Regisztráció Blogot indítok
Adatok
suburru

0 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Érdekes párhuzam figyelhető meg az írás kialakulása, és a rejtjelezési módszerek egyik válfajának fejlődése közt. Általánosságban azt lehet mondani, hogy míg az írás kialakulása a konkréttól az absztraktig, illetve a fogalmi nyelvtől az egyedi nyelvig vezet, a…..
suburru 2019.01.08 03:26:15
Nagyon jól indult a bejegyzés, aztán töméntelen mennyiségű tárgyi tévedés rontotta el...
1. A sumer ékírás "nem várt" Sarrukín érkezéséig, már a kora dinasztikus szövegek is vegyesek, azaz szó- és szótagjelek egyaránt előfordulnak bennük, és ez a változás akár a 4. évezred legvégén is megtörténhetett. (az írás kialakulása is bonyolultabb ennél, több ezer éves előzménye van, de ez itt túl hosszú lenne.) Az akkád nyelvű szövegeknél tehát nem kellett új rendszert kialakítani, az készen létezett; annyi bővülés történt, h új szótagjelek/ -értékek keletkeztek a sumer szójelek hangértékeiből.
2. Az egyiptomi írás csakugyan mássalhangzóírás, de az is kevert, az egyes hieroglifák hordozhatnak szó- és szótagértéket. A hettita sem egyszerű szótagírás: átvették az akkád rendszert, benne a sumer szójelekkel (ún. sumerogrammák), de az akkád szavakat is volt, h akkádul írták, de hettitául olvasták, azaz abban a rendszerben ezek is szójelként viselkedtek (akkadogrammák).
3. A ma ismert írásunk a föníciaiból fejlődött ki, ott volt pl. az alef, béth, stb. szavaknak valós jelentése, melyek kezdőbetűi alkották az ábécét. Volt amúgy ékírásos mássalhangzóírás, az ugariti, de nem lett folytatása.
4. A perzsa ékírás szótagírás-jellege sem nem meglepő, sem nem természetellenes, hiszen a környező ékírások (ideértve az elámit is) mind ilyen alapúak voltak.
Ismétlem, kár az alapvető tárgyi tévedésekért, mert kíváncsi lettem volna a sorozat többi részeire, de emiatt nem mertetm elolvasni őket, mert a titkosírás-történethez nem értek, és sajnos benne van a pakliban, h azok is hibáktól hemzsegnek. :(
Semir Osmanagić nem adja fel. Hiába tartja sarlatánnak gyakorlatilag az egész tudományos világ, hiába nem veszi már komolyan senki Bosznia-Hercegovinán és Szarajevón kívül, ő rendületlenül folytatja az „ásatásait”, újra és újra megtalálva Visočika hegyét. Korábban már megjelent egy erről…..
A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Fejes László nyelvész-újságíró (Nyelv és Tudomány), a Szkeptikus Társaság tagja előadását hallgathatjuk meg. A magyar történelem kevés pontja vált ki annyi vitát, mint éppen a kezdete – legalábbis ha a magyar nyelv származásának a kérdését a magyar nép…..
suburru 2011.06.26 17:50:18
suburru 2011.06.30 21:20:07
@bloggerman77:

Ahogy leírtad, Te a magyarság etnogenezisével foglalkozol. Az előadás viszont a magyar nyelv rokonságával. Nem mondom, h a kettőnek nincs némi köze egymáshoz, hiszen itt vagyunk, magyarok vagyunk és magyarul beszélünk, de ennyi. Az, h a magyar nyelv finnugor, tudományos körökben nem kérdés. Aki cáfolni akarja, nyelvészeti kérdésben foglal állást, tehát nyelvészeti érvekkel kell azt megtennie. Ráadásul igen komoly nyelvészeti érvekkel, mert uolyan módszerrel állapították meg pl a magyar és a finn rokonságát, mint mondjuk a németét és az angolét. Ha az etnogenezisre vagy kíváncsi, akkor csakugyan a történettudomány területe e legjobb ezen kutatásokhoz, némi szociológiával, kult. és történeti antropológiával. Még a régészet és a néprajz is csak nagyon halvány segítséget nyújthat. De a mi a lényeg: az etnogenezis nem e fórum témája.
Trefort Ágoston Előkommunista, protonáci, hazaáruló, nemzetáruló, idegenszívű, magyarellenes, nemzetvesztő, országvesztő stb. kifejezésekkel illették Trefort Ágoston egykori kultuszminisztert egy olyan kijelentéséért, ami valószínűleg el sem hangzott. Elég…..
suburru 2011.01.04 23:17:38
@L András: Újra elolvastam, amit Czakó Gábor mondott, és most sem láttam semmilyen kommentárt hozzáfűzni. Azt, h a Czuczor -Fogarasi etimológiailag már a saját korában is elavult volt, nem ő mondja, hanem egy nyelvész, és nem Czakót kommentálja, hanem a nyelvészet álláspontját képviseli.

