Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Galadhriel

0 bejegyzést írt és 149 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem nehéz kitalálni, hogy ilyen címmel a vasárnapi választás győzteséről írok, azonban, hogy mégis rácáfoljak a trivialitásra, hadd foglalkozzam az elején röviden az LMP-vel. Meg a végén is. De a győztesről is lesz szó! Ami minket illet: majdnem sikerült Karácsony Gergely…..
Galadhriel 2010.10.08 21:53:27
@Éhesló: Ügyes! Ez a provokatív Jobbik-jellemzés.

Persze alappal vitatható ... de nem teszem. Nem teszem ezt a szívességet, hogy a Jobbikról vitatkozunk. Ez itt most az LMP-ről szól.
Galadhriel 2010.10.13 04:49:24
Kötelező válasz, @kalapácstollú:
Igen, olvastam. Jogos a bosszúságod, hogy senki nem reagált a két kommentedre.
Éppen amiatt hagyom ezt a blogot, mert csak ez a két árva komment szólt a témáról, de ezek is elszálltak a semmibe.

Helyette folyik a véget nem érő vita Éhesló-val.
Próbáltam az elején jelezni: Vigyázzatok fiúk, ismét egy ügyes provokáció Éhesló-tól az a Jobbik-jellemzés. Pontosabban csali, amire rá is ugrottatok (kalapácstollú, közvetlenül a két kommented előtt Te is neki írtál …).
Nagyon megharagudtam rátok, de azért pontosan fogalmaztam: engedtétek, hogy már megint ő adjon irányt a vitának.

(Ha már Éhesló ilyen fontos lett itt a blogon: van néhány módszer, ahogyan érdemes viszonyulni a széljobbosokhoz, érdemes ezt megtanulni a németektől, akiknek több évtizedes ’előnyük’ van ebben. Az még Mérő Lászlónak sem ment, hogy leült vitatkozni a végletekig leegyszerűsített ’érveikkel’.)
(Inkább figyeljétek meg Éhesló gondolkodását, mert nagyon gyakori ez a gondolkodás. Ettől érthető meg a Jobbik népszerűsége, ami sajnos kínosan nagyobb volt most az önkormis választásokon mint az LMP-é. Ráadásul Éhesló okos, jól kombinálja a gondolatokat, sőt emberileg tisztességesnek is mondhatom. Csak a politikai gondolkodása szélsőjobbos – mégha ő ezt igaztalan címkének is látja. Így, ahogy van tanulságos.)

Pgeri, nagyon jó volt az egyik mondatod, amikor elmagyarázod a szimpatizánsoknak: Az értékelés a Párt belső ügye, de meg van engedve, hogy egy-két ötletet hozzátegyenek (mihez is? amiről a hétvégén olvastam a hirszerzőn, hogy semmi nem szivárog ki ...).
És ha majd szorgosan írnak a szimpatizánsok, akkor majd a szerző is idejön közéjük. A hirszerző arról is ír, hogy a mostani választás előtt az aktivisták már kevésbé voltak lelkesek. Nocsak. Vajon mitől?

Minden jót fiúk!
Lokális klímaváltozás LMK 2010.10.02 23:30:00
Azaz Lehet Majd Közlekedni Ezt akartuk (a mi itt most az LMP közlekedési munkacsoportját jelenti) a nép tudomására hozni egy kellemes kis plakátakcióval, ahol a különféle csomópontokon 2014-ig várható változásokat plakátoltuk ki. Például az Astorián a 2-es metróval…..
Mostanában sokszor kell erre-arra nyilatkozni a közlekedéssel kapcsolatos ügyekben, és válaszolgatni a felmerült kérdésekre. Például az urbanista blog kifejezetten komoly interjút készített velünk, de az origo is terjedelmes cikkben foglalkozott a kérdéssel. Nem is csoda, Budapest…..
Illés Zoltán államtitkárként ugyanazt csinálja, ami ellen évtizedekig küzdött. Van-e visszaút a sötét oldalról?  Sok visszás dolog történt a Fidesz-kormány hatalomba lépése óta. A legszembetűnőbb az a „forradalmi” lendület, ahogy a közhivatalokat, a…..
Galadhriel 2010.09.10 15:05:18
@Lastres: "Egyéb kérdésekre szept. 3 után válaszolok."

Plíííz.

(Gondolom hallottál róla, hogy azóta a minisztériumból is rúgják ki az embereket.)
Galadhriel 2010.09.11 18:12:46
@Lastres: Igaza lett lasponyának? "M.o.-n forradalom történt,a győztes forradalmár pedig nem magyaráz"
Kettős Mérce Újra Feri! 2010.09.11 14:08:28
 Gyurcsányék még mindig nem értik a független intézményeke létét. Persze, lehet, hogy tévedek és a full balos vezetésű Kossuth klub tényleg Fidesz-es irányítás alá került, de erre nem látok túl sok esélyt.Gyurcsány Ferenc ma értékelni fogja a Fidesz kormány elmúlt 100…..
Bizonyos körökben nagy vihart kavart, hogy az LMP budakeszi szervezete önkormányzati képviselőjelöltként indította volna Egely Györgyöt egy egyéni körzetben. A lehetőség, hogy a honi fizikustársadalom köreiben általánosan sarlatánnak tartott "feltaláló" valóban…..
Galadhriel 2010.09.09 02:44:48
@óvadóc: Ha gondolod, szidhatjuk a Fideszt, hogy csúnyán megnehezítette a cédulagyűjtést. Beszélgethetünk a kétfarkúakról is.

