Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JuhászP

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség A legyőzhetetlen 2009.02.13 09:53:00
  Elgondolkoztak-e már azon, miért vettek olyan sokan bogárhátú Volkswagent, és miért rajonganak érte ma is annyian? Ez a sárga kocsi új kora óta egy családnál van, megjárta már többször a poklot és a mennyországot. Most bezárult a kör, újra új autó. Bogár-teszt,…..
JuhászP 2011.12.14 00:48:48
Üdv mindenkinek!

Gyönyörű munka eredménye ez a Bogárka, ezt nem vitatom, de nem értek egyet bizonyos a cikkben megfogalmazott kritikákkal.
Én csak 19 éves vagyok, de volt szerencsém vezetni egy 40 éves, veteránvizsgás Bogarat, mely nagynéném féltve őrzött kincse. Igaz, annak egyszer volt meghúzva az oldala és annyi, meg max 200000 km van benne és nem nyúzta 30 éven át egy komplett család, de azért megjárta Franciaországot, az akkori Csehszlovákiát többször is, ma is napi használatban van és nem tudok olyan esetről, amikor sofőrjét cserben hagyta volna.
Gyakorlatilag eredeti állapotban van, de a pedálok nyilván ugyanilyenek, mint a történet hősében találhatók és nem értem, mért ne lehetne kiválóan boldogulni velük, finoman indulni, jól adagolni a féket stb, csak hozzá kell szokni, de ez minden mai autónál is így van.
Vezettem a kocsit viszonylag hosszú távon is (80-100 km), de nem éreztem kényelmetlennek. Egyedül utazva ugyan jó lenne egy rádió, de ne legyünk telhetetlenek...
Azzal sem értek egyet, hogy nem lehet elférni benne. Bár viszonylag szikár alkat vagyok, azért az ajtó fogókájára támasztott bal kézzel el lehet lenni hosszú távon is, városban meg úgyis ablakot le-könyököt ki...:D Széltében pedig két normál alkatú ember abszolút elfér egymás mellett, kényelmesen.
A másik dolog az, hogy ebben az eredeti 1300-as motor van, teljesen felújítva és nem mondanám menthetetlenül lomhának a kocsit. Teljes mértékben lehetővé teszi a méltóságteljes, komótos haladást. Ezzel a kocsival nemigen lehet, de nem is kell sietni. Annál többen néznek meg vele, mert olyan aranyos a formája...:D
Modorosblog A bőröndös pesti 2011.09.30 13:14:00
Manapság pedig leginkább gurulós bőröndös. Sok-sok évtizeddel ezelőtt még igazi bőröndöket cipelt - ezt váltották fel utána a praktikusabb, jugoszláv sporttáskák, majd a rutinos repülőtérre járóktól átszivárgó, lágyan guruló, nagykerekű bőröndök.Szeptember elejétől…..
JuhászP 2011.10.01 00:30:45
Üdv mindenkinek!
Egyetértek abban Itas Lapitossal, hogy Budapest nem véletlenül több mint másfél milliós város. Ez a város eredetileg egy majdnem kétszer ekkora ország fővárosa volt, aztán valahogy közel ugyanakkora maradt.
Én pontosan a cikkben felvezetett kategóriába tartozom, de nem mondanám nagy drámának a fővárosi életet. Szerintem ez inkább attól függ, hogy Kelet vagy Nyugat felől jöttél-e. Egy győrinek, aki többé-kevésbé tiszta városhoz, meg cigánymentes környezethez szokott, nem tetszik Budapest, mert mi az hogy a Nyugati aluljárójában őrjöngenek a romák, meg minden falnál kéreget egy koldus?? Otthon ilyet nem lát.