Olyan nincs, h finnugrizmus. Van történeti-összehasonlító nyelvészet, amely megállapítja, h a magyar nyelv az urali, azon belül a finnugor, azon belül az ugor nyelvcsaládba tartozik. Természetesen lehet, cáfolni, de a tudomány úgy működik, h aki újat állít annak kell bizonyítania, és minél erősebb az állítása, annál erősebb a bizonyításkényszer. A finnugor nyelvek rokonságát uazon módszerek alapján állapították meg, mint pl a német és az angol, az orosz és a szlovák, a héber és az arab stb. nyelvek rokonságát. vagy azt lehet tenni, h kimutatod, miért nem állja meg a helyét a finnugor nyelvcsalád esetében az, ami a világ összes többi nyelvcsaládjában igen, vagy bebizonyítod, h az eddigi módszerek alkalmatlanok a nyelvrokonság megállapítására, elveted az eddig ismert vmennyi rokonságot, meghatározod, h hogyan kell ezután e kapcsolatokat felismerni, és az alapján felállítasz egy új rendszert.
Olyan is van, h finnugrisztika, ez pedig a finnugor nyelvű népek nyelvével, irodalmával, néprajzával, kultúrájával foglalkozik. Annyiban csakugyan hibásak e tudományág képviselői, h röviden csak 'finnugor népekről' beszélnek, és nem teszik hozzá, h ez rövidítés, és a finnugor nyelvű népeket kell érteni alatta.

Ami pedig a címben feltett kérdést illeti: Trefort, úgy tűnik, nem mondott ilyet, de bki elkezdheti keresni az idézetet. Igaz, ha előkerül, nyelvészeti szempontból annak sincs semmi jelentősége, mert egy nyelv rokonsága nem attól függ, h mit mond az adott ország vallás- és közoktatásügyi minisztere - v kulturális államtitkára! :))))) (Erről szól a korábban belinkelt Nádasdy-cikk.)
Szeptember 17-én a neves olasz szkeptikus és bűvész Massimo Polidoro fog előadást tartani Houdini spiritisztákkal vívott küzdelméről Budapesten. Az előadó ritka felvételek segítségével bemutatja majd a legendás bűvész a pszichikus csalók leleplezéséért folytatott…..
suburru 2010.12.30 14:29:33
Üdv!

Ha már megemlíttetett a Szkeptikus Társaság, hozzászólok mint tag...

Nem mondom, h mindent jól csinálunk. Nem mondom, h nem képviselhetnénk hatékonyabban, amit közvetíteni akarunk. Azt sem mondom, h a leginkább ismert civil szervezetek közé tartozunk. Azt viszont mondom, h különösebben nincs okunk szégyenkezni.

Csak 2010-re visszatekintve (nem időrendi sorrendben): megrendeztük az itt említett Európai Szkeptikus Konferenciát; bejelentést tettünk a GVH-nál egy fogyasztókat becsapó termék miatt (meg is indult az eljárás), jelen voltunk a Szigeten (tesztek, bemutatók, beszélgetések, l. alább); ellátogattunk egy kisvárosba, ahol előbb órákat tartottunk egy középiskolában, majd előadtunk-beszélgettünk a résztvevőkkel a pedagógus-továbbképzésen; több tagtársunk szerepelt a nyomtatott és elektronikus médiában.
Ezek egy része természetesen nem kap nyilvánosságot, de a hatása sokkal komolyabb lehet. Itt van pl. egy Sziget-bemutató linkje:

szkeptikus.blog.hu/2010/08/18/rugj_be_ahogy_meg_soha_homeopatiaval

Kétszer mutattuk ezt be; ha a résztvevők közül csak egynek eszébe jut, ha homeopátiás szert akarnak rátukmálni, h abban nincs semmi, akkor már megérte.

