Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anyuskaa

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Ez a fejezet igen rövidke, két hosszabb illusztráló történettel, így összesen két dolgot tudtam kiemelni belőle.1. A fiúkban természetüktől fogva megtalálható egy versengő, kalandvágyó szellem. Nagyon fontos nekik megtanítani a sportszerűség, csapatszellem és az…..
Ez a fejezet egy hosszabb bevezetővel kezdődik, amelyben a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a fiúk és férfiak válságban vannak, amely tükröződik is a rendőrségi statisztikákban (erőszakos bűncselekmények, öngyilkosságok) és a fiúk a különféle függőségekre is…..
A fiúk mai nemzedékét veszélyeztető dolgok között a család szétesése a legjelentősebb tényező. A társadalom rendje a stabil, egész életre szóló házasságokra épül. Meg kell tennünk a szükséges lépéseket ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a társadalmunkan előforduló káros…..
Cigányokat védett a Gárda Galgagyörkön, szól a hír, amiből mindenki mást olvas ki. Akinek a Gárda eddig is szimpatikus volt, az most kétszeresen igazolva látja magát: egyrészt azért, mert hogy a cigányokkal megint baj van, másrészt azért, mert hogy lám, nem is olyan gonoszak,…..
anyuskaa 2009.10.20 12:40:06
@úriparaszt: Ha a kezdeteknél Jézus csak a négy fal között,otthon ült volna, akkor én is ezt tenném. De Jézus nem így tett, ezért én sem így gondolkodom a hitről, és nem is így teszek.
A fiúkat (általában) nehezebb nevelni, mint lánytestvéreiket. Vannak nehezen kezelhető lányok is, de a fiúk különösen komoly kihívást jelentenek. A gyerekek vérmérséklete ugyan egyénenként változó, de a fiúk természetüknél fogva öntudatosabbak, merészebbek és…..
anyuskaa 2009.10.17 22:49:30
1)A nevelés maga nem különbözik, hanem a gyerek más, ha fiú és ha lány. Ugyanúgy odafigyelés kell és szüntelen résen levés mindkét nemnél, de az első naptól láthatod, mennyire más teremtmény a kislány, mint a kisfiú. Szerintem azért érezzük mi asszonyok nehezebbnek a fiúk nevelését, mert mi lányok vagyunk. A férfiak bizonyára így vannak a lányokkal. Nekik az a nehezebb. Nem tudnak hogy hozzákezdeni. Emlékezz apádra, hány évig halogatta, majd, ha már beszél, majd ha már rúgni tudja a labdát, akkor majd talán már én is tudok talán valamit kezdeni a lányommal. Mostanra már szinte jobban csinálja, mint én :).
2) Hogy lehet védeni a gyerkőcöt a káros hatásoktól? Majdnem sehogy és mégis nagyon. Úgy értem ezt, hogy mindennel találkozik a gyerek, és tőlem kérdez, ha beszélgetős viszonyban vagyok a fiammal, lányommal. Ezek a kérdések hamar jelentkeznek, tudni kell a kisgyerek korának megfelelő, de mégis komoly válaszokat adni, hogy ő jól értse . Mi állandóan, még akkor is, ha ti nem kérdezősködtetek, állást foglaltunk azokban a témákban, amikről úgy láttuk, hogy szükséges irányítani az ízléseteket, a meggyőződéseteket. Remélem, hasznotokra vált és tudsz még emlékezni is ezekre. Az is segíti a fiatal szülőket, ha saját gyerekkorában jó családi példákat élt át. Ezek segítenek igazán. Ha valakinek ezek a modellek hiányoznak, az bajban van, amikor ő kerül ebbe a helyzetbe. De nem reménytelen azért, lehet ésszel és odafigyeléssel pótolni. El lehet lesni attól, aki jobban csinálja.
3) Azt a kérdésedet nem értem, "Hogyan támadsz", légy szíves átfogalmazni.
4) Mi az apa feladata? Az apa a példa. Ő jelenti hosszú időn át a mintát, az egyetlen mintát a fiúknak. Láttad azt a reklámot, ahol a kisfiú megy az apja mellet? Ugyanúgy dugja zsebre a kezét, ugyanúgy veti-hányja a lábát, ugyanúgy fütyörészik, s a végén egymásra kacsintanak és egy jót nevetnek. Hát ezt mondom én is. Az apa, ha tud róla, ha nem, mintát ad a fiainak. Ahogy a biztonságot adja a családnak, ahogy eszik, ahogy beszél, ahogy mérgelődik, ahogy szeret, ahogy öltözik, ahogy irányítja a családját, mind, mind minta, s nem is kell különösebb szóbeli "nevelést " gyakorolnia, mégis neveli a szó szoros értelmében a fiait. Szerintem a legfontosabb ez ügyben a férfi önnevelése. Az időről időre való kontroll. Van mihez mérni magát. Szép férfipéldákat mutat be a Szentírás. Ezekhez kell igazítania a saját jellemét. Így válik erősségévé a családjának, jó mintájává a fiainak. Kétségkívül nagy a felelőssége, és nagy a tehertétele, de ezért is rendelt mellé az Isten hozzáillő segítőtársat. Támogasd minden jó példájában a férjedet, s meglátod hogy meg tudja őt erősíteni ez.
anyuskaa 2009.10.19 17:02:38
@nona-nona: Akkor a válasz: emlékszel talán a Forest gamp-ra ( nem tudom, hogy kell leírni). Ott az anyuka arra tanította meg a fiát: hülye az aki mondja. Itt is valami hasonlót kell tenni. Az a hülye, aki tönkreteszi az agyát ezekkel a marhaságokkal. és - amit édesanyám tanított - kisgyermekkorban ez nagyon jó hatásfokkal rögzül: királyi gyermek vagy, annak nem mindegy, hogyan viselkedik, mit tesz, milyen dolgokkal tömi tele a fejét. Ezek támadó jellegű "védőoltások". Tudja használni a gyerek, ha közben bátorrá és erős személyiséggé nő.