De ezzel nem válaszoltunk az itteni kérdésekre.

Ja, még egy. Nem tudod, hogy Schiffer miért ilyen hebehurgya egy sikeres cédulagyűjtés után?
nol.hu/belfold/schiffer_a_nepszabadsagot_hazugozza__de_o_nem_mond_igazat
Galadhriel 2010.09.09 17:56:35
@óvadóc: Schiffertől nem ez az első orbitális ostobaság, amit a sajtóban művel. Szemrebbenés nélkül állította, hogy Kaltenbach-hal valami szakmai ügyben tárgyalt, majd néhány hét múlva kiderül, hogy mégiscsak van választási együttműködés, történetesen lista 2. hely.
Minek akkor nyilvánvalóan füllenteni?

Nála nem látok fejlődést, ami sok más LMP-politikusnál érződik meg még remélhető.

Nagyon úgy tűnik, hogy akiknek dolguk lett volna profi módon felkészülni/felkészíteni a kampányra, azok elaludtak.
Tudható, hogy megy az üzletelés a kopikkal, szólni kell előre, hogy mit tegyen, ha valakinek ajánlanak ilyet. Akár telefonon egy újságtól, provokatív céllal.
Erre az a boldogtalan LMP-s jelölt mond egy árat ... (Láthatóan amatőr módon, mert a 150 forintnál nagyságrendekkel nagyobb összegről lehetett olvasni már évekkel ezelőtt.)

Szóval, aki hivatásos politikus lett (mégha Ertsey Kati kevesli is a fizetését), attól elvárható, hogy profi is legyen. Nem lehet csak az aktivisták lelkesedésére hagyni egy kampányt.
Itt a kampány. Ezt azon is érzem, hogy egyre többször olvasom, hogy az LMP nem létező opció az országgyűlési választásokon, azért mert nincs is. Nincs kommunikációja, ismert arca és nincs vezére sem. Még botránya sincsen. Hát meg lehet az ilyenekben bízni? Az a párt, aminek…..
Galadhriel 2010.01.26 21:34:41
@dirtyharry:
Én egy kicsit komolyabb bajnak tartom ezt az LMP nevet. Merthogy valóban szójáték. Nemcsak az "egyszeri kommentelőnek nem esik le", ahogy mondod, de az egyszeri szavazónak sem mond sokat.

Persze, rá lehet játszani egy kis negatív kampánnyal, hogy fúj Bokros (bár őróla tudjuk, mit akar), hogy váltani kell, de ezt ma sokan mondják, ez önmagában nem nagy ötlet.
Meg persze lehet mondani, hogy épp valami MÁSt akartok, de ott van ez a valami ... ami miatt a dolog bizonytalan.

Sajnos látszik, hogy ez a közös nevező, az LMP-t létrehozó pár száz ember számára.
Talán a program, ami talán hamarosan megjelenik. Meg egy kampányarc.
Jó-e vagy nem jó a szociális kártya? Az LMP-ben is vannak más vélemények, de azért biztos, ami biztos, nekimentünk a teljesen hiteltelenné vált MDF elé paravánként húzott Bokrosnak, akit még arra is sikerült rávenniük, hogy beszálljon egy demagóg népi kezdeményezés…..
Tegnap kissé pofára estem, zárva volt a piac, ahol vásárolni szoktam. Ez nem jó, mert remek tejet mérnek a hozott palackomba, és foglalkoztatás-intenzív ágazati úton szerezhetem be az átlagnál jobb minőségű betevőmet, szóval tudatos vásárlás rulez. Kis közért nincs a…..
Galadhriel 2010.01.07 22:24:59
@Will-O-The-Wisp:

Fiúk! Biztosak vagytok abban, hogy Surko szociáldarwinista?

Szerintem az érvelést kicsit leegyszerűsítettétek. Merthogy ezek az áruházláncok a fogyasztó irányában bizony keményen versenyeznek egymással. Kőkemény árversenyt folytatnak, ami akárhogy is, a fogyasztó érdeke.
A Versenyhivatal pedig ma már nem csak tessék-lássák bírságol, egy fogyasztó-megtévesztéséért ma már fájdalmas összegű bírságokat lehet kapni.

Amiről beszéltek, az a másik oldal: az áruházláncok keményen kizsákmányolják a dolgozókat, s lenyomják a beszállítói árakat.
Erre szívesen látnék megoldásokat. Hogyan lehet a szakszervezeti mozgalmat erősíteni?
Hogyan lehetne elősegíteni a mezőgazdasági termelők szövetkezését? (Tudjuk, hogy uniós pénzekből számos milliárd ment el ennek támogatására, de sehol sem tartunk.)

Lastres tesz egy laza utalást a Mikroökonónia tankönyvre – abban van erre megoldás?
Vagy van más ötletetek? Elő a farbával, légyszi!
A magyar politikai berendezkedés a rendszerváltás után nem alakított ki elég, és jó mechanizmusokat a hatalom megosztására és ellenőrzésére. A magyar politikai elit 1990 óta nem gondolt ennek a kérdésnek utána, és hagyta, hogy a például a magyar iskolarendszer alapvetően…..
Néhány napja estig voltam az irodában, ahonnan átsétálva a karácsonyi díszkivilágításban tetszelgő városon az Astorián kötöttem ki. Nagy meglepetésemre összetalálkoztam a 18 éves unokatestvéremmel és két barátjával. Még nagyobb meglepetésemre egy íj volt náluk a hozzá…..
Galadhriel 2009.12.14 18:43:01
@törzsmókus: Te a jövőbe látsz!
"ha nem lennének őshonos trollok a leírt fajtából a blogon, talán érdekes vita kerekedhetne ki."

Persze kedves fiúk, ahhoz, hogy széljobber nemzettársaink megint így elvigyék a vitát, az is kell, hogy Ti gond(olkodás) nélkül ugrotok minden megállapításukra.

Kedves Pollack! Ez az eltrollosodás azután történt, hogy személyes döntéssel kiiktattad Éheslovat egy hétre.
Nem akarok azon lelkizni, hogy illik-e egy ilyen posztmodern csapathoz a kitiltás. De abban biztos vagyok, hogy
a) nem méltó egy komoly bloghoz, hogy mindezt moderálási elvek rögzítése nélkül, ötletszerűen teszi egy ember
b) a széljobberek kezelésében - a kitiltás alkalmazásával is - láthatóan sikertelen(ek) vagy(tok).

Apró ügy, de vajon, ha parlamenti párt lesztek, akkor lesznek-e gyakorlatias, siker-esélyes javaslataitok a széljobb kezelésére? (Mert mindeddig a - természetesen a párt álláspontját nem tükröző - itteni megnyilvánulások kb. odáig terjedtek, hogy ha megszűnnek a szélsőség társadalmi okai, akkor majd a szélsőség is ...)
Galadhriel 2009.12.14 20:07:08
@óvadóc:
A kitiltással én is óvatosabb volnék, esetleg egy moderálási elvrendszer alapján.

Teljesen igazad van: "már unom századszor leírni ugyanazokat az ... evidenciákat". Sőt, én már olvasni is unom.
Ha csak lehet, nem válaszolok nekik (egyszer én is elkövettem az óvatlanságot, hogy Éheslónak szóltam egy poént, mire megsértődött).

Szerintem célszerű lenne, ha a leggyakrabban kommentelők is így tennének Ti is. Borítékolom, hogy
- sokkal kevesebbet írnának egy idő után (a széljobber is ember, nem szereti, ha nincs sikerélmény)
- időnként (a hozzászólásaik sokkal nagyobb részében) érdekes fölvetéseik is lennének (ezek akár választ is érdemelnének).

(Az se rossz, amit nemrég olvastam itt, megfigyelni a gondolkodásukat. Egy környezeti ügybe hozta be egyikük elsődlegesként a nemzeti szempontot, s azonnal kiderült, hogy emiatt csak az országhatár-menti problémákat látta.)
Részletek: Dance for the Climate..
Galadhriel 2009.12.06 20:13:28
@darkgreen:
Szia Darkgreen! Kifejtősebben, ahogy kérted (bocs, egy időre elvesztem az év végi határidőkben).

Kettébontanám a kérdést: a) családi tehervállalás; b) gyermek kontra verseny.
a) A családi tehervállalás elvileg egyértelmű, legyen egyenlő(bb). Ezek a társadalmi szokások szörnyű lassan változnak, de szerintem azért van változás (mégha Harrach Péternek az tetszene, hogy vasárnap templomba menet elől a férfiak, utánuk az asszonyok, kézenfogva a gyerekeket).
Persze rengeteg dolog tartja fenn a nő-a-fakanálnál helyzetet, de ma már az olvasókönyvek sem azt írják, hogy anyuka-főz-apuka-olvas.
Szerintem az a kulcskérdés, hogyan alakul az új családoknál: eléggé előrelátóak-e a nők, hogy ez ügyben már akkor puhítsák a pasikat, amikor még lehet. Vagy épp fordítva, amíg tart a szerelem, addig a lány a hozott minta alapján tüsténkedik a lakásban, aztán pedig a dolog így marad.
Igazad van, eleinte a gyerekkel kapcsolatos tennivalók szinte teljes egészében az anyára hárulnak. De itt sem egyértelmű a kép. Apuci nyugodtan megfürdetheti a babát, amikor hazajön (még a születés előtt el lehet neki mondani, hogy így jobb kapcsolata alakul ki a kicsivel), és átvehet (továbbra is csinálhat) számos más házimunkát. Például azért, hogy lehessen közös programjuk az ifjú szülőknek, vagy direktben: anyucinak maradjon ideje a saját életére (szakma, kapcsolattartás stb.).
Ha a dolog jól alakul, akkor közel egyenlő, de legalábbis viselhető helyzet állhat elő. Persze ha nem, és/vagy jön a válás, akkor a dolog nehezedik.

