Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lődörgő Hollandi

17 bejegyzést írt és 225 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy elfogadhatatlannak tartom-e azt, hogy szinte lehetetlen vitát nyernem 50-70 éves pöffeszkedők ellen, mert nekik nem kell a kinyilatkoztatásukat érvekkel alátámasztaniuk – nem vitás: igen; s rendkívül zavar, hogy sokáig magamban kerestem a hibát, mert nem értettem meg, hogy oké, kislány. Ha…..
Lődörgő Hollandi 2019.11.26 13:17:48
@Kikívánkozott belőlem: " érdemes megvizsgálni, hogy miért alakult ki a szokás": szerinted ez szokás kérdése, vagy pedig van valami alapvetőbb társadalmi mozgató erő amögött, hogy nem pusztán a szakmai hozzáértés alapján neveznek ki embereket? Ha tudták ezt már az ősi Kínaiak, hogy lehet az, hogy az évezredek során egyetlen nemzedék sem akart változtatni a dolgon? Vagy ha akart, miért nem tudott? A te nemzedéked miként fogja megváltoztatni ezt a gyakorlatot? (Ne érts félre, én is utálom ezt. Volt olyan, hogy kimondottan klinikai elmebeteget neveztek ki a főnökömnek, akinek fogalma sem volt semmiről. Sok évbe tellet, mire megértettem a logikát, bár nehéz elfogadni, hogy tényleg az votl akkor a legjobb döntés.)

@Kikívánkozott belőlem: "erre már mások is válaszoltak, pl Válasszunk, (aki részletesen felsorolta, hogy mit értek a 'felélte a jövőt' alatt, így arra most nem térek ki)" Most nem térnék ki Válasszunk érveire. Túl hosszú lenne egyesével felsorolni, hogy mi mindenben téved. Világosan látszik, hogy nem élt azokban az időkben, amikről beszél. Ez nem a vita előli kitérés, egyszerűen annyit jelent, hogy mielőtt vitatkozni kezdendénk, el kellene olvasnia az adott évtizedek sajtó termékeit és végignéznie a TV vitákat, amik akkoriban zajlottak. Akkor talán jobban megértené, hogy mi és miért történt annak idején. Ez most nem az "OK kislány" hosszabb megfelelője, hanem egyszerűen azt jelenti, hogy nem lehet évtizedek eseményeit, gondolatait, pár mondatban hitelesen összefoglalni.

@Kikívánkozott belőlem: "hopsz, miért is lenne okosabb?" Az eredeti posztodban igencsak sommásan ítélkeztél egy teljes nemzedék felett, egy teljes nemzedék nevében. Márpedig, aki ilyen magabiztosan ítélkezik, az jó eséllyel különbnek tartja magát azoknál, akik felett ítélkezik. Itt egy klinikai pszichológus remek cikke erről a kérdésről: maipszicho.hu/2016/07/miert-szeretunk-itelkezni-egymas-felett/

@Kikívánkozott belőlem: "Nem tudom, csak abban tudok reménykedni, hogy lesz még, könnyen megoldható lesz, s nem egy nem várt mellékhatás megoldását kell majd kitalálni.": mi is ebben reménykedtünk. Valószínűleg az első majom óta, aki lemászott a fáról, minden nemzedék ebben reménykedik. Hogy a következő okos döntés nem okoz még nagyobb problémákat. Vagy ha okoz is, addigra előg fejlett lesz atudomány, hogy megoldja őket.

@Kikívánkozott belőlem:"pl megpróbálom megérteni, hogy miért alakult ki a mostani 'mellékhatás', hogy ne ismételjük meg ugyanazt a hibát" A te nemzedéked nem ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, mint az előzőek, hanem másokat. Egyserűen azért, mert más kérdésekben kell majd döntést hoznotok. Persze lehet reménykedni abban, hogy ez a generáció más lesz, jó és hosszú távú döntéseket fog hozni, de az emberiség történelmére visszatekintve ez valószínűleg nem így fog történni.