Az első bekezdésben máris nagyon jólesett egy mondat: "...nem egyszerű feladat a gyermek felelősségtudatának és önfegyelmének szintjét emelni." Jól esik, hogy a szerző tudja, elismeri, hogy mennyire nehéz is a gyereknevelés. De a felelősségtudat és az önfegyelem olyan…..
A következő könyv, amit kijegyzetelek James Dobson könyve a fegyelmezésről. Azért ezt a könyvet választottam, mert a fegyelmezés egy nagyon fontos területe a gyereknevelésnek. A szeretet után a legfontosabb. Vannak már olyan nem keresztény pszichológusok is, akik úgy tartják, hogy…..
anyuskaa 2009.06.17 21:09:40
@nona-nona: Közvetlenül nem lehet feltenni egy ekkora gyereknek a kérdést. Nem tud rá válaszolni. Csak indirekt kérdésekre várhatsz korrekt választ. Gondolok ilyenre, hogy rajz.Majd az elemzésnél felteszed a kérdést: ki ez a papíron? Mit csinál?...S a kapott válaszaiból lehet érzelmi térképet rajzolni.
Alapvető fontosságú az, hogy lássuk a szeretet és a fegyelmezés két, egymástól elválaszthatatlan fogalom. Ugyanakkor a fegyelmezés nem egyezik meg a büntetéssel, ami csak egy parányi része a fegyelmezésnek.A fegyelmezés legfontosabb alapfeltétele, hogy a gyermek igazán érezze…..
Keresztény Szülők Az első! 2008.10.13 22:53:09
Íme az első bejegyzésem! Drága Férjem! Az első könyv amiről olvashatsz majd a Ross Campbell: Egy életre szóló ajándék lesz. Ez a könyv a szüleimnek egy meghatározó élmény volt a nevelésükben. Remélem neked is tetszeni fog és sokat tanulsz belőle. Aztán James…..
Keresztény Szülők Óvoda-dilemma 2009.05.29 22:24:54
Máté elmúlt 3 éves. Kérdés, hogy menjen-e ősszel oviba. Csak azért nem akarnám oviba küldeni, mert a többség így csinálja. Azt sem hiszem, hogy annyira sürgős és fontos lenne neki egy egész csoport vele egykorúval szocializálódni heti 5x, napi minimum 4 órát. De nem tudom,…..
anyuskaa 2009.05.30 18:33:07
Nagyon jó olvasni az embernek, ha az ifjúság értelmes gondolatokkal segíti egymást. Látszik a jó neveltetés.:)
Én is amellett vagyok, hogy jó a fokozatos beszoktatás. De azt hiszem, nem kell nagyon félni a többi gyerektől. Fontos a jó óvónő. Az is jó gondolat, hogy a nagyobb gyereknek tekintélyt ad a tapasztalat. És ez fontos neki. A gyermekek felnövekedéséhez hozzátartozik a szülőről való leválás. Sajnos, nagyon gyorsan szalad az idő. Akár óvoda, akár otthon, egy a fontos: jó elfoglaltságok a gyerekeknek és koruknak megfelelő szociális érettségre eljuttatás.Ebben magának a gyermeknek is van természetes önfejlődése, amit az értő, odafigyelő felnőtt segíteni tud. Tervezéssel, előre gondolkodással, ötletességgel.Legyen mindig a tarsolyodban három-négy ötlet délelőttre és ugyanannyi délutánra, amivel hasznosan töltheti el az idejét a gyereked. Kezdve a finommotoros tevékenységektől( gyurmázás, hajtogatás,rajzolás, festés,papírvágás,szerelgetések,homokozás, süteménysütés, tiszta ruha hajtogatása, szemét lapátra seprése, bevásárlás utáni elpakolás, játékpolc rendberakás...)a nagymozgásos játékokon át(labdázás, babzsákozás, hintázás, futás, mászás,biciklizés, gurulások,ugrálás...)egészen az intellektuális fejlesztésig(mesehallgatás, képeskönyv nézegetés, éneklések, dalolások, imádkozások,versek tanulása, kirándulások alkalmával a természetben található élőlényekkel való megismerkedés) és még ezernyi egyéb dolog, ami nem is jut most eszembe. Ez a szülőség magasiskolája. Mindig a gyermek korának, értelmi és érzelmi szintjének megfelelő neveltetés sok szeretettel, következetességgel és türelemmel. Ez itt a cél. Ki-ki eljuthat benne, amennyire képes. Ehhez képest bankigazgatónak lenni "kismiska".