Adatok
Nicolae
0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
SALÁTÁS SZÁRAZBABLEVES Lángossal és zöldhagymával Ez egy tipikusan székelyföldi tavaszi étel, autentikusan leírva csak nektek, csak most, csak itt - Sanyától!! Nagyböjt idején hús nélkül, egyszerűen száraz fuszulykát főznek, bő sótlan lében (úgy hamarabb megpuhul).…..
Nicolae
2009.05.16 11:45:09
Na ez egy jó leves. Én ilyet először a székely barátnőmnél ettem Kovásznába. Nálunk Moldvában a babot bors-al vagy sokszor savóval csinálta nagyanyám (bors de fasole boabe). A románok minden levest zöldségel főznek, a székely magyarok nem. Bab vagy burgonya + leveszöldség, hagyma felaprítva vagy egészben (a zöldség és a hagyma lehet olajban zsírban kicsit párolva). Fűszer csak só, bors néha-néha cimbru (magyarul csombor). Ha megfőtt jön bele a bors (előtte fel kell forralni)vagy a savanyú savó. De lehet megadni a savanyúságát meggyel is, káposzta levével is. A végén tett bele nagyanyám vágott petrezselyemet, zellert, leusteant. Rántást nem tesz bele a román. De van olyan hely Moldvában ahol kis oljban kis hagymát párolnak ebbe tesznek paradicsomot vagy paradicsom buliont és ezt teszi rántás helyett. A paradicsom és paprika nyersen is mehet a ciorbákba. Én nagyon szeretem ezeket a leveseket és mióta Magyarban élek azóta is sokszor fözöm. A borsot mindig csinálok itthon korpából és kukoricalisztből. Inni magában és főzni is jó, egészséges. Ennek e receptjét is meg kell adnatok ezen a lapon, érdemes! A bors magic nem jó, én nem szeretem. Itt nem is lehet kapni. A házi bors tehát nagyon egyszerüen készül csak idő kell hozzá és jó üdítő is.
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz