Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KomplexSokaság

0 bejegyzést írt és 72 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Kérem kapcsolja ki 2009.10.29 05:30:00
Mivel a gyerek lelkileg vashiányos, viszonylag gyakran kell őt gépek közelébe vinni; az mindegy neki, hogy mozdony, autó vagy hajó, csak nehéz gép legyen. Erre szerencsére sok lehetőség van a kisvasúttól a múzeumon át a veteránautó-kiállításig, csak azt sajnáljuk, hogy katonai…..
KomplexSokaság 2009.10.29 05:59:23
Nézd meg a Google Earth Panoramio mellékletét. Az oda feltöltött, amatőr képek alapján kapsz képet a hely hangulatáról. Mondjuk, milyen a kilátás a Csóványos melleti Szabó-kövekről.

Amit írsz az az amatőr művészet tagadása. Ne zenélj a barátnőddel kettesben, mert a profik sokkal jobban adják elő azt a Handel-szonátát. Ne örökítsd meg filmen, milyen volt a Szalajka-völgyben éppen pont akkor a vízesés meg a vörösbegy, mert majd egyszer eljön Sári Sándor, és rátölti a jutyubra. Persze nem a te kísérőzenéddel. Ne dugj a barátnőddel, mert Casanova sokkal profibban csinálja, mint te.

Ezzel az írással az élet értelmét kérdőjelezed meg, azt, hogy több lehess, mint egy csavar a gyárban.

Ars Poetica Gárdonyitól.

"Az eksztázis. De nem az az eksztázis, amelyet a mű fejez ki, hanem az az eksztázis, amely a művet létesíti. Az eksztázis az a szent tűz, amelyben a gyémánt terem. Kis lobbanás: kis
gyémánt. Nagy, erős tűz: nagy gyémánt. De hát beszéljünk magyarul: eksztázis helyett elég rezgést mondanunk, lélekrezgést. Azt a rezgést örökíti meg a művész. Mert
annyira gyönyörködik a rezgésében, hogy MARASZTANI AKARJA: holnapra is, holnaputánra is meglegyen, teljes életére
meglegyen.

Mint ahogy a veleje-szegény gazdag elteszi az aranytálat, az elefántcsont feszületet, az igazgyöngy füzért, amelyben a
szeme gyönyörködött, hogy teljes életére gyönyörködhessen benne, meg hogy a társaságát is gyönyörködtethesse vele;
mentül több embert; mind a világot; és ha meghal, megmaradjon az a gyönyörűség a fiainak, a leányainak, azok társaságának, mind a világnak, továbbra is. Hát a művész is, hogy meglegyen, megmaradjon. Ez az isteni legyen!...

De hát a művész olcsóbban jut a maga kincséhez, gyönyörűségéhez. Ingyen. Dehogyis ingyen! Irtóztató árat
fizet érte. Az ifjúsága örömeit fizeti oda érte: aj, sok szenvedés, nélkülözés, sok felhő, sok tövis, sok keserves év
az ár...

De hát mégis azt érzi, hogy ingyen. Ingyen jut a gyönyörűségéhez. És: ő is elteszi magának. Vászonra vagy márványra. Vagy kótára. Vagy ha költő, rímekbe köti. No
mármost: a szent szellő mindenkit megérinthet: szép rezgések
mindenki lelkében keletkeznek, de nem mindenki tudja vászonra, kőre, papirosra marandósítani. csak a művész! A
művész, az igazi művész! Mentül igazibb művész, antul sikerültebben. Legsikerültebben az a művész, aki azt a
szép-rezgést úgy tudja formába önteni, hogy AKI AZ ALKOTÁSÁT NÉZI, VAGY HALLJA, VAGY OLVASSA, CSAK AZT A SZÉP-REZGÉST
ÉRZI, AMELYET A MŰVÉSZ ÉRZETT, MIKOR A MŰVE FOGANT, mikor a művet alkotta, és befejezte."
KomplexSokaság 2009.10.29 13:14:28
@L.A.: Ida regénye.

@flugi_: Én viszont egyetértek veled :-). Hol a határ a művészi és nem művészi kép között? És hány ellenfényes bemozdult zsiráfot kell csinálni ahhoz, hogy megtanuljunk jól fényképezni? Esetleg az a proli vesz majd egy jobb gépet, meg olvas valamit a fotózásról. Jobb, mint ha csak tévét bámul sörözés közben.