Egyébként érdemes elolvasni Hankiss Elemér Társadalmi csapdák, diagnózisok c. könyvét. Remekül öszefoglaja, hogy mi a baj a mostani, önzésre alapuló társadalmakkal. Volt itt azért pár társadalmi kísérlet, ami változtatni próbált ezen. Említsük csak a kommunizmst, vagy a 60-as évek beat nemzedékét, aki elvetette a kapitalista érétkeket. Egyik kísérlet sem sikerült. Amit őszintén sajnálok. Remélem, hogy a következő nemzedéknek sikerüni fog. Komolyan.

Üdv, egy Boomer.
Lődörgő Hollandi 2019.11.28 12:23:02
@Kikívánkozott belőlem "ha valaki 30 évig várt arra, hogy végre ő lehessen a vezető," - Ez egy hatalmas hiba, amit rengetegen elkövetnek. A világ nem egy óvoda, ahol a gyerekek sorba állnak a hintához és ha a nagycsoportos Pistike túl sokáig hintázott, akkor jön az igazságos óvó néni, aki kedvesen szól neki, hogy engedje a többieket is játszani. Egy állást az kap meg, aki a döntéshozóknak a legtöbb hasznot tudja hajtani az adott pozícióban. És ez nagyon sok esetben nem a szakmai hozzáértéstől függ. Sőt, lehet, hogy a szekmai hozzáértés teljesen mellékes, ha van az illető mellett egy helyettes, aki majd elvégzi a munkát. Várni X évig egy pozícióra, hogy majd valaki kinevez, mert megérdemlem teljesen értelmetlen és felesleges. Ha úgy gondolom, hogy bizonyítottan képes vagyok ellátni egy adott munkát, amibe az adott munkahelyen nem akarnak kinevezni, akkor keresni kell egy másik munkahelyet. Ha tényleg értékes vagyok a mostani pozíciómban, akkor megpróbálnak megtartani és ajánlani valamit. Ha nem, akkor majd bizonyítok akövetkező cégnél.

Ez egy nagyon jó könyv ebben a témában:
www.goodreads.com/book/show/952105.Neanderthals_at_Work (Lehet, hogy van azóta jobb is, de én ezt találtam a legjobbnak annak idején.)

Én sem szeretem ezt a rendszert, de szerintem ezt még az állatvilágból hoztuk magunkka, ahol a faj fenntartásában alapvető szerepe volt, hogy az erősebb egyedeknek legyen nagyobb esélye a szaporodásra. Ugyanazok az ösztönök működnek most is, csak mi már nem bunkóval meg szakócával esünk egymásnak, és a harc nem (csak) a nőstényekért folyik. Nem tudom, hogy lehetséges-e kiölni ezt az ösztönt az emberiségből.

Az általad belinkelt cikkre visszatérve, azért ilyenek is vannak benne: "Habár vannak a jelenségnek magyar megfelelői, a boomer-generációnak itthon sokkal nehezebb dolga volt, mint nyugaton, elég csak arra utalni, hogy a Ratkó-korszakban (vagyis az '50-es évek első felében) nálunk nem a gazdasági fellendülés, hanem például az abortusz tilalma miatt született rengeteg gyerek"

@Kikívánkozott belőlem: "mi jobban tudjuk" Ha az akarod megtudni, hogy a Boomer nemzedék miért vetett el mindent, amit az előző generáció csinált, akkor nézd meg a Hair c. filmet. Vagy az Apokalipszis Most-ot. Abbol láthatod, hogymiből volt elege mindenkinek és hogyan szerettek volna élni inkább.

A magyar Boomer generáció teljesen más kérdés. Ahhoz, hogy valaki megértse, élnie kellett a rendszerváltás előtti időkben, átérezni a nemzedékeken átívelő kilátástalanságot, amit csak apró ügyeskedésekkel lehetett kicsit jobbá tenni. Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai tükrözik legjobban az életérzést. A Tíz év múlva, vagy a Buadpest. Vagy Hobo legjobb lemeze (szerintem) az Oly sokáig voltunk lent. Nehéz elmagyarázni a sóvárgást a jólét és aszabadság után, amit maximum a szombat esti Columbo filmekben láttunk, vagy az 56-ban disszidált rokonok elmondásaiból. Az ajándékokból, amit hoztak. Amik nekik semmiségek voltak, nekünk meg elérhetetlen csodák. Hogy hoztak Spider man képregényeket, Michael Jackson lemezt. Commodore 64 számítógépet, ami nekik játék volt, a mi szüleinknek meg félévi fizetése. Volt kocsijuk, amikor mi 10 plusz évet vártunk egy trabantra! Nem kell többet konfort nélküli albérletekben lakni, (szén/olaj kályha, VC és víz a folyosó végén, főbérlővel közösen használt konyha.)

