Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nadamhu

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Egyél hódot! 2009.12.11 06:30:00
Pár hétre távolabb lép az ember a szalagcímektől, és mindjárt nevetségesnek és kicsinyesnek látszanak a belpolitika vagy akár az unió vitái, kampánylózungjai, hazugságai. Hiszen bazmeg elpusztul a Föld! A bálnák! A méhek! A káposztalepkék! Mert az ember disznó módra él,…..
nadamhu 2009.12.11 14:01:50
Árpád, persze hogy a kispolgár a hibás valamilyen szinten, de ő a maga kis szintjén nem fogja megoldani a problémát.

2 megoldás van:

- Az egyik, hogy ha tartani akarjuk ezt az életszínvonalat a földön, akkor jobb lenne ha nem szaporodnánk tovább. 1-2 milliárd embert a jelenlegi színvonalon elbírna a föld, a 6 milliárddal már gáz van és mondjuk ha az a 6 milliárd a jelenlegi nyugateurópa USA színvonalán akarna élni, akkor óriási gáz lenne. A legfontosabb környezetvédelmi szempont tehát ez: nem szabad túl sokan lennünk ezen a bolygón, hogy itt kényelmesen eléldegéljünk.

- A másik pedig: Egyetlen nagyon kemény felülről jövő politikai szabályozóval megoldható lenne a probléma: nem a munkát kellene agyonadóztatni, hanem a nyersanyagbányászatot kellene megadóztatni, de durván. Ha ezt felülről keményen nyomnák és betartatnák, akkor szépen a kapitalizmus beszabályozná magát kapzsi üzletemberestül és hörcsögmentalitású kispolgárostul: hirtelen megérné újrahasznosítani, hirtelen túl drága lenne mindent Kínából száálítatni, hirtelen olyasmit érné meg gyártani, ami tartós és könnyen szervízelhető, és hirtelen könnyű lenne szervízelni mindent.

Összefoglalva minden problémák megoldása: megpróbálni tenni a túlszaporodás ellen és brutálisan megadóztatni a nyersanyagkitermelést, viszont jóval kevésbé adóztatni a munkát mint ma. A többit a kapitalizmus is egész jól beszabályozza, 'csak' ezekbe kellene belenyúlni.

Más:
A 'hiszen bazmeg' szókapcsolat tetszett.:)
w Tribuszerné visszanéz 2009.10.02 02:20:00
A válságnak győztesei is vannak, és ezek között sokan olyanok, akik további áldozatokat szednek. Az elkeseredett, kétségbeesett embert el lehet csábítani könnyű álommal, és ezt nemcsak a kuruzslók, a fasiszták meg a kommunisták használják ki, hanem lehet, hogy éppen a…..
nadamhu 2009.10.02 14:40:44
Árpád:
Írni tudsz: az első bekezdés pl. irodalmilag is teljesen rendben van.
Viszont az üzlethez nem nagyon értesz, mint ahogy az emberek többsége sem.

A marketing szerepe a gazdaságban óriási. Minden valamirevaló marketingtevékenység épít a 'network effect'-re: vagyis nem csak direkt promócióra épít. A legtöbb valamirevaló üzleti tevékenység alkalmaz valamiféle viszonteladói hálózatot, akiket anyagilag motivál az értékesítésre.
Az MLM egy kutya közönséges marketing módszer. 'Referral System' néven rengeteg esetben teljesen jól működik pl. internetes szolgáltatások esetében.
Semmivel sem rosszabb, nehezebb, kockázatosabb egy ilyen tagjának lenni, mint bármilyen más üzleti tevékenységet folytatni. Maga az MLM mint rendszer ortogonális arra nézve, hogy mennyit kockáztat a belépő. A legtöbb internetes MLM rendszerben pl. semmit az égvilágon az esetleges ráfordított idején kívül.

Az emberek szerentek mindent összemosni. Az MLM-et, mint marketing rendszert összemossák az AMWAY-el, ezen vezetik le a fogyasztói társadalommal kapcsolatos állítólagos útálatukat (miközben maguk a fogyasztói társadalom oszlopos tagjai). Pl. az AMWAY azért annyira primitív, mert fogkrémeket árul. Ha mittudomén szépiroldalmi műveket árulna, vagy célszoftvereket valamilyen szakmához, akkor meg nem lenne annyira primitív: ennek magához az MLM-hez nincs köze.

Igazából az üzleti életben részt venni nehéz dolog. Nem az üzleti témákban képzetlen, ráadásul sokszor amúgyis buta, tehetségtelen embereknek való. Az üzeneted végülis jó, de szerintem általánosítsuk kicsit: akinek fingja nincs az üzletről, az ne menjen üzletembernek. Pontosabban menjen nyugodtan, csak ne kockáztassa az utolsó kicsi vagyonát. Nehéz terep ez a nálánál erősebbeknek is, percek alatt széttépik a közepesen erőseket is, nemhogy a gyengéket.
Elképzelésem nincs, hogy hogyan jutnak el odáig értelmes fiatal programozók, hogy ők márpedig jobb keresőt fognak csinálni, mint a Google. Annyi szép és érdekes és sikerrel kecsegtető területe van a webes fejlesztéseknek, hogy az már szemet gyönyörködtető. Miért…..
nadamhu 2009.08.13 16:30:54
A keresőbiznisz azért kegyetlen biznisz, mert az egésznek szinte a természetéből adódik, hogy 'egy mindent visz'.
A user nem akar azon gondolkodni, hogy most A témára keresek, akkor X keresőt használom, most B témára keresek akkor Y keresőt használok.
Egy keresőbe kell tehát beledolgozni mindent.
És ma már ez babra munka: ma már nem elég egy király általános algoritmus, bele kell menni pár téma részleteibe, hogy mindent jól lefedő megoldás szülessen.
Tehát nem az baj, hogy keresőt írni, ami akárcsak felveszi a verseny a Google-el nehéz. Nehéz, mert a google-nél okos emberek dolgoznak, de nem ez a fő probléma. A fő probléma az, hogy keresőt írni kegyetlen sok munka. Ilyesmiben egy kis cég nem versenyezhet egy sokkal nagyobbal. Ok, persze lehet számítani tőkebefeketésre, vagy lehet a kilépési stratégia az is, hogy felvásárolják a céget. Az utóbbiban van még a legtöbb fantázia.