És szerencsére azért nem vagyunk teljesen ismeretlenek. Jövőre pl. felkértek minket, h tartsunk 40 órát különböző iskolákban a szkeptikus gondolkodásról, a módszerek alkalmazhatóságáról az adott tantárgyakban. Megint csak azt tudom mondani, amit az előbb: ha osztályonként egy diák, és mondjuk a 40 tanárból 2-3 megjegyzi, amit mondunk, már beljebb vagyunk.
Tehát a hatásunk, ha nem is túl nagy, de a semminél több.
A bűvésztrükkökről: mi önmagáért sosem lepleztünk le trükköt. Ha egy bűvész szórakoztat, és ezért mutat be trükköket, azzal semmi bajunk, jómagam is voltam lyen esteken. Ha viszont vki azt állítja, h rendkívüli/természetfeletti képességei vannak, és közben ismert v kevésbé ismert bűvészmutatványokkal vakít, akkor igenis kötelességünk azt mondani, h ez nem parajelenség, hanem trükk. De uezt csinálta-csinálja Houdini, Randi, és az Uri Geller-műsor idején több bűvész is
A Szkeptikus Klub következő rendezvényén Sándor Klára turkológus, nyelvész tart előadást „A székely írás” címmel. A székely írás a legrejtélyesebb írásrendszerek egyike: tisztázatlan az eredete, hiába ismerjük jól betűit, mégis vannak olyan emlékei, amelyeket nem tudunk…..
Szkeptikus blog Szkeptikus Sziget 2010.08.13 07:13:00
Keresd Szkeptikus Szigetünket a 35. sátor környékén augusztus 13-15. között a Civil Szigeten! Kísérletezz velünk, vagy legyél Te a kísérleti alany, jutalmul megtudod, milyen a szkeptikus humor. Lőj rakétát, keverj keményítő trutyit, pörgess tűztornádót, oldj meg élő ördöglakatot, és kísérletezz…..
suburru 2010.08.17 19:18:13
@cm121:

Apróság: sumer-magyar teszt nem volt, hun-magyar igen. Sumerből volt egy ékírásminta átírással, nyelvtani elemzéssel, fordítással, de ez teszt nélkül sajna kicsit lógott a levegőben. Jövőre már lesz sumeres-ékírásos-párthusos teszt is. :)
suburru 2010.08.17 19:20:03
Szkeptikus Klub 2010. március 16. kedden, 18 órakor: Beszélgetés Dr. Fenyő Mártával, a polarizált fényt használó terápia feltalálójával A polarizált fényt sugárzó Bioptron lámpa a forgalmazó állítása szerint hatásos allergia, depresszió, kimerültség, fájdalmak, krónikus (pl. ízületi) gyulladás,…..
suburru 2010.03.25 21:18:14
@reply:

Nem a kipróbálás és az esetleges jó tapasztalat a lényeg. Az a lényeg, h itt egy igazolatlan, nyilvánvalóan kísérleti stádiumban lévő eszközt mindenfajta, az orvostudományban már alapvető (!!!) vizsgálat nélkül "gyógycentrumokban" működtetik, alkalmanként 5000 Ft-ért. Nagyon komoly etikai kérdéseket vet tehát fel az eljárás...
Hunok Magyarországon, magyarok Kínában Róna-Tas András nyelvész, akadémikus előadása 2010. február 16. kedd, 18.00 óra, BME Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület III. lépcsőház, II. em. 13. terem Az utóbbi időkben egyre gyakrabban hallani a magyarok hun eredetéről. Az előadás…..
suburru 2010.03.22 14:08:21
@predi42: Akkor nézzük...

A hun identitásról írod:

"Tehát nem igaz az, h csak a képes krónikában jelent meg..."

Senki nem mondott ilyet.

"Búcsúzóul köszönöm az előadást: Megláthattam belőle hogyan működik a tudomány legelfogultabb és leginkább tekintélyelvű ága."

Itt csak egy ember volt elfogult - te, aki nem a megismerhető múltat keresed, hanem a magyaroknak minél dicsőbb történelmet akarsz kreálni.

"Köszönöm a vitát: megtanultam, hogyan lehet a tényeket tudományosnak álcázott fennhéjázás közepette szemrebbenés nélkül figyelmenkívül hagyni."

Egyetlen tényt sem mondtál, csak követelted, h a "logikus" feltételezéseidet fogadjuk el bemondásra.