b) A gyermek kontra verseny kérdésben kicsit más a véleményem. Ez szerintem egy kisebb csoportot érint, igaz, azt nagyon, és ez a csoport bővül. Ez főként azokra a nőkre érvényes, akik hierarchiában vagy kutatói versenyben akarnak előrejutni (no meg az élversenyzőkre). De a nők többsége, mégha orvos, tanár jogász is, alapvetően nem egy versenypályán van. Amennyi képzés kell, az folyamatosan elvégezhető, akár még „gyesen” is. A pénztárosnőknél, „mosónőknél” pedig (sajnos) eleve nincs ilyen előbbrejutási verseny.
Ahol van verseny, ott ez valóban hátrány. két gyereknél mondjuk négy év, amíg kritikus.
Itt jön az, hogy rövid ugyan az élet, de szerintem néhány év belefér(het). Ennyi időt magától is elveszteget az ember (az emberlánya, emberfia) az életes során. (Mondjuk azzal, hogy érettségi után nem olyan szakot választ, mint később tenné.)
Szóval, az optimista kép, amit itt festegetek az, hogy az emberek egy részénél egy időre valóban van választási kényszer, de viselhető, két feltétellel:
- Családon belül van korrekt tehermegosztás, beleértve azt, hogy vannak évek, amikor az egyik, s olyanok is, amikor a másik fél vállal többet (ad kifutást a párjának).
- Ha van (nem feltétlenül megfogalmazva) képe az életéről életpályájáról. Ebben szerintem – egyébként az emberek döntő többségének is – benne van a gyermek. Ha benne van a képben a gyermek, meg a karrier, akkor jöhet ennek az összeillesztése. Nem lehetetlen, de nagy baj, hogy többnyire nem tanulunk/tanítanak meg tervezni.
Látod, a gyermek kontra verseny kérdés szerintem alapvetően nem női kérdés (ha olyan a partner). Emellett természetesen az is kell, hogy a társadalom segítse a gyermeknevelést (bölcsőde ... stb.) – itt sorolható a szocdem program. (Bár, legutóbb a német konzervatív családügyi miniszter vezetett be egy plusz hónapot a gyermek-utáni-szabadságnál, amit csak apuci vehet igénybe.)

Hát, röviden ennyit. :) Üdv.: G.
Galadhriel 2009.12.14 19:19:28
@darkgreen: Szia! Egy-két dolog eszembe jutott az írásod alapján.

A fizetés a legrosszabb időben esik ki, amikor a gyerekek születése után megugranak a kiadások. Az államnak meg nincs pénze kompenzálni mostanában (vagyis, amióta, kb. 30 éve a jóléti állam finanszírozása nehézzé vált). Emiatt a vita, hogy a keveset ki kapja:
- a (felső)középosztály adókedvezményként vagy
- a szegényebbek, családi pótlékként; avagy
- köztes megoldásként, gyed-ként.
Nekem van egy meglepő ötletem, még mástól nem olvastam: a diákhitelhez hasonlóan lehetne fölvenni hitelt, amit később lehetne törleszteni. (Tudom, épp a diákhitel fölé még fölvenni, az gond lehet, de érdemes volna kicsit dolgozni az ötleten).

Amit írtam, abból hiányzik egy témakör: érzelem-értékrend. Amíg csecsemő, addig nincs gond, érzelmileg is teljesen rá hangolódunk. Utána meg már mennénk 'alkotni'.
Úgy látom, az értékrend furcsán alakul. (Szinte) mindenki abban gondolkodik, hogy legyen gyermeke, ez ott van alapban, hátul az agyunkban. De az első húsz-harminc évünkben alig-alig kapunk (szerencsés családok kivételek) olyan impulzust, hogy a gyermek fölnevelése hasonlóan komoly 'alkotás' volna, mint egy komoly életpálya. (John Lennon is azt írta, amikor 4-5 éves volt a fia: OK, ez jó, de hogyan jön ezért a lovagi cím. :)) )
Adtunk egy újabb pofont a demokráciának, miközben a tudatosan provokáló, önbíráskodásra buzdító Jobbik a helyi cigányság erőszakra könnyen kapható bűnözőivel vállvetve taszigálja a szakadék felé a békés egymás mellett élés reményét. Másképp legalábbis nehéz…..
Galadhriel 2009.11.18 12:40:02
@netopi: Túlbecsültelek. Láthatóan sem sikerül megérteni egy nem túlhosszú magyar szó (ÖNvédelem) jelentését.

