Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyarattila

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Szopták mondani, nem fújik a szél, ha nem zörög a paraszt. Most viszont csúnya szag terjeng a levegőégben (nem én voltam!), tudniillik városszerte csiripelik a rossz hírt a tizenhét hattyúk, akiket közvélemény alá vetettem, hogy nem-e boncsák le-le a Fő tér 9. szám alatt…..
Ebben a fejezetben nem hal meg senki, viszont gondok akadnak a strand medencéjét emésztőgödörnek tévesztő fiatalokkal, zűrök a kórházzal, as usual, folytatódik Eigner József ügye (előzményeit lásd a korábbi részekben), a Katolikus Iskola nevet változtat, és megnyílik Kapuvár…..
Következik ahatodik részmelyben a vizsgálóbíró Eigner József magát inkább nem vizsgálná, Raskó György az MDF számára új mezőgazdasági irányvonalat vázol fel, továbbá felgyújtanak egy telefonfülkét, de a Fő téri üzlettulajdonosokat inkább az érdekli, lesz-e…..
Érdekes módon egy csomó – najó, néhány – érintkezési pontot találhatni Kapuvár és Szeged szobrászata közt. Ebből az egyik ilyen nexus a Kenyérszegő c. térplasztika, melyet ugyan csak 1973-ban állítottak fel Kapuváron a Hősök Parkja délkeleti sarkában, ott, ahol…..
magyarattila 2009.03.14 09:52:36
@szegedi maszák:

rövid távon az, hogy a jelenleg ismert gyűjtők, gyűjtemények meglevő anyagait, illetve tematizáltan annak bizonyos részeit be-be mutassuk egy-egy apropó kapcsán. (pl 69-ben készült képek, s ha vannak filmek a 40 éves re-várossá avatási programkavalkádban).

Hosszabb távon pedig azt szeretném, ha a Rábaközben létrejönne egy 'projektközösség', amely tagjai kitűznék maguk elé a célt, hogy gyűjtik, rendszerezik és gondozzák az ilyen jó kis 30++ éves film és képanyagokat.
magyarattila 2009.03.16 09:11:27
@Menci:

A 16-os az már komoly dolog, helyi amatőr anyagot nem is találtunk (még) 16mm-es felvételen, "csak" 8mm-esen, azok is hangsáv nélküliek. 16-oson viszont rengeteg "korabeli" dokumentum, ismeretterjesztő anyag van.

A varázs szerintem az emberközeliségben, a kézzelfoghatóságban van, a kis képek valóban látszanak a szalagon és befűzve meg is elevenednek... Na meg az ilyen szalagok sokszor valóban egyediek, az eredeti nyersanyag forog és egyetlen példány létezik belőle. A mai digitalizált, minőségromlás nélkül pillanatok alatt sokszorosítható anyagok, technikák használatával ez az élmény szinte felfoghatatlan tévolságba kerül...
Több helyütt olvashatni (pl. Varga József Kapuvár múltja üzen vagy Novits László Képek Kapuvár-Házhely történetéből című kötetében), hogy a Házhely Kapuvár kertvárosi jellegű negyede. Számomra ez a kijelentés nem olyan magától értetődő, mindazonáltal agyaltam egy sort,…..
magyarattila 2009.03.11 22:56:02
@oszkár írja:

a rendezési tervben lehet szabályozni, hogy egy terület milyen célra használható, lakóövezet, kereskedelmi-szolgáltaltó, ipari. ha kereskedelmi és szolgáltatóként van jelölve, azt kikötni, hogy tesco nem lehet de mondjuk magyar termékek boltja lehet, nem nagyon lehet.
sportcentrum létesítését megcélozva elvileg lehet egy terület hasznosítását meghirdetni, de a szomorú realitás, hogy ezen a területen nincs olyan verseny, mint a üzletláncok esetében. vélhetőleg nem menne el a terület. de ha konkrét igény volna befektetői oldalról egy terület kapcsán ilyen fejlesztésre, akkor persze lehet úgy liciten értékesíteni, hogy ilyen fejlesztés megvalósításához. vagy ha befektető és önkormányzat közös fejlesztése, akkor az önkormányzat a területtel mint tulajdonrésszel beszállhat és később dönthet a tulajdonrésze értékesítéséről. vannak tehát eszközök, de sajnos kevés a jó lehetőség, ahol ezekkel élni lehetne.
magyarattila 2009.03.12 14:34:26
@oszkár írja:

a kategóriák rendezési tervhez kapcsolódnak. sok mindent meghatározhat az önkormányzat a rendezési tervben, pl. beépítési százalék, épületmagasság stb. igazándiból az üzletlácokról írtakkal egyetértek, de ebben viszonylag kicsi a mozgásterünk, hiszen nem csak önkormányzati területet lehet megvenni ilyen célra. az egyik üzletlánc pl. a vagongyárral is tárgyalt tudomásom szerint. de akár magánszemélyek tulajdonában levő városszéli területeket is meg tud vásárolni. azt meg nem nagyon lehet korlátozni, hogy valaki nyisson egy üzletet. persze az embereken múlik sokminden, mert ha tömegesen követnék azt a gyakorlatot, hogy a helyben vagy környéken megtermelt élelmiszereket veszik meg, illetve elvárják a forgalmazótól, hogy erre vonatkozóan korrekt tájékoztatást kapjanak, akkor a nagy láncok is változtatnának a viselkedésükön, ahogy teszik ezt európában sok helyen.
magyarattila 2009.03.13 06:55:24
@Menci:

Ez pontosan így van. S mivel magam is a LEADER ügyön dolgozom, pontosan ebbe az irányba próbáljuk terelni a folyamatokat. Legalábbis azt a részét, amire hatni tudunk.
Október 1: Eboltás a VásárcsarnoknálOktóber 2-3: Országos Rehabilitációs Konferencia a Városháza nagytermébenOktóber 13: Képviselő-testületi ülésOktóber 14: A vállalkozók kommunális adójáról szóló önkormányzati rendelet hatályba lépéseOktóber 6: A Fő téri…..
Nagy port vert fel a városban, hogy 2008. december 5-én a Kapuvári Polgári Társaság kezdeményezésére és annak képviseletében Kóczán Zoltán, valamint  meghívott vendégei a trianoni harangláb tőszomszédságában Wass Albert-szobrot avattak. Milyen mnemotechnikai módszerrel…..
Igen, ő is Magyarországon dolgozik, és igen, persze, hogy egy minisztériumban. Pontosabban az Oktatási és Kulturális Minisztériumban. Sajtósunk (hívjuk a rend kedvéért Szabó Bélának) azért szívta fel ennyire magát, mert az RTL Klub stábja nem átallott egy állampolgárt is…..
Ha valaki nyakon vágás terhe mellett arra kényszerítene, nevezzek meg legalább ötöt a kedvenc fehérbor-termelőim közül, valószínűleg beleesne a szórásba a Laposa Családi Pincészet és a Tóth Sándor-féle Scheller Szőlőbirtok is. Rengeteg kézimunka, terroirközpontú…..