Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zeneszpeter

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az imént egy érdekes elemzést olvastam a Boko Haram nevű iszlám terrorista szervezet vezetőjéről, akit Abubakar Sekaunak hívnak. A Boko Haram most azzal vált híressé, hogy elrabolt sok száz diáklányt egy iskolából Nigériában, holott előtte ennél sokkal rémségesebb tetteket…..
Az ember kettős lény: testből és lélekből áll. A test romlandó, az árnyékvilág foglya, ezzel szemben a lélek légies, nemes, romolhatatlan, és egy emelkedettebb szférához tartozik. Az ember életében a kettő kéz a kézben jár, ám a halál pillanatában elválnak útjaik. A lélek…..
zeneszpeter 2013.10.21 18:00:59
Örülök a cikknek, véleményem szerint ezen a területen a legkézenfekvőbb kritizálni a vallást. Már eleve a dualizmus tarthatatlan. Tök mindegy nekem, hogy mi van a naprendszerünkön túl, ott lebeg-e a nagy szakállas, vagy sem, ő csinálta az ősrobbanást, vagy sem. Egy neutroncsillag legalább olyan elképzelhetetlen, mint a teremtő. A lélek viszont itt "van" bennünk, az embrióban pedig a megszületését, vagy a belénk szállását is "megfigyelhetjük". Vallásos barátommal sokat vitatkoztunk azon, hogy mi az, amit a lélek működése okoz bennem, nem pedig a hormonok, enzimek, stb. Tulajdonképpen már itt megakad. A kutyás és majmos példát is szívesen előveszem vitáim során. A hűség, szeretet, nem olyan egzakt fogalmak, amiket egyértelműen csak az embereknek lehetne tulajdonítani.
Szívesen teszem fel a kérdést a fogamzással kapcsolatban is. Katolikuséknál a fogamzással már lélekkel rendelkező lény jön létre. Egy megtermékenyített petesejtnek ezek szerint van lelke. A lélek akkor születik? Vagy ott sürögnek-forognak minden lyukas guminál, hátha valamelyik részt vehet egy balesetben? És mi van a mesterséges megtermékenyítéssel? A kémcsőben születik a lélek? Vagy ott sündörög egy-kettő a laborban? És mi van akkor, ha egy szedercsíra állapotban lévő zigótát szétvágunk? Akkor a kés mentén egy új lélek születik? És mi van a sérült emberekkel? Ugyanolyan lelke van egy Nobel díjas fizikusnak, mint egy Down szindrómásnak? Vagy a down szindrómás lelkek alapos kromoszómavizsgálatot tartanak, hogy azokba a testekbe kerüljenek, ahol megvan a kromoszóma rendellenesség?
A Szkeptikus Klub októberi rendezvénye: Dr. Orsovai Imre geológus: A megújuló energiaforrásokról Az egyes megújuló energiaforrások felhasználásában, természeti adottságainkból következően, közepesek a lehetőségeink. Azonban a lehetőségek kihasználását is korlátozzák a szakhatóságok (az…..
zeneszpeter 2011.10.23 17:47:17
@teddybear01:
Értem én, hogy vissza kell sajtolni, nincs is ezzel baj.
Ha kiengedem a szabadba a termálvizet, akkor lecsökken a nyomása a légköri nyomásnak megfelelően. Ha ezt vissza akarom pumpálni, akkor ugyanolyan nyomást kell produkálnom, mint ami a föld alatt van.
Ha viszont nem engedem szabadjára, akkor a nyomása sem esik le, így nem kell plusz energiát befektetni. Az a nyomás nyomja vissza, ami kinyomta. Áramoltatni persze kellene, de nem a földalatti nyomást leküzdve.
Nem tudom, érthető voltam?
zeneszpeter 2011.10.23 21:58:02
@teddybear01: így már értem. Köszi
A „10:23 – Nincs benne semmi!” kampány lényege ez volt: 2011. február 5-én (szombaton) 10:23-kor Budapesten, Székesfehérvárott és Szegeden homeopátiás túladagolást hajtottunk végre magunkon. Gyári homeopátiás szerből egy-egy teljes doboznyit fogyasztottak el…..
zeneszpeter 2011.02.14 14:23:49
@Brendel Mátyás:
Vannak emberek, akik azt hiszik, hogy egy homeopátiás szer ugyanolyan hatású és létjogosultságú gyógyszer, mint a normális gyógyszerek, csak épp kevesebb mellékhatással. Szerinted van értelme ezeknek az embereknek felhívni a figyelmét arra, hogy át vannak verve?
Ha igen, szerinted hogyan kéne ezt tenni?
zeneszpeter 2011.02.14 21:49:16
@Szilágyi András:

videa.hu/videok/tudomany-technika/szkeptikus-es-homeopata-vitaja-1023-homeopatia-Hjlws2IBwATsHJFO

Akkor ez most egy egyszerűsített verzió "laikusoknak"?
A homeopata tudorok tudják a részletesebb tutit, ami tulajdonképpen pont az ellenkezője?
zeneszpeter 2011.02.14 22:35:04
@Szilágyi András:
Azért mégiscsak van valami svindli a dologban. Én laikusnak vagyok mondható, és sosem hallottam ezelőtt arról, hogy a homeopátiás hígítású szer is ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a tömény. Szerintem nem véletlenül nem teszik ezt ki a kirakatba. Maradjunk a kályhánál: malária, kínafa kérge. Az anekdota szerint ez valami lázfélét okoz, ha nyakra-főre zabálja az ember. Ha kevesebbet eszek, akkor meggyógyítja a maláriámat. Ha nincs maláriám és kevesebbet eszek, akkor ugyanúgy lázat csinál, mint a nagy adag? Sőt, a homeopátiás hígítású verzió is?
Ezt állítják a homeopátiások?

Komolyan fölmegyek valami homeos fórumra, és megkérdezem őket.
Hátha lesz köztük "szakértő" is, nem csak háziasszony.
A Szkeptikus Társaság és az Értelmes Tervezettség Mozgalom (ÉRTEM) Egyesület ezúton tájékoztatja az érdeklődőket a két szervezet között elindult hivatalos párbeszédről.Vágó István egy napilapnak adott interjúban hangot adott az intelligens tervezettség felfogásával kapcsolatos véleményének. Az…..
zeneszpeter 2010.11.22 21:12:16
@rekszem:
ÚGy tudom, hogy mára elfogadott az, hogy az evolúció egysége a gén, nem pedig az egyed. Dawkins szerint az egyed tulajdonképpen a gének hordozója, "túlélőgépe". Egymást kölcsönösen erősítő gének társulnak egymáshoz, ezek felépítik a maguk túlélőgépét. Mindegyiknek megvan a maga stratégiája ahhoz, hogy továbbadja a génjeit. A baktériumoknak is, a nyulaknak is és a fenyőfáknak is. A baktériumok igen gyorsan szaporodnak, a nyulak gyorsan futnak, a fenyőfák pedig nagyra nőnek. :) Mindegyik sikeres a maga területén. Amikor létrehoztam egy utódod, akkor a génjeim már továbbadódtak, lemásolták magukat, énrám már nincs is szükségük, fölösleges tovább élni.
Minél gyorsabb a szaporodás, annál gyorsabb az alkalmazkodásra való képesség. Egy baktériumfaj képes néhány emberöltő alatt antibiotikum elleni rezisztensségre szert tenni. Az embernek -a viszonylag lassú reprodukció miatt- ez nehezebben megy. Az ember ezzel szemben nagyon okos, társadalomban él, stb, emiatt szüksége van a hosszú gyerekkorra, sok nevelésre. Más a stratégiája, más módon sikeres.
zeneszpeter 2010.11.28 00:54:08
@kovácske:

"használtok itt olyan szófordulatokat, hogy "minek" fejlődne ki az örökélet. a minek kérdése célt feltételez, mint ilyen, eleve a tervezettségből indul ki."

Ez egy nyelvi fordulat.
Az élőlények bizonyos szervei, tulajdonságai hozzásegítik az egyedeket a jobb fitneszhez, szaporodáshoz, túléléshez. Így visszafelé nézve tul. képpen egy "cél" beteljesítésében segítik elő az egyedet. Mindannyian tudjuk, hogy itt nincs cél, de az egyszerűség kedvéért könnyebb pl. úgy fogalmazni, hogy "minek van az epe?" mint úgy, hogy "hogyan segíti elő a fennmaradást?".
zeneszpeter 2010.11.28 00:57:13
@zeneszpeter:
Amúgy -többek között- pont az örök élet kérdése kényszeríti ki azt a következtetést, hogy az evolúció alapegysége nem az egyed, hanem egy annál "örök életűbb" egység. Vagy annál nagyobb: faj, vagy annál kisebb: gén.
A gép elé áll és hanyagul odaveti - "Egy csésze indiai teát !" A szerkezet pedig zúgni kezd, esetleg - ízléstől függően - vibrál vagy felfénylik, majd a nyíláson át előbukkan a forró ital. Nos, ha a teát nem is, a csészét már nyugodtan kérhetjük. A…..
w Békekölcsön 2010.11.02 11:30:00
Súlyos milliókat váltanának üres ígéretre. Pedig a magánnyugdíj az enyém. Megtartom...
zeneszpeter 2010.11.02 19:06:20
@xsasha:
A nagy befektetők blue chipekbe fektetnek. Azok nem tűnnek el nyomtalanul. Max. felvásárolja őket egy nagyobb hal.
zeneszpeter 2010.11.02 20:00:56
@xsasha: Igazad van, ezek nem hoznak túl sokat. Viszont egy multi tőkéje sokszorosa egy Magyarország méretű államénak. Olyan terméket/szolgáltatást állít elő, amire szükség van. Egy multi könnyebben átvészel válságokat, háborúkat is akár, mint egy állam. Ha csődbe megy, akkor max. megvásárolja valaki más.
A Sziget Fesztiválon és a 14. Európai Szkeptikus Kongresszuson is bemutattuk alábbi plakátunkat. A megtekintéshez ajánlott a Fullscreen nézet és a nagyítás/kicsinyítés gombok használata. Svindli termékek és szolgáltatások  ..
zeneszpeter 2010.10.11 22:33:14
@mediocris:

"Ennek ellenére a pszichiáterek (nem a pszichológusok) váltig bizonygatják hogy a depresszió az pusztán agyi kémiai folyamatokat takar, hogy rengeteg a depressziós, és hogy ezeket a szereket állami támogatással adni kell a lakosságnak.

Képzeld el hogy mit szól hozzá a pszichiátria ha valaki előjönne azzal hogy ezeket az eseteket pszichológiai kezeléssel, vagy jógával, vagy meditálással lehetne gyógyítani. "

Kicsit egyszerűen látod a világot.
Az agy mindenféle hormont, enzimet, serkentő, gátló akármiket készít. Normális esetben ezek olyan egyensúlyban vannak, hogy kiegyensúlyozott életet él a páciens.
Amikor ezek nincsenek egyensúlyban, akkor pszichés zavarok lépnek föl. A hiányzó anyagot sokféle módszerrel elő lehet állítani. Csokival, meditálással, futással, szexszel, táncolással, napsütéssel. Van, amikor ezek nem segítenek. Ilyenkor -szerencsés esetben- segíthet egy pszichológus, aki kitartó munkával, hosszú hónapok-évek eredményeképp rábukkanhat valami -legtöbbször gyermekkori- problémára, amit ha fel tud dolgozni az illető, akkor elindulhat a gyógyulás útján. Ilyenkor is mérhető a különböző gátló, serkentő hormonok, enzimek stb pozitív változása. Csak épp az agy maga képes előállítani. A lélek viszont igen bonyolult, nem mindig sikerül megtalálni és kezelni a probléma gyökerét. Ilyenkor jöhet a pszichiáter, aki felír egy bogyót, amitől rendbejön a páciens. Igen, tényleg nem ez az igazi megoldás. A cukorbetegnek sem az inzulin jelentené az igazi megoldást. De még mindig jobb az inzulin, mint a reiki, ráolvasás, varázslás. Mert az legalább hat. És van örökletes depresszióra való hajlam is. Ilyenkor mit lehet csinálni?

