Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B.B.B.

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A ma esti Kultúrházban 22:50-től kezdődően Winkler Nóra fog beszélgetni Schilling Árpáddal  a héten megjelent, Demokrácia-játszóház című dolgozata kapcsán. Beszélgetőtársa Eszenyi Enikő. ..
B.B.B. 2010.05.28 13:01:12
Most néztem meg a kultúrházban a beszélgetést Árpáddal és Enikövel. Persze, hogy fontos megtölteni egy színházat, föleg, ha valaki színházigazgató, de talán még fontosabb lenne elgondolkodni azon mit akarok elmondani a másságról, ha az az évadom mottója ma magyarországon és nem megvenni egy new yorki elöadást és pesten lereprodukálni. Tök jó, hogy down napot rendeznek a Vígben, meg minden színész elmondja a kedvenc versét. Imádnak is az emberek a Vígbe járni és ezzel el is intézik, hogy ök politikailag korrektek és felvilágosultak. Az lenne érdekes, ha az Árpád a Vigben rendezne, de nem színészek állnának a színpadon, hanem civilek. A nagyszínpadon. Eljönne 1200 nézö és nem a Víges színészt nézné, hanem a civilt, aki esetleg még nagyobbat is produkálna, mind társadalmilag, mind müvészileg, mind személyiségfejlödési szempontból. Aztán ezt az elöadást meghívnák Párizsba és akkor a szakma is felfigyelne. Hihi. Ha esetleg egy vidéki fiú is szerepelne benne, az utána vissza menne a falujába és ott csinálná tovább, amit az Árpádtól tanult, amit vele megélt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez váltsa ki a Krétakör nyári falus projektjét, vagy a Pécsit. Dehogy. Az szuper és az is kell. Hanem azt akarom mondani, hogy az Árpád kamatoztathatná a szakmai kapcsolatait és képességeit és azok felhasználásával rivaldafénybe tehetné a civileket. Az embert. A közembert. Emancipálni kell az embereket a müvészet által. Azaz bebizonyítani, ha az a fiú, keményen dolgozik az Árpáddal és kap egy keretet, hogy elmondja, eljátsza, megmutassa a gondolatait, akkor az bizony százszor érdekesebb lehet, mint a Víges színész szeretettel elmondott verse. Az a fíú meg hagy élje meg, hogy a nagy hagyományú intézmény deszkáján állhat, ahol egy teljes apparátus dolgozik neki a háttérben. Ez végképp ledöntené azt a hamis illúziót, hogy vannak kiválasztottak, akik oda fölmehetnek. A megmozdulás, közeledés mindkét oldalról kell. A faluban is és a fövárosban, a nagyhírü palotában is.
A demokráciában mindenki megszólalhat és nagyon fontosak az alulról jövö kezdeményezések, az érdekegyeztetések. A jó kaposvári színház is a demokrácia és a müvészet összefüggését bizonyítja, azaz pont a müvészet keretein keresztül volt lehetöség a valós emberi megnyilvánulások közvetítésére, ugyanis akkor a társadalomi müködésben ez nem volt lehetséges.
Mielött ez újra kialakulna Magyarországon fontos lenne, hogy a társadalmilag problématikus csoportok (hajléktalanok, romák, iskolakerülö fiatalok, sorolni lehetne) szóhoz jussanak, valamint az "átlagember" kirázódjon abból a demagógiából, hogy ö nem felelös a társadalomért, azt csak a politikusok tudják elrontani, vagy megjavítani.
Én értem az Árpád "mániáját", csak Vinkler Dóra és Eszenyi Enikö nem érti, valamint még sokan mások. Azon mégis érdemes elgondolkozni, hogy lehet a közvélemény figyelmét felkelteni és müvészi szempontból is bizonyítani. Mert ez lehetséges.
A beszámoló-sorozat harmadik része. Ezúttal az elmaradt Nemzeti galériás kiállítás rövid koncepcióját olvashatjátok itt. Ebből az is kiderül, hogy mire használtuk volna azokat az interjúkat, amiket azokkal készítettünk, akik jelentkeztek közületek a felhívásra. Itt…..
Ide írjátok meg Artproletarz előadásokkal, eseményekkel kapcsolatos élményeiteket. Vannak még helyek az Örökséta buszos túrán, érdemes megpróbálni a szerdai 14 órás turnust. Ma este még játszhattok egy meccset a Kulti kiszabadításáért a Kinizsi u. 28-ban este 9-től. A 18…..