Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lipstick

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar Bálint lassan olyan viszonyítási pont lesz az oktatáspolitikában, mint Zámbó Jimmy a könnyűzene terén. Ha feltűnik, mindenki tudja, hogy valami rettenetesen kínos következik. Azt mondja Bálintunk a pálya széléről (elvégre az Oktatási Miniszter 2006 óta már Hiller…..
lipstick 2009.05.20 23:45:17
Sziasztok

Ertekes beszelgetes, ertekes velemenyekkel.
Gondolatebreszto.
Idecsatolok nehanyat a sajatjaim kozul en is. Remelem hasonloan ertekelhetoek lesznek mint a fentiek.

Velemenyem szerint nem feltetlenul rossz a MB fele elkepzeles elso koros otletnek, de sok sok finamitani valo van rajta. Jol kiveheto a fenti hozzaszolasokbol, peldakbol, hogy mint az angolszasz mint a porosz oktatasi modszernek megvannak a maga elonyei es a hatranyai.
Talan a jarhato ut a ketto otvozese lenne.

A "hazi feladat" jelenteset esetleg ujraertelmezni mint a szulo mint az iskola reszerol. Nem kell tulterhelni a gyereket, de szerintem igenis egyfajta kotelessegtudatra nevel.

A hazi feladat funkciojanak annak kellene lennie, hogy lassa a szulo, hogy mit tanul a gyerek az iskolaban, hol tart, mennyire erti, hogyan oldja azt meg, hogyan fejlodik, gondolkodik a csemeteje.
A hazi feladatnak egy amolyan "uzenet"-nek kellene lennie szulo es iskola kozott, hogy kozosen tudjak epiteni a gyerek fejlodeset. En ugy gondolom ez egy kommunikacios lehetoseg a ket intezmeny, a csalad es az iskola kozott. Ugyanugy a tanar is visszajelzest kap az otthoni korulmenyekrol ebbol, mennyire foglalkozik a szulo a gyerekevel.
Igenis jo dolog a hazifeladat! :) Csak gondoljuk ujra hogyan hasznaljuk.

Altalanos alapoktatas? Velemenyem szerint az altalanos alapoktatas ma mar NEM csak iras olvasas szamolas. Ezt en kiegeszitenem media oktatassal. Termeszetesen alapszinten.

Azt gondolom, hogy egy vizualis kulturaban elunk, reklamok, tv, magazinok sorolhatnam... omlenek a fejunkbe a kepek kepek kepek... amellyek akarhogy is de beszelnek hozzank, befolyasoljak a vilagrol alkotott kepunket. Hat meg egy gyereket akihez ez jut el a legegyszerubben!
Meg kell tanulniuk erteni azokat is!
Meg kell ezt is megtanulni "olvasni". Hihetetlenul fontosnak tartom a vizualis oktatast alapszinten IS mert ebben elunk.
Mint ahogy meg kell tanulni a betuket ahoz hogy el tudjunk olvasni egy konyvet es ertsuk azt.... ugyanigy meg kell tanulni olvasni a kepeket is!

Az a baj, hogy itt vagyunk 20 evnyire a fasfuggonytol es orszagvezetes szinten meg mindig azt gondoljuk, hogy nyugatrol amit bejon az feltetlenul jo. Locitrom!
Meg lehet vizsgalni masok hogyan csinaljak, de nem kell mindig kovetni. Elvetni sem. Sajat olteteket kell kialakitani azokbol, olyanokat ami a mi tarsadalmunkra, a mi tarsadalmi tapasztalatainkra raepul. Nem kell radikalisnak lenni es tostul kicsavarni az osszes barackfat hogy palmafat telepitsuk helyettuk.

Azt gondolom, hogy a kritikus gondolkodasmod nem egyenlo azzal, hogy az ember paranoias lesz mindent elvett es osszeeskuveselmeleteket gyart, hanem azt jelenti hogy van egy ralatasa es olyan velemenye ami nem egy adott forum befolyasat kepviselni, esetlegesen meg tudja indokolni, hogy amit gondol miert ugy gondolja. Esetleg nem azert gondolja igy mert az indexen olvasta, vagy mert az iskolaban ezt tanulta. Egyik sem feltetlenul hiteteles.

Oktatasi szinten a gyereket meg kell tanitani gondolkodni, de nem feltetlenul ugy hogy a fejebe tomjuk a sok adatot kozponti szinten, hanem engedni kell kerdezni es nekunk felnotteknek kell - mint iskolai es mint csaladi hatterkent- valaszokat adni tudni azokra. Valaszt adni ugy, hogy a gyerekben meg tobb kerdes meruljon fel, hagyni kibontakozni, de meg kell tudni megkerdezni a gyereket is, hogy O miert gondolja ugy.

Ez a gondolkodasra valo tanitas szerintem. Felkelteni az erdeklodest es hagyni kibontakozni. Az iskolaknak fel kell kellteni a vagyat a gyerekben arra, hogy mint merjen mint akarjo, kerdezni. Mert akkor utana fog nezni. Keresni fogja a sajat valaszait. Es ha utananez, tudja azt hogy hogyan kell utananezni. (Ez meg egy erv a mediaoktatas mint alapoktatas mellett.)

Meg kell tanulni gondolkodni es meg kell tanulni hogyan kell tanitani a gondolkodaskeszseget.