Amikor pedig a gyógyszergyárak és a tudomány összeesküvésére gondolsz, gondolj arra is, hogy nem csak egy gyógyszergyár van a világon, hanem nagyon sok. Ezek egymás konkurrenciái. Nem összeesküdnek, hanem harcolnak egymás ellen. Szerinted miért költenek dollármilliókat egy-egy ígéretes szer tesztelésére? Szerinted ugyanez a gyógyszergyár a maga gépsorával nem lenne képes homeopátiás csodaszereket gyártani?
Inkább elköltik a sokmilliót, mikor "tudják", hogy fillérekből sokkal "hatékonyabb" gyógyszert csinálhatnak? Nem sántít valahol ez a gondolatmenet?
zeneszpeter 2010.10.26 01:17:19
@mediocris: Azt ajánlom, hogy a Szkeptikus Fórumon nyiss egy topicot a pszichiátriáról.

forum.szkeptikus.hu/viewforum.php?f=5

Ott meg lehetne vitatni, hogy miért jó, ill. miért rossz. Szívesen szólnék hozzá én is, szívesen olvasnám a hozzászólásokat.
Nevetséges, hogy minden szar védelmében azt hozod fel érvként, hogy "a pszichiátria szerintem sokkal ártalmasabb" . Próbálj a tárgyra térni.
zeneszpeter 2010.10.28 19:02:43
@Ádám Almája vs. Tudomány Körtéje:

Hallottál már a placebo hatásról?
Azt a hókuszpókuszt, ami pszichoszomatikus tüneteknél gyógyulást, egyéb betegségeknél pedig átmeneti tünetcsökkenést eredményez, placebonak hívjuk.
Gyógyszernek, gyógyító tevékenységnek pedig azt, ami ezen felül van.
A Kentucky, Indiana és Ohio államok hármas határánál fekvő Cincinnati mellett, Petersburgban tegnap nyílt meg az amerikai teremtéshívők monstre kegyhelye, a Teremtés Múzeum. A sok-sok millió dolláros költséggel 5,400 négyzetméteren felépített múzeum figuráit a King-kong és a Cápa alkotója tervezte...
zeneszpeter 2010.10.17 22:12:39
@-JzK-:

Szép hosszú bejegyzés, ember legyen, aki minden mondatát lereagálja.
1. Célod volt a bejegyzéseddel kapcsolatban az érdemi vita, vagy csak idetetted ezt nekünk "okulásul"?
2. Ezt most írtad magadtól, minden gondolata belőled jött(illetve rajtad keresztül az ismereteid által) vagy copy-paste módszerrel idemásoltad?

Két megjegyzés:

Az evolúció-teremtés vitának ezen a blogon csak tudományos értelemben van értelme. Vagyis a teremtést, mint tudományos hipotézist vizsgáljuk. függetlenül az én személyes hitemtől, elkárhozásomtól, Istentől való eltávolodásomtól, vagy épp közeledésemtől. Ilyesformán az EMPIRIKUIS érvekre támaszkodunk, nem a tekintélyre. Tök mindegy, hogy Szt. Pál mit mondott, Tök mindegy, hogy Szt. Tamás hogy gondolta. Az is mindegy, hogy Darwin hogyan képzelte. Egyedül az számít, hogy mit TAPASZTALUNK.

A hosszú bejegyzésből kihámoztam valami tekintélytől, Bibliától független gondolatot. Kb arról szól, hogy nem tudod elképzelni, hogy véletlenek sorozataként, mindenféle cél nélkül létrejöjjön egy bonyolult rendszer.
Szerintem érdemes lenne a beszélgetést erre a kérdésre szűkíteni egyelőre. Ha ebben egyezségre jutunk, akkor jöhet a többi.
zeneszpeter 2010.10.18 17:13:12
@-JzK-:

Már megbocsáss, de az élőlények sokféleségének a magyarázatára miért akarsz te jobb eszközt, mint a TERMÉSZETtudomány?

Az pedig, hogy a naturalisták a saját életfelfogásuk igazolására használják az evolúciót, nem jelenti azt, hogy az evolúció elmélete ezért jött létre.
Esetleg egy hívő szemét szúrhatja ez, mert bizonyos szempontól kézzelfoghatóbb alapját képezi egy világnézetnek, mint a biblia.