@bonifac: Nemcsak a melletit irtam el, hanem Sára Sándor nevét is, sorry.

Az írásnak azzal a részével nem értek egyet, amely azt fejtegeti, hogy ha valaki más profin megcsinálja, akkor én már ne is próbálkozzak vele. A zombikkal és a nemottlevéssel igen.
w Döbrögi országlása 2009.10.16 07:30:00
Abban a szerencsében volt részem, hogy élhettem a Kádár-rendszerben. Ennek annyi előnye mindenképpen van, hogy láttam valami egészen mást, és be tudok róla számolni. Igaz, hogy 13 éves voltam a rendszerváltáskor, viszont négyéves korom óta olvasok újságot. Háromféle lap…..
w Kései sirató 2009.09.29 06:15:00
Öt éve ezen a napon avatták miniszterelnökké Gyurcsány Ferencet. Meg akarta változtatni Magyarországot, és ma, röpke fél évtized után elmondhatja szerénytelenség nélkül, hogy ez sikerült. Csinált valami nagyot. Nem egyedül, dehogy; ekkorát egyetlen ember semmiképpen sem tud…..
KomplexSokaság 2009.10.01 08:40:38
Gyurcsány MÉLTÁNYOS reformokat akart, ahol egy csoporttal sincs úgy kib@szva, hogy teljesen ellehetelenüljenek önhibájukon kívül. Bokros, Bajnai fűnyírózik és tesz minderre. Szegénységi bizonyítvány erről az önző országról, ahol a szolidaritás nulla, hogy máshogy nem megy. (Nem, nem vagyok MSZP-s.)
Nem egyszerű kérdés ez, akárhogy is nézzük. Egyrészt egy tisztességben megöregedett, jó pedagógus tapasztalata, ismeretanyaga kincset ér, amit valamilyen formában jó, ha át tud adni a gyerekeknek. Márészt viszont egy 60 vagy akár 70 feletti ember nagyon kevéssé tud már…..
KomplexSokaság 2009.09.21 08:49:29
@titantoma: FELVÉTELIN? Ember, hol élsz? A mai tanárfizetések és presztizs SEMMI válogatási lehetőséget nem tesz lehetővé. Egy ma 60 éves is, egy mai 40 éves is zsebrevágja a ma végzős tanárokat például matekból. (Például középiskolai feladatok megoldására gondolj.) Pontosabban, van egy kis réteg, a lelkes őrülteké, akik okosak, és mégis tanítani akarnak különféle személyes okoból. A többség totálisan alkalmatlan, de nem lehet kirakni őket az egyetemről, mert akkor náluk még rosszabbak fognak tanítani. Amióta a BSc-ben össze vannak ömlesztve a leendő tanárok és nemtanárok, azóta végképp világos, hogy aki csak kicsit is tehetséges, azok közül csak nagyon kevés vállalja a tanári pályát.
Belsőség A norma anyátokat, azt! 2009.09.09 07:02:00
  Az Európai Uniós szabályozások kivégzik az autórajongók utolsó bálványait. Halálsoron a szupersportkocsi, és a kéziváltó. Vélemények az azonos című írásunkról...
KomplexSokaság 2009.09.09 21:19:57
@ijontichy: Bár nagyjából egyetértek, azért annyit hadd tegyek hozzá: nem extrém sietségről és Fittipaldiról van szó például az autópályán való előzéses besorolásnál. A te 140 lovad helyett egy manuális (olcsóbb) 100 lovas kézi váltós ezeket a manővereket meg tudja csinálni, amikor (ritkán) kell.

Pont ez az érv az autók erejének túlzott korlátozása ellen is. Nemcsak az a kérdés, hogy fel tudják-e venni a forgalom sebességét, hanem az is, hogy hogyan tudnak belesimulni.

Igaz, régen vezettem automatát (Amerikában). Nyilván az újak jobbak.
KomplexSokaság 2009.09.09 21:47:51
@Dr. Zerge: Na meg a hétvégi házikóba se kellene lemenni a hétvégén, ha nem lenne autóbűz a környezetünkben, hanem helyette mondjuk park és uszoda, meg beépítetlen, turistaösvényes János-hegy.

De a szép, agglomerációs környezethez már hozzátartoznak a nagyobb távolságok, például a gyerek sulijába.Nem hiszem, hogy bármilyen zseniális közösségi gondolkodással meg lehetne úszni a népességfogyás kikényszerülését. Ami kopp lesz.
KomplexSokaság 2009.09.10 07:11:23
@KuKori: "a túlnépesedést érintő megoldásaitokat nem egy csökkenő lakosságú országban kéne gyakorolni."

1. Kinának, Indiának van atombombája (életszínvonal helyett). Nemcsak az ő népességük csökken majd.

2. Magyarorszag mai népsűrűsége sem bírja el a mai stílusú autóhasználatot Budapest és az agglomeráció vonatkozásában (munkába járásra). OK, erre megoldás lenne még az elővárosi vasút kombinálva P+R-rel (de nem akkor, ha két gyereket kell csellóval a suliba vinni). A kolibriszállítást a balatoni nyaralásra még elbírja a környezet. A hétvégézés talán a határon van.
Az Antali-csapat egyik embere maga állította ezt. Péntek óta egy kétoldalas levél tartja izgalomban a vasútreformmal hivatásosan és hobbiból foglalkozókat. Először a Magyar Nemzet írt cikket a(z alapvetően) Takács László által írt dolgozatról, szemelvényeket is közölve…..
KomplexSokaság 2009.09.06 21:31:27
@vidi-master: Magyarázd már el, hogy ahol csak annyi utas van, ahány egy buszba befér, ott miért éri meg vasúti infrastruktúrát fönntartani?

Félreértés ne essék támogatom, hogy a turizmus szempontjából fontos, "tájképi" vonatok megmaradjanak (Zirc, Szilvásvárad).
KomplexSokaság 2009.09.07 07:50:05
@zsoltix: A busz is közösségi közlekedés. Hamis a BKV-analógia. Napi pár járat esetén a környezetszennyezés sem érv.
FérjBlog elvált szülők 2009.09.02 06:55:00
Valamelyik nap a Porontyon egy kommentben volt elsütve a következő szöveg: "egy elkényeztetett leányka, akinek pusztán az a baja, hogy a szülei elváltak amikor ő 13 éves volt". Később el lett mondva, hogy a szülők szépen váltak el, nem volt veszekedés, vita a láthatás…..
KomplexSokaság 2009.09.02 10:33:53
@Balance Of Power: Akkor már el van cseszve. A kulcs a felelős párválasztás, és a még felelősebb gyerekvállalás.
Ha egy párt sok minden köt össze, a közös gondolkodásmód, hobbik, esetleg hivatás, akkor nehezebben válnak el.
KomplexSokaság 2009.09.02 10:54:09
@Narvati: A férjed már akkor is tojt a gyerekre, amikor még együtt voltatok?
Az állami bölcsödei nevelés a magyar nyelv elsajátításáról szól, idegennyelvről nemigen hallottam. Esetleg különórákat tudok elképzelni, hogy kérhetnek a szülők a gyermek számára. Ha valaki találkozott olyan állami bölcsödével, ahol van idegennyelvű…..
KomplexSokaság 2009.08.31 07:53:23
@ifj. Farkas Gyula: @incognita:

Nem értem a problémátokat. Itt nem tanulásról van szó, és nem is a Jingle Bells énekléséről. Egy ismerős házaspárban a papa magyar, a mama német. A gyerekhez mindketten az anyanyelvükön beszéltek konzisztensen. Négyéves korára perfektül beszélte mindkét nyelvet a legkisebb erőfeszítés nélkül, például fordította nekem a német nyelvű mesefilmeket.