Az, hogy micsoda hardver infrastruktúra kell egy google verő üzemeltetéséhez már mellékes. A kezdeti sikerek után akár érkezhet folyamatosan annyi tőkebefektetés, hogy ez a dolog ne legyen probléma. Meg amúgyis az Amazon EC2-k korában ez már viszonylag kezelhető probléma.

De az, hogy egy ilyen rendszer skálázható legyen megint csak nem triviális. Egy dolog megírni valamit, másik dolog google méretekben skálázhatóra megírni valamit. Egy teljesen másik dolog. A google kezdetben egy viszonylag egyszerű algoritmust írt meg extrémen gyorsra és skálázhatóra, utána bővültek a feature-ok. Aki ma indul, sok feature kell és ezzel együtt kellene a sebesség és a skálázhatóság.

A rendszer ahogy a menetrendes példán látom content aggregátorként működne. Ez megintcsak nem nehéz, hanem nagyon melós dolog. Nekem volt egy olyan startup ötletem, hogy csinálni egy weboldalt, ahol beírod, hogy honnan hova akarsz menni mikor, és ő a világ összes menetren adatbázisa alapján megtervezi az utat neked. Ez kezelhetőbb mint a google-el felvenni a versenyt, de még ez is iszonyú mennyiségű conetent aggregatori munka. Azért majd egyszer megcsinálom.:)

Én már kezdtem túl sok munkát igénylő projektbe (nem ennyire de eléggé) és soha többet.
Persze a kis projekteknek meg az a veszélye, hogy érdektelenek, nem fontos dolgot oldanak meg. (ilyen mérsékelt sikerű projektem is volt)

Most olyan projekten dolgozom, ami nagyon fontos nagyon sok embert érintő problémát old meg, nagyon nagyot szólhat nemzetközi szinten, ha sikeres lesz nincs egyetlen konkurrens sem, viszonylag kevés melóval megcsinálható, és mocskosul kockázatos, mert valószínűleg nehéz elterjeszteni, és csak akkor működik igazán jól ha el van terjedve.

Szóval nehéz dolog sikeres startupot csinálni...:)

Azért sok szerencsét minden próbálkozónak.
w Száz robotot, ezeret! 2007.04.16 05:00:00
Látom, Charles Simonyi magyar hős lett. Büszke rá nemzete. Hogy Simonyi minek örül, azt tökéletesen értem. Hogy a magyar mint állatfajta minek, azt egyáltalán nem. Emberek! Charles Simonyi azért lehet odafönn, mert idejében elmenekült ebből a kurva országból. Amikor ő…..
nadamhu 2007.04.17 11:40:35
Kedves Arpad,

Szerintem nem teljesen logikus az irasod. Azoknak, akik kint eredmenyeket ertek el semmi bajuk nem volt a tudasaval, sot. Nem azert nem tudtak itthon boldogulni, mert itthon nem volt eleg jo az oktatasi rendszer. Meg a mai oktatasi rendszer is kitermel okos embereket. Nem ezzel van a baj, sot. A baj azzal van, hogy a magasan kepzett emberek egyszeruen tulkepzettek a Magyarorszagi iparhoz, a Magyarorszagi kockazatitoke befektetesi erohoz-hajlandosaghoz viszonyitva. Hiaba kerul ki a BME-rol nehany robotikai zseni, itt nincsenek olyan cegek, akik alkalmaznak oket, illetve ha ceget alakitanak, nincsenek kockazatitoke befektetok, akik segitenek oket.
Es azert ne legyunk igazsagtalanok: Kulfoldon sem mindenhol van sziliciumvolgy. Azert a gazdag nyugateuropai orszagokban, sot meg a egyes USA beli allamokban is elkepzelhetetlen lett volna az, ami a sziliciumvolgyben tortent: a kulcs a kezdeti oriasi katonai megrendelesek voltak, es nagy volt a rengeteg odaaramlo toke szerepe. A jo egyetemek is szamitanak persze, de az agy a legkevesebb, azt penzert lehet szivni mashonnan...

Egyebkent a robotika kicsit is komolyabb szinten kokemeny, nehez programozas. A programozast pedig jobb az alapoktol kezdeni.
Fiatal sracoknak ott van pl. a

www.jatekfejlesztes.hu

Lehet tamogatni oket.
Tanulasnak jo.

De nagyon sok okos fiatal srac van, nem ezzel van a gond. Ahhoz, hogy ezek a fiatal sracok nagy penzeket tudjanak csinalni, ahhoz egy megfelelo gazdasagi hatter kell. Magyarorszagon ezzel van gond elsosorban.