Boeing, órásmester...: Hallottál már a vak órásmesterről?

www.mindentudas.hu/kampisgyorgy/kampisgyorgy/20060509kampis.html

ezt érdemes végigolvasni, vagy az előadás mentett változatát megnézni/meghallgatni. Megspórolnánk egy csomó időt. Aki ismeri az evolúció elméletét, annak a Paley-féle órásmester nem okoz leküzdhetetlen problémát.
Amardeo Sarma: Megváltoztassuk-e a tudomány szabályait, hogy a Pszít és a CAM-ot igazolni tudjuk? 2010. szeptember 18., 09:00 Amardeo Sarma – aki napi foglalkozása szerint informatikai mérnök – a német szkeptikus szervezet, a GWUP (Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von…..
zeneszpeter 2010.09.27 22:22:08
@neofin:

Igen, olvastam én is egy sokakat felháborító kísérletről. Kitaláltak valami műtéti megoldást az Alzheimer kór kezelésére. Elaltattak és felvágtak néhány beteget, de csak néhányon végezték el valóban a műtétet. A placebo műtéten átesettek nagyobb része is gyógyultan távozott!

Meg tudná valaki mondani nekem, hogy mi is az Alzheimer kór okozója?
Illetve tényleg csak az az ok tud efféle tüneteket kiváltani?
Az MTV Az Este c. műsorának július 10-i adásában sajátos párbeszédet láthattunk a betiltott étrend-kiegészítőket forgalmazó orvos, Lenkei Gábor, valamint Falus Ferenc országos tisztifőorvos között. Ebben Lenkei Gábor tett néhány olyan állítást, amelynek valóságtartalmát könnyen ellenőrizhetjük. De…..
zeneszpeter 2010.06.08 13:15:18
Lakos András tagtársunk február 28-án levelet írt Pálinkás Józsefnek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének. Íme a levél: Budapest, 2010. február 28. Pálinkás József A Magyar Tudományos Akadémia Elnöke 1245 Budapest, Pf. 1000   Tisztelt Elnök Úr! Nagy örömmel hallgattuk a Szkeptikus…..
zeneszpeter 2010.05.22 12:55:48
@neofin:

Jaaj, minek hozod már ide a sportot!
Hol van az a globális optimumtól? :)
Először gyógyítsuk meg a betegeket, aztán foglalkozzunk a sportolókkal.
A sportban tényleg az számít, hogy minél jobb teljesítményt érjen el valaki. Hozzáteszem, hogy egy bizonyos időpontban!
A sport felkészítés azért messze van az egészséges életmódtól. Ez persze most mellékes.
Igen, a jobb teljesítmény érdekében be kell vetni bármit, ami hatásos. Ezzel senki sem vitatkozik.
Hozok egy példát:
Kati baba 4 éves, és csak úgy tud kakilni, hogy vele van a plüssmacija is. Kezdjünk el laborvizsgálatokat a plüss, illetve a maciban található vatta vizsgálatára, hozzuk összefüggésbe a bélműködéssel?
Vagy keressünk ősi egyiptomi írásokat, amelyben a medve látványa és a besz*arás közti összefüggésre lelhetünk?
Vagy tudjuk be annak, hogy Kati babának van egy ilyen defektje, majd kinövi? Ha nem növi ki, akkor fordulhatunk pszichológushoz.
A placebo doppingszerek is az elmére hatnak. Sokféle placebo van, annyi, ahányféle ember. Ezt komolyan érdemes kutatni. De nem kell a hülyeség irányába elmenni.

