Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Madvik

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gary Gordon szerint a sub-prime ingatlanhitelek ügye fontos eleme, de semmiképp sem a teljes magyarázata vagy végső oka a pénzügyi válságnak. Az ok strukturális, a pénzügyi rendszer működésének immanens velejárója. Lényegileg ugyanolyan bankpánikot éltünk át, mint korábban…..
Madvik 2010.09.06 01:42:52
Ismerős? Nem, nem rólunk van szó. Japánról. Több mint harminc éven át a világ legdinamikusabb gazdasága volt. A nyolcvanas évek derekán az átlag amerikai polgár zavart félelemmel szemlélte a japán tőke terjeszkedését, autógyárak, bankok, kereskedelmi központok japán…..
Madvik 2010.03.06 15:32:37
Kedves Rorgosh!

Kíváncsi vagyok, mi a véleményed Németországról, az is megszállt országnak számít-e? A wikipédia szerint náluk közel kétszer annyi amerikai katona állomásozik, mint Japánban (
en.wikipedia.org/wiki/United_States_armed_forces) ráadásul a saját katonai büdzséjük is jóval kisebb, mint a japánoké, a népességükről nem is beszélve. (en.wikipedia.org/wiki/Military_budget)

Ha szerinted Németország megszállt ország, akkor ezek szerint úgy gondolod, hogy a Bundesbank-nak és az ECB-nek is a megszállók jelölik ki az árfolyamcélt illetve az egyéb teendőket? (Mindkettő Frankfurtban, tehát megszállt területen található)

Ha szerinted Németország Japánnal szemben nem számít megszállt országnak, akkor kérlek fejtsd ki, hogy mi okozza ezt a különbséget.
Vajon aki engedélyezetlenül, pénzért, tudományosan nem alátámasztott terápiában részesít súlyos betegeket, az közellenség vagy korát megelőző hős, esetleg a saját pénztárcáját és az adóbevételeket egyszerre hizlaló szemfüles vállalkozó? A bilincsen elvezetett kaposvári…..
Madvik 2009.08.07 16:48:16
Sziasztok!

Én nem értek egyet. Habár nem jártam részletesen utána, de nekem nem tűnik túlzottan rigidnek a szabályozás.

Nem arról van szó, amit codorra ír, hogy az őssejt beültetés/terápia ilegális, hanem arról, hogy engedélyhez kötött, hogy végezhet-e valaki ilyen tevékenységet.

Ha valaki hozzá nem értő módon készít horoszkópot, azzal nem öl meg senkit, míg ha valaki hozzá nem értő módon végez őssejtbeültetést az könnyen súlyos szövődményekhez, és akár a páciens halálához is vezethet, ez lehet az egyik indok arra, hogy az egyik területen miért nincs, míg a másikon miért van szabályozás.

Én liberálisnak tartom magam, és közgazdaságtant is tanulok, ugyanakkor úgy gondolom hogy a gyógykezelések terén nem vezet jó eredményre, ha csupán a piaci erőkre hagyatkozunk.

A páciensek/fogyasztók ugyanis (valószínűleg racionális módon) tájékozatlanok, nem látják át az egyes gyógymódok hatásmechanizmusait, és emellett gyakran pszichológiailag is kiszolgáltatottak, hiszen aki súlyos beteg, az folyamatosan komoly lelki stressz alatt van. A páciensek/fogyasztók tipikusan az orvosok/szolgáltatók tájékoztatására kell hogy hagyatkozzanak akkor amikor döntést hoznak. Mivel a tájékoztatás tipikusan részben vagy egészben szóban történik, ezért az esetleges félrevezetés, pl a kezelés káros hatásainak bagatellizálása utólag rendkívül nehezen bizonyítható, véleményem szerint.

Ha a fentiek fennálnak, akkor belátható, hogy egy szabályozatlan piacon alapesetben remek lehetőségek adódnak a sarlatánok és csalók számára, az ő jelenlétük pedig nagyban megnövelné a tranzakciós költségeket a piaci szereplők számára, hiszen a valódi szolgáltatók kénytelenek lennének arra költeni, hogy megkülönböztessék magukat a csalóktól, és a fogyasztóknak is rendkívül óvatosan kellene eljárniuk.

A pap gyergyagyújtásával szemben, egy gyógykezelésről klinikai vizsgálatok segítségével igenis objektív módon eldönthető, hogy vannak-e pozitív hatásai, továbbá egy orvosról is viszonylag könnyen és objektíven megállapítható, hogy képes-e elvégezni a kezelést amire vállalkozik. A gyógyítás bizalmi jószág jellege abból ered, hogy a fogyasztónak személy szerint nincs módja elvégezni ezeket a vizsgálatokat. Az állam viszont előírhatja, hogy a piacra csak olyan szereplők léphessenek, akik megfelelnek ezeknek az objektív kritériumoknak, és az ilyen előírásokkal kiszoríthatja a csalókat a piacról, és csökkentheti a tranzakciós költségeket, elérheti, hogy a gyógyítás kevésbé legyen bizalmi jószág.

Bizonyítani nem tudom, de úgy gondolom könnyen elfogadható a feltételezés, hogy az állami beavatkozás költségei alatta kell hogy maradjanak, a szabályozás nélküli piacon felmerülő extra tranzakciós költségeknek, különösen akkor, ha ezekhez a tranzakciós költségekhez hozzászámítjuk a csalók által félrekezelt betegek lassabb gyógyulását/egészségkárosodását is.

A jelenlegi szabályozással kapcsolatban engem inkább a kivételezés, a homeopátiás szerekre szabott, a gyógyszerekhez viszonyított enyhébb szabályozás zavar. Lásd:
net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500095.TV

Az írás stílusa amúgy tetszett, csak hogy írjak valami pozitívat is a comment végére =)
Tudom, hogy manipulatív, meg hogy azért csinálják, hogy ettől jobbat gondoljak róluk, a Pedigreenek gondolatban ennek ellenére kiosztottam egy pirospontot. Bármelyik másik tündibündi, édibédi, makkegészséges, fényes szőrű reklámkutyákat mutogató kutyakajacég is felvállalhatta…..
Madvik 2009.05.25 17:22:42
@reklámbuzi: A pedigree meg a whiskas a Mars terméke (www.mars.hu/Hungary/hu/Our+brands.htm), ahogy amúgy a Royal-Canin meg még sok más is =) A purina termékcsoport meg a Nestlé-é amúgy.