Regisztráció Blogot indítok
Adatok
arpo01 (törölt)

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
deltablog Star Trek? 2009.05.11 10:00:00
Már akkor sejtettem, hogy baj lesz, mikor felfedték a készítők kilétét. Aztán az előzetes csak tovább erősítette aggodalmamat: ebből semmi jó nem sülhet ki. Előítéletekkel telve ültem hát be a filmre, és sajnos minden félelmem beigazolódott. A tovább után spoileresen…..
arpo01 (törölt) 2009.05.12 15:52:46
Előszóban azzal kezdeném, hogy nem vagyok internet manapság divatossá váló blogírás résztvevője, nem mintha bármi kifogásom lenne az önkifejezés és a véleménynyilvánítás ilyetén formájával, sőt még kommentet sem írtam semmilyen cikkhez vagy kritikához soha. De valahogy úgy érzem ez mellett a film és az azt körülvevő érthetetlen mámoráradat furcsaságai mellett nem tudok elcsúszni. Nem vagyok egy nagy Star Trek rajongó, bár azért a legtöbb sorozat részeinek legalább harmadát láttam a maga hibáival és előnyeivel együtt saját nézőpontomból. Ugyanígy áll a helyzet J. J. Abrams munkáságával, legyen az a Lost, vagy éppen az Alias, amelyeknek legalább epizódjainak fele szintén látókörömbe került, ugyanúgy a maga hibáival és előnyeivel karöltve. Így igazából nem vagyok egyik rajongói „irányzat” felé sem elkötelezve, ami szerintem elvitathatatlanul jelentős előny, hogy reális kritikát írjak benyomásaim alapján, ami szerintem az lenne, hogy függetlenül az forgatókönyvíró, a zeneszerző, vagy rendező személyétől értékelem a letett alkotást. Hisz szerintem itt most egy filmről mondunk véleményt és nem egy alkotói gárdát kell szidni vagy éppen isteníteni korábbi műveik alapján.
Alapvetően a kezdés első két percével nem volt semmi bajom egészen addig, amíg meg nem kezdődött a szinte mindenki által magasztalt „látványáradat”, amiből személy szerint túl sok mindent nem láttam, csak igazából Kirk terhes anyját végigszáguldani egy gyárfolyosón egy tolószékben villódzó fények díszkivilágításában (a jövő ). Mert valljuk be a csata nagy része a ringlispielszerű kameramozgás, és a másodpercenkénti képváltások miatt kivehetetlen volt nagy általánosságban. Egy idő után olyan érzésem volt, mintha villódzó fémdarabok dobálóznának fényvisszaverős gumicukrokkal a legkisebb nyílásaikból is. Szerintem egy csatajelenethez hozzátartozik, hogy lásd is azt (pl.: Star Wars, BSG).
Továbblépve a fiatal Kirk száguldó jelenetével sem volt semmi gondom, amíg a már jó előre látható szakadékba bele nem hajtja a kocsit. Akárcsak a báros jelenet, ahol igazából a harmadrangú filmekben is klisé számba menő indokkal és a technikával verekednek. Egy húsz éves Vandam filmben többe akciót látok, mint itt. Lehet itt lázadásra hivatkozni, de azt ne klisékkel oldjuk meg, valami eredetibb is akadhatott volna. Igazából látványban itt sem estem hasra, bár rossz sem volt. Valójában ezeken (és vizsgás részig bezáró többi jelenetben is) azt éreztem minden porcikámban, hogy csak az a lényeg, hogy a trailerbe szuszakolva ennek és a következő filmnek megnyerjük a 12-16 év közötti korosztályt a mai kor egyoldalúan menőnek tűnő értékeivel (verekedés, száguldás, diszkó, „szex” – ami legalább egy Uhura mellet vagy tangás hátsót mutathatott volna, minden hímsovinizmus nélkül ).
Vicces az is, hogy csak Uhura tud romulánul a computer nem, sőt megérti minden idegen beszédét, csak az orosz akcentussal van gondja. Azt sem értettem, hogy a hajóval húsz másodperces késéssel érnek elvileg a Vulkánhoz és az egész flotta elpusztult, miközben az elején egy hajó harcol Neroékkal öt percig és az is végül csak úgy pusztul el, hogy belemegy a bányászhajóba. No komment!