Kedves nem-nyilas fórumozók! Ha visszatérnénk Pgeri írására, akkor volt az elején egy hozzászólásom a cikkhez. (Légyszi)
Galadhriel 2009.11.18 18:07:28
@pgeri: "mondjad inkább te, úgy könnyebb. :-)"
Tényleg könnyebb Neked. Megírtál megint könnyű csuklóval egy cikket ... No sebaj, mondom, hátha van rá megoldásotok.

A dolog ott kezdődik, hogy botrányos a vidéki közbiztonság, jelentős részben a cigányok miatt. (Történelmileg tudjuk, későn érkeztek, nekik már nem jutott föld, ahogy a kunoknak, jászoknak ... de a mai helyzet ez.) Erre jön a Jobbik meg a Gárda, nyilas-mintájú ruhában, zászlóval, masírozással.(Jó kérdés, miért hagyta a Fidesz évekig, hogy árpádsávos zászlók tömege lengjen a gyűlésein, de ezt most hagyjuk.)

Szóval ezzel kezded az írást, hogy itt van a Gárda. De mit mondasz a megelőző problémára? Polgárőrség? Önkormányzati rendőrség? Vagy maradjon a mai központosított rendőri szervezet, de több körzeti megbízottal?
Legyen kötelező nyomozni 20 ezer forint alatti lopásoknál is, ahogy Draskovics javasolta?

Még mindig a piti lopásoknál. Szerinted ez megélhetési bűnözés? (Mohamed szerint, aki éhségében lop, az nem bűnös.) És mi van a 14 év alatti elkövetővel? Amikor anyuci küldi be a boltba lopni, de azt sem nyomozza a rendőrség, hiszen az elkövető gyermekkorú? Legyen büntethető 12 éves kortól? Vagy legyen nekik kötelező nevelés/pszichológus?

Szintén írta valaki: a segély az iskolába járáshoz kötése. Tudsz arról, hogy ezt a Fidesz bevezette? Majd ráhagyta az ellenőrzést a tanárokra, akiknek se kedve, se bátorsága nem volt följelenteni a családokat. Ha már itt tartunk: helyes az a bírói gyakorlat, hogy ha egy szülő megveri a tanárt, akkor felfüggesztett-et kap?

Ha tényleg a parlamentbe készültök, akkor legalább föl kell tenni ezeket a kérdéseket. Hónapokkal ezelőtt mondtátok, hogy készül a Párt cigány-programja. Ennyire nem készült még el? Vagy csak Te nem tudsz róla? Meg Lastres, aki megint szépeket mond az iskoláztatásról, de itt most konkrétan a közbiztonságról van szó.

Tovább is van ...
Galadhriel 2009.11.19 20:15:20
Kedves Geri, ebben a (két) válaszban sokkal több gondolatot találtam, mint az eredeti írásban. Rendes dolog volt, hogy elgondolkodtál egy-két kérdésemen.

Abban egyetértünk, hogy az erőszakos lépéseket nagyon komolyan kell venni. Ha jól értem, a Btk. "kihegyezését", akkor szigorítanál, többéves börtönnel. Az iránnyal egyetértek, bár ebben óvatosabb lennék. Van valami Valaki aggodalmában, hogy túl sok ember kerülne a 'börtön-akadémiára'. Én sokkal jobban szeretem az alternatív büntetéseket (pl. ha valaki gázol, akkor dolgozzon egy időt a sebészeten).

Súlyos hibának tartanám azonban a kis összegű lopások "leszarását". (Később Te is foglalkoznál vele, ez kissé ellentmondás.) Pont emiatt állt elő a tolvajok elszemtelenedése, másfelől pedig a falusi szerencsétlenek kiszolgáltatottsága (akik már nem ismerik művelni kertjüket).

Lehet, hogy igazad van: a Gárda megjelenése és a Jobbik tündöklése egy társadalmi tünet. De ez a tünet nagyon nagy részt épp a közbizonytalanság miatt van. A Jobbik ügyesen ráült a témára, hozott 15%-ot!

Szerintem többet kell foglalkozni az emberek félelmével. Nemcsak a kiszolgáltatott falusiakéval, hanem a cigányokéval is. Akik pedig érthetően félnek a Gárdától.