De én pl. miskolci vagyok és ennek megfelelően nagyra tartom pl a BKV-t. Miskolcon már elég nagy távolságok vannak ahhoz, hogy tömegközlekedés nélkül nehezen mozdulj, mégis gyakorlatilag ismeretlen fogalom az éjszakai járat, éjfél után pedig a "sárga buszok" (helyközi) sem mennek sehova, ergo éjszaka képtelenség hazajutni Nyékre, Mályiba, Szikszóra, Barcikára, Arnótra stb. stb. Budapesten pedig bizonyos korlátok között gyakorlatilag bármikor bárhova.
A másik kedvencem a híres Nyócker emlegetése. Jártam ott, éjszaka, péntekről szombatra, hónap elején (értsd: segélyosztás után) és egy lélek nem volt az utcán. Ellentétben Miskolccal, ahol nem merünk 2-3 lányt egyedül este hazaindulni, inkább elkísérjük őket a buszhoz legalább, akkor is, ha a belvároshoz közel eső helyre mennek. És ez csak Miskolc, ami veszélyesség szempontjából a közelében nincs Ózdnak, vagy Ónodnak, nyírségi falvaknak, vagy észak-borsodi településeknek.
Meg a diákok szemlélete is más. Egy pesti érettségiző (főleg elitebb sulikból) külföldi egyetemben gondolkodik, még a miskolci azon, hogy hiába van meg a pontja, vajon lesz-e pénz otthon arra, hogy ő Pesten tanuljon? Mert ugyan apu-anyu heti nyolc órában dolgozik, de minimál- vagy azt valamivel meghaladó, de még mindig éhbérért, amiből nehéz kihozni azt a plusz havi 40-50 ezret, amibe alsóhangon kerül az utazás, a lakhatás meg a kaja.
Szóval aki Budapest valamelyik elővárosából sír, hogy milyen szar ingázni a kertvárosból a jól fizető melóba, azt megkérném szépen, hogy gondolja végig, mielőtt dumál, mert vannak sokan, akiknek az agya meglenne hozzá, mégsem tehetik meg, hogy a fővárosba jöjjenek.
Egy nagyon hálás (vagy hálátlan?) témával szeretnék ma foglalkozni, méghozzá a különböző főiskolai és egyetemi szakok szükségességéről, illetve szükségtelenségéről. Már előre félek attól, hogy milyen háború lesz a kommentek között ahol a virtuális bitófán én…..
JuhászP 2011.09.12 16:15:20
Csá!
Szerintem van egy pár fontos intézkedés, amiknek a meglépése nélkül tökmindegy, hogy bolognai, kreditalapú, vagy pofára osztályozó, vagy akármilyen rendszer van. Ezek véleményem szerint a következők:
- már óvodába is kötelező legyen járatni a gyereket, mert (komoly kutatások szerint) bizonyos viselkedésformák már 6 éves korra teljesen rögzülnek.
- általános iskolában újra lehessen buktatni és a tanárok kapjanak külön jogkört a fegyelmezésre és normális fizetést, valamint legyenek felmérők legalább minden félévben, minden tantárgyból és a kiemelkedő eredményeket elérő gyerekeket tegyék külön csoportba és foglalkozzanak velük pluszban a tanárok. Aztán ha a gyerek nyer/helyezést ér el valami komoly versenyen, akkor a tanár kapjon prémiumot, hogy érezze, hogy meg van becsülve amit csinált.
- a középiskolás felvételiknél maradhat a központi írásbeli, de annak eredménye alapján hívják be a gyerekeket a kiszemelt iskolába és ott legyen egy, az iskola profiljának való megfelelést vizsgáló szóbeli felvételi, Ez megszüntetné azt, hogy pl egy alapvetően reál beállítottságú iskolába kerüljön és ott szenvedjen egy gyerek, aki mondjuk felfedezetlen nyelvzseni. Ezen kívül a középiskolában is maradhatna a prémiumos rendszer, amit fentebb javasoltam. Ott már jönnek az igazán komoly versenyek (OKTV stb).
