Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jeepy

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Modorosblog A budai Hegylakó 2009.05.20 12:45:00
Már több posztban előjött az a számunkra alapvető nyelvhasználati probléma, miszerint a "pesti" nem egyenlő a "budapesti"-vel. Most anélkül, hogy ismét állást foglalnék (megtettem már elégszer), inkább ismerkedjünk meg a budaiak klasszikus, de kevésbé ismert…..
jeepy 2009.05.22 12:03:40
@RoFä: az egyik barátom Hidegkúton lakik. A Moszkváról elgyalogoltunk Pasarétig, ott laktam én, ő meg onnan hazafutott Hidegkútra. De egyszer sem jutott eszünkbe az, hogy "bárcsak felülhetnénk a metróra és leszállnánk a Blahán" :-)
jeepy 2009.05.22 12:57:13
@semota: a fontos dolgok relatívak. Nekem például fontos a Rekettyés Büfé a Hármashatár-hegyen. Meg az Eurocenter :) Vagy a Rózsakert :)) Én a VIII. kerületben célzottan (tehát nem átutazóban) életemben először 18 vagy 19 évesen voltam, mert be kellett mennünk nyelvvizsgára jelentkezni a Rigó utcába. Ezt az érvet egyébként sokat hallottam mástól is, mert mondjuk mondták, hogy "úúúúúúúúúúúristeeen, de messze van innen az Árkád!!!" Én meg néztem rájuk nagy kerek szemekkel, hogy hát tejet meg kenyeret a sarkon is kapni :-)
jeepy 2009.05.24 03:29:28
@Koczkamacs: Én nem hiszem, hogy egy kalap alá vennénk a vidékieket. Legalábbis mi budaiak biztosan nem :))) Cak vicceltem. A pestiek sem hiszem, hogy egyöntetűen úgy gondolkoznának a fővároson kívül élőkről, mint gumicsizmás, hónuk alatt szopós malaccal kórincáló, bajusz alatt sercintő, ízesen, ám erős tájszólással beszélő, de - a te szavaiddal élve - igen természetesen viselkedő emberek tömegéről. Ha mégis van ilyen, akkor a nevükben is: bocs! Az pedig, hogy valakit vidékinek titulálunk, nem megkülönböztetés, csak mivel Magyarország kicsi, ezért mindössze egyetlen helyre koncentrálódik szinte minden, és ez a főváros. Ami ezen kívül van, az a vidék. Megintcsak mondom: nem pejoratív értelemben. Vidéken vannak falvak, települések, városok és "vidéki nagyvárosok". A Buda vs Pest kérdés egyébként sok ismerősömnek fontos, akik vidékről kerültek a fővárosba, és néhány év után már ők is megkülönböztetik a két városrészt. Ki így, ki úgy.