"Örülök, h szembesültem vele, milyen az SZT, mert korábban nem hittem, h tényleg léteznek ilyen emberek, és hatalmuk lehet."

Bárcsak hatalmunk lenne, kicsit józanabb lenne az ország...

"Bukásra vagytok ítélve."

Tudom, meglepő, de alig várom a bukást - ha tudományos alapon történik, mert ez azt jelentené, h még jobban ismerjük a múltunkat, még ha váratlan eredményt is hozna a kutatás. Sajna attól félek, h te nem ilyen bukásra gondolsz. :(

Befejezésül és búcsúzóul: nem szeretem saját magamat ajánlani, de ez a leggyorsabban elérhető. Az ajánlott bejegyzések között a 3. a történettudomány működéséről szól, illetve felhívja a figyelmet néhány áltudományos jelenségre, érvelési hibára. Javaslom, h kicsit foglalkozz a módszertani alapokkal is, utána olvass forrásokat és szakirodalmat.
suburru 2010.03.23 12:50:46
.
(Czika Tihamér erdélyi jogász és közíró írása. A cikk eredetileg a manna.ro oldalon jelent meg. A szerző engedélyével közöljük.) Románia sok mindenben egyedülállónak számít az EU-ban. Talán leglátványosabb ezek közül a vallásos lakosság magas aránya, a hiszékenység, babonaság elterjedtsége.…..
Levelet kaptunk. Az aláírás szerint "gyógyító", az email cím szerint Kovács Lajos [spirithealer2009@...]. Néhány óra alatt lefolytatott levelezésünket azért közöljük, mert jellemző tárháza a szkepticizmussal, a tudományos módszertannal kapcsolatos tévhiteknek, valamint a bizonyítatlan,…..
suburru 2010.02.01 17:49:23
@Gyógyító:

Kedves Kovács Úr, köszönöm a módszert! Ígérem, h holnap délelőtt, amikor egyedül leszek a lakásban, megpróbálkozom vele.
Látatlanban is felmerültek viszont kérdések: régebben kung-fuztam, és az ottani légzőgyakorlatok, autogén tréning-félék során hasonlókat kellett elképzelnünk, és ilyenkor persze, h éreztünk vmit. Ha pl. azt mondom magamnak, h a másik emberhez közelítvén a kezem bele fog ütközni egy láthatatlan falba, akkor tényleg érezni fogok vmit - de ez magyarázható az önszuggesztióval is! Hogyan lehet kizárni a szuggerálást? Ki lehet próbálni pl. csukott szemmel? Pl. elindulok egy szobában, ahol néhányan állnak, s nekem meg kell mondanom, h hol állnak, és hányan vannak a szobában. Vagy van esetleg más, ami egyértelművé teszi az aura észlelését?
(De újra hangsúlyozom, holnap gyakorolni fogok, csak azért írtam le a fentieket, mert hasonló gyakorlatokban volt már részem.
suburru 2010.02.02 10:22:32
@Gyógyító:
Kedves Kovács Úr, megcsináltam a légzőgyakorlatot. Kifejezetten kellemes volt, nyugtató, stresszoldó, jobb lett utána a közérzetem. Aurát v bmi egyebet sajnos nem érzékeltem. Próbáltam a kezemet közelíteni, távolítani, de nem ment. Vmi hideget éreztem, mert a kilégzés érte a kezeimet, de ez nem volt az igazi. Folytatni fogom még a gyakorlást, mert ha kudarcot is vallok, nyugtatónak mindenképp jó. :)

Utána próbálkoztam növényekhez is közelíteni csukott szemmel a kezemet, de úgy sem jártam eredménnyel.
Végre! Végre valaki kimondta az igazságot, megvilágítván dicső múltunkat! Sugárzó arccal és büszkeségtől dagadó kebellel írom e sorokat, mert most már biztosan tudom, hogy a kiválasztott nép tagja vagyok! Mi, magyarok vagyunk a tudás, a civilizáció letéteményesei, az emberi kultúra őrzői, ahogy ez…..
suburru 2010.01.15 15:29:46
@Muad\\\'Dib:

Igen, kb. erre számítottam... Amit beidéztél, 2 problémát vet fel. Az egyik a nép és nyelv összekeverése. Régészeti leletekből nem állapítható meg, h használói milyen nyelvet beszéltek, és milyen identitással rendelkeztek. Hiába találnának hazánk területén pár ezer év múlva Coca- v Pepsi dobozokat, Bosch-fúrókat stb., nem lennénk amerikaiak, németek, és nem angolul v németül beszélnénk. (Szintén könnyelműség lenne amerikai v német betelepülésről beszélni.)
A másik a nagy őshaza-elmélet. Képviselői egyrészt nem vonják kétségbe a finnugor nyelvrokonságot, másrészt elméletüket, ahogy hallom-olvasom (mert én is beszélek néha nyelvészekkel), nagyon csúnyán szétszedték.
De annak érdekében, h tényleg szakmaibb mederbe tereljük a kommenteket, másokhoz hasonlóan kérlek, linkelj be v legalább nevezz meg olyan cikkeket, amelyek nemzetközileg jegyzett nyelvész folyóiratokban jelentek meg! Nem vagyok nyelvész, de van ismerősöm az MTA Nyelvtudományi Intézetében (is), tehát lesz, aki megmondja, szakmailag mennyire hiteles az adott cikk és/vagy folyóirat.
Amúgy szó sincs állami hátszélről, elnyomásról, egyszerűen a világon mindenütt elfogadott, nyelvészetileg többszörösen alátámasztott álláspontot képviselik az akadémián.
suburru 2010.01.16 11:22:02
@milkapista:

Üdv!

Inkább továbbküldelek egy nálam avatottabb szerzőhöz, aki e korral és emlékeivel foglalkozott:

Fügedi Erik: Vár és társadalom a 13-14. századi Magyarországon. Igaz, 1977-ben jelent meg, ennek ellenére jól használható, és térképeken is mutatja pl. az akkor épült várak elhelyezkedését. Jómagam is főleg innen vettem a tatárjárással kapcsolatos infókat.
2009. december 15. kedd, 18.00 óra Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszék, 1111 Budapest, Budafoki út 8., F épület III. lépcsőház II. em. 13. terem Evolúció: hol tart a tudásunk? Meszéna Géza biofizikus előadása Az evolúcióval kapcsolatos tudományos alapélményt mindmáig semmi…..
suburru 2009.12.12 09:12:34
@wmiki: Nem vagy tisztában az előzményekkel... Néhányan voltunk egy ID-esten, ahol felsorolták a szokásos érveket az evolúció ellen. Az ott elhangzó, illetve a fórumaikon olvasható jelenségek mai tudományos értelmezéséről lesz szó.
Nincs szó szent tanról, inkvizícióról, hittérítésről.
Galileit - Kolumbuszhoz és Semmelweishez hasonlóan - gyakran hozzák fel példának arra, hogy a forradalmian új gondolatok megalkotóit általában meghurcolják a szkeptikusokhoz hasonló figurák. Galilei az ilyen elbeszélésekben a tudomány mártírjaként tűnik fel, aki távcsövével vizsgálódva…..
suburru 2009.12.12 09:07:09
@F.T.: A hozzászólásod nagy része tetszik, néhány részletre reagálok csak.

"Rontott a helyzeten, hogy jónéhány hittudós szintén szó szerint kívánta értelmezni a nyilvánvalóan szimbolikus sorokat."

Az ilyen megjegyzéseket nagyon szeretem: ki mondja, meg, h mikor kell szó szerint, és mikor szimbolikusan értelmezni?

"Az utókornak ezt már úgy mesélik, hogy az egyház "betiltotta" Galilei könyvét, holott ez nem igaz, csak nem nyomtatták ki, ami gyakorlatilag egyet jelentett az ellehetetlenítéssel, hiszen akkoriban a könyvnyomtatás és -terjesztés szinte teljes egészében az egyház felügyelete alatt volt."

Kb. mint az "átkosban": nem tiltjuk be, csak nem nyomtatjuk ki... A gyakorlatban semmi különbség.

"Az sem igaz, hogy élete végéig házi őrizetre ítélték volna, mert az inkvizíciónak nem állott hatalmában ilyen intézkedést elrendelni. Nem állt őr Galilei háza előtt, csupán a kiátkozás veszélye fenyegette, ha elhagyja az épületet, vagy látogatót fogad."

A kiátkozás többek között azzal is járt, h bki büntetlenül megölhette... Megint semmi különbség.