- magát a középiskolát kétfelé kéne venni: szakközépiskola, baromi sok gyakorlattal. Ha értelmesen csinálják, akkor kb kiválthatja a felsőfokú szakképzést meg az OKJ-t.
gimnázium: ez viszont olyan képzést nyújtson, ami az EGYETEMRE és nem az ÉRETTSÉGIRE készít fel. Elvileg erre valók a fakultációk. (Amúgy meg ne csodálkozzunk, hogy nem jók matekból a gyerekek, amikor 3 matekórájuk van egy héten, pedig még a középszintű érettségihez is a heti 5 óra lenne az ideális...).

Egyébként alapvetően az a baj, hogy az érettségi színvonalának köze sincs az egyetemeken követelt tananyaghoz, de ebben a középiskolákat kéne hibáztatni, ott tanítanak keveset. (Másik kérdés, hogy mit törjék magukat nettó 80-ért...).

Arra, hogy mivel hogy lehet elhelyezkedni, csak annyit mondanék, hogy a testvérem, aki pénzügy-számvitelen még a Bsc-t sem végezte el, felvették teljes munkaidőben szakmai gyakorlatra (minden hátszél nélkül, mielőtt valaki belekötne) 220 bruttóért. Ugyanakkor tény, hogy ő is sokkal többre megy a józan paraszti eszével, mint azzal amit az egyetemen megtanult.
Reméljük bírjátok a tempót, mert nem állunk le a posztgyártással! Na jó, nem fogok kamuzni, hogy a strandon ülve összedobtam egy körülbelül 8000 karakteres szöveget, és nem csak azért, mert mint megtudtuk, LK monogramú hallgatótársatok már a harmadik gólyatáborára készül…..
JuhászP 2011.08.09 11:41:00
@KRE-BTK-HÖK: Akkor nincs gond, nem kaptam semmit e-mail-ben. De pénzmosást csak akkor vállalok, ha pénzegységenként x nagyobbegyenlő 10 gramm vér tapad a lóvéhoz:D:D
Nem ördögtől való az egyes szavazók között különbséget tenni közösségi érték és hasznosság alapján, ám ebben az esetben a gyereknevelés nem lehet az egyetlen és kizárólagos szempont. (Fotó: Village Voice) A hírek szerint a háromnapos Fidesz-KDNP frakcióülésen…..
Az angol csak nálunk világnyelv (ahogyan Kobayashi Ken-Ichiro is csak nálunk világhírű karmester)! Legalábbis mi sokat bizonygatjuk itthon magunknak az angol nyelv fontosságát, holott nyilvánvaló, hogy haladó nemzetek nem is ismerik a világnyelv fogalmát. Sőt, nagyon jól elvannak…..
JuhászP 2009.07.06 13:53:25
Üdv mindenkinek!

Nem olvastam végig az összes kommentet, de azért lenne hozzászólásom a témához.
A poszt azzal érvelt, hogy hiába nem beszélnek angolul a spanyolok, franciák, olaszok, mégis erős európai gazdaságok. Nem tudom, szoktál-e lakossági adatokat nézegetni, testvérem, de én úgy tudom, hogy mi (alig) 10 millióan boldogítjuk a világot, míg a franciák 100 millióan (plusz franciául is vakeráló nemzetek, lásd Kanada és jó pár afrikai ország), a spanyolok szintén vagy 60 millióan csak Spanyolországban, meg még 300 millióan Dél-Amerikában, Mexikóban és az USA 20%-os spanyol kisebbsége stb.). Az olaszok is többször annyian vannak mint mi.
Asszem érzed a különbséget. Ők megtehetik, hogy nem beszélnek angolul. Pontosabban megtehetnék, de nem teszik. Főleg újabban.
Az olaszok meg elég laza nép. Sose arról voltak híresek, hogy precízen 2-kor kezdik a sziesztát, de ahol a turistákból élnek (tehát fél Olaszország), ott megértetik magukat, mert ez érdekük.