Hogy magyarázzam el az eufóriát, ami az orosz csapatok kivonulása után éreztünk! Minden álmunk, minden vágyunk hirtelen elérhetővé vált! Nem úgy, hogy hirtelen megkaptunk mindent, de azt lehetett látni, hogy ha sokat dolgozunk, akkor mindaz, amiről álmodtunk, elérhető lesz. Előtte csak álmodozni lehetett, de munka ide vagy oda, esély sem volt a továbblépésre.

Nyilván, aki jó helyen volt, jó időben, az iszonyat vagyonokat harácsolt össze. Ezek a mai hatalmas vagyonok alapjai. Orbán, Csányi stb. Jó helyen voltak jóidőben. Sokan nem tudták feldolgozni a változást. Hogyminden összeomlott körülöttük és teljesen más szabály rendszer alapján kell élni. Legjobban talán Cseh Tamástól az Ács Mari című dal írja le a helyzetet. Aki benne maradt a "régiben". Vagy a "Pénzügyesek".

Aztán, hogy hova vezetett ez az egész,azt meg lehet tudni a Hobo Circus Hungaricus lemezéről.

Ezért írtam, hogy a ti nemzedéketek nem fogja megismételni ugyanazokat a hibákat, mert egy teljesen más világban teljesen más problémákkal kell szembe nézzen. Meg lehet-e változtatni az emberi természetet, vagy arra vagyunk ítélve, hogy kövessük az állati ösztöneinket és kipusztuljunk? Fogalmam sincs. Kurt Vonnegut írta:„Kilgore Trout egyszer írt egy novellát, amelyben két élesztőgomba beszélget. Miközben eszik a cukrot és fuldokolnak saját ürülékükben, arról vitatkoznak, mi lehet az élet célja. Korlátolt eszükkel még csak nem is sejtik, hogy pezsgőt gyártanak.”

