Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Renesans

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan elsütötték már, de csak azért is elsütöm én is, szóval most már tényleg elkezdődik a világbajnokság. Legalábbis ha most nem, akkor tényleg soha, több csoport nincs ugyanis, este máris jönnek az A-jelűek újra a futballgyilkos Urugay-jal meg az érzékgyilkos vuvuzelákat…..
Eszembe jutott, hogy a kampánycsend előtti utolsó napon talán azt is meg lehetne még nézni, hogy abban az 57 választókerületben, ahol vasárnap folytatódik a küzdelem, kire szavaztak a választók listán. Az alábbi táblázatban nincsenek az egyéni sorrendtől drámai mértékben…..
Renesans 2010.04.23 15:00:24
@török gábor:

Gábor, én inkább az MSZP egyéni és listás eredményei közötti eltérésre lennék kíváncsi, mert az MSZP jelentősen jobban szerepelt az egyéni körzetekben, mint amit listán kapott.

Véleményem szerint az LMP szavazói között igenis van egy MSZP-s másodlagos preferenciával rendelkező nem elhanyagolható réteg.

Országosan kevesebben szavaztak az LMP-re egyéniben, mint listán, egyrészt azért, mert a szavazóik egy része úgy vélte, az LMP jelöltjének nincs esélye, másrészt pedig nagyon sok helyen nem is tudott indulni az LMP-s jelölt. Megfigyelhető, hogy ezeken a helyeken a szokásosnál még nagyobb az MSZP listás és egyéni eredményei közötti különbség.
Renesans 2010.04.23 15:25:27
@Ordnassac: Igazad van. Szerintem az MDF-szavazók másodlagos pártpreferenciája (már amelyiknek van), kizárólag a baloldalhoz köthethő, tehát vagy MSZP-s, vagy LMP-s.

Megnéztem példának a szegedi 01. számú körzetet, ahol csak három jelölt indult (Fidesz, MSZP, Jobbik). Itt listán 29% körül kapott az MSZP, míg egyéni jelöltjük majdnem 40%-os eredményt ért el. Az MSZP itt több mint 3000 szavazattal kapott többet egyéniben, mint listán (összesen kb 30000-en szavaztak ebben az EVK-ban). A Fidesz listás szavazatszáma itt mintegy 1000 szavazattal több, mint az egyéni jelöltjére leadott voksok száma.

Végeztem egy kis számolást a listás szavazatokkal. Az MSZP szavazataihoz hozzáadtam az MDF-szavazatokat, majd a kb. 3200 LMP-szavazatot. Így az MSZP egyéni szavazatszámánál kb 1000-rel nagyobb számot kaptam. Ez nagyjából megegyezik a Fidesz egyéni és listás szavazatszámának különbségével.

Az elméletem a következő: LMP-s jelölt híján a listán LMP-re voksoló szavazók mintegy 2/3 támogatta az MSZP, 1/3 értelemszerűen a Fidesz jelöltjét, ha feltételezzük, hogy az LMP-Jobbik szavazatmegosztók száma elenyésző.

Valószínűleg a Fidesz és a Jobbik között is volt szavazatmegosztás de ennél kisebb mértékű. Érdekes módon az egyéni jelöltre kapott szavazatok száma magasabb (kb 500-zal) a Jobbik esetén is. Tehát ha volt is szavazatmegosztás, valószínűleg a Fidesz-Jobbik szavazatmegosztók "kioltották egymást", azaz egyik felük egyéniben, másik felük listán voksolt a Jobbikra.
Renesans 2010.04.23 19:16:50
@papika:
Budapesten összesen 5 helyen nem volt LMP-s jelölt.
Ezekben az EVK-kban a Fidesz ill. az MSZP egyéni és listás százalékai, ill. ezek különbsége:

Bud14:
Fidesz - egyéni: 49,6% lista: 43,5% eltérés: +6,1%
MSZP - egyéni: 32,5% lista: 28,2% eltérés: +4,3%

Bud23:
Fidesz - egyéni: 48,2% lista: 44,1% eltérés: +4,1%
MSZP - egyéni: 35% lista: 28,9% eltérés: +6,1%

Bud26:
Fidesz - egyéni: 49,2% lista: 44,7% eltérés: +4,5%
MSZP - egyéni: 36,9% lista: 27,6% eltérés: +9,3%

Bud29:
Fidesz - egyéni: 47,9% lista: 45,1% eltérés: +2,8%
MSZP - egyéni: 30,6% lista: 25,3% eltérés: +5,3%

Bud30:
Fidesz - egyéni: 48,3% lista: 42,9% eltérés: +5,4%
MSZP - egyéni: 35% lista: 26,8% eltérés: +8,2%

Ezek alapján a Bud14 kerületet kivéve mindenhol az MSZP-nél nagyobb az eltérés. Lehet, hogy a 2:1 arány túlzás, de szerintem látható, hogy az LMP-szavazók másodlagos pártválasztása enyhe MSZP-fölényt mutat.
Nem a választás most már a kérdés - mondta ma reggel a köztelevízióban Pokorni Zoltán. Bármi is történt a két forduló között (vagy inkább nem történt), nekem is folyamatosan ez volt az érzésem: ezért is nehéz már újat mondani a vasárnapi voksolásról. Most egyelőre nem is…..
Hát ez egyre viccesebb ... Lendvai a Nagy Kiprintelt Kuruclobogtató Nemzetközi Sajtótájékoztató után beszopta, mert ma meg pont ők buktak le. És egy dolog Kubatov "hencegését" hallani, és egy másik dolog az MSZP-s online adatbázist működés közben látni. A videón…..
Eltelt huszonnégy óra a Fidesz pártigazgatója által elmondottak első részletének nyilvánosságra kerülés óta. Tegnap úgy fogalmaztam: „az játssza majd a legfontosabb szerepet, hogy a következő órákban mi történik. Hogyan reagálnak a politikai ellenfelek, mennyire képesek…..
Renesans 2010.04.08 20:18:06
@baladinkó: Hoppá! A CRM jelentése pedig tudjuk, hogy micsoda: hu.wikipedia.org/wiki/CRM
  Már csak néhány nap van hátra a második fordulóig és bő egy hónap telt el tippjátékunk első köre óta. Most újra tippelésre kérjük kedves olvasóinkat, kíváncsiak vagyunk, ki szerint változott a helyzet március óta. Sikerült-e az áttörés Mesterházy Attilának?…..