Eleve miért nem lövik szét azt a szaros fúrót egy lövéssel, sőt miért nem a hajóból indul ki a sugár. Várjunk meg van! Akkor nem lehetne 15 percet logikátlan akciójelenetre elszarni! Mert lássuk be, kiugranak az űrben, ahol még nincs légkör és fél perc alatt leszáguldanak a fúróig. (Távolság, sebesség, fizika törvényei, izzás – minden irreálisan hiányos.) Az egész értelme, hogy Sulu és Kirk harcolhasson, hogy a végén két kézi fegyverrel szétlőhesse az egész kócerájt(Sulu ezzel a süllyesztőbe is kerül). Újból áldozunk az akció és a hazug látvány oltárán. Eleve miért kell lyukat fúrni, a nélkül nem szippantaná be a feketelyuk a bolygót. (Bár ezt Nero kényszeres szakmai ártalmára is írhatjuk). Hova kerül a megmentett tízezer vulkáni, benyomkodják őket a spájzba, mert utána csak Spockot és az apját láttam vulkániként a folyosókon a párszáz főre tervezett hajón? A vulkáni hajók hol vannak? Eleve az anyját miért nem tudják felsugározni, ha Kirkt és Sulut száguldó és himbálódzó mozgás közben is fel tudják? A több száz kilométer per órás száguldás nem gond, de ha kicsúszik két centit a talaj az már gond!  A sokat emlegetett földikutya módjára családias vulkáni szeánszról nem beszélek, mert a nagy bölcsek mellett nincs pont néhány kisebb hajó és testőrség vagy tudom is én. No persze! Ezt ne is próbálja kimagyarázni senki!
Miért dobják ki csak úgy Kirköt a hajóból egy jégbolygóra? Persze az első tisztet csak úgy ki kell hajítani a flotta erkölcsei mellett és a legénység szó nélküli asszisztálásával, hátha megdöglik, ahelyett, hogy bezárnánk egy cellába vagy elaltatnánk, vagy tudom is én! De akkor megint nem tud tovább menni a „cselekmény”.
A szupernóvára és az állandóan változó feketelyukról már nem is ejtek szót, amiknek bármely jelenetbe történő besikálását is nézzük, a fizika alaptörvényeit sértik mindenegyes apró rezdülésükben és csak a naiv hülyeség határait feszegeti, aki ezeket röhögés nélkül végig bírja nézni.
A végén Kirknek harcának semmi jelentősége, hisz akár mehetett volna helyette egy bármilyen harmadrangú ember is, ahelyett hogy „karakteres” vezető nélkül hagynák a hajót. Csak bele kell szuszakolni, mert ő Kirk és azért csináljon már a lazaságon és a jégvilág szörnyei elleni futáson kívül még egy akciójelenet.
Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a jelenetek és a zenék Star Wars és Terminátor lopások igen magasra törő hányadban, aki ezt nem veszi észre az olyan, mint egy naiv vak, aki mellett a film alatt J. J. Abrams azt ordítja a fülébe folyamatosan, hogy „Ez egy kurva jó jelent és eredeti.”
A sajátos, magasztalt fénytechnikára kitérve én néhol már nem tudtam eldönteni, hogy mi fénylik és mi nem, minek kellene és minek nem, mert néha a konzolok üveglapjain semmi nem látszott, de a fémfalak neonfényben szikráztak az arcomba. Ezt a kameramozgásokkal és a másodpercenként váltakozó helyszínekkel összepárosítva kaphatunk egy gyors beutalót a sürgősségire krónikussá váló epilepsziás rohammal. A végére már kezdtem úgy érezni, hogy többet érne kockánként nézni a filmet a káros hatások elkerülése végett, és hogy lássunk is valamit néhol.
Még számtalan kisebb-nagyobb hibát mondhatnék, de nem teszem, mert túl sok kedvem nincs hozzá és sajnálom is az időt. De összefoglalóan el lehet mondani, hogy ez a film történetlen (vagy legalábbis sokadrangúan klisés), értékelhető karakter nélküli (ami nem a színészek hibája, hanem a jellegtelen jelenteké és párbeszédeké, amiket rájuk erőltettek), fizikátlan és látványban is egy Star Wars vagy BSG túl tesz bőven rajta. És bárki bármit is mond, az hogy a sorozatban is voltak hibák, amit én, mint mondtam az elején, elismerek, de nem mentség, hogy egy mozifilmben még azokat is verőek legyenek. Ha ez az egész más legénységgel van, akkor is szar lenne az általánosan egetverő hülyeségei miatt!
Én nem J. J. Abrams gyűlölője vagyok és elismerem bizonyos alkotásait, de ha le tesz egy szar filmet az asztalra, akkor akár milyen imádója is vagyok és akár ki is megkritizálom, mert abból csak újabb szarok születnek, és aztán lehet magunkat becsapva a lelkünk zugaiban sírni a külvilágtól eltakarva véleményünket a mániákus rajongás árnyékától. Attól, hogy valaki csinált x jó filmet csinálhat utána y mennyiségű szart, főleg ha ezt a rajongói és a kritikusok hagyják!