Lehet, hogy mi is csak olyanok vagyunk, mint az élesztő gombák. Nem tudom.
Életbe lépett az ultra fapadosoknál az új csomagszbály és miközben az utasok egy része hisztériázik, a Ryanair bejelentette, hogy novemberben még nem büntet a kapunál, ha az utasok túl sok kézicsomaggal jelennek meg ott. Érthető, hogy a Ryanair az utasok és a brit bulvársajtó bögyében van, sokat…..
Tarlós István haragszik az egész világra. Az értetlenkedő, balhécsináló zöldeket nem szereti, érthető okokból, hiszen túl sok a fa. Az állandóan követelőző, elnyomó bicajosoktól agyvérzést kap, mert azoknak meg minden kellene, az autósokat pedig mindig és mindenki csak bántja. Azoktól, akik nem…..
Meglehetős vihart kavart a héten az az írás, melynek szerzője 7 okot sorolt fel arra, amiért érdemes világgá menni, majd visszatérni. Akkorát, hogy válaszposzt is született rá, ez a heti blogajánló egyik kiválasztott írása. Emellett szó lesz még egy hazaút viszontagságairól, illetve…..
... a jelenlegi választási szemlélet és a választási gondolkodás nem jó, nem szolgálja az ország érdekét. Az alapokat még a rendszerváltó Kerekasztalnál fektették le és hibásan.  A terjedelmes internetes beszámolók mellett olvashatók voltak fanyalgó blog-elemzések is az Európa-párti tüntetésről,…..
"Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket. Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan. Egészen 2017 április 4-ig. Amikor ezt az álmot szembeköpték,…..
Elég volt! Elég volt abból, hogy havonta egyszer le kell másznom a retkes, büdös vízaknába leolvasni a vízóraállást. Ahogy a horgászbotról szokták mondani: a bot a horgász meghosszabbított karja. Valami ilyesmin kezdtem én is törni a fejem. Arra gondoltam, hogy elkezdek egy hosszabb Mano…..
Lődörgő Hollandi 2017.02.11 16:31:45
1. Egyre több jel mutat arra, hogy az ellenzéki sajtó Simicska és Puch vezetésével folyó átalakítása adott esetben egy MSZP-Jobbik koalícióban kulminálhat. 2. A Vona és a baloldal közötti választási együttműködés olyan "nemzeten átnyúló" pártszövetséget hozhat létre a korrupt Fidesszel szemben,…..
Az Expanse volt a 2016-os év legjobb sci-fi-je, nem véletlenül írták róla, hogy a Battlestar Galactica és a Trónok harca szerelemgyermeke. Aki eddig kihagyta, és van neki Netflix-előfizetése, álljon neki, este meg jöjjön ide vissza kommentelni, nagyon kíváncsi vagyok, darálva milyen élmény az első…..
  Csepreghy Nándor – Lázár jobbik bal-keze – ez év október 2-ig várja bárki – 0 – 99 éves korig - fantáziadús elképzelését arról, hogyan is lehetne orbánosítani a Gellérthegyet és a Citadellát. A Miniszterelnökség távirati irodához eljuttatott közleménye szerint pályázatuk célja,…..
Vannak emberek, akik hajlamosak úgy viselkedni egy luxusszállodában, mintha a pénzükért bármit megtehetnének. Na, ők azok, akiket az ott dolgozók általában ki nem állhatnak. Vajon milyenek a vendégek az alkalmazottak szemszögéből, mi az, amit bírnak, és mi az, amit nem a viselkedésükben? Kétrészes…..
Ha a rövid válaszra kíváncsiak, az ennyi: Tízből kilencszer nem. A kilencből nagyjából két alkalommal dob egy emailt. Pont. A hosszabb válasz, ennél talán kicsivel összetettebb, leírnám, hogy laikus álláskeresőként én hogyan éltem/élem ezt meg. A felsőoktatásból a felsőoktatásban zajló munka…..
  A szerző keresi a témát vagy a téma találja meg az embert? Mindkettő igaz, sőt kéz a kézben jár. Megfogalmazódni látszott egy kérdéskör, s miközben körbe jártam, rábukkantam egy másik lehetőségre. Lábra akartam passzolni, de egy ütempassz lehetősége sejlett fel. Nem tudom, bejön- e, de egy…..
Vendégszerzőnk, Zárug Péter Farkas írása   Tisztázzuk most a legelején: a vasárnapi boltzár feloldásához sem a népnek, sem a kereskedelemben dolgozóknak, sem a boltosoknak, sem a multiknak, sem a kiskereskedelemben dolgozóknak semmi köze nincs. Egyetlen oka van: az, hogy ne…..
Fúúúúú gyerekek állítsuk meg a triciklit, mert nagyon messzire gurult. Enyhébb nyomásra a Fidesz kihátrált ebből a buliból, és egy évnyi szenvedés után kinyitja nekünk a boltokat, kereskedelmi egységeket. Bloggerként nagyon sok emberrel érintkezek a legkülönbözőbb társadalmi, politikai rétegekből és…..
Lődörgő Hollandi 2016.04.14 09:30:03