A Galilei Kör nem volt titkos társaság, és sok mindent szeretett volna, de az ország felfordulásáért nemigen vonhatók felelősségre... Polányi Károly 1929-es visszaemlékezése:

www.korunk.org/?q=node/8&ev=1929&honap=6&cikk=4881
Egy olvasónk hívta fel figyelmünket arra a híresztelésre, hogy Boszniában, bizonyos, piramisnak látszó képződményekben magyar rovásírást találtak. Ennek kapcsán leltünk rá Brian Dunning írására, amely a Skeptoid.com oldalon jelent meg, s amelyet alább – a szerző engedélyével – Pálfi…..
suburru 2009.08.12 22:14:49
@Thulsa Doom: Üdv!

A Vörös Győző-ügyet elég közelről néztem végig, és nemcsak a nagy "felfedezéstől", hanem évekkel korábbról. Egyáltalán nem arról szólt a lényeg, ami a hozzászólásban és a tévedésektől hemzsgő linkekben van.
Az általa vezetett ásatás egy olyan templomot tárt fel, amelyről évtizedek óta tudtak, csak kényelmetlen volt megközelíteni. Ami ebben szakmailag érdekes volt, h megtalálták a templom előzményét. Ennyi. Szó sem volt a világ legrégibb kőtemplomáról, semmilyen egyéb szenzációs felfedezésről, ezzel Vörös Győző hülyítette a médiát. Emellett következetesen régésznek hívták a füle hallatára, és vhogy mindig elfelejtette megemlíteni, h neki nincs régész végzettsége, magát az ásatást nem is ő végezte, hanem Pudleiner Rezső, akit a könyvében csak "kerámiaszakértő régésznek" nevezett, elhallgatva, h a teljes feltárás és régészeti dokumentáció az ő érdeme. Tehát semmilyen különös templomot nem talált.
A "királysír" még érdekesebb: kívül esett az ásatási koncesszión, tehát az egyiptomi törvényeket is megsértette, amikor bemászott oda. Ráadásul évtizedekkel korábban már vki publikálta az ott talált festményt és kőkoporsót, tehát minden szakmabeli tudott a kamráról, és arról is, h szó sincs királysírról.
A Taposiris Magna-i lelőhely egy szokványos Ptolemaiosz-kori templom, az ott talált, valóban szép mozaikba csak Vörös Gxyőző magyaráz bele mindenfélét, amit rajta kívül senki sem fogad el.
Az egyik link azon álítása, h eredményeit külföldön már elismerik, csak itthon nem, vaskos hazugság: a kamra feltárói levélben tiltakoztak, h nem említette évtizedekkel korábbi munkájukat, egy másik kutató, akire V. Gy. hivatkozott, szintén levélben kérte ki magának, h a nevét ilyen kontextusban (fáraósír, pálos moazik) tüntessék fel - annál is inkább, mert nem annak a területnek a szakértője, aminek Vörös Győző nevezte.
Sajnos V. Gy-vel túlságosan kivételezett Kákosy Tanár Úr, mert vlsz gyermeke helyett bánt vele, pl éveken át kikönyörögte a kettest olyanoktól, akik hiányos tudása miatt meg akarták buktatni (ezt egyöntetűen mondták egyiptológus hallgatók és oktatók is, még a botráyn kirobanása előtt!); mire észrevette, h a fejére nőtt és kihasználta, késő volt. Sajnos Győző azóta sem változott... Az egész ügynek Orbán Viktor, akkori miniszterelnök-jelölt látogatása adott politikai színezetet, és emiatt meg nem érdemelt nyilvánosság is kísérte.
suburru 2009.08.13 02:47:51
@Tor Salqvist: Üdv!

A tudományban nem számít, ki mit üdvözöl, egyedül az eredmény a fontos, és Osmanagic e téren gyakorlatilag semmit nem tudott felmutatni. Barakatról a cikkben is volt szó.
A tatárlaki lelet, amennyiben eredeti (sajna a leletkörülmények nem világosak), vlsz a Vinca-kultúrához tartozott, és egyszerű amulett volt. A szimbólumok esetleg többszörös áttétellel érkezhettek mezopotámiából is, de ott egy komplett rendszer részei voltak, itt meg bajelhárító jelekké degradálódtak. Ez kb olyan, mint manapság a halandzsa hieroglifák az egyiptomi turistahülyítőkön.
Pálfi Zoltán (ELTE BTK Ókortörténeti Tanszék) Mióta tudomány a történelem? – tette föl a kérdést nemrég valaki egy internetes fórumon. Írásaiból kiderült, hogy ő csak a természettudományokat tartja igazi tudománynak, azok törvényeit, szabályszerűségeit, vizsgálati módszereit kérve számon…..
suburru 2009.06.22 18:13:28
Üdv!

