegezni a cigányokat, zsidókat, liberálisokat, bárkit kegyetlen dolog és egyáltalán nem keresztényi erkölcs része, talán meg kéne ismernünk egymást, mert a megismerés során csak többek leszünk, kevesebbek semmikép.
Kirekeszteni a társadalomból csoportokat, bármilyen oknál fogva sem a keresztényi erkölcs része, tanítsunk, küzdjünk, segítsünk, ezek a lehetnek a valódi válaszok.
Hogy mertek ti, vagy a jobbik, a gárda keresztényi erkölcsről papolni, amikor nem is értitek meg Krisztus tanítását? Hogy meri a római katolikus egyház elvinni az igét Kínába, Afrikába , Indiába, Pakisztánbam, stb felkínálva az embereknek a megváltást. Talán azért, mert Isten színvak. Ahogy a vallás, a föld, a vagyon sem csak a magyaroknak, fehéreknek van felkínálva, hanem annak, aki megdolgozik érte.
Helyesnek tartom a vitát a drogokról, az abortuszról, a halálbüntetésről, a kegyes halálról, stb. A Biblia a legtöbb kérdésre már nem tud választ adni, a kor meghalladta az ókori görög-római-zsidó-keresztény bölcsek tudását, nekünk kell az ő szellemiségükben megtalálnunk saját válaszainkat ezekre a kérdésekre. Ezt jelenti ma a keresztényi erkölcs. Jézus szeretet tanított nekünk, nem gyülöletet, hát szeressünk.
NagyÁrpi nevét skandálva vágunk neki a mágikus harmadik körnek a Premier League-ben, hogy jobb kedvünk legyen a lezárt Margit-híd és a nyárbúcsúztató programok közepette. Rangadót azt nem fognak játszani, mert minek, de a bukdácsoló nagycsapatok és a trónfosztásra készülő…..
Sladin 2009.08.25 10:21:39
@morphine: nem benitez gondolja úgy, hogy kiszálltunk, hanem mindenki más fanyalog a két vereség miatt. Ami azért egyáltalán nem gáz, szezon eleji forma, ráadásul két top4-8 csapattól kaptunk, ami egyáltalán nem szégyen, a tavalyi bajnoki cím nem a tot vagy a villa ellen ment el, ha nem a stoke-ok ellen.

A tot gyönyörű első félidős játékkal vert minket a villa Friedellel és szerencsével, két pontrúgás plusz egy 11-es, helyzetük sem volt, ez persze nem mentség arra, hogy a pool nem tudott gólt lőni és burleszkbe illő jeleneteket mutattak be. Torres-re mérges vagyok az utóbbi időben többet fetreng, mint kellene és rinyál, olykor jogosan, de meg kéne értenie attól, hogy picsog nem lesz jobb.
A villa elleni meccsen látszott, hogy nincs kapocs a középpálya és a támadósor között. Benitez a feladatot Mascheranora próbálta testálni, ami örültség, mivel a csávó hát szerintem nem igazán tud egy normálisat passzolni. Lucas, aki vele ellentétben tudna, így eltűnik és mintha ott se lenne a kp-n pedig feladatának én azt látnám, hogy a védőktől kapott labdát megjátsza gerrardnak vagy vmelyik szélsőnek. Szerintem képes erre és beniteznek erre kéne játszatnia, Egyébként látszott, hogy amikor Lucas lejött még fogalmatlanabb lett a csapat játék, mint volt. Carragher lett az irányító (nevetséges). Ez pedig egy betömörülő villának nem is lehetett nagyobb segítség.