Ha ilyen nagyvonalúan nem foglalkozol ezzel a tünettel, akkor a gárdisták is elszemtelenednek. (Ahogy szerintem hiba volt, hogy Sólyom is szó nélkül hagyta, mit művelnek az ablaka előtt). Az elszemtelenedésre jó példa, hogy a Gój Motorosok följelentettek egy rádiós, mert kérdésben !! fasiszta szövegkörnyezetbe merte hozni őket. Ezt is szó nélkül hagyjuk?
BUKSZ Az egész H1N1 csak kamu 2009.11.17 15:05:00
Ha a magyarok túlnyomó többsége hallani sem akar a H1N1 vakcináról, akkor hogyan merülhet fel, hogy esetleg túl kevés oltóanyag jut a patikákba? Vajon a minket a történelem viharaiban oly sokszor remekül a mindenkori ellenkező irányba kormányzó szilaj szittya magyar virtus, esetleg…..
Galadhriel 2009.11.17 20:08:02
@mrs. white: Az a szomorú, hogy már az is erősen a pártválasztástól függ, hogy ki oltatja be magát. Tehát nemcsak a (judeo-plutokrata) összeesküvéstől félőkre hat ez a cirkusz, hanem a normál jobboldaliak tömegeire is.

(Közben az USA-ban már 3900 ember halt meg az influenzától.)
8ker Kispál Gergely 2009.09.24 12:42:00
Nevem Kispál Gergely, 1980-ban születtem Budapesten. 1986-ban szüleimmel (Nyugat-) Németországba, a Ruhr-vidékre költöztem. Itt végeztem el az általános és a középiskolát, és itt kerültem először kapcsolatba a politikával, 2000 és 2001 között az önkormányzati politikába…..
Galadhriel 2009.11.11 19:51:39
@Pollack: Kössz a választ Rózsamisiről. Ha eredeti a levél, amit nálatok olvastam tőle, akkor ő valszeg hivatásos hozzászóló, de nagyon sok kárt okozott az övéinek.

A Tátrai-ügyet tényleg nem értem. Azt sem, hogy miért folytassak magánlevelezést, amikor a följelentést nagy nyilvánosság előtt tettétek.
8ker Magdi kérdez 2009.11.15 14:33:00
A kerületben megjelenő, ingyenes, helyspecifikus újság, a Magdi szerkesztősége megkérdezte a polgármester-jelölteket 11 különféle dologról. A válaszok az aktuális lapszámban olvashatóak - na meg itt.  A kérdések direkt ilyenek!  Kérdések: 1. Ki az az öt ember –…..
Galadhriel 2009.11.17 19:02:46
@stav79: Ha az LMP a kiszolgáltatott nők védelmében kardoskodik, akkor nincs vita.

De ez a "megkérdeztél-e már olyan arab nőket" szöveg az egyik legalpáribb vitastílus. Ez hitelteleníti el az LMP, amely különben egész szimpatikus lenne a céljaiban.

De azért válaszolok. Életem egyik első komoly olvasmánya volt Oriana Falacci interjúja egy pakisztáni asszonnyal, aki a szerencsétlen ottani nőknek adott segítséget, jogi tanácsot. Még a hatvanas évek elején. (Persze lehet, hogy azóta a muszlim nők megszerették a kiszolgáltatottságot.)
8ker Lehet(ne) más 2009.11.09 18:27:00
A politika. De tényleg, ha komolyan gondolnák amit mondanak, még hinnék is bennük - de ismét csalatkozni kell.  Kedves Lesley! Hétvégén a Kálvária térről tekertem a körútig a Barosson. Eközben 14 LMP-s "vadplakátot" számolgattam össze (amelyek nem a kijelölt…..
Galadhriel 2009.11.10 17:07:39
@8kerlakos: Abban igazad van, hogy sokszorta több rendetlenség van a kerületben; mondhatni sokszáz LMP-nyi. De szerintem nem is igazán erről szól ez a vita, hanem arról, hogy milyen párt az LMP.

Tegnap írtam a Kispál.blogban, hogy egy kezdő pártot olyan kevés dolog alapján lehet megítélni. (Milyen szimpi volt Orbán borostásan, amikor még a Fidesznek olyan demokratikus volt, hogy nem volt elnökük. Milyen messze vagyunk ettől! - az LMP most a borostás korszakban tart, még nincs náluk elnök.)

De szerintem is jogos volt evet-nek az a kérdése, hogy: arra sincs pénzetek, hogy a fórumon válaszoljatok a kérdéseinkre?

Az említett hozzászólásomban föltettem Pollack-nak egy kérdést. A válasz érdekes lenne, hogy megismerhessük,hogyan működik az LMP.
8ker.blog.hu/2009/09/24/kispal_gergely
(Könnyű megtalálni, az utolsó hozzászólás, nincs válasz.)
Galadhriel 2009.11.16 17:08:55
@steverubellreborn:
Kedves KimindhatatlanNevű!

Amit fölvetsz, az nem új, kicsit följebb már válaszoltam erre @8kerlakosnak. (Az nem baj, hogy gyorsabban írsz, mint olvasol, de idemásolom, nehogy lemaradj.)

"Abban igazad van, hogy sokszorta több rendetlenség van a kerületben; mondhatni sokszáz LMP-nyi. De szerintem nem is igazán erről szól ez a vita, hanem arról, hogy milyen párt az LMP."
"Egy kezdő pártot olyan kevés dolog alapján lehet megítélni."