A nyelvtanulás jó része nem matematika. A szavak tanulása, ami számos felnőttnek messze a legnehezebb, itt automatikus, hasonlóképpen a nyelvi fordulatok ösztönös alkalmazásának begyakorlása. Végül a kiejtést is csak ebben a korban lehet tökéletesen megtanulni. Ez óriási terhet vesz le később a gyerek válláról, mert már csak a nyelvtannal kell foglalkoznia.
KomplexSokaság 2009.08.31 08:31:47
@Yasashi Tanuki: Részben egyetértek, de a helyesírást például nem ússza meg. Meg aztán nyelvvizsgáznia is kell valamikor majd. És bizonyos alapszabályokat azért jó tudni, még ha magyarul írsz is lehet olyan bonyolultabb mondat, ahol például a központozást szabályok alapján döntöd el, mert az ösztöneid nem súgják meg pontosan.
w Nyugat, majmulás 2009.08.29 06:45:00
- Miért is legyünk toleráns, nyitott ország, amikor az itt nem szokás? – teszi fel a kérdést a kedves olvasó, és nem is egy, hanem sok. Arra a tök szimpla felvetésre válaszul érdeklődik, miszerint esetleg nem volna muszáj innen elüldözni – egyebek mellett,…..
Olvasónk Budapestről utazott Balatonfűzfőre, átszállásra 13 percük lett volna Székesfehérváron, ha egy barom nem húzza meg a vészféket még a Keletiben feleslegesen, egymás után kétszer. Ezek után a kalauznak panaszkodtak, aki később jó hírekkel tért vissza: Megvárja őket a…..
KomplexSokaság 2009.08.28 10:58:40
@grmindenyssa: Mert azért nem fizetnek a bértollnokoknak az olcsón privatizálni vágyók.
Biztosan politikusi babérokra tör Jozin Bazin egyik szomszédja, aki követve a hazánkban bevett gyakorlatot, miszerint mindent nyúljunk le magunknak, ami közös, kihelyezett egy táblát az utcai parkoló egyik helyére, miszerint az privát terület és senki más nem parkolhat oda. Van, aki…..
Na, ez a durva, nem a Batz papucs! A Homár régi mailhaverját, Gábort és a kocsijában utazó családját igazi életveszélybe sodorta egy agresszív önkéntes seriff, aki le akarta szorítani őket az útról. Konkrétan rájuk húzta a kormányt az országúton, "rendőrség"…..
w Póktalanság 2009.05.08 04:00:00
Tavaly szeptemberben Liverpool utcáin egy harminchét tonnás mechanikus pók sétált végig. A lépegetőt egy francia művészcsoport, a La Machine készítette és irányította. A pók drámai jeleneteket adott elő tűzijáték és vízijáték mellett, a város apraja és nagyja, és persze…..
KomplexSokaság 2009.05.08 10:00:37
Teljesen ellentmondásos írás. Nem is értem mit akarsz kihozni belőle. Mi a cél? A bevétel? A leendő beruházások? A címlap a világsajtóban? Mit akarsz, ki jöjjön ide?

A business jetekből természetesen látszik a Bartók-bérlet. Egy Polgár László-féle Parsifal-on nemcsak olyan japánok ülnek, akik tapsolnak az első felvonás után, majd elhúznak. Sőt, nem is csak sznobok, hanem éppen az europai businessmanek. Szóval Kocsis Zoltán és a bőgatya között még van némi átmenet.

De ha eggyel lejjebb célzol: ott a Balaton Sound közönsége. Vagy a Szigeté. Vagy az még mindig túl elit?

Az egész olyan mint egy étlap. Nézi a nyugati pógár: malájt már ettem, meg indiait is: magyar kultúrát még nem. Most meg lehet kóstolni. Ez miért nem jó célközönség? Kulturális szinttől függetlenül?

És ha Forma I lenne Pécsett, vagy BL-döntő, angol huligánokkal, bunyóval, bíróveréssel spékelve, az kielégítene? Garantált címlap a bulvársajtóban. Igazolja le a Pécs Messit, hogy idejárjanak Barcelonából a drukkerek? Vagy nyíljon Star Wars/Vuk múzeum?

Vagy azt gondolod, hogy Liverpool akkor jár jól (miben is?), ha róla nem a Beatles meg Gerrard jut eszünkbe, hanem Godzilla? Milyen módon reprezentálja ez Liverpool kultúráját? És kinek jó? Miféle értéket teremt? Ha pókot akarok nézni, akkor takarítok, vagy elmegyek moziba. Egy horrorfilm még talán képvisel bizonyos értéket, de egy mechanikus utánzat?

Néró felgyújtatta Rómát, hogy emlékezetes legyen. Ez a cél? Hát ez nem is kerülne sokba.

w Az aknamunka ünnepe 2009.05.05 04:20:00
Magyarország válságának szép fényes tükrei az ünnepei, amiket helyesebb szabadnapnak hívni, mert ennél szélesebb közmegegyezés nincs egyikről sem. A munka ünnepe évtizedek óta folyik össze a majálissal, ami tényleg semmi mást nem jelent, mint hogy most már elég jó idő van…..
Újabb hajós hír: Pozsony után ezúttal a magyar főváros környékéről. Az országos hírügynökség tudósítása nekem kicsit optimistának tűnik, különösen a hajóra átülő autósok becslésében, de ne nekem legyen igazam.MTI Még ez évben dunai szárnyashajók kapcsolódnak be a…..
w Balfenéken 2009.04.22 00:45:00
Hét évük elszelelt. Ha valaki olyat talál mondani, hogy ez a hét év nem része a rendszerváltásnak, a történelemnek, akkor felháborodnak. Közben a hét év vívmányait saját kezükkel bontják vissza tövig, a száznapos programig. A családi pótlék, a nyugdíj, az összes…..
KomplexSokaság 2009.04.22 08:13:39
Demagógia, mélyen a szokásos színvonal alatt. A "nincs kedvem dolgozni, lapátoljon más" kategória kicsi része a mostani elvonások érintettjeinek.