Benayoun az egyik kedvencem, de ő nem képes arra, hogy "nagy" csapatok ellen minőséget jelentsen, ellenben cserének az utolsó 30 percre kiváló lásd tot elleni meccs. Voronin tegnap kp-t játszott ami vicc volt, nem véletlenül volt olyan szerencsétlen, egy csatárnak a 16 oson belül állva kapnia kell a labdát az tüzelni. Kuyt-nek nyugodtabban kéne passzolnia rengeteg rossz (inkább túl merész) rövid passza volt, amiből persze jött a baloldali kontra. Az utolsó 15 percben egyedül babel volt az értékelhető. Egyébként most már értem, hogy ezen a Johnson gyereken mi ért 18 millát.
Egyenlőre nem aggódom a csapat miatt, a hibák javulhatnak és a sorsolás nem feltétlenül velünk kegyes, de a hétvégén most már meg lesz az első igazi rangadó is, sok minden kiderül két bajnokesélyesről, ráadásul a pompey a cityvel találkozik, ami azért megint csak vízválasztó lesz mindkét csapat életében.
Az elnyújtott harmincharmadik után egy háromnapos harmincnegyedik következik. A bajnoki címért  eséllyel küzdő csapatok közül az éllovasnak lesz a legnehezebb dolga, de a Pool kieső jelölthöz, a Chelsea meg nemzetközi szereplésért küzdő csapathoz látogat, vagyis tuti három…..
Sladin 2009.04.25 17:45:30
@Glory: @Ferguson: Van persze, aki reménykedik... :D
Tekergettük ainternet hangológombját, próbáltuk kitalálni, hol várhatók izgalmak a két mai negyeddöntő közül, aztán természetesen megállapodtunk a két angol tusakodásánál. Majd megláttuk, hogy Gerrard a lelátón ül, és soványmalac-vágtával befogtuk inkább Münchent,…..
Sladin 2009.04.15 10:58:59
@jawbone: azért a tegnapi meccs és a sok gól onnantól kezdve borítékolható volt, hogy a pool neki esett a chelseanek... ehhez persze kellett a chelsea múlt heti győzelme. Ráadásul a poolnak igazából gólt kapni nem jelentett semmit, így a védekezés olyan szinten volt gyatra, hogy ihaj, a cél az volt, hogy 2 góllal rúgjunk többet, mint a chelsea...
Sladin 2009.04.15 14:20:30
@dann: Emlékeim szerint Lucas alapvetően nem VKP, Benitez játszatja ott, mert Gerrardot mégsem szedheti csak úgy le a pályáról... Az ő helyére, helyettesének vették, és én tegnap láttam először a valódi posztján játszani. Ráadásul nem is rosszul. Ne feledjük a srác, a brazil bajnokság legjobbja volt [Bola de Ouro (Brazilian Footballer of the year): 2006], így került hozzánk és baromi fiatal (22 éves). Egyre többször játszik és egyre jobban. Nekem az egyik kedvencem.
Sladin 2009.04.15 14:41:55
@Walmer: mert olyan, mint az egész magyar újságírás, elferdíti a tényeket, rosszul és hiteltelenül tájékoztat.
A kép teljes méretben..
Sladin 2009.04.15 10:24:31
RIP
Rinyál az ember, hogy semmi értelme nincs az oda-visszavágós rendszerben lejátszott párharcok első meccseinek, aztán pont egy BL-negyeddöntőben fordul meg minden. A mai két meccsnek ugyanis pont semmi értelme nincs, az odavágókon gyakorlatilag eldőlt minden, mi magunk Benitez és…..
Túl vagyunk Gallas lesgólján és a kupasorsoláson is. A United, miután kiörülte magát a nyoni sorsoláson, a Fulhamen akarja levezetni minden frusztrációját, amit múlt héten összeszedett. Üldözői egytől egyig nehéz feladatot kaptak. A Pool a Villát fogadja, a Chelsea a White…..
"Öt percen múlt csak, hogy ne kiáltsuk már most ki bajnoknak a Manchester Unitedet. Aztán Torres kettőt villant és visszahozta meccsbe a Liverpoolt; a United egynullás sikereiért nem fizetnek a fogadóirodák; kilenc csapat gólt sem rúgott."Többek között ezeket írtuk múlt…..