Például nem szimpi, ha egy párt aktivistája avval hajt el egy fölvetést, hogy "két hubi elfogyasztása után a sarki krimóból hazatérve írta a posztíró".
Ügy van. Vasútügy. A pénzügyminisztérium kiadta az ukázt, hogy meg kell spórolni 40 milliárd forintot a közlekedésben. Hogy ez hogy jött ki, arról nagyjából senki nem tud, ezt dobta a gép. Nosza, ezen nekibuzdult a másik, a közlekedési minisztérium, hogy most majd akkor lesz itt…..
Galadhriel 2009.11.10 18:40:31
@darkgreen: Köszi, jófej vagy. De hát én akarok kormányozni?? (Na jó, jövőre csak a parlamentben.) De mit fog az LMP mondani a közlekedési bizottságban?
Galadhriel 2009.11.11 19:16:02
@valaki76:
Ezekkel, amit írsz, általában egyet szokás érteni. A közlekedési szövetségekről már a mai pártok is lelkesen beszélnek évek óta.
Kérdés, hogyan. Laza koordináció legyen, amit néhány éve csinálgatnak a főváros környékén, avagy legyenek ezek megrendelők is (pénzügyi felelősséggel!), ahogy az elmúlt egy-két évben tervezik.

A bérlakás-építést és lakástámogatást most nem venném ide, egyébként is ezek inkább alternatív megoldások. Versenyeznek a támogatási lehetőségekét - egyébként pedig mennyit és honnan vegyünk el ezekre a célokra?

A földspeki-nek csak egyik eleme az autópálya-építés, Te is írod, hogy ipari területekké minősítés az igazi nagy üzlet, ahhoz pedig kell még gáz, víz, villany stb.

Területérték adó. Elvileg kedvencem. De nézd meg, hogy a mostani épületadót is milyen lelkesen támadják "szakmai" alapon, hogy nem lehet pontosan értékelni az ingatlant. (A Fidesz meg is ígérte, hogy agyoncsapja.) Gondold el, az értéknövekedés meghatározásához az új és a korábbi érték különbségét kell kiszámolni. Ha emlékszel számtanból: ilyenkor a becslési hiba sokszorosra nő. (Hja, Dánia, ott a többévszázados protestáns erkölcs!)
Galadhriel 2009.11.11 19:19:49
@valaki76: Mi jól elvitatkozgatunk itt, de én nem fogok kormányozni.

Az viszont érdekelne, hogy lehetmás barátaink, mit tennének - az ilyen könnyű csuklóval megírt idiótázáson túl. Nem úgy általában, hanem pl. azért, hogy a vasút jól működjön.
Néhány nappal ezelőtt megbukott az Emil Boc, korábbi kolozsvári polgármester által vezetett román kormány. A nagykoalíciót a szociáldemokraták kiválása döntötte meg. A renitens SZDP azonnal új szövetségesek után nézett, és a korábbi ellenzéki pártokkal – többek…..
Kedd este Lendvai Ildikó bejelentette, hogy az MSZP országos elnöksége a párt budapesti vezetésével egyetértésben felmondottnak tekinti a fővárosi koalíciót, s a főpolgármester-helyetteseit is visszahívja. A "fiatalos" Lendvai úgy fogalmazott, hogy "az MSZP csak akkor…..
Galadhriel 2009.11.05 17:42:15
@Nyár:
Tátrairól: természetesen nem rejtegetek leleplező doksikat. De sima polgártárs(nő)i logikával azt gondolom, hogy ő sokkal inkább vádolható, mint egy min.elnök.
Ismétlem: Tátrai nemcsak egy általános jegyzőkönyv alapján érdekes, hanem az általa irányított szervezet bízta meg azt az ingatlan'szakértőt', akik 5-szörösre értékelte a csereingatlant.

Ha Tátrai korábban nem jutott volna eszébe
az LMP nevében (igen kétséges) jogi eljárást indító jogászoknak-politikusoknak, akkor most homlokukra csapva megírhatnák a feljelentés-kiegészítést.
De Pollack barátunk is csak annyit mond, hogy ő sem tudja, miért nem Tátrai (is).
Marad hát az, hogy (ismétlem) nincs rá magyarázat, de
sajnos nagyon is lehet egy ésszerű (politikai) ok: Tátrai nevével nem durrant volna a hír.

Kedves Nyár, egy éve, a lézeres bénázás idején lehetett azt mondani, hogy az LMP "egy kis kezdő párt", legyünk elnézőek. Az EP-választás óta az LMP szerintem komolyan veendő párt, amely ténylegesen be is akar jutni a parlamentbe. A vezetőit lehet már komoly politikus számba venni, s azt mérlegelni, hogy hozzák-e a remélt vagy elvárható profizmust, no meg az erkölcsi szintet.

