Regisztráció Blogot indítok
Adatok
verateos

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel is tudnánk szebben köszönteni a karácsonyt, mint egy olyan poszttal, amely a második világháborús német kísérleti páncélozott járművekkel és más tüzérségi eszközökkel foglalkozik?! Egyúttal megragadom az alkalmat és bemutatom legújabb vendégszerzőnket, Titan89-et,…..
verateos 2011.04.15 21:39:00
1. Mi az a Avatar?

- Mikor édesapám 1945 április végén egységével megadta magát Bajoro.-ban, én ( 6 éves voltam ) a falu papjához kerültem. Az amik néhány hónap múltán megjelentek elég rendszeresen és friss tojásért csokoládét cseréltek be, nagyon jó "cserearánnyal"
- A tiszti fogolytáborokat, ahová Apám került (Bad-Kreuznach, Romilly-sur-Sein, Mailly-le-Camp...)kezdetben franciák irányították. 98 cm-es édesapám 67-68 kilóra soványodott a napi néhány sós-heringtől és cukortalan kávétól. Sátruk nem volt, beásták magukat mert a francia őrség rendszeresen bele-bele lőtt a táborba éjjelente.
Zászlós unokatesómat kiemelték, tiszti zubbonyát elvették, francia parasztoknál dolgoztatták, betonon szalmán altatták, csontig-fogyva, gerinc-TBC-vel tért haza.Pedig ott megközelítőleg sem volt olyan rossz az általános élelmezési helyzet, mint a SZÚ-ban.

- Amint néhány hónap múlva az "amik" vették át a vezetést, az US Vöröskereszt rögtön két tehervagont küldött megrakva - igaz, hogy egy teljes jazz nagy-zenekarhoz elegendő hangszerrel. A tábor adminisztrációjának döntő részét átadták a németeknek.

- Apámék, egy eredetileg táncoskomikusnak indult csendőrőrnagy(szds.?)al közösen kultúrbrigádot alakítottak és járták a fogoly, de főleg a GI-k hazatelepítését felkészítő táborokat.
- Minden 1-2 GI-ra jutott őket kiszolgáló "csicskás".
Így találkozott össze szkely "fiaival" akik addigra úgy kigömbölyödtek, hogy alig ismerte meg őket.
Ja, onnantól a foglyoknak előírt kalória legalább 2/3-át a tiszti táborban is megkapták.
Mandiner blog Öregek 2010.12.04 08:01:00
„Amikor megszülettek, élni kívánnak, s hogy haláluk legyen, vagy még inkább: hogy megpihenjenek. És gyermekeket hagynak maguk után, hogy halál mindig újra legyen.” (Hérakleitosz B 20. töredék)   Nehéz dolog meghalni, különösen nehéz elhagyatva és…..
Azzal, hogy sosem húztuk meg a vonalat jó és rossz, ellenálló és káder között, elvesztettük annak a lehetőségét is, hogy igazi hőseink legyenek. (Fotó: Hetek) Az elmúlt hetekben ismét közéleti témává vált a pártállami múlt: a legtöbbet azzal foglalkoztak, miszerint…..
verateos 2011.01.19 09:42:59
1. mi az a"(Radar)" és mi értendő az avataron?

2. Ad fg56. - A munkának több becsülete ma sincs, csak a (nem egyszer "kényszer") munkahelyünket féltjük sokkal jobban. "Becsülete" csak a pénzszerzésnek van.
- Ami a hazudozást, korrupciót stb. illeti világjelenség. Nem kellett az elfuserált szoc.szerű kísérlettől tanulni. Az nem volt szocializmus, ez pedig nem "a demokrácia" legfeljebb valamiféle. mondjuk burzsoá.

- Magam a hatvanas évek közepén nagybácsi,-néni által bőkezűen támogatott (itthon még idejében Svájcba vándoroltatott pénzük, egy-egy kis olasz, francia és US üzem) - majd öt hetes É.-Olasz, Riviéra Svájc, Bodeni tó, túrán voltam , kedvet csinálandó - nyelveket nem beszélő - anyámnak egy esetleges kinn maradáshoz. - A kukázók, hajléktalanok, koldusok számomra akkor szokatlan látványa, a miénknél semmivel sem kívánatosabb munkáslakótelepek, már Milánóban elvették az "osztályidegeni-tudat" -omból adódó lelkesedésem. De amikor Wartburgunkkal - dög melegben - Nizzába begurultunk és megláttam a kétszer három sorban pálmák alatt hömpölygő autókat, a gyönyörű tengerpartot, ahol alig lézengtek, rögtön úszni támadt kedvem. Parkolás után az idős nagybácsi furán mosolyogva javasolta keressek magamnak lejáratot a mártózáshoz. Húsz-huszonöt percnyi séta és egyetlen lejárat se. Akkor láttam meg a arany epolettes fehér zubbonyos pincért, amint az út alól kijőve hűsítőt vitt néhány napozónak. A szállodákból, ahol a több évenként kapható hazai ellátmányból egy éjszakát sem tudtam volna eltölteni, de a hadihajókon szolgáló US GI-k sem. Amikor végre a tömegstrandhoz lemehettem, vissza is fordultam a tömegtő és kosztól.
Ekkor egy nagy Bentley úszott elém, elegáns egyenruhájú sofőrrel, a cselédülésen fehér bóbitás szobalány és a főülésen igazi "nagykutyák" két hatalmas dán dog ücsörgött.
-Ezután azt mondtam magamban:
- Ha ez demokrácia és az emberek ezt tűrik, akkor vagy hülyék ill. hagyják magukat hülyíteni, vagy, a hatalom valós birtokosai - ma azt mondanám a helyi és nemzetközi nagytőke - olyan játékszabályokat alakítottak ki demokrácia néven, hogy a kisember csak ugathat, kapaszkodhat fogyó munkahelyekhez, de a vagyon kevesek kezében marad.
- Ez nekem nem kellett. Még nyaralni sem mentem többet anyámékkal, pedig ők még vagy harminc évig voltak rokoni vendégek. Nyugdíjasként évente többször is. -