A szervezet öngyógyító mechanizmusa (immunrendszer) nem egyenlő a placeboval stimulálható tünetjavulással témájában nem tudok kapásból cikket citálni. Dolgozom rajta.
zeneszpeter 2010.05.22 13:38:11
@neofin: "- ha abba a hitbe ringatja magát - hogy az akupunktúra/placebo/CAM nem használ,
akkor a versenypályán szembesül a valósággal. :( "

Ezt meg is fordíthatjuk:

- ha abba a hitbe ringatja magát - hogy az akupunktúra/placebo/CAM használ,
akkor a versenypályán szembesül a valósággal. :(
zeneszpeter 2010.05.25 02:18:43
@neofin: mi az, hogy gödeli filozófia?
Egy nagy példányszámú bulvárlapban lettem figyelmes egy hatalmas terjedelmű cikkre, mely öles betűkkel hirdette: „A TEÁJA GYÓGYÍTJA A RÁKOT”. Akiről az írásban szó van, az egyik kereskedelmi tévécsatorna rendszeresen szerepeltetett vendége, assoc. prof. prof. h. c. mag. dr. T. Dávid.…..
zeneszpeter 2010.05.19 19:30:25
@pounderstibbons: "A másik kétséges dolog, hogy paleolit étrenddel jóval kisebb populációt tudnánk eltartani a földön, mint a jelenlegi intenzív mezőgazdasággal.

Ráadásul az általa javasolt étrend szinte majd minden eleme az általa szidott mezőgazdasági kultúrák által tenyésztett-módosított állatokon és növényeken alapul."

A paleolit étrenddel tudnánk kisebb populációt eltartani, vagy a paleolit "élelmiszeripari"technológiákkal? Mert simán ehetnénk ugyanazt, amit paleolit őseink, csak mezőgazdaságilag termelve.
Itt a szeptember, így fogadjatok szeretettel egy lombhullatós sztorit. Némelyek sportot űznek a randevúkból. Az alábbi sztoriban egy férfi két lányt is behülyített egyszerre. A két sértett összeszövetkezett és közösen – de finoman – elbántak a bitang…..
A múlt hét a Homeopátia Nemzetközi Figyelemfelkeltő Heteként lett meghirdetve: World Homeopathy Awareness Week. Nem sok aktivitást tapasztaltam a magyar homeopaták részéről, ezért úgy gondoltam, hogy legalább én hozzájárulok az eseményhez, és felhívom a figyelmet e praktika néhány kétes pontjára...
A bizonyítékokon alapuló tudományos orvoslás és a homeopátia szinte egy időben, egyazon kihívásra adott válaszként alakult ki a 19. század elején. Az érvágással, hánytatással, purgálással, mérgekkel kezelt pácienseknek valami drasztikusan új dologra volt szükségük. Az egyik vonalon elkezdték…..
zeneszpeter 2009.05.15 14:06:59
Kedves homeopátia hívők!
Furcsamód keverednek a fogalmak a homeopátiában. A kis dózis hallatán gyakran a védőoltások legyengített kórokozójára asszociálhatunk. Ne feledjük, hogy a homeopátia nem ezen az elven "működik", ezt a dolgot ne keverjük ide.
Sokan úgy gondolják, hogy a klinikai vizsgálatok vegyszerszagú "klinikákon" történnek, gonosz fehér köpenyes tudósok társaságában. A kettős vak teszteket úgy kell érteni, hogy kellő alapossággal elvégzett vizsgálat, a szubjektív -a kísérlet eredményét elhomályosító- tényezők kizárásával. Azért KETTŐS vak a teszt, mert mint tudjuk, a placebohatás akkor is létrejöhet, ha a beteg maga nem tudja, hogy milyen szert adtak be neki, de az orvos igen! A kezelőorvos gesztusai öntudatlanul is elárulhatják, hogy igazi, vagy placebo a készítmény. Ezért nem releváns, hogy a csecsemő meggyógyult a homeopátiás szertől. Igen, tudjuk, képes meggyógyulni tőle a már ismert placebohatás által.
Itt van a dózis kérdése. A már említett hígítások során valóban nincs semmi az ún. hatóanyagból. Erre mondják az okosok, hogy az "energia és az információ", ami hat. Kérdem én: A reggeli kávé, az ebédre elfogyasztott rántott husi, a
belélegzett por, stb stb mennyi anyaggal lépett kölcsönhatásba, mielőtt megettük? Ha kielemzem az összes molekuláját a levesemnek, akkor olyan információ rengeteghez jutok, hogy elenyészik mellette a homeopátiás szernek megmutatott holdfényes harmatvíz. Honnan tudja a szervezetem, hogy a homeopátiás szer információjára kell figyelni?