Mivel már egy ideje várat magára a PL-olvasónapló legújabb fejezete, összedugtuk a fejünket, hogy egy monumentális poszttal köszöntsük az angol foci rajongóit az újévben. Így születhetett meg idei leghosszabb írásunk, melyben a PL-ről az ősz folyamán összegyűjtött…..
Sladin 2009.01.09 12:14:22
@donnelly: Miért nem az???
Végre újabb forduló, így talán lecsendesedik az Arsenal-Spurs fricskázás a kommentek között. Vesztett pontok tekintetében már a megszokott négyes található a tabella első négy helyén. Az előjelek alapján ez a jövő hét végéig nem fog változni. A forduló legjobban várt…..
Előző nap összefoglaló, most pedig beharangozó, az imádott hétközi forduló, amely felborítja a futballszurkoló életét. Az ember megnyugszik előre, hogy nincs BL, végre olvashat egy jó könyvet, feltehet egy James Brown lemezt, vagy megnézheti a House-t, de nem, a kedves FA-nek…..
w A speki földje 2008.10.15 06:15:00
Nehéz volna kiválasztani az elmúlt évek leghülyébb mondatát abból a rémisztő, deformált korpuszból, amit a magyar politika összehordott ebben a ciklusban. Az aranyéremért valószínűleg még ezután küzdenek meg a tisztelt felek ezen a paralimpián. Viszont egy biztosan dobogós…..
Fura egy hétvége lesz, annyi szent. Már-már kálcsói magásságokba változik a jól megszokott menetrend, és több mérkőzést fognak lebonyolítani vasárnap, mint szombaton. A kupacsapatok ismét elég jól teljesítettek. Kivételt az Everton és talán a Chelsea jelenthet, előbbi…..
Először szaporodtak új helyükön a Fővárosi Állat- és Növénykert szurikátái. A mongúzok és manguszták rokonságába tartozó kisragadozóknál augusztus végén született kölyök, ám a Morzsa névre keresztelt állat csak mostanában merészkedett elő a föld alatti járatokból.…..
Sladin 2008.10.05 14:38:10
A Vasas-szurkolók (és persze hovatartozástól függetlenül bárki, aki tisztelete jeléül szeretne ott lenni) ma este nyolc órától gyertyagyújtással emlékeznek a hajnalban elhunyt Illovszky Rudolfra. A megemlékezésre a Fáy utcai stadionban kerül majd sor.…..
Sladin 2008.09.23 17:15:16
Emlékeztetőül: Kedves Olvasóink, ez bizony a Ti rovatotok! Három dologra vagyunk kíváncsiak, amelyre az aktuális BL forduló meccseit bámulva (már aki) jöttetek vagy egyenesen döbbentetek rá, netán kiszámoltátok vagy megfigyeltétek, vagy egyéb legális módon tettetek szellemi…..
Adhattuk volna címnek azt is, hogy "végre elkezdődött!", hiszen minden igényt kielégítő összecsapásokat láthattunk. A rangadó nem lett unalmas, a pikánsnak beharangozott találkozók pikánsak lettek, honfitársaink főszerepet játszottak és Titus is újra villant. Lapozás…..
Kéthetes PL-böjtön vagyunk túl, mégsem lehet azt írni, hogy semmi nem történt az angol labdarúgásban. Az átigazolási piac utolsó pillanataiban fontmilliók cseréltek gazdát, a válogatott meg hat pontot hozott a selejtezőkön, hurrá hangulatot teremtve a szigeten. Így a…..
Sorsdöntő mérkőzéshez érkezett a Rafael Benítez vezette Liverpool. Vége a mellébeszélésnek, hogy nem elég erős a keret, volt másfél hét analizálni, és kitalálni, hogy mit kell játszani a Vörös Ördögök ellen. Elég ciki, hogy Benítez vezetésével mindig sikerül kikapnia a…..
Sladin 2008.09.13 15:44:05