Hirtelen több megjegyzés is érkezett, igyekszem mindegyikre reagálni, ahol tehetem, csoportosítva. Előre is elnézést kérek, ha nem egész gondolatmeneteket idézek, csak a számomra fontos elmeket, egyszerűen helyet akarok spórolni.

Csomorkány:
"az Újszövetség miért is nem elsődleges forrás a benne elbeszélt eseményekkel kapcsolatban?"

Mert évtizedekkel később jegyezték le őket, nem a résztvevők anyanyelvén, és a kanonizáláskor a nem odaillőket kihagyták, ehhez l. pl. az Ókeresztény írók sorozat 2. kötetét (Apokrifek). Ezen kívül mindenképp ajánlom Vermes Géza Jézussal foglalkozó könyveit.

A qumráni szövegeket meglehetősen önkényesen kapcsolják Jézushoz, a tudományos életben ezt nemigen fogadják el. Szintén Vermes Gézát tudom ajánlani, de több fordításkötet is elérhető, igaz, mindegyik csak válogatás. Josephus Flavius Jézusra vonatkozó megjegyzését utólagos betoldásnak tartják, de bevallom, ehhez még szakirodalmat sem tudok javasolni, klasszikus ókorosoktól hallottam, és nem érdekelt a téma annyira, h utánamenjek.

"Légy erős: egyetlen ókori forrásak sem áll rendelkezésre eredeti példánya, az összes másolat ... Na jó, az agyagtáblák és a kőtáblák egy része kivétel..."

Az agyagtáblák, sztélék, papiruszok elsöprő többsége (min. 90%) az elsődleges források csoportjába tartozik, tehát eredetiek, egykorúak, helyben készültek. A klasszikus antikvitásból fennmaradt szövegek jelentős része csakugyan másolat.

"Pl. a Merneptah sztélé, amely közli, hogy a derék fáraó a hapiruk (héberek) népét utolsó szálig kiirtotta."

A Merneptah-sztélé magyar fordításban is olvasható (Ókori Keleti Történeti Chrestomathia bmely kiadása, II.20.), érdemes elolvasni. Nincs szó a hab/pirukról, csak Izrael földjének elpusztításáról. A hab/pirukról már nagyon régen (= min. 50 év!!!) tudjuk, h nem a héber népcsoportot jelentik, hanem a társadalom peremén élő, magát részben fosztogatásból és rablásból fenntartó, vegyes etnikumú réteget.

Rólam írod a Bibliával kapcsolatban: "Abból a szempontból vette egy kalap alá egy évszázadok alatt, többféle nyelven keletkezett szöveggyűjtemény iratait, hogy vannak annak ellentmondó kortárs szövegek és ásatási eredmények."

Megjegyzésed tökéletesen igaz, fenti véleményemet most is fenntartom.

Holokauszt-tagadás: a mohácsi csatáról nagyságrendekkel kevesebb adatunk van, épeszű ember mégsem kérdőjelezi meg annak megtörténtét.

critical: sztem félreértesz, amikor a természet- és a humán tudományok szembeállításáról beszélek. Eszem ágában sincs bmelyiket a másik elé helyezni, csupán az alapvető megközelítési különbségekről beszélek. Hadd idézzem magamat: "Akármennyire összetett is a természet világa, végső soron egyszerű törvények irányítják. (Természetesen ezek felismerése, leírása, megértése, esetenként alkalmazása rendkívüli felkészültséget, hosszú éveken át tartó tanulást, egy élet munkáját jelenti egy-egy tudományág részterületén is.) Ha azonban e törvényeket felismerték és leírták, onnantól fogva bármikor alkalmazhatók." Tehát lehet, h több oldalas levezetés, évekig tartó kísérletsorozat áll egy törvény(szerűség) felimerése mögött, de maga a tétel mégis felírható egy képletben v néhány sorban. Ilyen tétel v törvény felírására pl. a történelemben nemigen látok esélyt.

"csupán annyi futotta erőmből, hogy rámutassak a szerző természettudományi ismereteinek hiányára."