1. A magánnyugdíjpénztárra való áttérés az aktívaknak dupla terhet jelent, egyetlen generáció esetében. Mert akkor egyszerre kell fizetni a saját és az előző generáció nyugdíját is. Ez
sz@r ügy, de nem következik belőle, hogy ez "jogtalan" elvonás, sem az, hogy a nyugger vagy lapátoljon szenet, vagy dögöljön meg.

2. Hemzsegnek a munkaadók, akik a 62 és 65 közötti korosztálynak munkát kínálnak. Ők fizikailag is különosen alkalmasak a szénlapátolásra. De most majd hirtelen ez megoldódik, és kihúz minket a válságból.

3. Mondjuk matektanárnak alkalmas a nép 5%-a. De nem, annyi eszünk nincs, hogy azt a kevés tanárt, amennyi tényleg kell, normálisan megfizessük, hanem a qrva közalkalmazott menjen az annyába, csökkentsük e fizetését még tovább, hogy most már ne az menjen tanárnak, aki hármas volt gimiben, hanem az, aki kettes. Szép, előrelátó politka. Jövőépítő. Orvos dettó, akinek van kis gógyija közülük, dolgozzon Írországban. Nekünk csak a béna meg az afgán orvosok kellenek itthon.

4. Gyed. A gyereknevelés és a vasútmodellezés között vannak még fokozatok. Társadalmi hasznosság tekintetében is meg kényelem tekintetében is. Főleg a mai óvodahelyzetben szuper ötlet elvenni. De gondolom az itt kommentelők inkább megfizetik a babyszittert, mint hogy maguk magyarázzák el a gyereküknek, hogy mitől és merre megy le a nap. Szép, érzelmileg gazdag családot eredményez.

Szóval összefoglalva: lehet, hogy nincs elég pénz a társadalmilag fontos dolgokra, de akkor ezen sajnálkozzunk, ezt próbáljuk megoldani, és ne agymossunk, hogy nekem jár a lapostévé meg a BMW azon az áron is, hogy a szomszéd gyereke hülyévé nevelődik, a nagyanyja, aki az egész életében dolgozott, meg éhen döglik.

Budapesten is bevezetik az európai nagyvárosokból jól ismert bérbicikli-rendszert, jelentette be Nyáry Krisztián kommunikációs vezető a főpolgármesteri kabinet döntését. A közösségi biciklibérlés lényege, hogy a városban 300-600 méterenként gyűjtőpontokat állítanak fel,…..
w Póttandíj 2009.04.03 05:35:00
Ha egy magyar embernek 800 ezer forint hiteltartozása van, akkor tízmillió magyar ember mekkora gödröt ás? Ennyi háztartási hitel jut mostanában és körülbelül egy magyarra, és ennek négyötöde devizában. Az eloszlása nyilván változó, van, aki ötvenmilliós házat vett…..
Pápa egy kedves dunántúli kis város, már ha az ember úszkálni, szaunázni és hasonlók miatt látogat el oda. Gábor autót próbált vásárolni, neki ezzel kapcsolatosan nem voltak olyan pozitív tapasztalatai, mint nekem tavaly nyáron a strandon. Vagy fürdőben. Vagy mi az ami ott van…..
Oké, tudtuk, hogy a bankok csak a pénzünkre utaznak, de hogy ennyire hülyék legyenek, az mindig meglepetést tud okozni. Viszi is a levélírónk a zsetont azonnal egy versenytárshoz, aztán még egyhez, aztán még egyhez... Lássuk a mai történetet! (Továbbra is várjuk a…..
KomplexSokaság 2009.03.25 13:27:32
@sls: Hogy ne lenne értelme a blognak? Felhívja erre a figyelmet, ráadásul index címlapon. Hogy más se szívjon.