Regisztráció Blogot indítok
Adatok
saracsontos

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Észre tért hű Felvidékünk 2010.06.13 06:32:00
Szlovákia választott, és tanulságos, ahogy. Azért is, mert élnek ott magyarok, és mert a szomszédaink arra vannak, hogy megnézhessük, mit lehet másképp csinálni és gondolni nagyjából ugyanezzel az emberanyaggal, hasonló éghajlattal és geopolitikai helyzettel. Kiesett, nagyot…..
saracsontos 2010.06.13 17:45:47
"Eljött az idő, amikor újra tanulhatunk a szomszédainktól. Nincs ebben szégyen: tőlük vettük át a mezőgazdaságot (..)"

hát ez kedves Tóta úr nem igaz, érdemes lenne utánanézni a magyar történelemnek, ha már ilyen hangzatos frázisokkal okítja a népet.

részlet a Néprajzi Lexikon földművelés szócikkéből:

"a bolgár-törökök fejlettebb életmódja nagy hatást tett a magyarok kultúrájára és társadalmi szervezetére. Az eke használata lehetővé tette nagyobb földterületek feltörését és a jelentősebb gabonatermesztést, amely tökéletesebb aratószerszámok alkalmazását is megkívánta. Feltehetően ekkor tértek át az egyszerűbb, több funkciót is teljesítő ún. horgas → sarlóról a speciálisan aratásra alkalmazott, termékenyebb munkát biztosító ívsarlóra, amely akkor egész Európában a legfejlettebb aratósarló-forma, és megismerték a rövid → kaszát. A ligates sztyeppei földmévelés körében sajátították el a → szérűn való → nyomtatást. Megismerkedtek nagyobb hozamú gabonafajtákkal (→ búza, → árpa), gyümölcsökkel (→ alma, → körte, → dió, som) és más növényekkel is (→ kender, komló, → borsó). Értettek a borkészítéshez is (→ szőlő, szűr, seprő). – A honfoglaló magyarok életmódjáról mind ez ideig nem alakult ki egységes tudományos álláspont. Némely kutató szerint erőteljes nomadizmus jellemezte őket. Mások félnomád állapotukat hangsúlyozzák, amelyben a fejlett földművelésnek is nagy szerepe volt, és életmódjuk nem állt alacsonyabb szinten, mint új szomszédaiké, csak más színezetű és típusú volt."

elnézést, hogy ilyen hosszú lett.
Esküt sokféleképpen lehet tenni, az nem újdonság, ha valami állatot feláldoznak, forrásokban több helyen is nyomára bukkanunk ennek. Az alábbi részletet a Dai Yuwan Guruni Suduri-ból vettem, 1212-ben járunk, a dzsürcsik ellen köt szövetséget egy kitaj és egy mongol előkelő.alin…..
Az 5. Dalai Láma 1652 végén érkezett Pekingbe, nem sokáig maradt, a következő év elején már haza is szándékozott térni. Arra hivatkozott, hogy ende γajar . usun ülü jokiqu-yin tula bey-e ebdemüi ≈ Itt se a hely, se a víz nem jó nekem, bele is betegedtem. Mit lehetett…..
Nemrég az egyik bejegyzéshez érkezett egy hozzászólás, amiben Helmut Hoffman: A tibeti műveltség kézikönyve c. műből szerepelt egy idézet: "Az újonnan megalapított mandzsu (Csing, 1644) birodalommal kialakított tibeti viszony kezdetben barátságos volt. Az első…..
Vannak helyek, amik egyszerűen csodálatosak. Aztán vannak olyanok, amik nem annyira szépek, de mégis felkeresik őket, mert valami nevezetes esemény köthető oda. Előfordul, hogy ez a két dolog találkozik, csodálatos helyen csodás dolog történt.A Munrag forrás pont ilyen. A helyszín…..
Fura módon csak tegnap voltam először a Donatella'a Kitchenben a Király utcában, de szerencsére nem vagyok kajablogger, így nem volt kötelező másfél éve kényszeresen elzarándokolnom a helyszínre. Rohadt sokan írtak már az étteremről, így csak annyit, hogy a dizájn bravúros…..
A történelem és az emlékezet az gyakran nem fedik egymást. Az utolsó Juan uralkodóhoz, Togontemür kánhoz (1333-1370) rengeteg legenda kapcsolódik. 1368-ban egy felkelés miatt el kellett menekülni Dajduból (= mai Peking elődje). A kánhoz kapcsolódó legendakör egyik eleme, az egyik…..
saracsontos 2009.05.13 22:15:38