Teljesen egyetértek, nagyon sajnálom, de a természettudományokhoz elkeserítően nem értek. :)

"humán tudományok nem létezhetnének a természettudományok eredményei, eszköz és módszerei alkalmazása (az összes történelmi "forrásanyagot" a természettudomány szolgáltatta!), és ismerete nélkül!"

A zárójeles részt leszámítva mindennel egyetértek, a zárójelben lévő félmondat viszont egyszerűen nem igaz.

"Ha nem vettétek volna észre - minden szörnyűsége ellenére - akár a forrástól a napjainkig, kizárólag politikusok játszottak közre a történelem alakításában, a végrehajtó tudatlan tömeg maga is áldozat volt!"

A történelem nem egyenlő az esemény- és politikatörténettel!!! Gazdaság, társadalom, kultúra, művészetek, tudományok, vallás, életmód, mentalitás, a környezethez való alkalmazkodás stb. - mind-mind alakító tényezők, oda-vissza hatnak egymásra, és jóval gyakrabban kiváltói egyes eseményeknek, mint elsőre gondoljuk.
suburru 2009.06.24 19:13:54
Üdv!

Csomorkány: hálás köszönetem, amiért elmagyaráztad, hogyan kell szakdolgozatot írni, ígérem, ha legközelebb szükségem lesz rá, igyekszem figyelembe venni! :)
De ettől (vmint az ad hominem-támadásaidtól...) a Biblia továbbra sem lesz elsődleges forrás, azon egyszerű oknál fogva, h jelen formájában kései szerkesztések. A szerkesztés során vlsz felhasználtak elsődleges anyagokat, de eredeti formájukat mi nem ismerjük. Vannak olyan területek, melyekre nézvést majdnem teljesen híján vagyunk az elsődleges anyagnak, Jézus élete tipikusan ilyen. Ez esetekben fokozottabban nyúlunk a másodlagos forrásokhoz, csak ne keverjük össze a kettőt; sajnos a bibliai történések rekonstruálásánál ez napjainkig élő probléma... Amúgy elsődleges forrásnak számítanak az 1. sz-ból való leletek, épületmaradványok, de ezek csak a háttér megrajzolásához vehetők figyelembe.

Az elsődleges forrás kifejezés tartalmát nem váltogatják a történészek kedvük szerint! Próbálom egy példával megértetni:

Azt írod: "Namost számos olyan teljesen valós ókortörténeti témát lehet választani, amelyben az Ószövetség vagy az Újszövetség megfelelő iratai elsődleges forrásként kezelendők."

Tökéletesen igazad van. Ilyen témák: mit gondolt a zsidóság a múltjáról az Ószövetség öszeállításának idején? Mit gondoltak a keresztény hívők Jézus életéről és koráról az Újszövetség öszeállításának idején? Tehát pl. az utóbbi esetben NEM Jézus életéhez kapunk elsődleges forrást, hanem ahhoz, h mit gondoltak az ő életéről, amikor kanonizálták az Újtestamentumot. Ne keverd össze az elsődeges forrásokra támaszkodó másodlagos forrásokat magukal az elsődleges forrásokkal!!! (És akkor még nem beszéltem az eltérő nyelvekről...) A blogban a Biblia mellett Anonymust hoztam példának.

Habiru: tényleg nézz utána! :) Amúgy Rózsa Huba fantasztikus tudású ember, ha a tizedét tudnám a Bibliáról, mint amit ő tud, már elégedett lennék, de ha azt írta a habirukról, amit említesz, akkor e kérdésben téved.

Egy általánosabb észrevétel: egy, a történelemmel és a történelmi áltudományokkal fogalkozó ismeretterjesztő blogbejegyzésen nem érdemes számonkérni egy szakcikknek a probléma- és kérdésfelvetését. :)

critical: az általam kifogásolt zárójeles félmondatod így hangzott: "az összes történelmi "forrásanyagot" a természettudomány szolgáltatta!"

Továbbra is csak azt tudom mondani, h ez nem igaz: a régészek, levéltárosok, muzeológusok, egyiptológusok stb jóval több anyagot szolgáltattak. Ezek jó részét aztán tényleg odaadták a természettudósoknak, de az első lépést nem ők tették meg.

Ami az Ószövetséget illeti, azért kicsit több, mint a "zsidóság hőskölteménye": rengeteg esemény megtörténtét, uralkodók létét megerősítik egykorú források, mint pl. a Fekte obeliszk, a Mesa-sztélé, a Siloáh-alagút (bár erről vitatkoznak) stb.