Egyébként meg az említett 3 nemzetnek nem jutott 40 év kommunizmus, ahol csak oroszt lehetett komoly színvonalon tanítani és egyébként se volt fontos az angol, mert mi úgyis csak Kelet felé kommunikáltunk, ahol nem volt divat az angol.
A rendszerváltás óta született generációknak már nem lesz majd probléma a világnyelv beszélése, mert mindenhonnan ez dől rájuk (internet, TV, rádió).
Apropó TV: a valaki által említett svédeknél nem létezik olyan, hogy szinkronizált film, csak feliratozva nézhetnek filmeket. Nem tudom próbáltuk-e már, hogy angol hanggal, magyar felirattal nézzünk egy filmet, de mondhatom, hogy ha odafigyel a paraszt, akkor filmenként, 20-30 szó ráragad, ami nem mindegy, ha csak minden héten egy filmet megnéz az ember 15 éven keresztül, amíg felnő.
A másik az, hogy egy francia pl. megérti az olaszt, meg rengeteget felfog az angolból is, akkor is, ha nem tanulta, mivel mindkét nyelv nagymértékben a latinra támaszkodik. Nekem pl. apám orvos, tud latinul és amikor voltunk kint Olaszországban, két nap után elkommunikált, annyira hasonlít a két nyelv.Vagy nagynéném, aki igen penge franciából, monda hogy az olaszoknál azt csinálta, hogy volt egy francia szó, kimondta, ahogy le volt írva és a végére mondott egy o-betűt kijavították ő meg mondta, hogy na, az, arra gondoltam. Ennyi.
Modorosblog Bezzeg... 2009.06.28 16:49:00
-Ez a BKV egy vicc. 300 forintos buszjegy? Ennyiért Berlinben meg Bécsben apám tudod, milyen szolgáltatást kapsz? Hajszálpontos csatlakozások, tiszta szerelvények, udvarias sofőrök meg ellenőrök, ezzel szemben itthon meg köszönni nem tudó, nyolc általánost végzett…..
JuhászP 2009.06.29 03:18:02
Csá!
Nem, tudom mennyire számítok deviánsnak, de én jól éreztem magam pl. Belgiumban, ahol mindenki tudta hogy magyarok vagyunk (cserediák-program). Szó se volt olyasmiről, hogy mittudomén elrakták a lakásban az ékszereket mielőtt jöttünk. Ott kb. semmilyen kép nincs a magyarokról, főleg nem az, hogy mi milyen patkány egy nép vagyunk. Amúgy nyugaton annyi a különbség, hogy az emberek nyugodtak. És pont. Nem félnek attól, hogy másnapra elveszítik a munkájukat, az élőmunkát megfizetik, a gyerekeiket oktatják, fel tudják nevelni őket egészségben, gyakorlatilag semmire nincs gondjuk.
Talán nem véletlenül ilyen pesszimisták az emberek. Meg nem tudom már ki írta, hogy jó nekünk a tesco gazdaságos vodka meg a 90 ft-os sör is. Nem tudom, el tudod-e képzelni honfitársam, de van akinek csak arra telik és kész. És sajnos nem kevés ilyen van

Egyébként én 17 vagyok és az oktatásért aggódok. Mert nagyon durván megy a lebutítás. Mert ugye nem kell elitképzés, minek buktatni első 4 elemiben, meg legyen 18 év a tankötelesség korhatára stb. stb. gondolom ezeket mindenki ismeri. Tankötelesség nem is kellene. Az értelmes szülő gyereke úgyis elmegy iskolába, a cigányoknak meg legalább nem kellene ahhoz kötni a segélyt, hogy a gyerek jár-e iskolába (mert amúgy ezen kurvamód fel volt háborodva minden nagyfejű római, Kolompár meg a díszcigány társaik, akik nagyon együtt tudnak érezni a teleplakókkal a Q7-es Audikuk ablakából, na mindegy, ez más téma...)