@camilló: Mondjuk úgy, hogy van egy-két olyan ország nyugaton, ahol vasárnap zárva vannak a boltok. A túlnyomó többségükben viszont nyitva vannak és ez a tendencia. Pl. Hollandiában 1995-ben minden zárva volt, 2000-re ez teljesen megszűnt.
Bencsik Rita Sok ember indul útnak manapság és próbál szerencsét külföldön akár egy jó munka miatt, egy ösztöndíj vagy egy szerelem okán, nyelvtanulás céljából, vagy egyszerűen azért, hogy kipróbálja magát, hogyan állja meg a helyét egy idegen országban, mennyire tud azonosulni az ottani…..
Lődörgő Hollandi 2016.01.15 09:07:23
@Alotharian: Köszönöm az együttérzést! Igen, ahogy az ember fejlődik először azra jön rá, hogy nincs fogtündér, mikulás meg jézuska, később, amikor értelmesebb lesz, akkor arra is hogy rengeteg más dolog sincs, amit a mindenkori hatalom az emberek fejébe sulykol hogy jó alattvalók legyenek. Tulajdonképpen tényleg sajnálatos.
Lődörgő Hollandi 2016.01.19 19:29:22
@BéLóg: Tizenöt évet éltem külföldön, aztán hazaköltöztem. Igen, negyedannyi pénzért. És nem érdekelt, hogy ki van hatalmon. Öt évet bírtam, aztán megint eljöttem. Nem a pénz miatt. Hanem mert belefáradtam a napi küzdelembe a butasággal és a provincializmussal. A rendszerváltáskor hittem abban, hogy végre egyszer Magyarország is a nyugathoz fog tartozni. Nem ez történt, sőt, már igényük sincs erre az embereknek. Én pedig nem vagyok hajlandó egy olyan országban élni, aminek Azerbajdzsán a példaképe.
Még mielőtt valaki azt hinné, hogy Orbán meglepődött azon, hogy van Schengenen kívül is élet, elmondanám, hogy ő a leginkább érdekelt abban széles e hazában, hogy ez így is legyen, és mi ezt az életet is éljük. Orbán egész utóbbi másfél éve az EU-ból való…..
Még ezekben a percekben is az Andrássy-Bajcsy kereszt környékén parkol kanyarodósávban az a fasztalicska, aki miatt írom a cikket. Természetesen DT rendszámmal veri a csalánt. Ha ugyanezt a manővert én csinálom, akkor nagyon sok dezsővel díjjazzák a mutatványomat. Történt…..
A norvég keresztek leszedésének ügye több szempontból abszurd: a felvetés és az ehhez kapcsolódó hazai vélekedés is az. Teszünk egy kísérletet annak bebizonyítására, hogyan lehetséges vallásilag korrekt, ám a legkevésbé sem semleges terek kialakítása úgy, hogy a keresztek is a helyükön maradjanak.…..
Mielőtt elsüllyedne a korrupció mocsarában a magyar kormány, az Egyesült Államok külső ellenségképpel ajándékozza meg a Fideszt. Már Angela Merkel tündöklése idején is tapasztalatuk, hogy a német kancellár minden egyes impotens, kétszínű, ellentmondásos nyilatkozatával…..
Lődörgő Hollandi 2015.11.06 09:57:43
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: arra mi a kifejezés, ha valaki azért indít háborút, hogy arra hivatkozva rabolja ki a saját népét?
Lődörgő Hollandi 2015.11.06 14:08:31
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Én csak a fogalom nevét kérdeztem, azt, hogy mikor történt és ki követte el, azt mindenki döntse el magának. (A háborúba beleértendő a polgárháború vagy ahhoz közeli helyzet kialakítása.) Tehát akkor hogyan neveznénk ezt a cselekedetet?
Lődörgő Hollandi 2015.11.06 14:09:43
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Én csak a fogalom nevét kérdeztem, azt, hogy mikor történt és ki követte el, azt mindenki döntse el magának. (A háborúba beleértendő a polgárháború vagy ahhoz közeli helyzet kialakítása.) Tehát akkor hogyan neveznénk ezt a cselekedetet?
"Aki ballib, az csak feltétel nélkül, lihegve imádhatja a menekülteket, aki meg jobbos, az csak szittya indulattal gyűlölheti őket. Baromság" - szólt szívemből nemrég Geszti Péter a menekültügy kapcsán. Az utóbbi hetekben gyakorlatilag az egész világ a menekültekről beszél.…..
Ha őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, akkor belátjuk, hogy a magyar köztudatban még mindig él a "szegény elnyomott kisember" metaforája, akit a nagy gonosz multi (esetünkben most a biztosító) erőfölényével kizsákmányol, akinek a hóhérja a pénzéhes biztosítási…..
Lázár János, az önjelölt offshore-ügyi biztos kommunikációs harcot indított a svájci számlákon pihenő magyar offshore vagyon ellen. Nem férhet hozzá kétség, hogy ha Obama, vagy Merkel nem tudott komolyabb eredményeket elérni a banktitkok feltörésének ügyében, akkor Lázár…..