Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lagardere

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrégiben lekerült az állványzat a felújítás és át-, illetve visszaalakítás alatt levő Klotild-palota Ferenciek terei és Szabadsajtó úti homlokzatának egy tekintélyes részéről. Nyomban kíváncsi lett a szerző, milyen történet lapulhat itt. Könyvtári kutakodásom…..
lagardere 2009.05.25 10:53:31
Jó kis cikk, ha megengeded 1-2 kiigazítást tennék:
- Apróság, de alakilag nem tökéletesen egyforma a 2 telek: mivel a Váci utca nem merőleges a Szabad sajtóra. A déli épület telke hosszabb, ezért a főlépcső és az előcsarnok is más arányú.
- Az alsó két szinten a kovácsoltvas szerkezetű pillérek elsősorban a homlokzati portáloknál vannak, de a főfalban nem jellemzőek és téglával vannak körbefalazva. Ez még egy nagyon korai, vegyes technikás építkezés.
- A kapualjtól a Ferenciek tere felé eső oldalon a szálloda elfoglalja majd a földszinti területeket is, mert ott lesz a főbejárat. A pince is teljesen szállodai és üzemeltetési terület. A torony a tulajdonos privát területe, alata két szint lakosztállyal, nem hinném, hogy bárki által látogatható lenne.
-A cikkben megjelölt félemelet= a mai 1. emelettel, hátha valaki nem ismeri a korabeli elnevezéseket... Az hiszem, ezt nem tudom alátámasztani, de akkoriban csak 3 emeletes házakat lehetett emelni és ebből jött ez a gyanús félszint elnevezés... különben az építész páros irodája is a déli épület tetőterében volt.
- Szóba került az épület bekoszolódott homlokzatának konzerválása is, de az akkori főépítész nem tanácsolta, mivel úgymond ha az északi épület fel lesz újjítva, csak nem hagyja a közvélemény és a vagyonkezelő világ szégyenére örökké így hagyni a felemás ikerpárt...
- Van egy 3. épület is, mely az építészpáros tervei alapján ezidőtájt épület a Ferenciek terén: a közértnek helyet adó lakóépület. Hasonló stílus, dízsek, kapualj, érdemes bemenni, mert szépen renoválták!