Az jó hír, hogy szerinted "nem baj, ha kételkedünk, ezt ők is elvárják tőlünk" - így van esély a korrekcióra.
Húsz éves a Magyar Köztársaság. Húsz évvel ezelőtt a magyar polgárok nagy többsége hitt abban, hogy lehet más a politika. Hogy az elnyomást felválthatja a választók aktív részvétele, hogy a jövő felélése helyett a felelős döntések fogják meghatározni a politikát, hogy a…..
Galadhriel 2009.11.04 16:59:56
Kedves @darkgreen:
Akkor próbáljuk meg indulat nélkül.

Ha valaki eladósítja az országot, akkor valóban kiszolgáltatja azt a finanszírozó bankoknak, országoknak. Drága jó Kádár elvtárs a '85-ös pártkongresszusra szép növekedéssel akarta megajándékozni az ő népét. Épp negyedszázada fölfűtötték a gazdaságot - és megkétszerezték az ország adósságát. (Ma ezt a szerepet a választási évek költségvetése szokta eljátszani, talán most Bajnaié kivétel lesz.)

Tehát ha valaki csökkenti az eladósodást, akkor csökkenti a kiszolgáltatottságot. Ha ezt csak az IMF dörgedelmére képes egy ország megtenni, akkor - bizony - az IMF csökkenti a kiszolgáltatottságot.

Ha már "második hadtestet" említesz, (valójában ötödik hadoszlop: akik a Franco puccsát támogatták a demokratikus Spanyolország ellen, belülről) akkor
valójában azok, alkotják akik folyton újabb eladósodásba verik az országot. Pl. Gaskó, aki nem engedte, hogy ésszerűsítsék a szárnyvonalak működését (a buszvezető tud jegyet eladni, a vonatnál kell pénztáros, mozdonyvezető, kalauz stb.).
Én nem szeretem ezeket a militarista kifejezéseket, hogy hadoszlop, de ha fáj a reménytelenül veszteséges szárnyvonalak bezárása (nekem is fáj), akkor Gaskó nevét lehet egy sóhajtásba foglalni.
Galadhriel 2009.11.04 20:10:03
@darkgreen:)
Hja, Lázár elvtárs, aki azt ígérte, hogy a határon megállítja az inflációt: így lett az első 10 milliárd$ adósság.
1985-ben a második 10 milliárd$.
Az 1994-es választási költségvetéssel: a harmadik 10 milliárd$.

"Ha egy nép nem ismeri saját történelmét, megérdemli, hogy újraélje azt." (idézet nemtudomkitől)

Erre jön egy Netopi nevű hozzászóló, láthatóan semmit nem ismer ebből, s ideírja a tutit: "Ma zsidó bankároknak van elzálogosítva az összes termőföld, ivovíz, út és épület."

A baj az, hogy elvileg van egy új csapat, programmal, szakértőkkel, erre az egyik főcsővezetőjük, lehetmás néven ír egy ilyen semmi posztot. Még Éheslónak is feltűnt, hogy semmiről nem szól.

Pedig olyan jó volna, ha tényleg más lenne a politika.
Az milyen, hogy a smach nevű izében a zöldséges "osztályon" szezonban, Magyarországon nem lehet szőlőt kapni, dísz(!!!)tököt viszont négyfélét is? Tudom, hogy tudatos vásárló eleve nem megy oda, de a tudatos vásárló sajnos addig dolgozik, hogy mire bevásárolná a…..
Galadhriel 2009.10.05 10:06:49
@darkgreen: Én is jelezni szerettem volna, hogy valóban nem olyan egyszerű ez a kérdés, mint hogy mér' nem eszünk hazait.

Ez a "rabszolgamunka" rendszeres érv, de ha nincs piaca a banánnak, akkor az ottaniaknak még ennyi munkájuk sem lesz,lehet őket még "éhebb"-bérért kizsákmányoni.
(Valóban vannak kedvezményes vámok, de adott mennyiségig.)

Szóval, várnám Dani válaszát is, hogy gondol-e - mint LMP-s - a fejlődő világra. Mert ez az "patriotizmus" az LMP egész vidékpolitikáján látszik.
Ez elsőre nagyon szép, de igazán csak néhány tízezer a hazai agrárvállalkozónak. jó.

De ez már komoly kérdés, nem lehet ilyen laza "szedjünk cseresznyét" stílusban megvitatni.
Galadhriel 2009.10.05 17:02:05
@darkgreen: Azért ez mókás.
Védjük a világot a banántól, közben a hazai mezőgazdaság fő terménye, a búza meg kukorica:
- sokszori növényvédőszert igényel + sok gázolajat
- egy hektár művelésének munkaigénye. 5-6 óra/ÉV !!! (miért is van nagy falusi munkanélküliség?)
- tömegével alkalmazzák bejelentés nélkül a napszámosokat (érdemes Kun Istvántól olvasni a sorsukról).

Ha ezek után az a legnagyobb baj, hogy nem sújtjuk nagyobb adóval-vámmal a banánt - hááát, ennél többet remélnék egy magyar zöldpárttól. Gondolatban, empátiában.

Dani, nagyon hallgatsz.